Gönderen Konu: Yağ Yakma ve Eksiltme Sorunları  (Okunma sayısı 224263 defa)

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
Ynt: Yağ Yakma ve Eksiltme Sorunları
« Yanıtla #360 : Şubat 13, 2011, 12:25:16 »
yağ çubuğu yarıda gösteriyorsa bu şekilde 50 km gidilirmi arkadaşlar ?
1996 XEİ 1.6 105 bg 16 v / klimalı / km: 60.262 / sony usb mp3 teyp x-plod hoparlörler 190 w / anahtardan kumandalı inwells marka alarm / BRC MY 07 Sıralı LPG sistemi / değişen yok / servis bakımlı /

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #360 : Şubat 13, 2011, 12:25:16 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #361 : Şubat 13, 2011, 12:32:17 »
Türkayım sen beni dinle diye bir yarışma programı vardı belki hatırlarsın.sen beni dinle ben doğru söylüyorum.Atilla abinin burada yazdığı herşey çok uzun bir otomobilcilik  sonunda oluşan deneyimleri , elde ettiği tecrübeleri siz genç veya yaşlı sadece toyota değil bütün otomobil sürücülerine karınca kararınca aktarmak amaçlıdır.yağ fabrikam yok,oto servisim yok,bir çıkarım yok.bak sana bir anımı aktarayım,volkswagen kaplumbağamız var 20w40 castrol kullanıyoruz,o zamanda shell helix 10w30 yağ çıkarmış bütün servisler onu tavsiye ediyor.bizde koyup rahmetli babamla Ankaraya gidiyoruz,40 km kala tak tak diye birses çıktı araba durdu.kaputu açtımki her taraf yağ içinde.arabayı kamyona yükleyip Ankaraya götürdük ,tamirci motoru indirdi piston kolu silindir kapağını delmiş dışarı çıkmış.bize ince yağ çok pahalıya patlamıştı.daha böyle bir anım daha var foruma yazmıştım gerekirse onu bir daha yazarım.ben ince yağdan çok korkarım ancak arabam çok yeniyse belki kullanırım o da 100 bine kadar.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #362 : Şubat 13, 2011, 12:34:27 »
en alt çizginin altına düşmediyse yavaş yavaş gidilebilir.en iyisi bir benzincide yağı tamamlamak.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A-
  • Kilometre: 36000
  • Model Yılı: '10
  • 15 kere teşekkür etti
  • 20 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #363 : Şubat 13, 2011, 13:37:49 »
Türkay sen Atilla Abi yi dinle onun yağ konusundaki bilsi tamdır. Ayrıca toyota hondaya değişilmez. Ben yola çıktım mı 700 km durmadan gidiyorum Sakarya - Aydın araç 134 binde ama hiç bir sorun yok. Km de ,son zamlarla bile, 14-15 kuruş yakıyor honda bunları sağlar mı sence:)
Toyota Corolla 2001 1.6 Terra Special
Toyota Corolla 2010 1.6 Elegant

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 15 kere teşekkür etti
« Yanıtla #364 : Şubat 13, 2011, 13:48:03 »
yağ çubuğu yarıda gösteriyorsa bu şekilde 50 km gidilirmi arkadaşlar ?
Arkadaşım gir bi benzinciye koydur uygun bi yağ sonra ne kullanıyosan değştirirsin aman haaaa

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #365 : Şubat 13, 2011, 14:01:28 »
Kemal kardeşim şu açıdan sordum benim araç sol taraftan bi yerden yağ kaçırıyor bugünde pazar yarın istanbul güngören toyotronıc e götürücem orasıda bana 15 km uzaklıkta artı yağ değişimde yapıcam şimdi 15 km için bir lt yağ eklersem zaten değişimde yapıcam o eklediğim yağda 15 km için ziyan olucak şuanda yağ seviyesi yarının baya bi üzerinde yani 15 km daha giderim sorun olmaz o bakımdan sordum cevaplarınız için teşekkür ederim.Atilla abi seni forumda çevrim içi gördüğüm zaman oh be atilla abim burda diyorum valla seni görünce mutlu oluyorum gerçekten Allah seni başımızdan eksik etmesin :)
1996 XEİ 1.6 105 bg 16 v / klimalı / km: 60.262 / sony usb mp3 teyp x-plod hoparlörler 190 w / anahtardan kumandalı inwells marka alarm / BRC MY 07 Sıralı LPG sistemi / değişen yok / servis bakımlı /

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #366 : Şubat 13, 2011, 14:10:53 »
sağol Mustafam sen iyi bir insan olduğundan bizide kendin gibi görüyorsun.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 15 kere teşekkür etti
« Yanıtla #367 : Şubat 13, 2011, 14:16:37 »
Kemal kardeşim şu açıdan sordum benim araç sol taraftan bi yerden yağ kaçırıyor bugünde pazar yarın istanbul güngören toyotronıc e götürücem orasıda bana 15 km uzaklıkta artı yağ değişimde yapıcam şimdi 15 km için bir lt yağ eklersem zaten değişimde yapıcam o eklediğim yağda 15 km için ziyan olucak şuanda yağ seviyesi yarının baya bi üzerinde yani 15 km daha giderim sorun olmaz o bakımdan sordum cevaplarınız için teşekkür ederim.Atilla abi seni forumda çevrim içi gördüğüm zaman oh be atilla abim burda diyorum valla seni görünce mutlu oluyorum gerçekten Allah seni başımızdan eksik etmesin :)
Tamam anladım ama açıktan 1-2 lt yağ koydursan 10 tl verirsin risk almaya değmez diye dedim tabiki gitsen gidersin ya motor hasar görürse o zaman israf büyük olacak. Sana kolay gelsin umarım az masrafla bu sorunu atlatırsın.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #368 : Şubat 13, 2011, 14:52:55 »
   Türkay ben senin yerinde olsam 200 bine kadar 5w40 mobil ful sentetik,ondan sonrada mobil1 peaklife 5w50 ful sentetik kullanıp mutlu olurdum.senin 5w30 üzülerek söylüyorum motorun ömrünü kesinlikle azaltır,yataklardaki boşluğu arttırarak vuruntu başlamasına sebeb olur.dost acı söyler misali ben sana ne iyi yapmışsın ,devam et demiyeceğim,çünkü hepinizi çok seviyorum ve üzülmenizi istemiyorum.

Atilla amca, yataklardaki bosluk asil kalin yag kullanimyla artmaz mi?
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #369 : Şubat 13, 2011, 19:05:26 »
Atilla amca, yataklardaki bosluk asil kalin yag kullanimyla artmaz mi?
  hayır Ahmet ince yağ boşlukları dolduramıyacağından  20 mikron 50 mikron boşluk mesafesi kadar grank her dönüşte ,her silindir ateşlendikçe yataklara darbe yapar ,bu boşluk arttıkçada vuruntu başlar,dahada artarsa yatak vurma dediğimiz ses ortaya çıkar bu şekilde kullanılırsa yatak sarar ve grank gider.Ahmet ince yağ ne zaman kullanılır bilirmisin?araba çok yenidir,yataklarda,piston pimlerinde hiç boşluk yoktur,buraların yağlanabilmesi için ince yağ gerekir,o dar alana girebilmesi için.ama faraş gibi olmuş parçalara su gibi yağı verirsen arabanın canına okursun(bu okursun lafı senin için değil lafın geliş şekli),30 numara yağ soğukken eline bayğı kalın gelir ama motordaki o sıcaklıkta sudan farkı kalmaz.sen malının değerini bilen malına kıymet veren bir çocuksun(benim oğlanın tam aksi) onun için bunları yazıyorum,yoksa karnım zil çalıyor sofraya oturacağım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #370 : Şubat 13, 2011, 23:16:16 »
benim şimdiye kadar duyduğum ve gördüğüm şeylerle aşırı çelişiyor abi anlattıkların :( bilkentten oda arkadaşımın 3.18 cabriosuna (e46, n42b20 motorlu) benzinlikte 10w40 koymuşlar (5w30 kullanıyor normalde) arabada patlamayan segman, conta kalmadı..yağ filtresinin ordaki conta bile taş gibiydi ve kırılmıştı, vanos selenoidleri bozuldu, sabahları çalışmamaya başladı, kompresyon düştü durduk yerde iş açıldı çocuğun başına ... ben de kalın yağdan çok korkuyorum bu nedenle..
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #371 : Şubat 13, 2011, 23:22:23 »
benim şimdiye kadar duyduğum ve gördüğüm şeylerle aşırı çelişiyor abi anlattıkların :( bilkentten oda arkadaşımın 3.18 cabriosuna (e46, n42b20 motorlu) benzinlikte 10w40 koymuşlar (5w30 kullanıyor normalde) arabada patlamayan segman, conta kalmadı..yağ filtresinin ordaki conta bile taş gibiydi ve kırılmıştı, vanos selenoidleri bozuldu, sabahları çalışmamaya başladı, kompresyon düştü durduk yerde iş açıldı çocuğun başına ... ben de kalın yağdan çok korkuyorum bu nedenle..
   Türkay ben bu yaşıma geldim böyle birşey ne duydum nede gördüm.onun garanti benzin deposuna veya karterine şeker atmışlar.30 yerine 40 koyarak hatta 50 koyarak arabaya zarar veremezsin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #372 : Şubat 13, 2011, 23:40:03 »
benim ae101 in kitabında 15w40-20w50.......10w30    ve çok soğuk max.sıcaklığın +8..10 derece olan bölgelerde 5w30 kullanmayı tavsiye ediyor.sahife 177.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #373 : Şubat 14, 2011, 00:21:52 »
Afiyet seker olsun Atilla amca, ben de bugun nohut pisirdim :) Pazar gunu ne de olsa...

Castrol Syntec 0W-30 kullaniyorum 17 yasindaki arabamda. Sukur bir sorun cikarmadi.Memnunum. Isin aslini bilemiyorum tabii...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #374 : Şubat 14, 2011, 00:42:13 »
bakınız mercedes S serisi kullanım kitapçığına, sınırlamayı nasıl yapmış :

""Sınırlama: Sadece SAE XW-40 motor yağları kullanılmalıdır""

ayrıca şu ibare geçmiş :

Motor yağının viskozitesi
Yağın değişik sıcaklıklardaki iç
sürtünmesi (akışkanlık) için ölçü. Yağ
ne kadar çok yüksek sıcaklıklara
incelmeden dayanabiliyorsa veya
düşük sıcaklıklara kalınlaşmadan
dayanabiliyorsa, viskozite o kadar
iyidir.

yani aslında ince yağ iyidir. yatak aralarını doldurması için ikinci kısımdaki rakamları tavsiye edilenin altına düşürmemek gerek.
birde yağın incelme olayı var, kullandıkça incelir, inceldikçe motor aşınır sonuç zaten felaket. ama hep söylerim 20-60 minarel yerine 20-30 sentetik bence daha iyi. çünkü mineral yağ ince olsada sıcaklıkla çok fazla incelmiyor.

bizim toyotadada var yağ eksiltme olayı, bu yağ değişiminde yaklaşık 230 binlik arabaya 5 - 30 yağ koyacağım. sonuçları yazarım ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 14 kere teşekkür etti
« Yanıtla #375 : Şubat 14, 2011, 01:23:03 »
Bizim araba da 254binde. Yeni motorlari bilmiyorum ama 4afe, 7afe motorlari asiri eziyet edilmedikce sorun cikarmiyor. Dedigim gibi 0W-30 kullaniyorum. Eksiltme yapmiyor. Yazin, bir iki senedir elimde olan, kullanmak istemedigim 10W-30 Mobil 1 EP yagi deneyecegim insallah. Ilk rakam kalin diye kullanmak istemedim. Yazin sicak iklimde uygun olabilir diye deneyecegim bakalim.

Ince yag denince son 10 yildir yeni araclarda 5W-20 ve 0W-20 yag kullanilmasi onerilmeye baslandi.Toyota, Honda,Hyundai artik daha da inceltiyor yag viskozitesini. Bunda yakit tuketim hedeflerini yakalama endisesi de rol oynuyor tabii.

5W-20 kullanilmis sentetik yag analizleri gordum, 7-10 bin millerde (16bin km.lere kadar) kullanildiginda cok olumlu sonuclar aliniyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #376 : Şubat 14, 2011, 09:42:48 »
   Türkay ben bu yaşıma geldim böyle birşey ne duydum nede gördüm.onun garanti benzin deposuna veya karterine şeker atmışlar.30 yerine 40 koyarak hatta 50 koyarak arabaya zarar veremezsin.
bir sabah motor çalışmadığında kaputu açıp baktık, motor yağ içindeydi hemen bizim ustaya götürdük.. kalın yağ konmuş dedi, arkadaşım borusana götürmeyi tercih etti, borusanda da aslında 10w40 kullanıldığnda bir sorun olmaması lazım ancak daha önce de karşılaştığımız olmuştu dedi atilla abi.. bmwteamde de yazmıştık bu yüzden olur mu diye, ordan olur diyenler de olmaz diyenler de çıkmıştı..

bu arada benim de ae101 kitapçığımda öyle yazıyor, çok soğuk yerler için 5w30, sıcaklarda 20w50 öneriliyor evet ancak yağ teknolojisi çok ilerledi o zamandan bu zamana... sonuçta ben o zaman tam sentetik yağ olup olmadığından emin değilim.. yani o zaman kullanılan 5w30 ile şimdi kullanılan 5w30 bir değil. yarı sentetik 10w40 ve tam sentetil 5w30 bile aynı değil.. çok sıcaklarda ve motor zorlanınca (dur kalk trafik, otobanda yüksek performanstan sonra bir anda dur-kalk trafik gibi) 10w40 yağ belki de 5w30 kadar inceliyordur ancak tam sentetik yağlar sıcaklık değişimine karşı daha dayanıklı.. tabi bunlar benim 3 kuruşluk araştırmaların sonucu öğrendiğim 3 kuruşluk bilgiler, sizdeki tecrübenin yanına yaklaşamaz o ayrı
Bizim araba da 254binde. Yeni motorlari bilmiyorum ama 4afe, 7afe motorlari asiri eziyet edilmedikce sorun cikarmiyor. Dedigim gibi 0W-30 kullaniyorum. Eksiltme yapmiyor. Yazin, bir iki senedir elimde olan, kullanmak istemedigim 10W-30 Mobil 1 EP yagi deneyecegim insallah. Ilk rakam kalin diye kullanmak istemedim. Yazin sicak iklimde uygun olabilir diye deneyecegim bakalim.

Ince yag denince son 10 yildir yeni araclarda 5W-20 ve 0W-20 yag kullanilmasi onerilmeye baslandi.Toyota, Honda,Hyundai artik daha da inceltiyor yag viskozitesini. Bunda yakit tuketim hedeflerini yakalama endisesi de rol oynuyor tabii.

5W-20 kullanilmis sentetik yag analizleri gordum, 7-10 bin millerde (16bin km.lere kadar) kullanildiginda cok olumlu sonuclar aliniyor.
şimdi unuttum 2009 corollada en iyi yakıt tüketimi için 0w20 mi, 5w20 mi ne öneriyordu kitapçık.. en geniş sıcaklık aralığı da 5w30 tam sentetikteydi
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Toyotasız, Araçsız, Yaya :)
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #377 : Şubat 14, 2011, 09:59:56 »
senin yağı Metinin arabaya koyarsak işte o zaman savaş çıkar.

5w30 'u aç karnına bile içer benim araba sonra kavga çıkabilir. 5w30 zemzem gibi gelir bize :D doğru diyorsunuz Atilla Bey :D

güle güle kullanın abi :D kemal abiye gönderme yapmıştım :) 10.000de değişim yapıyorsanız önemli dayılabilir de 5 bin kmde değiştiriyorsanız hiiiiiç önemli değil yardırın gitsin abi ne olcak :D ben lpgli olmasından ötürü e bir de 130.000km olmasından ötürü eksiltir diye bekliyordum, şimdilik bir şey yok bakalım hadi hayırlısı :D

Valla dediğim gibi yağ eksiltmesi beni üzmüyor şuan için. 10000 km'de 1-1.5 litre anca eksiltiyordur, kontrolü yinede bırakmıyorum. Zaten 10000 km tamamlana kadar yağ çubuğunda yağ seviyesi iki noktanın ortasının biraz üst seviyesinde olduğu için ilave etmeden değiştirme yoluna gidiyorum :) yağın işi bitmiş oluyor çoktan zaten :)
   Türkay ben senin yerinde olsam 200 bine kadar 5w40 mobil ful sentetik,ondan sonrada mobil1 peaklife 5w50 ful sentetik kullanıp mutlu olurdum.senin 5w30 üzülerek söylüyorum motorun ömrünü kesinlikle azaltır,yataklardaki boşluğu arttırarak vuruntu başlamasına sebeb olur.dost acı söyler misali ben sana ne iyi yapmışsın ,devam et demiyeceğim,çünkü hepinizi çok seviyorum ve üzülmenizi istemiyorum.

:alkis: işte budur :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #378 : Şubat 14, 2011, 10:06:12 »
Ahmet yağı inceltiyorlar ama o yağa göre motor üretiyorlar.bu yağ inceliği kalınlığı tartışmasına aslında son noktayı mobil koymuş ama burada yazdığım halde kimse dikkate almamış.birkere daha yazayım bari artık bu yağ meselesinden bıktım,isteyen istediği yağı koyar parada arabada sizin.  Mobilin yeni 1 serisi full sentetik yağları.........0w40 mobil1 newlife fullsentetik,mobil1 peaklife 5w50 fullsentetik,mobil1 extendedlife 10w60 fullsentetik.aslında isimlerden bile hangi yağın nerede kullanılacağını mobil sğylüyor.yeni motor 0w40,100-150 bine ulaşmış motorlar 5w50,ilave ömre ihtiyacı olan motorlar 250-300 binden sonraki kmde 10w60 full sentetik.km değerlerini mobil tam belirtmemiş ama kutusunun üstünde grafik var ve kullanacağı km dilimi gözüküyor.sen dersenki  benim arabam yeni ben 0w20 koyacağım o artık senin arabanın kullanıcı klavuzuyla senin aranda bir mesele,motorun ömrü senin yağ seçimine ve kullanışına bağlıdır.fabrikalar kullanıcının bir opeli veya toyotayı 1 miyon km kullanmasını asla istemez ,kullansın memnun kalsın 6-7 sene sonra yine alsın.ben bir elektronikçi olarak üreticinin katologlarından ipuçları çıkarırım.mobilin  yağ tanıtımındaki ifadeler fazla söze gerek bırakmıyor ve hangi viskozitenin hangi zamanlarda kullanılması gerektiğini açıklıyor.ben artık sustum,bu yağ mevzuuna kendimi kapattım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #379 : Şubat 14, 2011, 10:06:29 »
  Tam sentetik motor yağlarında uzun kilometreler sonunda eksilme olması çok doğal. Bunu bir sorun oalrak görmeyin bence, tabi bu eksilme tölerans değerler içinde ise.
 Diğer taraftan sık sık motor yağını değiştirmek (farklı özellikte olanlar ile) çok tavsiye edilen birşey değildir.