0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Konu başlığı zaten kasa karşılaştırması değil, açık olarak 1.6 motor mu 1.5 motor mu daha iyi?. Ancak ısrarlı bir şekilde olay benim arabam senin arabanı döver mevzusuna döndü. Kasa karşılaştırması yapılacak olsa konuşulması gereken en önemli fark neredeyse hiç bahsedilmeyen bağımsız süspansiyona geçiş ile yol tutuşlarında olacaktır. Aynı kasada şu anda kağıt üzerinde 1.5 motorun tek avantajı yakıt sarfiyatı gibi görünmekte olsa da daha önce paylaştığım katalog verilerinde açık olarak görüleceği üzere öyle bir avantaj da mevcut değil.
1.5 tamamen tüketim ve emisyon için üretilmiştir. 1.6 ya göre yüzde 17 daha az yaktığını toyota firması resmi olarak söylüyor. Ayrıca 1.6 motorlarda bildiğim kadarıyla cvt şanzıman 10 ileri değil. Şanzımaninda etkisi var bu düşük tüketimde. Ben 1.5 kullanıcısi olarak 5.5-6 lt karma tüketimim var ve ortalama hızım 30. 1.6 motorun 1.5 motorla aynı tüketim değerini yakalaması çok zor.
Benzinde kullanacaklar için biçilmez kaftan kesinlikle 1.5. Fakat cvt şanzımandaki 7-10 ileri farkı fiziksel bir durum değil, sonsuz oranlı şanzımanda sanal oran olarak belirlenmiş. Yeni kasadaki cvtnin farkı direct shift mds diye geçiyor, ilk kalkışın bir dişli ile direk yapılması bu sayede lastik uzama efekti hissedilmiyor. Zaten 1.6'nın son kasa mds sinde de manuelle fark 0.5 sn ye indirilmişti, lastik efekti hiç yoktu. 1.6 lpg li olarak 1.5 den az yakar ama.
Kesinlikle. Bir, zaten katalog ölçümleri birebir aynı şekilde yapılmıyor (ben de söylemiştim @Alp Eren (53758) bey de söylemiş), iki, internette birçok test videosu katalog verilerinden daha net şekilde tüketim farkını yakalamışlar. (Bir örnek: //www.youtube.com/watch?v=OeVdjmyzSj0Zaten kullanıcı yorumları da aynı şeyleri söylüyor. @Muhammet Dabak (54572) beyefendinin söylediği tüketim rakamları az çok benim 1.6 motorda gördüğüm tüketim verileri.1.6 Valvematic Benzinli CVT Auris'in 8.3 litre, 1.4 Dizel otomatik Auris'in 5.4 litre yaktığı parkurda (her gün gidilen yol) Corolla 1.5 CVT 5.7 yakıyor.1.6 Valvematic Benzinli CVT Auris'in 6.5 litre, 1.4 Dizel otomatik Auris'in 4.8 litre yaktığı parkurda (şehir dışı) Corolla 1.5 CVT 5.1 yakıyor. Bunlar benim kişisel ölçümlerim.İnanın eski kasa yeni kasa muhabbetine katılmak istemedim, ama birbirimizin araçlarına çöp muamelesi yapmayalım burada. Tartışmayı daha fazla uzatma niyetinde değilim. Ufak bir not: Bundan bir önceki kasa Corolla'da benzinli modeller bağımsız süspansiyona sahip değil mi? Yalnızca dizeller torsiyon diye biliyordum.
Gönderdiğiniz videoda not olarak ilettiğiniz sorunun yanıtı var (2.16)Aynı değerlendirme sınıfı ile yapılmış katalog verisi benim için anlamlıdır. Çünkü bu değerlendirmeler kullanılan araçla nasıl daha az yakarım mantığı ile değil aynı hızda aynı şartlarda ne yakacağını ölçer. Örneğin sabit 80 km/s hız ile 100 km mesafede 30 km düz yol, 30 km %20 eğim ile yokuş yukarı, 30 km. %20 eğim ile yokuş aşağı, 10 km dur kalk gibi. Tekrar ediyorum kasa değil motor kıyaslaması yapıyorum.
videoda (2:16) var dediğim sizin bağımsız süspansiyon sorunuzun cevabıydı. eski kasalarda bağımsız değil ve yol tutuşunda ciddi fark yarattığını düşünüyorum.