0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Polemeik oluşturma için burada değilim siz kstoloğs göre yazıyorsunuz ben değil,siz bu şekilde mutluysanız bize bişey düşmez 1.5 ile mutluluklar size hâlâ yazdıklarımı anlamıyorsunuz camry Corona egea bunlar motor olsrak örnek çünkü ikisi büyük motorlu egea ise küçük motorlu ve o iki büyük motorlu araç egea dan az yakıyor,ayrıca 1.6 az yakıyor da neden hepsinde LPG var diye sormuşsunuz cevabını da vereyim,çünkü 1.6 Corolla Lpg'ye uyumlu ve sorunsuz motor olduğu için millet ekonomik gezmek için LPG taktırıyor,bu arada bizim corollada LPG'li çünkü sorunsuz.Mesaj Birleştirildi: Eylül 26, 2022, 11:17:41 Büyük motora 6 yıl bindim tadına doymadım,araç arkadaşımda bazen alırım sırf zevkine binmek için vergi sistemi motor hacmine göre alınmasın değişsin bugün iki aracıda satar 3.0 motorlu araç alırım Amerika'da küçük motorlu araç bulamazsınız almazlar çünkü adamlar işini biliyor,bazı ülkelerde de araç motoru büyük olunca çok yakacak algısı var aksine küçük motorlu araç gitmeyince daha fazla gaz pedalına basıyor ve araç zaten gitmediği için yakıtın bir çoğunuda yakmadan atıyor, katalizör,dpf,ad blue vs ekleyerek egzoz gazlarını zararsız hâle getirmeye çalışıyorlar ama nafile.
Katalog değerleri en düşük hızda ve eğimsiz, düz yollardaki verilerdir dolayısıyla gerçek koşullardaki sürüşlerde yanıltıcı olabilir. Ekonomik şartlar uygun olsa ben de yüksek hacimli motorları tercih ederdim. 1.5-1.6 kıyasında ise şunu hatırlatmakta fayda var. Toyota 1.5 ve 3 silindirli motora emisyon kriterleri nedeniyle geçmek mecburiyetinde kaldı ben oyumu 1.6 ve 4 silindirli motordan yana kullanıyorum.
Bence az ve öz olarak, 90 km/h altı hız ve şehir içinde düşük hacimli, uzun yol ve 90 km/h üstü hızlarda yüksek hacimli motor daha ekonomik.
Performans önceliği olanlar 1.6 tercih etmeli kesinlikle. 10.2 sn 0-100 e sahip 1.6 sonrası 11.6 sn 0-100 e sahip mazda 3 te dipgaz yapınca daha yavaş olduğunu bariz hissetmiştim. Ki 1.5 corollanın 0-100 ü 12.2 sn. 2snlik bir fark hiç azımsanamayacak bir değer değil.Ekonomi isteyenler de kesinlikle 1.5 tercih etmeli. Yakıt ekonomisi bariz ortada. Şu şartlarda ben de corollaya geri dönecek olsam km.si 20binde 1.6 almaktansa 3-5bin km.de 1.5 aynı fiyata bulursam 1.5 alırdım. Lpg ile kullanacaklar ya lpg taktırılmış alsın ya da 1.5e lpg fiyatlarını araştırıp alsınlar. Direk enjeksiyon olduğundan fiyatlar çok daha fazla.
1.5 ünite şuanda yeni olduğu için pek sorun çıkartmıyor ve kroniği vs pek bilinmiyor,termal verimliliğe sahip olduğu iddia edilen ve 1.6 dan daha çevreci olduğu savunulan bir motor,zamnında 1.33 lerde çok övülmüştü yakıt cimrisi diye lanse edilmişti ama hiçte öyle çıkmadı zaman herşeyi göstrecek,başından beri söylüyorum LPG'de 1.6 kadar dayanıklı olmayacak 2 yıla kadar bir çoğu sibob yakmış olur,sanayide tek tek sökmeye başlarlar,diğer kronik sorunu büyük ihtimalle motor kulakları olacaktır,3 silindirli motorların genel sorunu çok titreşimli çalışmalarıdır o yüzden motor kulakları çabuk bozulur.
Supap yakma konusunda bir kanıya varabilmek için supap mekanizmasını bilmek gerekir. Fincanlı mı yoksa valvematicdeki gibi hidrolik otomatik ayarlı mı acaba. Sanmıyorum ki fincanlı yapıya geçsinler. Valvematic sistem varsa da supaplar kolay kolay yanmaz. mazda 3 1.5 benzinli direk enjeksiyon ve sıkıştırma oranı en yüksek motorlardan biri, 14 ile. Buna bile lpg takılıyor ve sıkıntısız 100bin km.yi geçenler var.
1.33 ile bu motorun teknoloji olarak alakası yok yalnız, karşılaştırmaya gerek de yok iki motoru. 1.33 Corolla için zayıf bir motordu, bunu alanlar da bilerek aldılar. 80-90'la düz yolda giderken eminim az yakıyordur da. "Yüksek termal verimliliğe sahip olduğu iddia edilen" 1.5 motor %38.5, 2.0 motor %40 termal verimliliğe sahip. Bunlar iddiadan öte test edilmiş rakamlar. Üzerine ciddi çalışılmış bir motor ailesi bu Dynamic Force. Yaris'ten RAV4'e kadar birçok araçta da kullanıyorlar. Bir tek Türkiye'de LPG takılmıyor bu araçlara. Bir tek Türkiye'de kullanılmıyorlar. Türkiye'de de bu araçlar ticari taksi olarak kullanılıyor neredeyse 2 yıldır. Zaten forumlarda genel olarak 1.5'ler satılmıyor gibi bir algı yaratılmaya çalışılıyor (nedense). 1.5'ten önce de 1.6'lar çok yakıyor, neden Toyota yeni motor yapmıyor diye eleştiriliyordu. Değişime ve teknolojik gelişmelere açık olmak lazım. Yoksa hala 80 beygir Doğan motorlu araçlar kullanıyor olurduk.@Mutlu Tekir (30216) subaplar Valvematic gibi hidrolik otomatik ayarlı.
Ayranım ekşi olsa emin olun arkadaşlar bu ayran ekşi diğerini için derim. Nitekim bu formdaki bir çok kişi kendi yaşadığı olumsuzlukları diğer insanlar yaşamasın diye yoğun çaba sarfeden insanlar.Kimse 1.5 gitmez demedi 1.6 ile kıyaslarsak oldukça fark var dedi, bu motor dayanmaz demedi ama özellikle lpg ile daha sorunlu olacağı aşikar. Hele bu 2 lt az yakma olayını kesinlikle tartışırım. Aşağıya 1.5 e ait bir test sürüşü linki bırakıyorum, sanırım testi yapan da 1.6 sahibiymiş https://www.google.com/amp/s/www.otomobil.com.tr/toyota-corolla-1-5-test-surusu/%3famp
Forum ile ilgili söylediklerinize katılıyorum, fakat ortada bir olumsuzluk yokken varmış gibi konuşmak ne kadar doğru onu bilemiyorum. Test sürüşü linkinde herhangi bir test sürüşü yok sanırım, zira yakıt tüketimi gibi verileri direkt olarak kataloglardan almışlar. Keşke bir test ekibi 1.5 ve 1.6'yı benzer koşullar altında karşılaştırsa. Hepimize fikir vermiş olurdu, çünkü örneğin ben 2 litre az yakıyorum diyorum, siz katılmıyorsunuz. İkimizin bu araçlarla tecrübesi farklı olabilir. Fakat bir konuya parmak basmak istiyorum. AT 715/2007, bir yakıt tüketim test standartı değildir. (https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2009/04/20090421-4.htm) Sitede bilgileri derleyen arkadaşlar hata yapmış olmalılar. Zaten dediğim gibi pek bir test sürüşü yapmış gibi durmuyorlar. Yani o rakamlar aynı koşullarda alınmamış olabilir.Bunun dışında LPG sorun yaratmaz demiyorum, fakat sorun yaratması için herhangi bir sebep de göremiyorum. Eğer varsa söylemenizi rica ederim.
Aynı yönetmelik kapsamında (ki açık olarak yakıt tüketimlerinin ölçülmesinde kullanılabileceği 1. Maddede yazıyor) alınmış bir katalog verisi benim için yeterli bir ispattır. Bu güne kadar direk enjeksiyonlu motorlara lpg takıp sorun yaşayan insanların oranı da benim için yeterli bir uzak durma nedenidir.