Gönderen Konu: Corollacığıma Motor Bakımı-Komp.Ölçümü-El yapımı Hava Filitresi-Led Projesi  (Okunma sayısı 16681 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • 2 kere teşekkür edildi
Selam arkadaşlar. Yine ümit kardeşiniz durdu durdu turnayı gözünden vurdu.  :alkis:

Aracım motor yağını buji kapaklarının ve motor üst kapağının oradan kaçırıyordu. Yağı değiştirdikten  Yaklaşık 5.000 Km sonra böyle olmaya başladı. Ve yağım inanılmaz kirlenmişti.  >:( Sebebini birazdan açıklayacağım. Neyse, cumartesi günü motorcu üst kat komşum ile konuştum. Ardeından Ergün Gürkan Ağabeyim ile irtibata geçtim. Sağolsun çok çok yardımcı oldu. İki ustada birbirini doğruladı, Motor üst kapak contası, buji contaları değişmesi gerkiyordu. N'apalım nasıl yapalım derken derindere 100 TL işçilik istedi. Ergün buraya gelirsem yardımcı olacağımı söyledi ama C.tesi günüde servis pek müsait değilmiş. Komşum yapsa olurmu abi dedim. Olur olur çok profesyonellik gerektiren bir işlem değil dedi.
Parçalar derindere zeytinburnu ve kartalda yokmuş. Biraz araştırdım Sonkar yenibosnada mevcutmuş. Oraya gittim, parçaları aldım ve işlemlere başladık..

Önce motor üst kapağı söküldü

Korktuğum gibi kötü bir manzara yoktu o Toyotronic Mithatın koyduğu iğrenç yağa rağmen 13.500 KM tık demeden gitti
Fakat çıkan yağ resmen çamurdu.

Motor üst kapağı güzelce temizlendi

Castrol Mangnatech 10W40 Yağ konuldu

Ardından 250 Ml Bor Power Silver Konuldu. Bu arada Toyotronic Mithat Efendi "ben orjinal parça kullanıyorum, parçaları derindereden getiriyorum bilmemne diyerek yan sanayi yağ filitrsini kakalamış. Çok sinirlendim  >:( Zaten resim ortada. Mobil 10W40 diye koyduğu yağ'da gerçek değilmiş. Yanında çalışan elemanından İki gün evvel öğrendim. isim vermeyeceğim.

Ardından Kompresyon ölçümü yapıldı. Motorum çok sağlıklıymış maşallahı varmış. 152 ile 155 arası çıktı.
http://www.dailymotion.com/video/xcxaid_96-corolla-xey-engine-compression-m_auto

Neyse kısa bir hayal kırıklığından sonra, Hava filitresi yapımına geçtik :) Hava filitresine uygun ağızda bir pimaş boru aldık. Ağızını hava filitresinin içine, diğer ağızını orjinal boğaz borusunun içine geçirecek şekilde ısıtarak şekil verdik.

Sonra Hava akış sensörü için, orjinal kutusunda bulunan sensör contasını utudan çıkarıp pimaşa ölçtük. Pimaşı ona göre deldik ve monte ettik.

Küçük bir önizleme denemesi yaptık.

Ardından tekrar contayı söktük, pimaşı ince su zımparasıyla zımparaladıktan sonra kırmızı boya püskürttük. Tam iki kat.  8-)

Sonra güzelce monte ettik...

Gece saat 12 olmasına rağmen, küçük çapta bir ses denemesi yaptık. Evlerimize gidip Yatağa yattık :D Şaka şaka :lol:
http://www.dailymotion.com/video/xcxakp_96-corolla-xey-custom-air-yntake-ki_auto

Ertesi gün kurstan geldikten sonra, SMD ledlerimizi göstergelere, Parklara takmak için işleme koyulduk.

İşlemler çok basit, eline tornavidayı alan herkes yapabilir ;)

Göstergemin önceki hali;

SMD Led takıp plastik camı çıkardıktan sonraki hali

Arkadaşlar artık plastik camı takmadan gezeceğim çünkü çok şık duruyor :)

Haa bu arada, sönük kalan yerler gerçek ışıkta bu şekilde görünmüyor. Sakın aldanmayın, gayet canlı ve homojenizeler.

Sıra Parklarda,
Bu önceden sıradan piyasa malı let takılı olan hali,

Bu ise SMD Led'in farkı  8-)

Bunlarda Bonuslar :)

Maliyet Hesabına Gelelim:

Üst Kapak Contası      : 25 TL
Buji Contaları             : 4 x 17 = 68 TL
Denso Buji                 : 7,5 x 4 = 30 TL
Orjinal Yağ Filtresi      : 16,5 TL
Ara Toplam               : 140,37 TL / 3 Taksit Sonkar Sağolsun :)

Toptancıdan Magnatech yağ aldık :  55 TL
Hava filtresi                              : 35 TL
Pimaş Boru                                : 2,5 TL
3 Takım çifterli SMD led               : 30 TL
İki karışık tost :D                        : 5 TL
İşçilik                                       : 45 TL
Test için gezme yakıtı                  : 10 TL

Toplam                                    : 322,5 TL'ye Mal oldu :) :(

EKSTRA BONUS BURADA

http://www.dailymotion.com/video/xcxalo_96-corolla-xey-custom-air-yntkate-k_auto

5.000 devirden sonraki sesi beni hasta etti. Kawasaki 1.000 cc'lik motor gibi :)

Arkadaşlar gözlemlerimi aktarayım, çekiş inanılmaz arttı. Motor hava filitresine rağmen sessizleşti. Bor'dan dolaymı bilmiyorum. Performansı ise LPG'de giderken % 20 civarında arttı, artık viteslerle oynamak zorunda kalmıyorum en ölü devirde bile gayet canlı. Öncesinden beri bir ağırlaşma hissediyordum ama bakımlardan sonra bu kadar değişeceğini hiç düşünmezdim. Benzinde ise %35 arttı diyebilirim. Hava filtresi benzine daha çok yaradı galiba :)

Bu arada ucuz bir filtre aldığımın farkındayım. Anında olumsuz yorumlar gelicek ama merak etmeyin. Sık sık boğazı gözlemleyeceğim, zerre kadar toz görürsem green filtreye geçeceğim inşallah. Bu arada filtre hakkında şunuda gözlemledim, kuvvetle muhtemel olarak, ş.içi dur-kalk trafiğinde fazladan yakacaktır çünkü kaput motorun sıcaklığı ile ısınacak ve filtre sıcak hava çekecektir....
40 km üstü hızlarda ise performans göstermeye ve ekonomiye başlayacaktır çünkü orada iyi bir sirkülasyon mevcut.

Size bir sorum olacak, bu filtre kuruymuş. Acaba pas sökücü ince yağlar varya, onunla dışına yahut içine ufaktan pıslatsam, toz tutmada etkisi olurmu?

Bu arada yeşil ledleri merka eden çok olacaktır eminim ama yaklaşık bir saattir bu konuyu açmaya çalışıyorum ve çok yoruldum. Benden bugünlük bu kadar.

Saygılarımla.......

Bu arada  yapımda emeği geçen ve artık yeni üyemiz olan Ahmet Can ve Motor-Mekanik ustası, Ahmet Can'ın babası Mehmet Ustaya çok çok teşekkür ediyorum. Çok iyi uğraş ve emek verdiler...

Not: Birdaha kesinlikle toyotronic sahtekar mithata gitmem.

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • 2 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
Ellerine sağlık, verdiğiniz emeklere değmiş doğrusu, üst kapak etrafındaki yağlardan bende nefret ediyorum...
İnsanın en büyük hatası sevmek değil, Sevmeye layık olmayan birinden sevilmeyi beklemektir !
[paul auster]

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • "Başkalarının kusurunu örtmekte gece gibi ol"
  • Kan Grubu: A+
  • 10 kere teşekkür edildi
güzel çalışma olmuş. hava filtresine sakın yağ püskürtmeyin. araç boğulur. çok zengin karışımla çalışır ve egzozdan siyah duman atar. tabi bu da motor parçalarında kurum bağlamaya neden olur. Yakıt tüketimi artar. Hava filtresini motordan uzak  dışardan iyi hava alabilecek bir yere konumlandırma şansınız varsa daha iyi olur. Motor yağının bile sahtesinin üretildiğini duymak gerçekten şaşırtıcı. Üstelik bunu bilinçli olarak bir tamirci kullanıyorsa çok büyük sahtekarlık. Çünkü kendisine güvenip aracını emanet eden insanlarla resmen dalga geçmektir bunun anlamı.
“Ne söyleyeyim?” diye düşünmek, “Niçin söyledim?” diye düşünmekten hayırlıdır.
Sadi Şirazi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 172998
  • Model Yılı: '90
  • 4 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
kardeşim süper olmuş artık daha satmazsın süper olmuş birgün arabana binip gezmek isterim
1990 Mercedes 300 sel

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
Ellerinize saglik Umit, bakimin hayirli ugurlu olsun, gule gule kullan.

Ben de kapak contasini degistirdim sonbaharda. Contayi monte ederken koselerde silikon kullandiniz mi?
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Two Brother One Fate (Babo'Leee And Toyota)
    • Otomobil'den Detay
  • 3 kere teşekkür edildi
araba güzel yay lazımda.o yeşil tonlar nedir yahu .hiç ama hiç yakışmamış
Bana saygı nutuğu atanlar.Önce kendi yaşınıza fiziki olarak değil,Beyin olarak gelin.....
http://fc04.deviantart.net/fs12/i/2006/301/c/5/Toyota_Trueno_AE86__by_AEvsFD.gif

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '02
Hay maşallah :alkis:
Ümit abi her şeye eyvallah da, panjurın ışıklandırması bozmuş be abi :(
SIU Corolla T-Sport

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • gülerek kaybettiklerini ağlayarak kazanamazsın..
Emeğine sağlık Ümit güle güle kullan herşey güzel olmuş Maşallah...
COROLLA 97 GLİ

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kilometre: 158000
  • Model Yılı: '08
  • 5 kere teşekkür etti
  • 24 kere teşekkür edildi
Emeğinize sağlık, harika bir iş çıkarmışsınız  :alkis:
''Çocukları, yasaların ulaşamayacağı yerlerde saklayınız."

dissapointment=expectations/reality

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: B-
  • Kilometre: 210000
  • Model Yılı: '08
  • 6 kere teşekkür etti
  • 12 kere teşekkür edildi
Ümit abi güzel çalışma olmuş. Güle güle kullan :)
Paylaşımın için Teşekkürler :)

Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım!
'98 Toyota Corolla 1.6 XLi Gümüş Gri (2008-2014) (Satıldı)'05 Honda Civic LS Füme (2014-2015) (Satıldı)
'94 Mercedes Benz C180 Elegance Siyah (2015-2018) (Satıldı)
Now / '08 Megane 1.5 dCi AT Plat. Gri (2018-.)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
  Maşallah. Çok güzel işler olmuş Ümit, güle güle kullan.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
Paylaşım için teşekkürler Ümit, maşallah motor kompartmanı ve ön konsol çok havalı olmuş ama aracın önü için aynı şeyi söyleyemeyeceğim... 34 Ufo Gördüm 357 olmuş :)
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
Ellerine sağlık, verdiğiniz emeklere değmiş doğrusu, üst kapak etrafındaki yağlardan bende nefret ediyorum...

Teşekkür ederim. Verdiğim emeklere gerçekten değdi çünkü inanılmaz bir performans artışı oldu, motoruma artık daha sağlıklı bakacağım beni uzun süre üzmeyecek anlaşılan. Bor'un etkisimidir bilmem ama motorumda inanılmaz bir sessizleşme mevcut. Üst kapak etrafındaki yağlara hiç aldırmayın, contalar zamanla özelliğini kaybettiğinden oluşuyormuş.

güzel çalışma olmuş. hava filtresine sakın yağ püskürtmeyin. araç boğulur. çok zengin karışımla çalışır ve egzozdan siyah duman atar. tabi bu da motor parçalarında kurum bağlamaya neden olur. Yakıt tüketimi artar. Hava filtresini motordan uzak  dışardan iyi hava alabilecek bir yere konumlandırma şansınız varsa daha iyi olur. Motor yağının bile sahtesinin üretildiğini duymak gerçekten şaşırtıcı. Üstelik bunu bilinçli olarak bir tamirci kullanıyorsa çok büyük sahtekarlık. Çünkü kendisine güvenip aracını emanet eden insanlarla resmen dalga geçmektir bunun anlamı.

Teşekkür ederim abi. Mithat'ın sahtekar olduğu anlaşıldı. Kendisi ünlüdür istanbulda toyotacılar üzerine, işçiliği mükemmel denecek kadar iyidir, tam bir esnaftır, iyi ilgilenir ama bu işi yapması midemi bulandırdı...
Bu arada yağ filtresiyle ilgili olarak, ince pas sökücü yağlayıcı spreylerden bahsetmiştim. Normalde yağlı filtreler vardır. Bu kuru tip olanı, sorum ise kuru filtreyi yağlarsam toz tutmada daha etkili olurmu? Şeklindeydi. Ama yinede yorumunuz için teşekkürler.

Ellerinize saglik Umit, bakimin hayirli ugurlu olsun, gule gule kullan.

Ben de kapak contasini degistirdim sonbaharda. Contayi monte ederken koselerde silikon kullandiniz mi?
Evet abi Mehmet usta WRÜTH marka Siyah Silikon Conta kullandı :)

kardeşim süper olmuş artık daha satmazsın süper olmuş birgün arabana binip gezmek isterim

Abim inşallah yakın zamanda bir istanbul buluşması gerçekleştiririzde, hem tanışır hem gezeriz :)

araba güzel yay lazımda.o yeşil tonlar nedir yahu.hiç ama hiç yakışmamış

Teşekkür ederim atakanım. Eeee naparsın yeşiller yaşlı hacı işidir, gençlere göre değil :)

Hay maşallah :alkis:
Ümit abi her şeye eyvallah da, panjurın ışıklandırması bozmuş be abi :(

Sağol kardeşim sağol, üstteki cevap aynı zamanda senin içinde geçerli :)

Emeğine sağlık Ümit güle güle kullan herşey güzel olmuş Maşallah...

Rica ederim Fatih abi. Vallahi araba işi masraf işi derlerdi inanmazdım, corolla olmasına rağmen belim büküldü...

Emeğinize sağlık, harika bir iş çıkarmışsınız  :alkis:

Teşekkür ederim. Sağolun.
Ümit abi güzel çalışma olmuş. Güle güle kullan :)
Paylaşımın için Teşekkürler :)
Sağolasın güzel kardeşim sağolasın.. Paylaşım için sadece kuru bir teşekkürmü kardeşim ? Bir saat uğraştım bir saat nerede benim alkışlarım Hıı ? :D

Maşallah. Çok güzel işler olmuş Ümit, güle güle kullan.

Sağol abi nazar değmez inşallah. Ne zaman arabama özensem birşeyler geliyor başına. 41 kere maşallah diyeyimde :)

Geçen N'oldu biliyormusun? Otoyolda gece sakin sakin 100-120 ile seyir ederken, arkadan müthiş bir ses geldi. Bir baktım arka cam tuz buz oldu. Ne bir taş izi, nede onu çatlatacak hiçbir iz yoktu.... ???

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • E12 SPORT 3ZZ-FE (Auris - Yaris D4D MMT) Civic EK9
    • Model araçlar, uçaklar, helikopterler
  • Kan Grubu: A-
  • 482 kere teşekkür etti
  • 760 kere teşekkür edildi
Ümit herşey güzel hoş olmuşta sana tek bir tavsiyem var lütfen motorunun ömrü için o filtreyi değiştir K&N Simota injet pipercross gibi bilindik kalite ürün yapan firmalaın mallarını tercih et, Yed falan hikaye sakın arabana takıp dolaşma, hava gözenekleri çok büyük olduğu için küçük partikülleri tutmazlar bu tip filtreler, ayriyetten filtreyi alıp direk taktığındada olmaz, bu tarz filtreler için özel filtre yağları var onlardan kullanmalısınki havadaki partiküller yağ yapışıp motora gitmesin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • 2 kere teşekkür edildi
Güle güle kullan, emeğine sağlık. Maşallah
Denizlerin deryaların benki taşkın delisi
Ehli gönül muhabbetin benki şaşkın delisi
Benki kelamın yolcusu benki aşkın delisi
Beni benden alan almış kula mihnet eylemem

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
Paylaşım için teşekkürler Ümit, maşallah motor kompartmanı ve ön konsol çok havalı olmuş ama aracın önü için aynı şeyi söyleyemeyeceğim... 34 Ufo Gördüm 357 olmuş :)

Zuhaahha a muhahaa :rofl: Başkanım öldürdün beni sabah sabah yahu nereden gelir böyle şeyler aklına bilmemki :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
ayriyetten filtreyi alıp direk taktığındada olmaz, bu tarz filtreler için özel filtre yağları var onlardan kullanmalısınki havadaki partiküller yağ yapışıp motora gitmesin.

Abim bende aynen onu soracaktım işte sana. Yağlasam nasıl olur diye. Açıkçası gözeneklerine falan baktım yani gayet kaliteli duruyorlar şuan kendileri deneme aşamasında, hem LPG'de uyguladığım için ( tamam perf. artışı oldu ama ) yakıt tüketimine bakacağım. Yakıtı azaltırsa açık filt. devam edeceğim, filtreyi gözlemleyip ( toz tutma açısından ) sonuca göre K&N yada green filtreye geçeceğim.
Bu ararda, hava akış sensörüne bulduğum çare nasıl olmuş? Orjinalinden uzaklaşmadım :)

Güle güle kullan, emeğine sağlık. Maşallah

Mehmet abi teşekkür ederim. Seninkinede maşallah. Camry... Adı yeter :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
Benim aklım da hep böyle şeylere çalışıyor Ümit, n'apayım :D Al üstüne bir de mani sana:

Esnaf dürüst olmalı, olmaz ki hiç böyle hata
Ümit sonuna kadar haklı sitem etse Mithat’a
İşini de bilirmiş, halletmiş işi iki karışık tosta
Daha bir canavar olmuş değişiverince conta
Mesutum der yazık olur takmaz isen Simota

:D
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
  Geçmiş olsun, merak etme, için rahat olsun, aracın ve emeklerinin keyfini çıkar, bu en doğal hakkın.

Elemtere fiş, kem gözlere... :):):)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • E12 SPORT 3ZZ-FE (Auris - Yaris D4D MMT) Civic EK9
    • Model araçlar, uçaklar, helikopterler
  • Kan Grubu: A-
  • 482 kere teşekkür etti
  • 760 kere teşekkür edildi
Abim bende aynen onu soracaktım işte sana. Yağlasam nasıl olur diye. Açıkçası gözeneklerine falan baktım yani gayet kaliteli duruyorlar şuan kendileri deneme aşamasında, hem LPG'de uyguladığım için ( tamam perf. artışı oldu ama ) yakıt tüketimine bakacağım. Yakıtı azaltırsa açık filt. devam edeceğim, filtreyi gözlemleyip ( toz tutma açısından ) sonuca göre K&N yada green filtreye geçeceğim.
Bu ararda, hava akış sensörüne bulduğum çare nasıl olmuş? Orjinalinden uzaklaşmadım :)

hava akış metreyi takman çok iyi olmuş kesinlikle , filtreyi test etme konusunda ise 1 2 hafta kullanınca filtreyi sök ve borunun içini parmağınla, toz varmı yokmu diye yokla eğer ince bir tabaka toz varsa (masa üstündeki ince tozlar gibi :) ) filtreyi kaliteli bi marka ile mutlaka değiştir Ümit