Gönderen Konu: Boşa Atmak Zararlımıdır..?  (Okunma sayısı 16767 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Nerde oLursan oL , Hep BenimLe oL......
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
Boşa Atmak Zararlımıdır..?
« : Haziran 19, 2009, 23:55:40 »
Arkadaşlar benim çok pimpirik bi eniştem var arabadan anlıyorum diye geçinip renault alan bi insan , neyse :

bizim eve giden bi yokuş var epey uzun ben orda hep boşa atarım arabada eniştemde vardı..

ben boşa atmamla birden bağırması bi oldu...

ya ne barıyon falan

boşa atmak kötüdür diyo başka bişe demiyo ne yapar arabaya ne zarar verir diyorum cevap vermiyo

boşa atmanın zararları varmıdır açıklarsanız sevinirim... :)
Kırmızı Kafaa...
.
                                GöLgen YeTeR.......
                                    06 JE 605      ( Yakında 06 CHN 53 )

Toyota Club Türkiye

Boşa Atmak Zararlımıdır..?
« : Haziran 19, 2009, 23:55:40 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Yaris
Ynt: Boşa Atmak Zararlımıdır..?
« Yanıtla #1 : Haziran 20, 2009, 00:37:14 »
sakin yolda tehlikeden uzaksan hiçbir zararı yok..
rölantide çalışıyor araba.. ne zararı olsun..
ben yolculukların dörtte birini boşta gidiyorum ;)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Two Brother One Fate (Babo'Leee And Toyota)
    • Otomobil'den Detay
  • Kan Grubu: A+
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Haziran 20, 2009, 00:58:02 »
amcan bidaha boşa atma derse sende birdaha renault alma renault almak undan yüz misli riskli bir iştir de :)
(aman yalnış anlamayın samimiyetimize dayanarak söylüyorum)
Bana saygı nutuğu atanlar.Önce kendi yaşınıza fiziki olarak değil,Beyin olarak gelin.....
http://fc04.deviantart.net/fs12/i/2006/301/c/5/Toyota_Trueno_AE86__by_AEvsFD.gif

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #3 : Haziran 20, 2009, 01:08:34 »
amcan bidaha boşa atma derse sende birdaha renault alma renault almak undan yüz misli riskli bir iştir de :)
(aman yalnış anlamayın samimiyetimize dayanarak söylüyorum)

:D tamam cevap hazır bundansonra :D
Kırmızı Kafaa...
.
                                GöLgen YeTeR.......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #4 : Haziran 20, 2009, 01:09:04 »
sakin yolda tehlikeden uzaksan hiçbir zararı yok..
rölantide çalışıyor araba.. ne zararı olsun..
ben yolculukların dörtte birini boşta gidiyorum ;)

yani fren mesafesinden başka bizararı yok yani...

motora falan yani ?
Kırmızı Kafaa...
.
                                GöLgen YeTeR.......

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Otomobil'den Detay
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Haziran 20, 2009, 01:11:14 »
:D
Bana saygı nutuğu atanlar.Önce kendi yaşınıza fiziki olarak değil,Beyin olarak gelin.....
http://fc04.deviantart.net/fs12/i/2006/301/c/5/Toyota_Trueno_AE86__by_AEvsFD.gif

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '02
« Yanıtla #6 : Haziran 20, 2009, 01:47:34 »
Valla şehir içinde bazen bende boşa atıyorum ama şehirler arası yollarda falan atmıyorum :D Zaten 200 metre de bir kırmızı ışık var, istersen atma :D Yani bi kırmızı ışıklardan kalkıyoruz 1-2-3-Boş  >:(
SIU Corolla T-Sport

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 2007 Auris 1.6 Elegant - 5 İleri Mekanik
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 131000
  • Model Yılı: '07
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Haziran 20, 2009, 02:18:58 »
Boşa atmanın tek bir zararı, aracın tüm potansiyel enrjisi frenlere gittiğinden balataların daha çabuk aşınması söz konusudur..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • auris d-4d elegant....
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: ---
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Haziran 20, 2009, 03:33:47 »
frenlerin şişme muhabbeti var birde uzun yolda

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: '14
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Haziran 20, 2009, 06:09:52 »
yine otobüs üzerinden örnek vereceğim, O302 lerde şanzıman kuyruk bilyası yağlamasını kesiyormuş. dolayısı ilerleyen zamanda bu bilya bozuluyor. ama O302 den sonrakilerde böyle bir durum yok.

westinghouse kullanan fren sistemlerinde basınç elde etmek için egzoz manifoltundan tahrik alınıyor. dolayısı ile aracı boşa attığınızda devir minimuma düşer, tahrik azalır ve belli bir süre sonra fren pedalında ağırlaşma hissedebilirsiniz.

diğer bir husus, genelde bu işlem yakıt ekonomisi için yapılır. fakat yeni nesil araçlarda cut-off denilen motor kompresör durumundayken yakıt kesme sistemi mevcut. bu da şu demek oluyor. araç boşta giderken daha fazla yakar.

NOT: şanzıman, egzoz ve kompresör Türk Dil Kurumu sözlüğünde bu şekilde yazılmaktadır.
2015 vw golf 7 1.4 comfortline (2018- ...)
2014 honda crv 1.6 elegant (2016- ... )
2011 toyota yaris 1.33 terra sporty (2012- 2018), 2011 toyota corolla comfort extra 1.6 d-vvti (2011- 2016), 2004 toyota corolla terra sedan 1.4 vvti (2007-2011)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
« Yanıtla #10 : Haziran 20, 2009, 12:04:35 »
araçlar inerken de çıkarken de viteste çalışmak üzere dizayn edilmişlerdir. boş vites sadece dururken kullanmak içindir.
günümüzün gelişmiş araçlarında pek farkedilmese de çıktığınız rampayı viteste inmek aracı rahatlatır, hararetini düşürür, yağlamayı hızlandırır, aracın hızlanmasını engeller.
arkadaşların belirttiği gibi yakıt sarfiyatını da etkilemez. o yüzden boşa atmanın aslında hiç bir yararı yoktur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: ---
  • 1 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Haziran 20, 2009, 13:04:50 »
Cut-off teknolojisi bizim yarislerde de varmı Murat bey. Bir kaç denememde boşta inerken vaz vermeden yokuş aşağı inişleride yol bilgisayarının farklı ölçüm değerleri verdiğini görmüştüm. Yoksa bizimki tesadüfmü :D

Fatih beyin dediğide doğru artı bir durumda, boşta fren yaparken kompresyondan dolayı oluşan motor freninide kullanamıyoruz. Gerçi küçük hacimli motorlarda çok bişey farketmiyodur diye düşünüyorum.
Burak Tolga Erdoğan Kardeşimizi Saygıyla Anıyoruz.
Bir zamanlar Yaris i vardı :S

Artık Corolla sı var :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Otomobil'den Detay
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Haziran 20, 2009, 13:54:06 »
benim bildiğim vvt-i var Ramazan KURU

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • Kan Grubu: A-
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Haziran 20, 2009, 14:10:37 »
araçlar inerken de çıkarken de viteste çalışmak üzere dizayn edilmişlerdir. boş vites sadece dururken kullanmak içindir.
günümüzün gelişmiş araçlarında pek farkedilmese de çıktığınız rampayı viteste inmek aracı rahatlatır, hararetini düşürür, yağlamayı hızlandırır, aracın hızlanmasını engeller.
arkadaşların belirttiği gibi yakıt sarfiyatını da etkilemez. o yüzden boşa atmanın aslında hiç bir yararı yoktur.
bu yoruma alkış verilir :alkis: bu konuya kimse değinmemişti gerçekten de..mahalleden bir arkadaşım murat 124 aldı, aracı çok sıkıştırınca hararet yükseliyordu, hararetin düşmesi için aracı kompresyona bırakıyorduk(böyle birşey var mı ya :) ) yani vitesteyken ayağı gazdan çekiyorduk, hararetin hızla düştüğünü hatırlarım..harareti düşürmenin en etkili yoludur zaten bu..bunu hatırlattığınız için teşekkürler ;)
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #14 : Haziran 20, 2009, 14:13:25 »
cute-off varsa boşa atmak anlamsızdır yoksa güvenli bir alansa atılabilir tabi ama fazla hızlanmamak ve en önemlisi otobanda atmamak lazım

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #15 : Haziran 20, 2009, 15:14:53 »
Boşa atmak tek kelime ile tehlikelidir
Ayrica bu yakıt tasarufu icin yapiliyorsa yeni araclarda cut off sistemi oldugu icin bos viteste daha cok yakit tuketir
GAzdan ayak cekildiginde ya da bayir aşağı inildiginde vitesle inilirse sifir yakıt tuketimi var
Bizzat test ettim
Vitesle indigimde sifir yakarken bosta 2-3 litre yakıyor

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • ***AVENSIS***
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 110000
  • Model Yılı: '13
  • 3 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Haziran 20, 2009, 15:17:45 »
Arkadaşlar geçen gün benim kafama takıldı. Size de sorayım.
Araç rampayı viteste iniyor. düze geldikçe yavaşlıyor. Devir 2000 altına düştü gaz verip gidersem normal . 2000 devirin altına düştüğü noktada boşa atarsam gideceğim yere kadar gidiyor.
Şimdi
1- Gaza basıp gidersem
2- Boşa atıp gidersem
Hangisinde yakıt tasarufu olur. Yol bilgisayarı olmadığı için ölçemiyorum. (1 km kadar bir mesafe 4 şeritli yol ve boş yol)
2013 Avensis 1.6 Elegant Extra

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • Kan Grubu: A-
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Haziran 20, 2009, 15:18:55 »
boşta ne yaktığı hıza göre değişiyor, mesela 160 ile giderken 5. viteste ayağı gazdan çektiğimizde 2.4 litre yakıyor araç, boşa attığımızda 0.2-0.4 gibi değerlerde yakıyor..bir de tek kelime ile tehlikelidir demişsiniz, bunu biraz açmanızı rica etcem sizden
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • ***AVENSIS***
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 110000
  • Model Yılı: '13
  • 3 kere teşekkür etti
  • 6 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Haziran 20, 2009, 15:20:18 »
Ha şunu da söyleyim boşa atınca aracın kontrolünü kaybetme olasılığınız çok yüksektir. Viteste giderken araca hükmedebilirsiniz.  Bahsettiğim yolda dolmuşçular boşa atıyolar saatte 120 km hıza ulaşıyolar.
2013 Avensis 1.6 Elegant Extra

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: '14
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Haziran 20, 2009, 15:23:06 »
boşta ne yaktığı hıza göre değişiyor, mesela 160 ile giderken 5. viteste ayağı gazdan çektiğimizde 2.4 litre yakıyor araç, boşa attığımızda 0.2-0.4 gibi değerlerde yakıyor..bir de tek kelime ile tehlikelidir demişsiniz, bunu biraz açmanızı rica etcem sizden

boşta çalışan aracın stop etme ihtimali, kompresöre girmiş aracın stop etme ihtimalinden çok yüksektir. stop edince olacakları tahmin edin, fren kısa bir süre sonra devre dışı kalacak, çalıştırmak için yapılan panik vs..
2015 vw golf 7 1.4 comfortline (2018- ...)
2014 honda crv 1.6 elegant (2016- ... )
2011 toyota yaris 1.33 terra sporty (2012- 2018), 2011 toyota corolla comfort extra 1.6 d-vvti (2011- 2016), 2004 toyota corolla terra sedan 1.4 vvti (2007-2011)