Gönderen Konu: 1.5 motor mu 1.6 motor mu ?  (Okunma sayısı 64881 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 2 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
Ynt: 1.5 motor mu 1.6 motor mu ?
« Yanıtla #20 : Eylül 26, 2022, 14:23:56 »
Tek derdiniz 1.5 motor mu 1.6 motor muyu tartismak olsun , allah baska dert vermesin
corolla 2017 advance 1.6 manuel 25K
corolla 2019 vision mds 1.6 10k...
Corolla 2021 dream mds 10k..

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Eylül 26, 2022, 14:23:56 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Eylül 26, 2022, 15:14:00 »
Polemeik oluşturma için burada değilim siz kstoloğs göre yazıyorsunuz ben değil,siz bu şekilde mutluysanız bize bişey düşmez 1.5 ile mutluluklar size hâlâ yazdıklarımı anlamıyorsunuz camry Corona egea bunlar motor olsrak örnek çünkü ikisi büyük motorlu egea ise küçük motorlu ve o iki büyük motorlu araç egea dan az yakıyor,ayrıca 1.6 az yakıyor da neden hepsinde LPG var diye sormuşsunuz cevabını da vereyim,çünkü 1.6 Corolla Lpg'ye uyumlu ve sorunsuz motor olduğu için millet ekonomik gezmek için LPG taktırıyor,bu arada bizim corollada LPG'li çünkü sorunsuz.

Mesaj Birleştirildi: Eylül 26, 2022, 11:17:41
Büyük motora 6 yıl bindim tadına doymadım,araç arkadaşımda bazen alırım sırf zevkine binmek için vergi sistemi motor hacmine göre alınmasın değişsin bugün iki aracıda satar 3.0 motorlu araç alırım Amerika'da küçük motorlu araç bulamazsınız almazlar çünkü adamlar işini biliyor,bazı ülkelerde de araç motoru büyük olunca çok yakacak algısı var aksine küçük motorlu araç gitmeyince daha fazla gaz pedalına basıyor ve araç zaten gitmediği için yakıtın bir çoğunuda yakmadan atıyor, katalizör,dpf,ad blue vs ekleyerek egzoz gazlarını zararsız hâle getirmeye çalışıyorlar ama nafile.
Ümit bey sizin dediğiniz az yakma olayı şehir dışında ve yüksek hızlarda (100 km/h ve üstü) gerçekleşir. Şehir içinde düşük hızlarda yüksek hacim asla az yakamaz. Zaten arabayı surekli otoban hızlarında kullanıyorsaniz düşük hacim almanız hata olur. Ama biz özellikle istanbulda yaşayanlar bırakın yüksek hızı adamlar 50 yi göremiyor çoğu zaman. Bu şartlar altında yüksek hacime binen biri 10-12 lt den aşağı görebilir mi ? Aynı şartlar altında 1.4 egea veya 1.5 corolla 7-8 lt yakar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: '20
  • 253 kere teşekkür etti
  • 713 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #22 : Eylül 27, 2022, 08:04:36 »
Arkadaşım yeni 1.5 motorlu olandan aldı. Bence 1.6 motora göre ekonomi potansiyeli yüksek. Gaza az bile bassanız çok güzel tork var. Günlük kullanıma çok uygun. Güçlü değil ama yüzün üzerine çıkmadıkça çok hissettirmiyor. Ayrıca güç isteyince harika bir hırıltısı var :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 46 kere teşekkür etti
  • 103 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #23 : Eylül 27, 2022, 09:01:05 »
başka markalarda başka başka dertler ile boğuşunca motoru önemli değil toyota olsun da kaç motor olursa olsun bile diyorum yani.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Dört Dörtlük Şehir (44) MALATYALI
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 57000
  • Model Yılı: '18
  • 217 kere teşekkür etti
  • 321 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #24 : Eylül 27, 2022, 10:22:48 »
Katalog değerleri en düşük hızda ve eğimsiz, düz yollardaki verilerdir dolayısıyla gerçek koşullardaki sürüşlerde yanıltıcı olabilir. Ekonomik şartlar uygun olsa ben de yüksek hacimli motorları tercih ederdim. 1.5-1.6 kıyasında ise şunu hatırlatmakta fayda var. Toyota 1.5 ve 3 silindirli motora emisyon kriterleri nedeniyle geçmek mecburiyetinde kaldı ben oyumu 1.6 ve 4 silindirli motordan yana kullanıyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 5 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #25 : Eylül 27, 2022, 11:00:01 »
Katalog değerleri en düşük hızda ve eğimsiz, düz yollardaki verilerdir dolayısıyla gerçek koşullardaki sürüşlerde yanıltıcı olabilir. Ekonomik şartlar uygun olsa ben de yüksek hacimli motorları tercih ederdim. 1.5-1.6 kıyasında ise şunu hatırlatmakta fayda var. Toyota 1.5 ve 3 silindirli motora emisyon kriterleri nedeniyle geçmek mecburiyetinde kaldı ben oyumu 1.6 ve 4 silindirli motordan yana kullanıyorum.
Dediğiniz katalog değerleri eski yöntemde geçerliydi(NEDC). Artık WLTP yöntemi var ve gerçeğe yok yakin. Bu yöntemde çok yavaş, yavaş, orta, hızlı ve çok hızlı olmak üzere 5 değer oluyor. Toyota 1.5 motorun bu değerlerini atarım. WLTP yöntemi gerçeğe çok yakın, mesela toyota 1.5 motor için çok yavaş hızda( yanılmıyorsam 0-30 arası hız) tüketim değer 8 lt idi. Orta hızda ise 5.6 lt idi. Bu değerler gerçek tüketim ile birebir nerdeyse.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 136 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #26 : Eylül 27, 2022, 14:46:03 »
Bence az ve öz olarak,  90 km/h  altı hız ve şehir içinde düşük hacimli,  uzun yol ve 90 km/h üstü hızlarda yüksek hacimli motor daha ekonomik.
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 80000
  • 4 kere teşekkür etti
  • 11 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #27 : Eylül 27, 2022, 15:12:04 »
Bence az ve öz olarak,  90 km/h  altı hız ve şehir içinde düşük hacimli,  uzun yol ve 90 km/h üstü hızlarda yüksek hacimli motor daha ekonomik.
Kural olarak dediğinize katılmakla beraber, günümüz teknolojisi ve yakıt fiyatları ile ne 1.5 motoru düşük hacimli ne de atmosferik, lpg olmayan bir aracı ekonomik olarak değerlendiremiyorum  :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 33500
  • Model Yılı: '12
  • 23 kere teşekkür etti
  • 19 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #28 : Eylül 27, 2022, 15:50:06 »
Teşekkürler herkese  ,lpg düşünmüyorum,  zamanında çok güzel bir avensis kullanmıştım,  lpg sorunundan illah allah edip satmak zorunda kaldım. Resmen araca doyamadan satmıştım. Tövbe ettim lpg ye.
eski corollacı yeni Hondacı

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Toyota Modeli
  • 18 kere teşekkür etti
  • 34 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #29 : Ekim 06, 2022, 21:13:10 »
Öncelikle bir atasözü ile başlayalım. Kimse ayranım ekşi demez. 1.6 kullananlar araçlarını övecek, 1.5 de zira öyle.
Aktif olarak 3 araç kullanıyorum bu aralar. 1.5 Corolla (direkt enjeksiyon) , 1.8 Hybrid CHR (port enjeksiyon olması lazım) ve 2.5 Mazda CX-5 (direkt enjeksiyon).

1.5 motor ile ilgili çok laf edilmiş. Gitmez, az yakmıyor, lpg takılmaz, dayanıksızdır vs. Öncelikle bu motor ailesi dünyada termal verimliliği en yüksek motorlardan birisi. Termal verimlilik=az yakıt. 3 silindir olması da motoru daha dayanıksız veya güçsüz yapmaz. Zira direkt enjeksiyon da öyle.
Benim kişisel kullanımımda 1.5 1.6'ya göre 2 litre az yakıyor. 1.6 kullanan arkadaşlar x litre yaktık demişler, mutlu olmuşlar. Aracınızın yakıtından memnun olmanız güzel, fakat bu 1.5'in daha az yakacağı gerçeğini değiştirmiyor.

1.6 motoru Toyota 13 yıldır üretiyor, artık değişim vakti geldi. Ama yine de tabi motorun avantajları var. Performansı iyi, ve dayanıklılığı kanıtlanmış. Fakat bu 1.5 gitmeyen ve dayanıksız bir motor demek değil.

Ben şahsen sıfır 1.5 araç yerine ikinci el 1.6 araç almam. Alana saygım vardır, fakat yeni bence her zaman iyidir. Bizdeki 1.5 Corolla yılda 30000 kilometre yol yapıyor, bayiden LPGli çıkarttık. Daha önce LPG deneyimimiz yok ama 1.6 olsa 1.6'ya da LPG takardık. İki motorun dayanıklılığı da benim gözümde aynıdır.

Kimse ayranım ekşi demez. Ben de demem. O yüzden 1.6 kullanıcılarının yanısıra 1.5 kullanıcıların da yorum yazması gerektiğini düşündüm ki konuyu açan kişi bir karar verebilsin.

Büyük motor konusunda da, benim kendi aracım 2.5L, 187 beygir atmosferik bir Mazda CX-5. Toyota ve Mazda dışında 2.5 motor orta segment SUV üreten yok. Hepsi artık 1.6-2.0 turbo. Çünkü yakıt pahalı, aklın yolu bir. Verimlilik önemli. Benim aracım 11 litre yakıyor şehir içinde, arkadaşımda 1.6 Turbo Tucson var, o 9 litre yakıyor. Ben neden boşu boşuna 100 kilometrede iki litre fazla benzin tüketiyorum? Beygir ve tork değerlerimiz aynı. Kanada'da yaşıyorum bu arada, Amerika'da da durum birebir aynı. İnsanlar artık öyle o kadar büyük motorlu araçlara binmiyor.

Vergilendirme konusunda tamam sıkıntılar var, fakat doğrusu emisyona göre vergi olmalı. O zaman da yine büyük motorlu araçların vergisi çok olacak.

Tüketim konusunda da benzer özelliklerdeki atmosferik motorlar için, verimli devir bandında olduğu sürece küçük motor az yakar. 1.6 Corolla 2.0 Corolla'ya göre 120km/saat hızda az yakar. 180km/saat hızda muhtemelen daha çok yakar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3164 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #30 : Ekim 06, 2022, 21:40:16 »
Performans önceliği olanlar 1.6 tercih etmeli kesinlikle. 10.2 sn 0-100 e sahip 1.6 sonrası 11.6 sn 0-100 e sahip mazda 3 te dipgaz yapınca daha yavaş olduğunu bariz hissetmiştim. Ki 1.5 corollanın 0-100 ü 12.2 sn. 2snlik bir fark hiç azımsanamayacak bir değer değil.

Ekonomi isteyenler de kesinlikle 1.5 tercih etmeli. Yakıt ekonomisi bariz ortada.

Şu şartlarda ben de corollaya geri dönecek olsam km.si 20binde 1.6 almaktansa 3-5bin km.de 1.5 aynı fiyata bulursam 1.5 alırdım. Lpg ile kullanacaklar ya lpg taktırılmış alsın ya da 1.5e lpg fiyatlarını araştırıp alsınlar. Direk enjeksiyon olduğundan fiyatlar çok daha fazla.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 18 kere teşekkür etti
« Yanıtla #31 : Ekim 06, 2022, 21:50:52 »
Performans önceliği olanlar 1.6 tercih etmeli kesinlikle. 10.2 sn 0-100 e sahip 1.6 sonrası 11.6 sn 0-100 e sahip mazda 3 te dipgaz yapınca daha yavaş olduğunu bariz hissetmiştim. Ki 1.5 corollanın 0-100 ü 12.2 sn. 2snlik bir fark hiç azımsanamayacak bir değer değil.

Ekonomi isteyenler de kesinlikle 1.5 tercih etmeli. Yakıt ekonomisi bariz ortada.

Şu şartlarda ben de corollaya geri dönecek olsam km.si 20binde 1.6 almaktansa 3-5bin km.de 1.5 aynı fiyata bulursam 1.5 alırdım. Lpg ile kullanacaklar ya lpg taktırılmış alsın ya da 1.5e lpg fiyatlarını araştırıp alsınlar. Direk enjeksiyon olduğundan fiyatlar çok daha fazla.

Buna katılıyorum. Performans için 1.2 Corolla HB + Chip de düşünülebilir.
1.5 Corolla için kesinlikle BRC öneriyorlar, Candan Mühendislik 16000TL dedi. Sanıyorum motor kaskosu dahil. 1.6'ya 8000 liraya falan takılır diye düşünüyorum. Hesaba bunu da katmak lazım.

Beni rahatsız eden konu insanların bir motoru diğerine tercih etmesi değil tabi ki. Sıkıntı bir motorun çok iyi, diğerinin çöp olduğunu iddia etmek.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #32 : Ekim 06, 2022, 22:47:33 »
1.5 ünite şuanda yeni olduğu için pek sorun çıkartmıyor ve kroniği vs pek bilinmiyor,termal verimliliğe sahip olduğu iddia edilen ve 1.6 dan daha çevreci olduğu savunulan bir motor,zamnında 1.33 lerde çok övülmüştü yakıt cimrisi diye lanse edilmişti ama hiçte öyle çıkmadı zaman herşeyi göstrecek,başından beri söylüyorum LPG'de 1.6 kadar dayanıklı olmayacak 2 yıla kadar bir çoğu sibob yakmış olur,sanayide tek tek sökmeye başlarlar,diğer kronik sorunu büyük ihtimalle motor kulakları olacaktır,3 silindirli motorların genel sorunu çok titreşimli çalışmalarıdır o yüzden motor kulakları çabuk bozulur.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3164 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #33 : Ekim 06, 2022, 22:59:58 »
1.5 ünite şuanda yeni olduğu için pek sorun çıkartmıyor ve kroniği vs pek bilinmiyor,termal verimliliğe sahip olduğu iddia edilen ve 1.6 dan daha çevreci olduğu savunulan bir motor,zamnında 1.33 lerde çok övülmüştü yakıt cimrisi diye lanse edilmişti ama hiçte öyle çıkmadı zaman herşeyi göstrecek,başından beri söylüyorum LPG'de 1.6 kadar dayanıklı olmayacak 2 yıla kadar bir çoğu sibob yakmış olur,sanayide tek tek sökmeye başlarlar,diğer kronik sorunu büyük ihtimalle motor kulakları olacaktır,3 silindirli motorların genel sorunu çok titreşimli çalışmalarıdır o yüzden motor kulakları çabuk bozulur.

Supap yakma konusunda bir kanıya varabilmek için supap mekanizmasını bilmek gerekir. Fincanlı mı yoksa valvematicdeki gibi hidrolik otomatik ayarlı mı acaba. Sanmıyorum ki fincanlı yapıya geçsinler. Valvematic sistem varsa da supaplar kolay kolay yanmaz.

mazda 3 1.5 benzinli direk enjeksiyon ve sıkıştırma oranı en yüksek motorlardan biri, 14 ile. Buna bile lpg takılıyor ve sıkıntısız 100bin km.yi geçenler var.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 18 kere teşekkür etti
« Yanıtla #34 : Ekim 06, 2022, 23:16:49 »

1.33 ile bu motorun teknoloji olarak alakası yok yalnız, karşılaştırmaya gerek de yok iki motoru. 1.33 Corolla için zayıf bir motordu, bunu alanlar da bilerek aldılar. 80-90'la düz yolda giderken eminim az yakıyordur da.
"Yüksek termal verimliliğe sahip olduğu iddia edilen" 1.5 motor %38.5, 2.0 motor %40 termal verimliliğe sahip. Bunlar iddiadan öte test edilmiş rakamlar.
Üzerine ciddi çalışılmış bir motor ailesi bu Dynamic Force. Yaris'ten RAV4'e kadar birçok araçta da kullanıyorlar. Bir tek Türkiye'de LPG takılmıyor bu araçlara. Bir tek Türkiye'de kullanılmıyorlar. Türkiye'de de bu araçlar ticari taksi olarak kullanılıyor neredeyse 2 yıldır.

Zaten forumlarda genel olarak 1.5'ler satılmıyor gibi bir algı yaratılmaya çalışılıyor (nedense). 1.5'ten önce de 1.6'lar çok yakıyor, neden Toyota yeni motor yapmıyor diye eleştiriliyordu.

Değişime ve teknolojik gelişmelere açık olmak lazım. Yoksa hala 80 beygir Doğan motorlu araçlar kullanıyor olurduk.

@Mutlu Tekir (30216) subaplar Valvematic gibi hidrolik otomatik ayarlı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #35 : Ekim 07, 2022, 00:00:22 »
Ayranım ekşi olsa emin olun arkadaşlar bu ayran ekşi diğerini için derim. Nitekim bu formdaki bir çok kişi kendi yaşadığı olumsuzlukları diğer insanlar yaşamasın diye yoğun çaba sarfeden insanlar.
Kimse 1.5 gitmez demedi 1.6 ile kıyaslarsak oldukça fark var dedi, bu motor dayanmaz demedi ama özellikle lpg ile daha sorunlu olacağı aşikar. Hele bu 2 lt az yakma olayını kesinlikle tartışırım. Aşağıya 1.5 e ait bir test sürüşü linki bırakıyorum,  sanırım testi yapan da 1.6 sahibiymiş  ;)
https://www.otomobil.com.tr/toyota-corolla-1-5-test-surusu/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • En masrafsız ve sağlıklı araç tabanvay.
  • Araç: Corona
  • Kilometre: 420000
  • Model Yılı: '93
  • 419 kere teşekkür etti
  • 2293 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #36 : Ekim 07, 2022, 00:20:25 »
Supap yakma konusunda bir kanıya varabilmek için supap mekanizmasını bilmek gerekir. Fincanlı mı yoksa valvematicdeki gibi hidrolik otomatik ayarlı mı acaba. Sanmıyorum ki fincanlı yapıya geçsinler. Valvematic sistem varsa da supaplar kolay kolay yanmaz.

mazda 3 1.5 benzinli direk enjeksiyon ve sıkıştırma oranı en yüksek motorlardan biri, 14 ile. Buna bile lpg takılıyor ve sıkıntısız 100bin km.yi geçenler var.
Mutlu hocam ama onlar 4 silindir,fark oradan kaynaklanıyor,sadece Toyota özelinde değil 3 silindirli bütün motorlarda sıkıntı çıkartma olasılığı 4 silindirli motorlar göre daha yüksektir,olay sadece bir noktadan çıkmıyor bir çok olumsuzluğun bir araya gelmesiyle oluşan arızalar yüksek maliyetli oluyor,yükü paylaşan 4 kişi varken 3 kişiye düşüyor ama yük hâlâ aynı taşıyan kişiler daha çok yoruluyor,ayrıca 1 silindir eksik olan üniteden neredeyse aynı güç alınmaya çalışılıyor hâl böyle olunca da motorda mesai yapan elemanlar çoğalıyor ve daha çok yüke maruz kalıyorlar,ayrıca tek sayılı motorlarda titreşimi önlemek için daha fazla ağırlık dağılımı yapılmak zorunda malesefki durum böyle,
1.33 ile bu motorun teknoloji olarak alakası yok yalnız, karşılaştırmaya gerek de yok iki motoru. 1.33 Corolla için zayıf bir motordu, bunu alanlar da bilerek aldılar. 80-90'la düz yolda giderken eminim az yakıyordur da.
"Yüksek termal verimliliğe sahip olduğu iddia edilen" 1.5 motor %38.5, 2.0 motor %40 termal verimliliğe sahip. Bunlar iddiadan öte test edilmiş rakamlar.
Üzerine ciddi çalışılmış bir motor ailesi bu Dynamic Force. Yaris'ten RAV4'e kadar birçok araçta da kullanıyorlar. Bir tek Türkiye'de LPG takılmıyor bu araçlara. Bir tek Türkiye'de kullanılmıyorlar. Türkiye'de de bu araçlar ticari taksi olarak kullanılıyor neredeyse 2 yıldır.

Zaten forumlarda genel olarak 1.5'ler satılmıyor gibi bir algı yaratılmaya çalışılıyor (nedense). 1.5'ten önce de 1.6'lar çok yakıyor, neden Toyota yeni motor yapmıyor diye eleştiriliyordu.

Değişime ve teknolojik gelişmelere açık olmak lazım. Yoksa hala 80 beygir Doğan motorlu araçlar kullanıyor olurduk.

@Mutlu Tekir (30216) subaplar Valvematic gibi hidrolik otomatik ayarlı.
1.33 ile bu motorun teknolojik benzerliği var demedimki,zamanında yeni bir motor olarak lanse edildi çok güzel olduğu anlatıldı ama hiç anlatıldığı gibi çıkmadı onu bahsettim,
Evet bütün Avrupa'da ve Asyanın bir kısmında bu motoru kullanıyor ama bilin bakalım neden Japonya ve Amerika'ya 2.0 ve üstü motor üretiyor,acaba nedendir?
Nedenmi çünkü 2.0 dan aşağı motorlar çok uzun ömürlü değildir ve zevk vermezler özellikle Amerikalılar 3.0 ve üzeri motor kullanırlar çünkü işin zevkini biliyorlar,ama Avrupa ve bizim için küçük hacimli motorlar üretirler çünkü birincisi bizdeki vergi yüksek ikincisi halk büyük motorun çok yakacağını zanneder.
EGEA 1.4 BENZİN 95 HP URBAN
TOYOTA CORONA 3S FE
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN UĞRUNDA AKAN KANDIR TOPRAK EĞER UĞRUNDA ÖLEN VARSA VATANDIR.
EMNİYET KURALLARINA UYALIM UYMAYANLARI UYARALIM.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 18 kere teşekkür etti
« Yanıtla #37 : Ekim 07, 2022, 00:37:49 »
Ayranım ekşi olsa emin olun arkadaşlar bu ayran ekşi diğerini için derim. Nitekim bu formdaki bir çok kişi kendi yaşadığı olumsuzlukları diğer insanlar yaşamasın diye yoğun çaba sarfeden insanlar.
Kimse 1.5 gitmez demedi 1.6 ile kıyaslarsak oldukça fark var dedi, bu motor dayanmaz demedi ama özellikle lpg ile daha sorunlu olacağı aşikar. Hele bu 2 lt az yakma olayını kesinlikle tartışırım. Aşağıya 1.5 e ait bir test sürüşü linki bırakıyorum,  sanırım testi yapan da 1.6 sahibiymiş  ;)
https://www.google.com/amp/s/www.otomobil.com.tr/toyota-corolla-1-5-test-surusu/%3famp

Forum ile ilgili söylediklerinize katılıyorum, fakat ortada bir olumsuzluk yokken varmış gibi konuşmak ne kadar doğru onu bilemiyorum.

Test sürüşü linkinde herhangi bir test sürüşü yok sanırım, zira yakıt tüketimi gibi verileri direkt olarak kataloglardan almışlar. Keşke bir test ekibi 1.5 ve 1.6'yı benzer koşullar altında karşılaştırsa. Hepimize fikir vermiş olurdu, çünkü örneğin ben 2 litre az yakıyorum diyorum, siz katılmıyorsunuz. İkimizin bu araçlarla tecrübesi farklı olabilir. Fakat bir konuya parmak basmak istiyorum. AT 715/2007, bir yakıt tüketim test standartı değildir. (https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2009/04/20090421-4.htm) Sitede bilgileri derleyen arkadaşlar hata yapmış olmalılar. Zaten dediğim gibi pek bir test sürüşü yapmış gibi durmuyorlar. Yani o rakamlar aynı koşullarda alınmamış olabilir.

Bunun dışında LPG sorun yaratmaz demiyorum, fakat sorun yaratması için herhangi bir sebep de göremiyorum. Eğer varsa söylemenizi rica ederim.

@Ümit ŞAHANTİMOR  (39478)  "Evet bütün Avrupa'da ve Asyanın bir kısmında bu motoru kullanıyor ama bilin bakalım neden Japonya ve Amerika'ya 2.0 ve üstü motor üretiyor,acaba nedendir?" Emisyonlar ve vergiler. Bir de Amerika'da benzin ucuzdu. Honda Civic Türkiye'deki 1.5 motoruyla Amerika'da satılıyor. Ford Kuga zira 1.5 motorla satılıyor. Accord 1.5 motorla satılıyor. Kalmadı eskisi gibi 3.0, 4.0 motorlar. Pickuplar bile artık 2.0-2.3 motorla satılıyor. Camaro/Mustang'in 2.0 motorları var.

1.5 3 silindir motorun 1.6 4 silindir valvematic'e göre sorun çıkartma potansiyeli yüksek demişsiniz. Söylediğinizi anladım, fakat oradan da 1.5 3 silindirli motor ile 2.0 4 silindirli dynamic force motorun sorun çıkartma olasılığının aynı olduğu anlamı çıkar. 1.5 123 beygir, 2.0 170 beygir. Silindir başına 41 beygir gibi bir güç alınıyor, yani 1.5 3 silindirli motorda ekstra bir yük yok. O zaman bu demektir ki 2.0 Dynamic Force motor da sorun çıkartma potansiyeli yüksek olan bir motor.

Tekrar söylüyorum, bu motorların biri şah biri çöp değil, iki motorun da artıları ve eksileri var, fakat yıllar geçtikçe motor teknolojisinin geliştiğini gözardı etmemek lazım. 1.5'i kullanmadıysanız test edin, öneririm. Yakıtına ve performansına bakın. Beğenmezseniz 1.6'ya, hybrid'e, 1.2'ye yönelin. Bunun dışında birbirimizi ikna edeceğiz gibi durmuyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 4 kere teşekkür etti
« Yanıtla #38 : Ekim 07, 2022, 01:19:04 »
Forum ile ilgili söylediklerinize katılıyorum, fakat ortada bir olumsuzluk yokken varmış gibi konuşmak ne kadar doğru onu bilemiyorum.

Test sürüşü linkinde herhangi bir test sürüşü yok sanırım, zira yakıt tüketimi gibi verileri direkt olarak kataloglardan almışlar. Keşke bir test ekibi 1.5 ve 1.6'yı benzer koşullar altında karşılaştırsa. Hepimize fikir vermiş olurdu, çünkü örneğin ben 2 litre az yakıyorum diyorum, siz katılmıyorsunuz. İkimizin bu araçlarla tecrübesi farklı olabilir. Fakat bir konuya parmak basmak istiyorum. AT 715/2007, bir yakıt tüketim test standartı değildir. (https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2009/04/20090421-4.htm) Sitede bilgileri derleyen arkadaşlar hata yapmış olmalılar. Zaten dediğim gibi pek bir test sürüşü yapmış gibi durmuyorlar. Yani o rakamlar aynı koşullarda alınmamış olabilir.

Bunun dışında LPG sorun yaratmaz demiyorum, fakat sorun yaratması için herhangi bir sebep de göremiyorum. Eğer varsa söylemenizi rica ederim.
Aynı yönetmelik kapsamında (ki açık olarak yakıt tüketimlerinin ölçülmesinde kullanılabileceği 1. Maddede yazıyor) alınmış bir katalog verisi benim için yeterli bir ispattır. Bu güne kadar direk enjeksiyonlu motorlara lpg takıp sorun yaşayan insanların oranı da benim için yeterli bir uzak durma nedenidir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 18 kere teşekkür etti
« Yanıtla #39 : Ekim 07, 2022, 01:24:34 »
Aynı yönetmelik kapsamında (ki açık olarak yakıt tüketimlerinin ölçülmesinde kullanılabileceği 1. Maddede yazıyor) alınmış bir katalog verisi benim için yeterli bir ispattır. Bu güne kadar direk enjeksiyonlu motorlara lpg takıp sorun yaşayan insanların oranı da benim için yeterli bir uzak durma nedenidir.
Size 1.6 motorunuzla iyi yolculuklar. WLTP cycle nedir, ne için kullanılır araştırmanızı öneririm. Aynı şekilde direkt enjeksiyonlara takılan LPG sistemlerinin farklılıklarını araştırmanızı öneririm.
Şu konuşmamız insanların neden forumlara artık girmediğinin bir ispatı. O ekran görüntülerini atmanıza gerek yoktu. Zaten katalogda da var aynı veriler. Kendilerinin test olduğunu iddia ettiği şey yalnızca katalog verileri ve diğer testlerden alınan subjektif yorumlar.
Neyse, ben zamanımı boşuna harcıyorum burada. İyi akşamlar.