Gönderen Konu: Boya Koruma, Pasta-Cila, İç Döşeme, Çizik ve Leke Giderme Hakkında Herşey  (Okunma sayısı 68228 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • 2 kere teşekkür edildi
   Selam (ın Aleyküm)

Bu konunun tüm TCT üyelerine faydalı olmasını ve Sabitleşmesi Ümidiyle...

* Bu başlık altında herkesin merak ettiği "Boya Koruma" nedir, nasıl yapılır, nerede daha iyi daha ucuz, uygulayan arkadaşlarımızdan örnekler fotoğraflı uygulamalar, yorumlar, sorular ve cevapları şeklinde faydalanabiliriz.

*Stopların ve Farların çizikliklerinin ve matlaşmaların yenilenmesi hakkında örnek uygulamalar, sorular ve yanıtları...

*Pasta nedir? Cila nedir? Nasıl uygulanır? Uygulama teknikleri nelerdir? Hangi marka nasıl sonuç verir, hangi ürün etkilidir?

*Derin çizikler nasıl giderilir? Vernik nedir? Vernik atmasının çözümü var mıdır? Kuş pisliğinin etkileri, zararları ve restorasyon yöntemleri...

*İç konsolların temizliği, restorasyonu, deri ve kumaş döşemelerin restorasyonu hakkında....

*Jant-Lastik temizliği, ürünlerin kıyaslanması, fiyat avantajları...

ve buna benzer tüm konular hakkında bilgi paylaşımında bulunabiliriz. Faydalı olması ümidiyle....

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
Örnekleri yayınlamak isterim. Skodaforum'dan alıntıdır...

Kuş pislikleri baş belasıdır, kurumuşsa güneşin altında, kalıcı hale döner...

Gayet kolay çözüm...

Meguiar's ScratchX ürünü var, onu al, bir de uygulama pedi ya da sünger var onunla ürünü uygula...

Web'de satışı var - http://www.meguiars.com.tr/

İşte sonuç...

Ugulamadan sonra...

---------------------

İşte lokal bir çiziğe ScratchX ile müdahale öncesi ve sonrası

İşte çizik...
Önce

Sonra

Uploaded with ImageShack.us

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
Meguiars'ın profesörü Mike Philips'ten kareler ve klip...

İster wax ister glaze ya da polish uygulayın, süngeri bu şekilde tutmak en iyi faydayı sağlar.

Pedin daima hep aynı yerine ürünü sürerseniz elinize ve başka yerler bulaşmasını önlemiş olursunuz. Logolu Meguiars pedi kullanıyorsanız yazılı tarafla uygulama yapmayın, yazılı kısmı avucunuzun içine baksın!

Amaç çizik gdermek ise elbette kuvvetle bastırmak gerekir, ürünü yedirip MF bezle silin, gerekirse tekrarını uygulayın. Wax ya da glaze de amaç çok ince bir tabakayı yaymaktır, bastırmaya gerek yok.

Bu klibi izleyin lüften
, süngere ne kadar ürün konur, nasıl uygulanır, aşındırıcı içeren ürünlerin dairesel hareketlerle değil ileri geri hareketi tavsiye edilir...

http://video.google.com/videoplay?do...79259119696224

Ped nasıl tutulur?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: A+
  • 24 kere teşekkür etti
  • 43 kere teşekkür edildi
açıklayı ve iyimiş,en azından benim baya işime yarayacak,
sağol ümit eline sağlık
2007 Manuel 1,3 cc Saten gümüş Yaris Terra
Dalga geçme,Tokatlanırsın

http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=32687.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
Rica ederim Hemşo Abi :)

Burada mümkün olduğu kadar örnekleri resimli anlatım ile yayınlarsak iyi olacağının kanısındayım...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • 1 kere teşekkür edildi
Anlatım için teşekkürler özellikler kuş pisliği ile ilgili bolüm bence çok yararlı olmuş elinize sağlık

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • Kan Grubu: A-
  • 10 kere teşekkür edildi
ben ped tutmayı bilmiyormuşum :) bende ped tutucu var, cırt cırtlı, pedi yapıştırıyorsun, ne eline bulaşıyor ne ziyan oluyor ürün..kendi tutma yerinden turuyorum..bendeki ürünün de resmini koyayım bir ara

bu arada kuş pisliği için strachX kullanmaları garibime gitti..clay bar çıkarır kuş pisliğini, strachX bir nevi pasta sonuçta
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • we'll wrench your heart out !
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • 12 kere teşekkür etti
  • 82 kere teşekkür edildi
Bizde  kabul görmez cahilden  gelen afra tafra !

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
Link paylaşımı için teşekkür ederim Tuncay. Kanka, sen ped tutmayı bırak, araba yıkamayı biliyonmu araba yıkamayı :P

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
Burada da plastix kullanıyorlar. Önce,

1200-1500-2000-3000 grit zımpara kullanıyorlar ıslatarak.

Zımparayı dairesel değil, tek yöne doğru yapmak gerekiyor. ( makina değil el ile yapılacaksa )

Sonra polish geçiyorlar.

Sonrasında plastix ile muamele ediyorlar.

Bir kaç resimli örneği;

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
Arkadaşlar öncelikle pasta, cila ve boya korumayı birbirinden ayırmak lazım. Pasta denilen işlem genel olarak araç bir hasar gördükten ve boyandıktan sonra üzerinde kalan tozların alınması amacıyla yapılır. Bu işlem sırasında aracın boyasıda incelir. Hatta eğer verniksiz bir boya ise pasta işlemi sırasında aracın boyasının ne kadar aktığını görebilirsiniz. Kırmızı bir arabaya yapılan bu işlemde sanki kurban kesiyormuş hissine bile kapılabilirsiniz.

Pasta Nedir?

Pasta genel olarak yıkama sırasında oluşan ince fırça çiziklerinin alınması için az miktarda uygulanmalıdır. Bahsettiğim bu çizikler genel olarak güneş altında gördüğünüz dairesel kılcal çiziklerdir. Bu işlem yapıldıktan sonra araca cila işlemi uygulayabilirsiniz.

Cila Nedir?

Cila pasta sırasında matlaşan yüzeyin parlatılması amacıyla uygulanır. Genel olarak uzun süreli bir etkisi yoktur ve 3 ay kadar sonra yenilenmelidir. Boya koruma işlemi ise (gerçekten yapılan boya koruma cila değil) kullanılan malzemenin kalitesine bağlı olarak 1yıl-3 yıl arası aracın parlaklığını kaybetmemesini sağlar. Teflon içerikli boya malzemesi kullanılmasını öneririm.

Eli ile mi Makina ile mi?

Cila makinesinin alınıp uygulanması ise çok doğru uygulama değildir. Yapılan işlemin profesyonel olarak bu işi yapan bir yerde yaptırılmasının faydası var. Zira kendi kullandığınız makine ile bu kılcal çiziklerin artmasına yol açarsınız. İsteyen arkadaşlar makine ile cila yaptıktan sonra araçlarını görüntüsüne güneş altında bir baksınlar. Bu işlem için kullanılması gereken makina orbital makinası adı verilen cihazdır. Bu makina düşük devirde ve eliptik olarak döner ve el hareketini simule eder. Fakat el ile yapılmasından farkı her noktaya eşit ağırlık vermesidir. El ile yapıldığında parmaklarınızın basıncı farklı olacağından malzemeyi eşit miktarda yediremezsiniz. Böyle bir cihazın Türkiye de satılmamakla birlikte fiyatı Amerika da yaklaşık 600 dolardır.

Son olarak marketerden aldığınız boya koruma malzemeleri genel olarak wax(mum) içerikli olduklarından her yıkamada ve güneş altında aracın üzerinden akarlar . Bu yüzden kullanım ömürleri azdır ve 3 ayda bir tekrar yapılmaları gerekir.

--------------------------------------------------------------------------

Arkadaşlar öncelikle pasta ve cila ayrımını iyi yapmak gerekiyor. Bu iki işlem birbirinden farklıdır. Nasıl rot ve balans ayrı işlemlerse pasta ve cila da ayrı işlemlerdir.

Araca durduk yerde parlasın diye pasta yapılmaz parlaması için cila yapılır. Pasta işlemi daha önce de belirttiğim gibi boya işlemi sonrasında veya kılcal çiziklerin giderilmesi için yapılır. Çizik kavramına da açıklık getirilmesi gerekirse; eğer bir çizik tırnağınıza gelecek kadar hissediliyorsa bu çiziği hiç bir pasta kapatamaz. Ancak aracınız opak ise yani verniksiz boya ise pasta yaparken yüzeyden kopardığınız boyalar çiziğin için doldurur yani ince bir rötuş işlemi yapmış olursunuz. Fakat vernikli boyada siz aslında boyaya pasta yapmazsınız pasta yaptığınız yer aracın boyasının üstünde bulunan verniktir.

Her yapılan pasta işlemi aracın verniğinden yada verniksiz boya ise boyasından inceltir.

Ben cila işlemini kendim yapmak istiyorum diyorsanız teflon içerikli boya koruma malzemelerini tercih etmenizi öneririm. Autowax ve ziebart tarafından kullanılan boya koruma malzemeleri wax içeriklidir ve verebildikleri garanti süreleri 1 yıl ile sınırlıdır. Bu işlem sırasında dikkat ederseniz aracın plastik kısımlarını kağıt bant ile kapatırlar bunun sebebi malzemenin yağ bazlı olmasıdır. Teflon içerikli malzemeler genelde su bazlıdır ve plastik kısımlarına sürseniz bile plastiğin boyasında henhangi bir hasar oluşturmazlar.

------------------------------------------------------
Sonax ve Ziebart'ın boya korumasında verdikleri garanti hakkında:

Arkadaşlar kuş pisliğine karşı kimse garanti veremez, yok öyle bir şey. Ancak boya koruma yaptırırsanız size biraz daha zaman kazandırır. Boya koruma olmayan arabada kuş pisliği kuşun cinsine de bağlı olarak 24 saat içinde boyanızı yakar. Boya koruma yapılan bir arabada ise koruma malzemesinin kalitesine göre 5-6 gün kadar dayanır. Ziebart ta geçen ömür boyu garanti sadece reklamdır. her yıl 150 dolra verip yeniletilen bir sistemde ömür boyu garanti bir şey ifade etmez o olsa olsa bir yıl garanti demektir. Ayrıca bu garantinin kapsamı nedir? Kuş pisliği 1 yıl kalsa arabanın üzerinde bir şey olmayacak mı?

Ayrıca hem sonax hemde ziebart wax içerikli ürünler kullanırlar ve maks. koruma süreleri 7-8 aydır. Teflon içerikli ürünleri kullanmanızı tavsiye ederim.

Bu konudaki bilgilerime güvenebilirsiniz çünkü ben boya koruma malzemesi ithal eden ve uygulayan bir firmanın ortağıyım ve kim ne kullanıyor çok iyi biliyorum.

--------------------İNTERNETTEN ALNITI YAPILMIŞ, TARAFIMCA DERLENMİŞTİR--------------------------

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
Link paylaşımı için teşekkür ederim Tuncay. Kanka, sen ped tutmayı bırak, araba yıkamayı biliyonmu araba yıkamayı :P
yıllarca yanlışlar yaptım burdum :D şimdi oto yıkamacıların tek birini bile beğenmiyorum :D en son bilkent tabanvayda yanlış yıkıyorsunuz diye müdahale etcektim hadi izlemeyim dedim gittim :D şimdiye kadar doğru yıkayan bir tek sonaxı gördüm hatta :)
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
Training Video

Bu linkteki videoları izlemenizde fayda var. Kendimize buradan örnekler biçebiliriz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
yıllarca yanlışlar yaptım burdum :D şimdi oto yıkamacıların tek birini bile beğenmiyorum :D en son bilkent tabanvayda yanlış yıkıyorsunuz diye müdahale etcektim hadi izlemeyim dedim gittim :D şimdiye kadar doğru yıkayan bir tek sonaxı gördüm hatta :)

Aynen bro, hele o benzin istasyonlarında "yıhhıyımmı abiyy 2 liraya içdış yaparıhhk" diyenler varya :) Hadi onlar neyse, sağolsun ALLAH razı olsun ucuza hizmet verip ekmek paralarını çıkarıyorlar. Peki ya mahalle kenarlarında orada burada sürten 3-5 çakalın bi araya gelip """OTO KUAFÖRÜ !!! """ adı altında çakallık yapmalarına ne demeli :) Birde o vıcık vıcık lastik parlatıcı dedikleri şeyden sürüyorlar ya, aman ALLAH :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
bu arada alıntındaki yazı yanlışlarla dolu..en basiti, ziebart kuş pisliğine yeniletildiği sürece ömür boyu garanti veriyor..kuş pisliğine ben bile garanti verebilirim, tunç gözüyle gördü, cila yapılmış yerde 5-6 gün durmuş bir kuş pisliği sadece su tutarak aktı gitti, aynı kuşun tampona akan pisliği (tamponda cila yoktu) suyu bırak sabunlu suyla bile çıkmadı..
Aynen bro, hele o benzin istasyonlarında "yıhhıyımmı abiyy 2 liraya içdış yaparıhhk" diyenler varya :) Hadi onlar neyse, sağolsun ALLAH razı olsun ucuza hizmet verip ekmek paralarını çıkarıyorlar. Peki ya mahalle kenarlarında orada burada sürten 3-5 çakalın bi araya gelip """OTO KUAFÖRÜ !!! """ adı altında çakallık yapmalarına ne demeli :) Birde o vıcık vıcık lastik parlatıcı dedikleri şeyden sürüyorlar ya, aman ALLAH :)
abi kendimden başkabir tek sonaxı beğendim, üstelik 15 liraya yıkıyorlar..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
Editleyip gönderirsen özelden düzenliyeyim bro :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 12 kere teşekkür etti
tunç gözüyle gördü, cila yapılmış yerde 5-6 gün durmuş bir kuş pisliği sadece su tutarak aktı gitti, aynı kuşun tampona akan pisliği (tamponda cila yoktu) suyu bırak sabunlu suyla bile çıkmadı..

Evet yha  daha  önce  denemiş  olmalı ki dönüp bana " abi kuş pisliğine  bak 4 gündür  orda duruyor bırak süngeri" dedi :) :D
su tabancasının tazniğiyle  akıp gitti ,o gün kardeşim sağolsun banada  cila  çekti aynı durum bende de söz  konusu şimdi ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
Evet yha  daha  önce  denemiş  olmalı ki dönüp bana " abi kuş pisliğine  bak 4 gündür  orda duruyor bırak süngeri" dedi :) :D
su tabancasının tazniğiyle  akıp gitti ,o gün kardeşim sağolsun banada  cila  çekti aynı durum bende de söz  konusu şimdi ;)
çaktırma hiç denememiştim :D eğer olmasaydı çok pis mor olcaktım :) :)

Editleyip gönderirsen özelden düzenliyeyim bro :)
abi genelde yanlış çok, yani kişisel görüşleri gerçekler gibi anlatmış o yazı

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
ya gaza geldim çıkıp araba cilalıcam ben :) yağmur yağma ihtimali olmasına rağmen :D yarın yağacak olmasına rağmen :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 12 kere teşekkür etti
ya gaza geldim çıkıp araba cilalıcam ben :) yağmur yağma ihtimali olmasına rağmen :D yarın yağacak olmasına rağmen :D
dur  bende  gelim  yha  yapma valla :(