Gönderen Konu: Boşa Atmak Zararlımıdır..?  (Okunma sayısı 16467 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: B+
Ynt: Boşa Atmak Zararlımıdır..?
« Yanıtla #40 : Haziran 26, 2009, 11:04:02 »
benim eski şahin (1994) de bile fuel cut off vardı .. o yüzden hiç boşa atmazdım.( bazen motor sesi kesilsin diye atardım ama toparlamak zor oluyordu :D)  şimdiki avensisimde de atmıyorum çünkü yol bilgisayarı ayağı gazdan çektiğimde yakıt tüketimini ---- gösteriyor buda aynı sistemin olduğunu gösteriyor gibi geldi bana.. ama tavsiyem hiç bir zaman boşa atmamaktır. ani refleks verme şansınız sıfıra iniyor boşa atınca...

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #40 : Haziran 26, 2009, 11:04:02 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Resim gençliğimden (42 yaşımdayken)
  • Araç: Başka Marka
  • 15 kere teşekkür etti
  • 84 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #41 : Haziran 26, 2009, 19:12:29 »
sende her yerde atma boşa, reflex gerektirmeyecek yerlerde at

reflex diyince aklıma geldi
mini etekli kız topuklu ayakkabısıyla karın üstünde yürürken ayağı kayınca, akrobatik hareketlerle dengesini sağlar ve düşmekten kurtulur, ama temel kendisini seyretmektedir, ve kız mini etekli olduğu için epey frikik vermiştir; mahçup olur tabii, ve durumu kurtarmak içim temele:
"refleximi gördünüzmü" der
temelin yanıtıda ilginç...; "uyyy siz ha ona reflexmi diyorsunuz"

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "ne alırsan al japondan vazgeçme"
  • Kan Grubu: A+
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #42 : Haziran 29, 2009, 06:00:10 »
boşta gitmek zaten tehlikelidir fren tutmaz. bi de boştayken araba benzin yakmaz deniliyordu önceden. halbuki öyle değil. bunu yol bilgisayararına bakarak da görebiliyoruz zaten. demekki doğru bişey değilmiş zaten boşa atmak sonuç olarak.
şuanki aracım "tabanvay"

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
  • Araç: Corolla
« Yanıtla #43 : Haziran 30, 2009, 17:52:39 »
abiciğim boşa atmanın tek zararı dişliler birbirinden ayrıldığı için araç vitesteki halinden daha hızlı gidiyor buda acil durumda fren mesafeni uzatıyor....ve balatalarada zararı var..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Shiro (beyaz) ve ben
  • Araç: Corona
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #44 : Haziran 30, 2009, 18:20:38 »
"Boşa almanı tavsiye ederim" diyen bir uzmana rastlamadım .. :)
Genelde tavsiye edilmeyen bir davranış olduğunu söyleyebilirim.. Gerisi aracın mimari detaylarıyla ilgili.. Onları bilmiyorum.. Büyük bir zararı olmasa da, yapmaya değecek bir yararı da yok kanımca.
Yoksa birkaç şirin aksesuar için, ya da uymak için sürüye,...  Binmeli mi konserve kutusuna araba diye,
Veremem üç kuruş daha diyerek yedek parçaya,...  Boyun mu eğmeli her nissan ya da honda'ya..
İstemem eksik olsun..!  
    Corona de Bergerac

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: 0+
« Yanıtla #45 : Temmuz 01, 2009, 17:47:39 »
Motorun rolantide çalıştığı devir motora en çok zarar verdiğin devirlenderdir. Tavsiye edilmez. Motor bilgisi olan okumuş adamlara sorun.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #46 : Temmuz 01, 2009, 23:26:10 »
Arkadaşlar yokuş aşağı giderken yeni araçlardaki sistem yüzünden boşa atmayın viteste kalsın diyorsunuz. Boşta daha fazla yakıt yakar vitesteyken yakmıyor diyorsunuz. Benim anlamadığım sonuçta çalışan bir araba nasıl 0 yakıt yakar?
Opel Corsa D Enjoy

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 15 kere teşekkür etti
« Yanıtla #47 : Temmuz 05, 2009, 15:24:34 »
motor o sırada tekerleklerden aldığı hareketle çalıştığı için yakıta ihtiyaç duymaz, karmaşık yeni teknolojilerden..ama yinede çok azda olsa yakıt harcıyordur, tam sıfır değildir

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • chappuler
  • 34 kere teşekkür etti
  • 52 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #48 : Temmuz 05, 2009, 22:12:10 »
ama göstergede sıfırmış gibi gösteriyor...
Tüm üye ve üye olacakların dikkatine! lütfen forum kurallarını gözden geçiriniz....
http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=3.0
"Bir insanın bildiğini zannettiği bir şeyi öğrenmesi imkansızdır..."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 15 kere teşekkür etti
« Yanıtla #49 : Temmuz 08, 2009, 04:41:24 »
o göstergeler çok yalancı biliyormusun, banada hep 7.5 - 8 litre yaktın diyorlar, ama
benzinciye her gidişim ayrı bir yıkım oluyor, bak bu da yalancı olduğunun belgesi, nerdeyse
5 km. gitmiş sarfiyat sıfır gösteriyor

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 2 kere teşekkür etti
« Yanıtla #50 : Eylül 21, 2009, 18:32:44 »
amcan bidaha boşa atma derse sende birdaha renault alma renault almak undan yüz misli riskli bir iştir de :)
(aman yalnış anlamayın samimiyetimize dayanarak söylüyorum)
hehehee ya hiç güleceğim yoktu...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 15 kere teşekkür etti
« Yanıtla #51 : Eylül 21, 2009, 19:09:42 »
3 aydır gülüyormusun yoksa

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Yaris
« Yanıtla #52 : Eylül 22, 2009, 13:05:39 »
eski bir ustanın bana söylediği; kızgın motoru boşa attığınızda motorda ani soğuma olur. motorun bir kısmı alüminyum, bir kısmıda döküm olan motorlarda genleşme farkı olacağından blok çatlaması gibi durumların görülebileceğinden bahsetmişti.

üstteki bir yazıda viteste daha çabuk soğuduğundan bahsetmişti. bu durumun termostatı açtığından dengeli bir soğuma sağladığından olduğunu sanıyorum.

cut-off sistemli motorlarda yakıt tüketimi amaçlı boşa atmanın gereksiz olduğunu düşünüyorum.
sanırım karbüratörlü corollalarda bile cut-off sistemi var
hatta lada samara ve 94 sonrası şahinlerde bile cut-off var.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
« Yanıtla #53 : Eylül 22, 2009, 17:29:30 »
şöyle düşşünelim arcı kendi kontrolün dışına bırakıyorsun bence sık sık yapmak bir zararı olmasada gereksiz
gidemediğin yer senin değildir

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #54 : Eylül 23, 2009, 17:35:03 »
arkadaslar bosa atmak daha fazla benzin yakmanıza neden olur. çünkü vitesi boşa attığınız zaman motor tekerleklerden güç alamadığında stop etmemek için kendi kendine devri artırmaya çalışır. ekonomi için en iyisi vites büyütüp gaza basmamaktır. birde frenlerin ömrü için önce frene basıp sonra debriyaja basmak daha iyidir önce frene basarsanız. 1000kg lık örneğin 60km/h ile hareket eden bir yükü sadece frenle durdurmaya çalışmış olursunuz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Auris
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #55 : Eylül 23, 2009, 17:37:12 »
gerçi konu milattan kalmaymış ama olsun

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 6 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #56 : Eylül 23, 2009, 19:52:00 »
ben bu yaza kadar boşa atmanın tamamen duygusal olarak ($) yararlı olduğu kanısındaydım:)ancak toyota satış temsilcisiyle 2009 corolla test aracını denerken edindiğim bilgiler ne kadar yanıldığımı gösterdi.yokuş aşağı boşa atmak yerine rölantide inildiği takdirde tüketim 0,boşa atıldığında ise 0'ın üzerinde (0,30 gibi )verileri gördük.yani yakıt olarak kar etme fikri artık boşa atıldığı takdirde yeni nesil araçlarda mümkün değil.ayrıca boşda gideken uzayan fren mesafesi,balataların erken tükenmesi vb cabası . benim için zor olsada artık mümkün olduğunca boşa atmamaya çalışıyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 15 kere teşekkür etti
« Yanıtla #57 : Eylül 30, 2009, 18:44:50 »
Yakıt konusunda bir noktada yanılıyoruz
vites boşta olmadan daha az yakıt harcandığı doğru
ancak vitesteyken yeterli hızlanma sağlanamıyor
vitesi boşa alınca hızlanmayı frenleyecek bir unsur kalmamış oluyor
araba boşta  yokuş aşağı çok hızlandığı için (mesafe/zaman) yakıt düşüyor
kaç kere denedim, boştayken  ortalama yakıt tüketimi hızla düşüyor

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Siftahı Yapmış Toyotacı
  • *
« Yanıtla #58 : Eylül 30, 2009, 20:48:22 »
  discovery de bi program izlemiştim.. çevreciler bi araştırma yapıyorlardi, yakıt tüketimi ve çevreye etkileri die, yanlarina da bi mühendis almışlar.. araçlar boşta mı çok yakar, viteste mi die.. sonuç boşta daha çok yakıyordu.. okudugum kadarıyla buna itirazı olan yok..  boşa atmayalım hepimiz çevreciyiz..

frenlerin etkisinin azaldığı ve kontrolun güçleştiği tecrübe edilerek de anlaşılabilir...

bunlari bildikten sonra gerisi stil meselesi, sürüş keyfi.. ben çok severim boşa atmayı ama virajlı inişlerde kesinlikle atmamak lazım, eylemsizlik sonucu yol dönerken araba düz gider, ya uçurum, ya dağ tepe Allah korusun.. yakın ve hızlı takiplerde ani frenlerde ne olur bilmem, sonuçta herkes (otomatik hariç) debriyaja basıyor refleks olarak.. ha boş ha debriyaj..
toyota yolda bırakmaz...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #59 : Eylül 30, 2009, 21:20:41 »
  Vitesi yolda boşa almak eğer motor duracak olursa büyük tehlike yaratır, frenler sadece bir kez basacak kadar hava depolar yani ikinci defa frene bastığınızda aracı tamamen kas gücüyle durdurmak zorundasınız demektir. Viraja geldiğinizde aracı yönlendirmek için kullanacağınız motor gücünden yoksun olduğunuz için sadece lastiklerin yolu kavramasıyla sınırlı olacak ve araç çok kolay ve kontrol edilemez biçimde savrulacaktr.

Arabanın herzaman viteste tutulmasının bir özelliği şudur; araç tekerleklerinin dönmesini tümden engelleyecek bir durum oluşmadığı takdirde (şanzımanın veya diferansiyelin dağılması-sıkışması gibi) motor sağlıklı çalışmasa bile tekerleklerin dönmesinden ötürü durmayacaktır, teklese veya sorun olsa bile çalışmayı sürdürecektir.

Yakıt tüketimi konusuna gelince;
Boş vitese almak gerçekten yakıt tüketimini düşürür. Araç normalde dururken harcadığı yakıt kadar yakıtla sadece motorun çalışmaya devam etmesi için gereken yakıt miktarını kullanarak bu mesafeyi kat eder. ancak hemen hemen son 10 yıl içinde çıkmış hele hele elektronik ateşlemeli motorlarda yakıt kesme sistemi bulunur. yani araç vitesdeyken motor stop etmeyeceği için yakıt akışı tümden kesilir, böylece araç üst devirdeyse hem daha etkili motor freni etkisi sağlanır, hem de yakıt ekonomisi yapılmış olur. bu süre içinde tekerlekler motoru döndüreceğinden yakıt akışına ihtiyaç olmayacaktır. ama eğer süratinizi korumak istiyorsanız en uygun yöntem en üst vitese geçerek ayağınızı gazdan çekmektir. böylece eğim yeterliyse hem aracınız sürat kazanacak veya en azından kaybetmeyecek, hem de yakıt harcamamış olacaksınz. hem de motor devri düşük olacağından sürtünme - aşınma ve gürültü azamış olacaktır. aynı zamanda gereksiz yere debriyaj balatanızı eskitmemiş olacaksınz. tabi yukarda söylediğim tehlikelerden de uzak kalmş olacaksınz.
98 Corolla 1.6 GLI Special

Düşüncelerle karşılaşınca,zayıflar korkar,aptallar karşı gelir,akıllılar karar verir,ustalar da yönetir.
''Mme Jeanne Roland''