0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
bir katkıda ben yapayım,daha öncede bahsi geçmişti....ağırlıkları aynı iki araba alalım,biri benzinli 100 beygir torku 150,diğeri dizel 95 beygir torku 300,hangisi daha iyi hızlanır, hangisinin son hızı daha yüksektir???Tabiki gücü 100 beygir olanın,bir şartla, max gücün alındığı deviri kullanacak...neden mi?güç birim zamanda yapılan işe eşittir,yokuş çıktığınızı düşünün, gücü fazla olan yokuşu daha hızlı çıkar...yani gücü 100 bg olan 1 dakikada 1 km yokuş çıkar, diğeri 950 metre...torkun burada önemi yoktur, düz yol içinde aynıdır.peki yüksek tork ne işe yarar? düşük devirde konforlu ve tasarruflu araç kullanmaya.
Bir çimento torbasını (sanırım 50 Kg. gibi bir ağırlığı var) yerden kaldırabilmek için güç (tork) gerekir, bu torba kollarınızdayken yürüyebilmek için de beygir gücü gerekir.
çok güzel olmuş uğur bey ama zaten piyasada 50 hp 400nm veya 50 nm 400 hp gibi bir araç yok. yani demek istediğim beygiri yüksek olan aracın haliyle torku da yüksek olmak zorunda. bunlar birbirine bağımlı değerler. daha doğrusu ikisi de aynı etmene bağlı değerler. birisi silindir hacmine bağlı diğeri biyel kolu uzunluğuna. silindir hacmi ve biyel kolu orantısız olan bi motor zaten çalışmaz...
Dediğiniz doğru tabii de, o kadar uç noktalarda örnek vermemin sebebi, biraz olsun torkla HP' nin birbirlerinden çok da bağımsız şeyler olmadığını açıklayabilmek içindi.
"Benim aracımın torku 50 Nm. olsun ama gücü 150 HP olsun, ben bununla çok iyi hızlanırım veya benim aracımın torku 400 Nm. olsun ama gücü 50 HP olsun bu şekilde rahat sürüş sağlarım" demek mümkün değildir.
evet tork neymiş beygir neymiş anladım arkadaşlar, teşekkürler bilgiler için.
...Forumda iki kişi bişey tartışınca sanki kavga oluyormuş gibi tavır alanlar var, konuyu tartışacağızki doğrusunu öğrenelim.