Gönderen Konu: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları  (Okunma sayısı 1798014 defa)

0 Üye ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 257500
  • Model Yılı: '01
  • 395 kere teşekkür etti
  • 376 kere teşekkür edildi
Ynt: Motor Yağı İle İlgili Bütün Sorular ve Cevapları
« Yanıtla #160 : Mart 19, 2013, 21:56:05 »
Ortalama söyledim Ercüment. Geçen Real'de baktım 123 TL yazıyordu.
Piyasa çok değişken. Bir de 4 litre yetmiyor zaten. Bir de 1 litrelik almak lazım yanında.
O da 20-25 falandır.

Aynen o da var tabi ama aslışveriş merkezlerinde %50ye yakın fark var çok pahalı oluyorlar.
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs
Swimming coach :)

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #160 : Mart 19, 2013, 21:56:05 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #161 : Mart 20, 2013, 21:42:30 »
motorunun sesi bile değişmiştir.

abi , eski motora böyle tam sentetik yağ koymakla iyi mi ediyoruz acaba ? derin derin düşüncelere daldım.

benim motora özel bir yağ yok. mobil 0 40 önermiş, castrol ise 10 40 önermiş. 
ben aracı alırken motordaki arıza nedeniyle ucuza almıştım. muhtemelen pistonda bir sıkıntım var.
20 50 yağ kullandığımda arabada inanılmaz bir eksiltme meydana geliyor. mesela 1000km de 1 litre. ve bu 20 50 yağ yüzünden bujileri yağladık. arabanın arkasından mavi duman çıkmaya başladı.

şuan 5 50 yağı koydum ve sabahki teklemeler geçti. 200km yol yaptım ve belliki bujiler temizlenmeye başladı. yağ kaçağı daha az. çünkü 200km dir yağ hiç ama hiç eksilmedi.
ustalar sağolsunlar rezil ettiler beni. ilçemde mobilin bu yağlarını bilen olmadığı gibi bütün ustalar 20 50 yağ tavsiye etti. anlatmaya çalıştım ama onlar galip çıktı. hatta yağı değiştirdiğim yerde bir yağcı vardı ve 5 50 yağı hiç duymadığını söyledi bana. yoruldum ya :(

aklımda hala bu soru var. acaba bu eski motorlara sentetik yağ kullanılmıyorsa ? illaki mineral istiyorsa ?  var mı böyle bişey sizce ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #162 : Mart 20, 2013, 21:58:38 »
abi , eski motora böyle tam sentetik yağ koymakla iyi mi ediyoruz acaba ? derin derin düşüncelere daldım.

benim motora özel bir yağ yok. mobil 0 40 önermiş, castrol ise 10 40 önermiş. 
ben aracı alırken motordaki arıza nedeniyle ucuza almıştım. muhtemelen pistonda bir sıkıntım var.
20 50 yağ kullandığımda arabada inanılmaz bir eksiltme meydana geliyor. mesela 1000km de 1 litre. ve bu 20 50 yağ yüzünden bujileri yağladık. arabanın arkasından mavi duman çıkmaya başladı.

şuan 5 50 yağı koydum ve sabahki teklemeler geçti. 200km yol yaptım ve belliki bujiler temizlenmeye başladı. yağ kaçağı daha az. çünkü 200km dir yağ hiç ama hiç eksilmedi.
ustalar sağolsunlar rezil ettiler beni. ilçemde mobilin bu yağlarını bilen olmadığı gibi bütün ustalar 20 50 yağ tavsiye etti. anlatmaya çalıştım ama onlar galip çıktı. hatta yağı değiştirdiğim yerde bir yağcı vardı ve 5 50 yağı hiç duymadığını söyledi bana. yoruldum ya :(

aklımda hala bu soru var. acaba bu eski motorlara sentetik yağ kullanılmıyorsa ? illaki mineral istiyorsa ?  var mı böyle bişey sizce ?
  Anıl evlat 5w50 yağ peaklife diye adlandırılmıştır. yani motorun orta ömründe kullanılır. full sentetik kullanmanın hiçbir mahzuru olmadığı gibi sayısız faydası vardır. kesinlikle arabada müsbet yönde faydasını göreceksin, şayet bu yağdada eksiltme olursa bir dahaki sefere mobil1 10w60 kullanırsın.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: 0+
  • 8 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #163 : Mart 22, 2013, 10:54:52 »
motor yağlarının yakıt sarfiyatına etkisi nedir?
2002 TOYOTA RAV4 2.0 Otomatik Siyah 95oktan

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 395 kere teşekkür etti
« Yanıtla #164 : Mart 22, 2013, 12:32:03 »

Kalın olan yağlar biraz daha fazla tüketir ince tam sentetik yağlar daha fazla yakıt ekonomi yaptırıyor.
Toyota Corolla 2001 1.6vvt-i sol special 110+ bilmem kaç tane hp  BENZİNLİYDİ  Artık Prins Technomaxlı :rofl:

Simota Short Air İntake, 1.8 vvt-i İntake Manifold, 1.8 vvt-i Throttle Body, 1.8 vvt-i fuel injectors 51 mm straight pipe & sport muffler, Raizin Voltage Stabilizer, Greddy Oil Cacht Tank, Eibach pro kit 35 mm springs

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #165 : Mart 22, 2013, 15:26:14 »
sıfıra yakındır. ben şimdiye kadar filan yağı kullanıpta 100 kmde 1 litre tasarruf edeni görmedim. 0w20 ile 10w60 arasında belki 100 gram fark olabilir ama bu değer ihmal edilebilir bir değerdir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
  • Model Yılı: '12
  • 3 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #166 : Mart 26, 2013, 17:22:29 »
Arkadaşlar merhaba; aracımın ilk 10,000 km bakımı yaklaştığı için az önce servisle görüştüm. Yağımı kendim getirecem dedim. Yalnız ben castrol 5w-30 götürecem ama EDGE mi? MAGNATEC mi? Arada fiyat farkı elbette var ama arkadaşlar genelde hangisini tercih ediyor acaba?
Aracım 2012 auris dizel manueldir. Sizlerin fikirleri benim için önemli...
TOYOTA AURİS 1,4D 4D COMFORT EXTRA 2012

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • SAFİR Auris...SIU Corolla T-Sport...
  • Kilometre: 59088
  • 312 kere teşekkür etti
  • 512 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #167 : Mart 26, 2013, 17:24:34 »
Edge bence.
Ama size tavsiyem Mobil1 Esp 1 5-30'dur çok iyi bir performans gösteriyor.
arikushimikato Dr.Auris 1ND forever Pure SİU T Sport ;)
İlk önce bilgi sahibi olun sonra yorum yapın
Taklitlerden sakının
 https://www.facebook.com/groups/aurisclubturkey/  Aurise dair her şey

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 395 kere teşekkür etti
« Yanıtla #168 : Mart 26, 2013, 17:25:49 »
Arkadaşlar merhaba; aracımın ilk 10,000 km bakımı yaklaştığı için az önce servisle görüştüm. Yağımı kendim getirecem dedim. Yalnız ben castrol 5w-30 götürecem ama EDGE mi? MAGNATEC mi? Arada fiyat farkı elbette var ama arkadaşlar genelde hangisini tercih ediyor acaba?

Edge kafadan bence 6000 kmdir kullanıyoruz 5w40 edge sıkıntısız tavsiye ederim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #169 : Mart 26, 2013, 19:57:31 »
aracımın motorunu yaktım

üst kapak contası yandığı için sürekli su eksiltiyordu. ama taşırma kabından sürekli ekliyordum.
meğer conta yandığında dış kaptan su almazmış. radyatörde su kalmamış .

bu halde 350 km yol yaptım. en sonunda bayır çıkarken kilitlendi kaldı.
bir süre sonra suyunu ekledim ve soğumasını bekledim. yine çalıştı.

2 gün önce meydana gelen bu olaydan sonra her 10 20 km yol gittikten sonra radyatöre su ekleyerek bu güne kadar yürüdü.
bugün ise tamirciye bıraktım.

yağa su karışmış olmasına rağmen ve okadar ısınmasına rağmen yolda kalmadı işimide gördü.

siz hararet yaparak yol yapma meselesini yağa bağlarmısınız bilmem. ama bence payı büyük.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Başka Toyota Modeli
  • Kan Grubu: AB-
  • 2 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #170 : Mart 26, 2013, 20:16:20 »
Merhaba arkadaşlar;

Geçen hafta cuma günü itibariyle Avensis'i satıp GT-86 almış bulunuyorum. Aracı ayın 27 veya 28'inde teslim alacağım :dans3: İnternetten aracın kullanma kılavuzuna baktığımda motor için sadece 0w-20 yağ önerildiğini gördüm. Ancak hemen aşağısında da yüksek hız ve ağır koşullarda daha yüksek viskoziteli bir yağın, motor için daha uygun olacağı şeklinde bir açıklama yapılmış.

"The 20 in 0W-20 indicates the viscosity characteristic of the oil when the oil is at high temperature. An oil with a higher viscosity (one with a higher value) may be better suited if the vehicle is operated at high speeds, or under extreme load conditions."

Şimdi benim sormak istediğim soru şu. Bu motor için hangi yağı kullanmalıyım? Konya'da oturuyorum, yaz sıcağında 0w-20'nin yetersiz kalacağını düşünüyorum. Önceki aracımda Mobil 1 Esp Formula 5w-30 kullanıyordum. Sizce bu yağa devam mı etmeliyim, yoksa başka bir yağ önerir misiniz? Rodaj bitimiyle değiştirmeyi düşünüyorum motor yağını ve filtresini.

Kullanma kılavuzu görüntüsü:
http://www.abload.de/img/sfds17uin.png

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 395 kere teşekkür etti
« Yanıtla #171 : Mart 26, 2013, 20:18:35 »
Merhaba arkadaşlar;

Geçen hafta cuma günü itibariyle Avensis'i satıp GT-86 almış bulunuyorum. Aracı ayın 27 veya 28'inde teslim alacağım :dans3: İnternetten aracın kullanma kılavuzuna baktığımda motor için sadece 0w-20 yağ önerildiğini gördüm. Ancak hemen aşağısında da yüksek hız ve ağır koşullarda daha yüksek viskoziteli bir yağın, motor için daha uygun olacağı şeklinde bir açıklama yapılmış.

"The 20 in 0W-20 indicates the viscosity characteristic of the oil when the oil is at high temperature. An oil with a higher viscosity (one with a higher value) may be better suited if the vehicle is operated at high speeds, or under extreme load conditions."

Şimdi benim sormak istediğim soru şu. Bu motor için hangi yağı kullanmalıyım? Konya'da oturuyorum, yaz sıcağında 0w-20'nin yetersiz kalacağını düşünüyorum. Önceki aracımda Mobil 1 Esp Formula 5w-30 kullanıyordum. Sizce bu yağa devam mı etmeliyim, yoksa başka bir yağ önerir misiniz? Rodaj bitimiyle değiştirmeyi düşünüyorum motor yağını ve filtresini.

Bana soracak olursanız 0w20den 5w30a çıkmak biraz kalın olabilir 0w30 daha iyi bir seçenek en azından 0w20ye daha yakın.

Ayrıca hayırlı olsun yeni bir konu bekliyoruz araçla ilgili yorumlarınız vs falan :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
    • FlickR -FotoShare
  • Araç: Avensis
  • 148 kere teşekkür etti
  • 105 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #172 : Mart 26, 2013, 20:22:54 »
Merhaba arkadaşlar;

Hayırlı olsun Onur kardeşim. Senin heyecanını paylaşıyor ve en kısa zamanda aracına kavuşmanı diliyoruz. Aracının fotoğraflarını ve araç hakkındaki yorumlarını da bekliyoruz.

Dikkat ettiğim kadarıyla forumda GT86 sahibi başka kimse yok gibi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #173 : Mart 26, 2013, 20:36:04 »
aracımın motorunu yaktım

üst kapak contası yandığı için sürekli su eksiltiyordu. ama taşırma kabından sürekli ekliyordum.
meğer conta yandığında dış kaptan su almazmış. radyatörde su kalmamış .

bu halde 350 km yol yaptım. en sonunda bayır çıkarken kilitlendi kaldı.
bir süre sonra suyunu ekledim ve soğumasını bekledim. yine çalıştı.

2 gün önce meydana gelen bu olaydan sonra her 10 20 km yol gittikten sonra radyatöre su ekleyerek bu güne kadar yürüdü.
bugün ise tamirciye bıraktım.

yağa su karışmış olmasına rağmen ve okadar ısınmasına rağmen yolda kalmadı işimide gördü.

siz hararet yaparak yol yapma meselesini yağa bağlarmısınız bilmem. ama bence payı büyük.
  Anıl arabada ne yağ kullanıyordun?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
  • 580 kere teşekkür etti
« Yanıtla #174 : Mart 26, 2013, 20:38:53 »
Merhaba arkadaşlar;

araban hayırlı uğurlu olsun. ilk dolum yağını servis süresine kadar kullan daha sonrada servise danışarak mobil1 0w30 veya esp formula 5w30 kullanırsın.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Başka Toyota Modeli
  • Kan Grubu: AB-
  • 2 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #175 : Mart 26, 2013, 21:39:33 »
@Ercüment, @Osman abi
Teşekkür ederim, arabayı teslim alınca konu açmayı planlıyorum bol bol fotoğraf ile :) Günlerde geçmek bilmiyor ki :(

@Atilla abi
Teşekkür ederim, servise de danışıp Castrol Edge 0w-30 veya Mobil1 0w-30 kullanmaya karar verdim. Yabancı forumlara da baktım, 0w-20'ye güvenebilen pek kişi yok. 0w-30 kullanıyor çoğu kişi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 8 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #176 : Mart 26, 2013, 22:51:45 »

Full sentetik castrol EDGE 5w40...
Magnetec full sentetik değildir.
Bir gün öleceğinin idrakinde olanlar, asla kalp kırmaz!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 395 kere teşekkür etti
« Yanıtla #177 : Mart 27, 2013, 00:27:55 »
@Ercüment, @Osman abi
Teşekkür ederim, arabayı teslim alınca konu açmayı planlıyorum bol bol fotoğraf ile :) Günlerde geçmek bilmiyor ki :(

@Atilla abi
Teşekkür ederim, servise de danışıp Castrol Edge 0w-30 veya Mobil1 0w-30 kullanmaya karar verdim. Yabancı forumlara da baktım, 0w-20'ye güvenebilen pek kişi yok. 0w-30 kullanıyor çoğu kişi.

0w20 bildiğim kadarıyla rodaj döneminde kullanılan motor parçalarının birbirine alışmasını sağlayan bir yağ :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 3 kere teşekkür etti
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #178 : Mart 30, 2013, 01:49:53 »
Teşekkürler, benim de merak ettiğim tam da buydu. Yani magnatec full sentetik midir diye... Fiyatlar internette castrol edge 5w-30 için çok oynuyor. Mesela 89TL de var, 130 TL yede var. Sahte olabilir mi acaba diye ucuzundan da korkmuyor değilim hani :wacko:
Full sentetik castrol EDGE 5w40...
Magnetec full sentetik değildir.
TOYOTA AURİS 1,4D 4D COMFORT EXTRA 2012

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 395 kere teşekkür etti
« Yanıtla #179 : Mart 30, 2013, 03:12:08 »
Teşekkürler, benim de merak ettiğim tam da buydu. Yani magnatec full sentetik midir diye... Fiyatlar internette castrol edge 5w-30 için çok oynuyor. Mesela 89TL de var, 130 TL yede var. Sahte olabilir mi acaba diye ucuzundan da korkmuyor değilim hani :wacko:

Adanada castrol dağıtıcı varsa oradan alın derim bence en geçerli fiyat orada.