Gönderen Konu: frene bastığımda araç rolantide çalışırken devir saati 900 den 1100 çıkıp geri t  (Okunma sayısı 33827 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • "Başkalarının kusurunu örtmekte gece gibi ol"
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • 10 kere teşekkür edildi
motor devir saati yukselmez arkadaşlar gaza basmadığınız sürece devir saati yerinden kımıldamaz ister far fren debriyaj ne yaaprsanız yapın alakası yok aksini söleyenler araçlarınızı kontrol ettirin sizin araçalrınızda benim araç gibi normal değil

Değişir. Özellikle klimada bunu çok rahat görebilirsiniz. belirli bir hızda giderken klimayı açın motor devriniz düşecektir. Bu da çok normal bişey. çünkü klima gibi donanımlar araçtan extra güç çeker ve deviri düşürür.
“Ne söyleyeyim?” diye düşünmek, “Niçin söyledim?” diye düşünmekten hayırlıdır.
Sadi Şirazi

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür edildi
yani frene basıldığı an motordaki ses yukselmesi ve devir saatinin oynaması frene basıldığı an motorun içine giren yabancı havadır bu yabancı hava fren körüğünden kaçak var anlamına gelir .en kısa zamanda değişmesi gerekir bu arada arkadaşlar benim ön takımlar vurmaya başladı galiba top yekün bir tamire giricem offf yağ km si de 11 bine yaklaştı :( ama illede gli illede japon toyota çıkarım senle her yola :)
Gökhan kardeş, eğer birşeyler paylaşmak istiyorsanız; bunu soru sormak yerine bilginiz dahilinde uygun bir başlık açarak paylaşırsanız daha faydalı olacaktır. Hatta açtığınız konu uygun yönetim tarafından uygun görülürse, ilgili bölüm içinde sabitlenip sorunu olan arkadaşlara daha fazla yardımcı olacaktır.

Eğer gerçekten bir probleminiz olursa da; mümkün olduğu kadar ayrıntılı açıklarsanız, daha kısa zamanda ve daha kesin çözümler bulabilirsiniz ;)

Aracınızın 94 model olduğu şimdi dikkatimi çekti. 94'lerde ECU var mı?

İlk sayfada Ümit bence çok güzel açıklamış, sağolsun Türkay'da üşenmemiş bir video çekmiş ve eklemiş. Eğer hala inanmayanlar, aksini iddia edenler varsa, 4 farklı toyota modeli için birer video'da ben çekip ekleyebilirim. Hem Türkay hem de Ümit'e birer :alkis:

genç arkadaşlarım otomomobillerin motor devir ayarı manueldir yani gaz pedalıyla arttırılır eksiltilir.motora herhangi bir şekilde yük binerse motor devri düşer.......

Atilla abi, kusura bakma ama o eskidendi. ECU'ya sahip araçlarda sistem senin bildiğin gibi çalışmıyor. Çok basit bir örnek vereceğim, eminim ki senin de çok iyi bildiğin birşey; Eski diyelimki deniz seviyesinde arabaya rölanti ayarı yaptırdınız ve gezmek amacıyla diyelim ki bir dağa çıktığınız. tepe noktanın 2500 metre olduğunu varsayalım; araç ya tekler (çok düşük rölantide çalışır) ya da motor durur: çünkü motora giden benzin aynı ama hava yükseklerde daha seyrek olduğu için motora giden hava yetersiz kalır. ECU sistemli araçlarda böyle bir durum yaşamazsınız. Bunun nedeni ise hava akım sensörü motora giden hava miktarını tespit ederek buna göre yeni denge noktası oluşturur. Bunu sadece sana durumu daha net anlatmak içindi: yani motorlar artık gaz kelebeği ve hava kelebeği olarak bahsettiniz parçalar elektronik olarak kontrol ediliyor. Hatta bu parça sizin aracı genel olarak kullanım şeklinizi kaydedip, bir sonraki kullanımda bu değerleri referans alarak size yardımcı oluyor ;)

Daha sı da artık birçok yeni araçta rölanti ayarı diye birşey yok, istesenizde değiştiremiyorsunuz :)

ECU (Elektronik veya motor kontrol ünitesi diye Türkçeye çevirebiliriz)
Denizlerin deryaların benki taşkın delisi
Ehli gönül muhabbetin benki şaşkın delisi
Benki kelamın yolcusu benki aşkın delisi
Beni benden alan almış kula mihnet eylemem

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
mehmet bey bir şeyi paylaşmak değil bir problem var araçta  aracım elektroniikmi bilmiyorum japonyadan gelen gli modeli   ben pek anlamıyorum arabalardan özellikle toyotadan ama debriyaj seti değişmeden önce böyle frene basıldığında rolanti yerinden oynamıyordu ve motorda ses değişikliği olmuyordu daha önce tofaş aracımda aynı problemi yaşamıştım ve fren körüğünü değiştirdiğimde bu problem ortadan kalkmıştı toyata tofaş motoru gibi olmadığından tam emin olmayarak aracın fren körüğü patlakmı değilmi bunu öğrenmek istiyorum yada sorun başka bir yerdemi sorun var bunu öğrenmek ve en kısa zamanda bu sorunu çözmek istiyorum çünkü diğer tofaş aracımdaki olan rolanti yukselmesi fren kaçırması sorununu el freni çekerek durarak çözmüştüm aynı tehlikeyi bir daha yaşamak istemiyorum biri çıksın kesin bu normal desin benimde içim rahat etsin

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
mehmet bey bir şeyi paylaşmak değil bir problem var araçta  aracım elektroniikmi bilmiyorum japonyadan gelen gli modeli   ben pek anlamıyorum arabalardan özellikle toyotadan ama debriyaj seti değişmeden önce böyle frene basıldığında rolanti yerinden oynamıyordu ve motorda ses değişikliği olmuyordu daha önce tofaş aracımda aynı problemi yaşamıştım ve fren körüğünü değiştirdiğimde bu problem ortadan kalkmıştı toyata tofaş motoru gibi olmadığından tam emin olmayarak aracın fren körüğü patlakmı değilmi bunu öğrenmek istiyorum yada sorun başka bir yerdemi sorun var bunu öğrenmek ve en kısa zamanda bu sorunu çözmek istiyorum çünkü diğer tofaş aracımdaki olan rolanti yukselmesi fren kaçırması sorununu el freni çekerek durarak çözmüştüm aynı tehlikeyi bir daha yaşamak istemiyorum biri çıksın kesin bu normal desin benimde içim rahat etsin

Ne yazıkki hiç kimse buradan, sizin sorununuz kesinlike budur diyemez, çünkü bizim söylediklerimiz/yazdıklarımız sadece sizin aktardığınız veriler çerçevesinde. Bu ise belli bir yere kadar yardımcı olur. Eğer frenle ilgili herhangibir yerde kaçırma/sızıntı sorunu olduğunu düşünüyorsanız, hareket halindeyken frene bir miktar basın, aynı miktarda fren durumunda fren pedalı sürekli aşağıya doğru iniyorsa (yada durduğunuz yerde frene sonuna kadar basıp bir süre bu şekilde basılı tutun, eğer fren pedalı son noktada sabit durmayıp sürekli aşağı doğru iniyorsa, biryerde kaçırma/sızıntı olma ihtimali vardır (bu körüklerde de olabilir, fren merkezinde de, dağıtıcıda da vs.)

Frenler, lastikler ve yürüyen aksam gerçekten çok hassas bir konular, bir kazaya sebebiyet vermeden sorunu halletmek gerekir ;)
Tekrar geçmiş olsun

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2007 Auris 1.6 Elegant - 5 İleri Mekanik
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 131000
  • Model Yılı: '07
  • 4 kere teşekkür edildi
Gökhan Bey, aracınız kaç model? Düz mü yoksa otm. vites mi?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
fatih kardeşim aracım 94 model gli manuel vites

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 99 Avensis 2.0 Manuel L/B idi...
    • 2011 1.6 comfort corolla...
  • 2 kere teşekkür edildi
Atilla bey, karbüratörlü araçlarda böyle bir durum olursa devir daha da düşer, yükselmez. ECU'ya sahip araçlarda eğer yeteri kadar büyük bir motor bunu hissetmezsiniz ama motor küçükse (belki 2000cc aşağısı) motor oluşan güç açığını kapatmak için (bu farları da açsanız, klimayı da, dreksiyonuda çevirseniz vs durumlarda) düşen motor devrini normal çalışma düzeyine getirmek isteyen ECU önce aracın durmaması için rölantiyi yükseltir, daha sonra rölantiyi tekrar denge durumuna taşır. Sizin söyledikleriniz de sistemden kaynaklanan açıkları kapatmak için geçerli olan bir durumdur. ama bizim bahsettiğimizde durum tekrar denge noktasına taşınır, sizin bahsettiğiniz durumda denge noktası oluşmadığı için bu gerçekleşmez; rölanti sürekli yüksek kalır.

Rölantide ne kadar yükselme olabileceği aynı aracı kullanan arkadaşlar daha iyi biliyordur. Ben bu konuda (rölantide ki değişmenin sizin aracınızda ne kadar olacağı konusunda) emin değilim. Murat hocam o kadar fark olmadığını yazmış ama onun aracının motoru sizinkisinden daha büyük olduğu için karşılaştırma yapmak çok sağlıklı olmaz sanırım ;)
normal değil diyen arkadaşları denemesi için arabalarına davet ediyorum..kapının önünde iki tane corolla var, ikisinde de denediğim ilk başlarda benim de şaşırdığım bir durumdur bu..ümite de helal olsun süper anlatmış :alkis: frene bir kere basınca öyle abartı bir yükselme olmuyordu sanırım ama pompalayınca devir 1100lere kadar belki daha bile fazla çıkıyor, direksiyon çevirince de aynı şekilde..hatta üşenmeyim bir video çekip geleyim

anca yüklendi video çok uzun sürdü yüklenmesi..sesi açıp izleyin fren pompalıyorum..motor soğukken denedim iki arabada da sadece 98de devir yükseldi, 2009da bir yükselme olmadı..video çekerken kapatmayı unutmuşum  :-[ iki araba arasında kamera tutuşum vs her şey çıkmış oldu

:alkis: emeğinize, klavyeye dokunan ellerinize sağlık...
Eğer bir gün dünyaya ait çok büyük bir derdin olursa...
Rabbine dönüp "Benim büyük bir derdim var." deme.
Derdine dönüp "Benim çok büyük bir rabbim Var.' De....
Mevlâna                                                                                                                                                                                                        2011 1.6 comfort corolla...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
aynasız sana çok gücendim,mehmet kardeş benim ağzımın payını verdiği için alkışlamışsın.bakın böyle çok teknik konularda insanlar her zaman yanılabilir.ben hatırlarım bizim serviste telefunken bir tv yapılamayıp iade edilmişti.tabi ben o zaman bir çömezdim bizleri o cihazın yanına bile yaklaştırmazlardı.1974 de 1973 model murat 124 arabam süratten düştü ,rahat rahat 160-170 km yapan araba 120-125 i zor yapar hale geldi.arabayı aldığım ve bakımlarını yaptırdığım fırat otoya götürdüm,araba normal dediler.ama benim şikayetim sürüyor,bu sefer elmadağdaki boronkay yetkili servise gittim.buji,buji kablosunu değiştirdiler yola çıktım yine aynı,döndüm geldim buseferde susturucuların tıkanmıştır deyip orta ve çıkış susturucularını keskiyle deldiler.yine yola çıktım araba korkunç ses çıkarıyor ama sürat gene aynı.bu sefer methini duyduğum topkapıdaki oto balkan necati ustaya gittim.derdimi anlattım,adam kaputu açtı kontrol etti git dene dedi.yola bir çıktımki araba uçak.döndüm geldim ustam borcum ne dedim,biz böyle basit işten para almayız dedi,yahu usta sen ne yaptın dedim ,usta senin gazpedalın tam gaz yapmıyordu onu eğdim dedi.işte böyle bir yanılma hikayesi.esas konumuza yine döneceğim.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
96 xei var bizde bende pompalayarak denedim ancak devirde oynama olmadı...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • EGE S.Ü.F.
okuduğum metinler teknik bilgiler hepsi bana bu durumun abs li araçlarda yağ pompasının çektiği gücü ecu nun komutuyla motor devrinin artması böylece alternatörün ürettiği enerji artar ve aküden çekilen enerji yerine pompalanır... saygılarımla
2003 Toyota Corolla 1600 cc vvt-i 110 bg A/T

no problem because it's Toyota

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi

nasıl yani ya :D sorunu bilip çözümü bilip mi sordunuz soruyu :D o da güzelmiş :)

+1 :blink: Bizde soruyu cevaplayacağız diye göbek çatlatıyoruz :) Olsun belki başkaları faydalanır.

bu arada turkay kardeşim sen 98 modelinin bir rolantisini kontrol ettin rolantin yuksek gözüküyor benim aracım gazda 1000 benzinde 900 devirdir normal şartlarda !!  

Siz 94 gli'nin boğaz kelebeğini kontrol ettirin bence. Sağlıklı bir efsanenin rolantisi ilk etapta böyledir. Motor 90'da iken 900-950 civarındadır.

Gökhan Abi, anlaşılan siz kullandığınız otomobillerin teknik detaylarına çok önem vermemişsiniz bu güne kadar. Söylemleriniz ehliyetini yeni alan gibi ( yalnış anlamayın ama öyle )

Bu arada beni alkışlayan arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Herkesten güzel yorumlar dökülüyor :)

aynasız sana çok gücendim,mehmet kardeş benim ağzımın payını verdiği için alkışlamışsın.

Gücendirmeyin Atilla amcamı :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
aynasız sana çok gücendim,mehmet kardeş benim ağzımın payını verdiği için alkışlamışsın.

Estağfurullah Atilla bey, lütfen yanlış anlamayın, kişisel birşey değil. Burada berzer durumda olan birçok arkadaşımız bu konuyu okuyacak, onların yanlış bir bilgi alması doğru olmaz. Eğer kırdıysam, affola

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
sevgili kardeşlerim benim gücenme mesajım işin espirisiydi.motorun devir kumandası hangi sistem olursa olsun sürücüye bırakılmlştır.klimayı farları açtığımızda devir düşüyor çünki motora yük biniyor.motorun gücü ne kadar fazlaysa devir düşümü o kadar az olur.birinci viteste giderken gazı bırakıp frene basıp durmaya çalışın ne olur motor titrer ve araba dururken istop eder,o anda motor bana yük biniyor diye devir arttırırmı ,artırmaz.bu değişmez bir durum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
atilla abi yağ müşürü arızalanırsa ne olur böyle bir sorun yaşayan varmı benim araçta yağ lambası araç çalıştıktan 2 sn sonra sönüyorda acaba bir sinyalmi veriyor bu arada ben aracımı 2 ay önce aldım bu yüzden pimpirikleniyorum çünkü rektefiye yaptırmaya hiç niyetim yok

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
gökhancığım motor yağı seviyesi düşükse,motor yağın eskimişse veya iyibir yağ değilse dediğin olur.magnatek,mobil super s veya bp visco5000 yağlarından birini devamlı kullan.orijinal yağ filtresini servisten al(mutlaka servisten).bu yağlar yarı sentetik ve 10w/40 tır.10000 km normal şartlarda yol yapar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • gülerek kaybettiklerini ağlayarak kazanamazsın..
normal değil diyen arkadaşları denemesi için arabalarına davet ediyorum..kapının önünde iki tane corolla var, ikisinde de denediğim ilk başlarda benim de şaşırdığım bir durumdur bu..ümite de helal olsun süper anlatmış :alkis: frene bir kere basınca öyle abartı bir yükselme olmuyordu sanırım ama pompalayınca devir 1100lere kadar belki daha bile fazla çıkıyor, direksiyon çevirince de aynı şekilde..hatta üşenmeyim bir video çekip geleyim

anca yüklendi video çok uzun sürdü yüklenmesi..sesi açıp izleyin fren pompalıyorum..motor soğukken denedim iki arabada da sadece 98de devir yükseldi, 2009da bir yükselme olmadı..video çekerken kapatmayı unutmuşum  :-[ iki araba arasında kamera tutuşum vs her şey çıkmış oldu

http://s13.photobucket.com/albums/a275/since89/?action=view&current=MOV06382.flv
Olayı Türkay kardeşim kanıtıyla göstermiş.Frene basıldığı zaman,direksiyonu çevirince de aynı şekil de devir yükselmesi olması geren budur benim aracımda da aynısı oluyor :alkis:
COROLLA 97 GLİ

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • gülerek kaybettiklerini ağlayarak kazanamazsın..
Gökhan abi, sen beni dinle. Bu çoook normal bir durum. Yani olması gereken bu anlatabiliyormuyum? Frenin aküden maküden güç aldığı yoktur. Motor kaputunu açtığında büyük yuvarlak dikine duran bir cisim görürsün, şoför tarafında. O servo ünitesidir. Fren merkezi, araç sürücüsünün fren pedalı yardımıyla servo frene ve servo frende şiddeti yükseltilen mekanik kuvveti, hidrolik fren basıncına dönüştürerek, ana merkezin üzerindeki rezarvuarda bulunan fren hidrolik yağını, tekerleklerdeki sıkıştırma elemanlarına aktarır.

Peki fren şiddetini servo ünitesi nasıl yükseltir? Emme manifoldu ile bağlantı yaparak. Yani şoför fren pedalına bastığında servo ünitesi, emme manifoldundan bir miktar hava alır. Motor ise çalınan bu havayı takviye etmek için devrini otomatik yükseltir. Bunu klimaya da benzetebilirsin. Motordan güç çaldığın zaman, kayıp gücü yerine getirmek için devir yükselir.

Aracının motoru çalışmazken fren pedalına bir kaç kez bastığında sertleşeceğini göreceksin. Bu servo ünitesindeki havanın boşaldığı anlamına gelir. Motorunu çalıştırdığında fren pedalına basarsan servo ünitesinin hava ile dolduğunu göreceksin. Tekrar fren pedalına bastığında dolan hava, hidroliği servo yardımıyla disklere kadar iter ve frenleme bu şekilde gerçekleşir.

Karışık mı anlattım ne :)
:alkis: :alkis:
COROLLA 97 GLİ

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 99 Avensis 2.0 Manuel L/B idi...
    • 2011 1.6 comfort corolla...
  • 2 kere teşekkür edildi
sevgili kardeşlerim benim gücenme mesajım işin espirisiydi.motorun devir kumandası hangi sistem olursa olsun sürücüye bırakılmlştır.klimayı farları açtığımızda devir düşüyor çünki motora yük biniyor.motorun gücü ne kadar fazlaysa devir düşümü o kadar az olur.birinci viteste giderken gazı bırakıp frene basıp durmaya çalışın ne olur motor titrer ve araba dururken istop eder,o anda motor bana yük biniyor diye devir arttırırmı ,artırmaz.bu değişmez bir durum.
sizden iki ricam var, 1) bana aynasız demeyi bırakın lütfen, 2) bazı şeyleri bilmediğnizi veya eksik bildiğinizi kabul edin, herkes herşeyi bilemez ama dimi.

adamlar gidiyor video çekiyor, üstüne o kadar dil döküyor siz hala aynı yerdesiniz. bu sadece bu konuyla ilgili değil, size triger hakkında o kadar mesaj yazdık siz hala "benim 131 le falan yerde..." diye başlıyorsunuz. toyota başka lütfen kabul edin...

ayrıca türkay'ın videosundan sonra denedim, freni pompalayınca benim arabanın devri 700 den 900 e çıkıyor. kesinlikle fren sisteminde arıza olmadığına da eminim...
Eğer bir gün dünyaya ait çok büyük bir derdin olursa...
Rabbine dönüp "Benim büyük bir derdim var." deme.
Derdine dönüp "Benim çok büyük bir rabbim Var.' De....
Mevlâna                                                                                                                                                                                                        2011 1.6 comfort corolla...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • Kan Grubu: A-
  • 10 kere teşekkür edildi
ha gökhan abinin yağ lambasının 2sn geç sönme olayı da normal, burda yine böyle sorun mu var şeklinde tartışılmıştı, yine kendi arabamda ve bir kaç toyotada bakmıştım geç sönüyordu..şu an üşeniyorum video çekmeye geç oldu saat :D ama yarın çekerim :)
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
murat yıldız bey zatıalinize aynasız dediğim için özür dilerim.ben bu forumda samimiyetin içtenliğin ve bilgi paylaşımının olduğunu sanıyordum.bir iki arkadaşın forumdaki her konuda ahkam kesmesi beğenmediği paylaşımı susturmak istemesi garibime gitti doğrusu.benim hala aynı yerde durduğumu (inat ettiğimi demek istiyorsun) belirterek trigerde yanıldığımı ve bu konuyu bilmediğimi,ayrıca frene basınca devir yükselmesinin normal olduğunusöylüyorsun. benim normal bir kullanıcı olarak tabiki otomobil hakkında bilmediğim dünya kadar şey var,ben uzman değilim ancak bu forumda toyotanın normal bir triger kayışının 400bin km yapacağını iddia etmek forum üyelerinin kafasında yanlış bir bilgi oluşturup onların yollarda kalabileceğini hesaplamak lazımdır.bu hususta toyota fabrikasından ,merkez servisinden bilgi istenebilir.biz bazı arkadaşlarla frene basınca devir artmasının anormal olduğunu ileri sürdük siz şimdi pompalayınca devir artığını vidyoya çeken arkadaşları referans alıyorsunuz.araba kullanan kimse frene 5-6 kez pompa yapmaz dolayısiyle frene normal bir kullanımda basınca devir artmaz.başınızı ağrıttığım için özür diler sizlere hayırlı forumlar dilerim.