Gönderen Konu: TORK NEDİR ?  (Okunma sayısı 30337 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
Ynt: TORK NEDİR ?
« Yanıtla #80 : Mart 02, 2010, 12:31:12 »
ahmet bey ne yazık ki olaydaki rpm(devir/dakika) sayısını hesaba katmıyorsunuz, bu da denklemlere zaman boyutunu getiren şey. yani sizin tabirinizle "voltu" "watt" yapan sihirli kısım.

güç(P)=tork(T) x 2pi x dairesel hareket hızı (w)

buradan P (kw) = T (N.m) x 2 x pi x devir sayısı (rpm)/60000 yani sadeleştirdikten sonra tork ve devir/dakika sayısını çarpıp 9550'ye bölersek kw cinsinden gücü buluruz.

http://en.wikipedia.org/wiki/Torque linkindeki conversion to other units kısmına gözatmanızı öneririm.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #80 : Mart 02, 2010, 12:31:12 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • Araç: Corona
  • Kan Grubu: A+
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #81 : Mart 02, 2010, 14:32:14 »
Birimlerle katsayıları hesaba katmadım zaten. :)
O yüzden benim hesapta pi falan yok.
Volt-watt benzetmem yanlış anlaşılmış. İkisinde de zaman boyutu yoktur. Kuvvet voltaja benzer, kütle dirence, güç ikisinde de güçtür. Zamanı da katınca enerjiye geçersiniz.
Benim verdiğim formuller sadece boyutsal analiz anlamında doğru.. Watt veya Jül gibi birimler üzerinden anlamlı bir hesap yapmak istiyorsanız tabi ki bazı katsayılarla çarpmak gerekir.
Teorik anlamda bu tip katsayıların bir önemi olmadığı için fizikçiler bazen formüllere yazmazlar. Örneğin meşhur e=mc2
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 99 Avensis 2.0 Manuel L/B idi...
    • 2011 1.6 comfort corolla...
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #82 : Mart 02, 2010, 15:11:35 »
olayın boyutu bayağı derinleşmiş ben görmeyeli. Ahmet hocam kol gücü, koşma hızı gibi kavramlardan tutup bilimsel boyutlara taşımış olayı... e=mc2 :)
Eğer bir gün dünyaya ait çok büyük bir derdin olursa...
Rabbine dönüp "Benim büyük bir derdim var." deme.
Derdine dönüp "Benim çok büyük bir rabbim Var.' De....
Mevlâna                                                                                                                                                                                                        2011 1.6 comfort corolla...