Gönderen Konu: Rölanti Problemi  (Okunma sayısı 9457 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
Rölanti Problemi
« : Nisan 25, 2009, 19:58:33 »
Merhaba arkadaşlar. daha önce de yazmıştım arabamda bir rölanti problemi vardı. araç 99 corolla 1.3 otomatik vites. bu problemimi motor sıcakken istediğim seviyede rölantiyi ayarlatarak çözmüştüm. ancak geçtiğimiz cuma sağolsun özcan bey'in tavsiyesiyle 10.000 bakımı, buji değişimi gibi sebeplerle şimdi isim vermiyim bir özel servise gittim.

sağolsunlar güzel ilgilendiler, her şey değişti, ancak marşı bir bastım, gazda iken araç iyi, benzinde iken araç tır tır ediyor ve rölanti düşük. usta bunu bi ayarla dedim, usta da bu araçlarda beyin var elle ayar olmaz dedi. boğaz kelebeğindendir falan diyerek onu temizledi, fakat problem çözülmedi. en son ikna ettim ve istemeyerek elle ayarladı. bu sefer gazda iken problem meydana geldi. epeyce bir uğraştı yoluna koydu. çıktım sanayiden eve gelene kadar krımızı ışık falan yoktu ama ilk kırmızı ışıkta istop ett yine araç.

cumartesi günü yine zor bela oraya gittim. dünkü usta yoktu ama baya iyi bir usta vardı ogün usta çok da ilgilendi. bu araçlarda rölanti ile oynanmaz dedi ve benzinde fabrika çıkışı haline getirdi. ki bu değerler bizima raba için p konumudnda (boşta) iken 900 gibi, de iken de 650 lere kadar düşebilirmiş. ben hep daha yüksek olmalı gerektiğini sanıyordum. kırmızı ışıklarda da n konumunda bekle dedi.

neyse gazda denedim araç yine stop ediyor. beni gaz ayarı için bir yere gönderdi. lovato işiyle uğraşan bir yerdi yani benim sistemi biliyorlar. (düz sistem enjeksiyonlu) orada adam ayarladım dedi, rölanti p de iken 700 gibi değerlerde, d konumunda silkeliyor ve stop ediyor. bu olmadı dediysem de normali bu dedi gönderdi beni yapmak istemedi anlayacağınız. sonra başka bir gazcıya gittim, o da aynı şeyi dedi. eğer yükselmesini istiyorsan benzinde ike rölanti ayarını yükseltmen gerekiyor dediler. bizim araçlarda rölanti ayarı yapılmamalıymış dediysem de dinlemediler.

şu an aracım gazda istop ediyor ve elimden gelen bir şey yok. ne yapmamı önerirsiniz? sizce benzinde iken rölanti ayarı yaptırmalı mıyım? aksi takdirde sanırım bu problemi aşamayacağım.

Toyota Club Türkiye

Rölanti Problemi
« : Nisan 25, 2009, 19:58:33 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
Ynt: Rölanti Problemi
« Yanıtla #1 : Nisan 25, 2009, 20:02:35 »
bir de bu problem şu parçaları değiştirmeden önce yoktu:

mutlu akü 60 A
denso marka buji
hava filtresi
yağ filtresi

acaba yanlış model bir buji takılmış olabilir mi? ya da yanlış bir hava filtresi.. bunlar sebebiyet verebilir mi?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Nisan 25, 2009, 20:41:58 »
  Selam.
 Öncelikle geçmiş olsun. Lpg konusunda birşey söyleyemeyeceğim. Bence değiştirdiğiniz parçaların da bir kontrolünü yaptırmakta fayda var (bence sorun onlardan değildir ama). Bunların dışında araç rölantisini sensörler vasıtası ile elektronik kontrol ünitesi yapar. Sorun sensörlerden kaynaklanıyor olabilir.
 Gaz verdiğinizde (ayrı ayrı Lpg'de ve benzinde) motor devri 3000-4000d/d.kaları geçebiliyor mu?
 Eğer benzinde iken araç normal rölanti düzeninde çalışabildi ise bence Lpg. servisine durumu göstermekte fayda var.
 Eminim başka yardımcı olabilecek arkadaşlarda vardır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #3 : Nisan 25, 2009, 20:47:47 »
hakan bey çok teşekkür ederim öncelikle. evet gazda ve benzinde  söylediğiniz devirleri geçebiliyorum. araba gittiği sürece bir aksilik yok. durduğumda sıkıntılar başlıyor. zannediyorum buji gibi bir parçada problem olsa, araba yürürken de bir sorun yaratırdı.

aracı aldığımda üzerinde düz sistem lovato marka gaz sistemi takılıydı. belki montajı yaparken aracın rölantisiyle oynamış olabilirler. yoksa bugün ogün usta söylediğine göre aracı orjinal haline getirdi. kendisi baya tecrübeli, toyota fabrikasında bu araçlar yapılırken şef olarak çalıştığını söyledi. gerçekten de arabanın özelliklerine hakim birisi. ben rölantinin beyin tarafından ayarlandığını bilmiyordum mesela.

yani demek istediğim belki arabanın orjinal halinde bu gaz sistemi etkin çalışmıyor olabilir. yine de adam gibi bir lovato servisine göstericem.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Seni unutmayacağız Burak TOLGA
    • www.IMAN ILE TOYOTA'NIN KIMDE OLDUGU BELLI OLMAZ.com.tr
  • Kilometre: 109000
  • Model Yılı: '12
  • 536 kere teşekkür etti
  • 508 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Nisan 25, 2009, 22:06:10 »
bir de bu problem şu parçaları değiştirmeden önce yoktu:

mutlu akü 60 A
denso marka buji
hava filtresi
yağ filtresi

acaba yanlış model bir buji takılmış olabilir mi? ya da yanlış bir hava filtresi.. bunlar sebebiyet verebilir mi?
   Bu değişim yapılan parçalar rölantinize etki etmez de bunu altında başka bir şey vardır.Sorun başka bir yerde..LPG'den kaynaklı olabilir.Eski Corolla'mda  LPG yüzünden çık sıkıntı yaşamıştım.Bu nedenle Bordo Corolla görmeye tahammül bile edemiyorum
  Aracını kaç modeldi acaba.AE 101 falan mı?
Yalan doğrudan, karanlık aydınlıktan kaçar
Güneş yalnızdır ama, etrafına ışık saçar
Üzülme, doğruların kaderidir bu yalnızlık
KARGALAR SÜRÜYLE,KARTALLAR YALNIZ UÇAR

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #5 : Nisan 26, 2009, 20:48:43 »
aracım 99 model 1.3 terra corolla otomatik vites. yani motor kodu 4a-fe kasa kodu neydi unuttum şu an.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 536 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Nisan 26, 2009, 20:59:21 »
aracım 99 model 1.3 terra corolla otomatik vites. yani motor kodu 4a-fe kasa kodu neydi unuttum şu an.
  ANladım Hamdi bey.Tek farlı olan Corolla'dan.Tekrar belirtmekte fayda var.Bu değişen parçaların mümkün mertebe rölantiye etkisi olmaz...Başka bir şeydir bu.Gaz kesici,gaz beyni ve beraberinde ki diğer parçalar...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
« Yanıtla #7 : Nisan 27, 2009, 10:22:33 »
Hamdi bey fazla bi bilgim olmamasına rağmen acizane fikrimi söyleyim çünkü benim de başıma geldiği için söylüyorum sürekli açık hava filtresi kullandığım için başıma gelmişti benzin deki ayarıyla kesinlikle oynamayın onla alakası yok hava filtresini değiştirdiğin için ve içeri giren hava daha çok giriyor doğal olarak benim tahminim ecu yani gaz(benzin) hava karışımını sağlayan alet bu değerleri uygun miktarda ayarlayamıyor bence o yüzden rolantide stop ediyor iyi bir otogaz ustası bence halledebilir ben yaptırdım 2 seneye yakın gaz ayarlarıyla oynamıyorum (yada bi süre sonra ecu o değerleri kendi ayarlayabilirse sorununuz kendi kendiliğine ortadan kalkacaktır) benim görüşüm bu
96 corolla xei

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #8 : Nisan 27, 2009, 14:35:46 »
bence sorun lpg ayarlarında yanlız benzinde veya gazda relanti 600-700 bandında  ( boşta ) seyreder. Bakım parçalarınızın relanti bozuklukluğuna sebeb vermez . Stop etme map (lpg) veya regülatör ve ecu üçlüsünde aramak gerekir tabi bunlardan önce kalibrasyon önemlidir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 536 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Nisan 27, 2009, 18:54:57 »
    "Anlattığınız kadarıyla aracınızın lpg geçmişinde bir problem söz konusu.aracınızın gaz ayarında sıkıntı var.Rölantiniz benzinde normalse,stop etme gibi bir durum söz konusu değil ise,problem %100 lpg'den kaynaklanıyordur.Aşağıdaki ihtimallerden biri sizin sorununuzun nedeni olabilir.
1-LPG beyninde diyafram problemi olabilir.
2-Gaz kelebek boğazı her nekadar temizlenmiş olsada kelebeğin kendisin de de problem olabilir.
3-Oksijen sensöründen kaynaklı da olabilir
4-son ihtimal olarakta bobinlerinizde de problem olabilir
  Ben bu sabaha kadar İstanbul'da olmam sebebi ile bu durumu Özcan beyden yeni duydum.Bu yazdıklarım aracınızı görmeden tahmin ettiğim hususlardır.ama tam olarak aracı gördüğüm takdirde problemin çözümü ile size yardımcı olabilirim.Siz sanırım Bolu'ya servis için gittiğim gün gelmişsiniz.Ve hatta sizinle telefonda ben konuşmuştum.Aracım 99 Corolla yazdıgınız için anımsadığım kadarıyla siz olsanız gerek.istediğiniz bir gün servise gelirseniz size en iyi şekilde yardımcı olabileceğimi  belirtmek isterim.
                                                  Dörtnal Toyota özel servisi mekanik ustası Sadık YILDIZ "

Hamdi bey bugün sizin için servise gidip Sadık usta ile görüşmem oldu.Aracı görmemesine rağmen olabilecek ihtimalleri belirtti.Artık gerisi size ve Sadık ustaya kalmış bir durum.Burda tüm üyelerin ve bunu okuyan tüm ziyaretçilerinde okuyacağı gibi size probleminizi giderebilmek için elinden gelen tüm yardımları yapacağını belirtti.
                                                                              Sevgilerim le Özcan

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #10 : Nisan 27, 2009, 22:16:33 »
özcan bey çok teşekkür ederim hususi benim sorunla ilgili gidip görüştüğünüz için. az önce araçla bir yere gidip geldim. benzinde kullandım istop etme sorunu yaşamadım. ama tek tek değerleri gözlemledim. rölanti değerleri şöyle:

başlangıçta 1.1 gibi başladı hava soğuktu,  motor ısındıkça düştü, en son arabayı parkederken araç p konumunda iken 750-800 lere kadar düştü. d ye aldığımda 600 e falan düşüyor ve araba titriyor haliyle. ogün usta aracın normal değerleri budur demişti. farları açmamla, havalandırmayı açmamla bile rölanti düşüyor. ama dediğim gib istop etmiyor. eğer gerçekten bu rölanti değerleri normalse problem de yok demektir.

gaza aldığımda ise silkeleyip stop ediyor hala.

zaten benim servise bir lafım yok. işlerini iyi yapan çok ilgilenen insanlar. aküyü, bujiyi, hava filtresini falan değiştirdikten sonra bu sorunun ortaya çıkması beni şaşırtıyor açıkçası. sadece o sebeple parçaların etkisi olabileceği ihtimalinde duruyorum.

neyse sağolsun sadık usta ilgilenmiş, özcan bey siz de zahmette bulunmuşsunuz. bir iki gün gözlemleyip ardından bir daha gidecem servise. inşallah orada problemimizi çözeriz.

bu arada ben gittiğim geçen hafta cuma günü, kızılcahamamda bir araba kalmış, 2 usta oraya gitti diye söylemişlerdi. o günün sabahı telefonda bir usta ile konuşmuştum herhalde o sadık usta idi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 536 kere teşekkür etti
« Yanıtla #11 : Nisan 28, 2009, 02:47:30 »
bu arada ben gittiğim geçen hafta cuma günü, kızılcahamamda bir araba kalmış, 2 usta oraya gitti diye söylemişlerdi. o günün sabahı telefonda bir usta ile konuşmuştum herhalde o sadık usta idi.
   Evet aynen öyle.Kendiside söyledi.Bolu tarafında araba kalmış.Onun için gitmişler.Birde hava filitresi ile ilgili ayrı bir problemde olabilirmiş arızanız ile ilgili.Bazen kirli hava filitreleri LPG için gerekli olan havayı daha iyi orantılı gönderiyormuş.Bu da ayrı bir anektot...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
« Yanıtla #12 : Nisan 28, 2009, 10:25:27 »
   Evet aynen öyle.Kendiside söyledi.Bolu tarafında araba kalmış.Onun için gitmişler.Birde hava filitresi ile ilgili ayrı bir problemde olabilirmiş arızanız ile ilgili.Bazen kirli hava filitreleri LPG için gerekli olan havayı daha iyi orantılı gönderiyormuş.Bu da ayrı bir anektot...
Aha tam bunu demek istemiştim ben  :D
96 corolla xei

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #13 : Nisan 28, 2009, 10:29:52 »
ya bir de 1.3 ve 1.6 la için bile farklı hava filtreleri var. yani gökmen usta parçaları takarken hiç 1.3 veya 1.6 gibi bir muhabbetimiz de olmadı. belki de uyumsuz bir filtre takılmış da olabilir yanlışlıkla falan. çünkü bundan bir önceki bakımda hava filtresini değiştirdiğimde bir oynama olmamıştı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #14 : Nisan 28, 2009, 22:24:16 »
bu konu ile ilgili bir ayrıntı daha var. aracımda normal üzerinde çıkan akü 45 amperlik. bu yeni taktırdığım ise 60 amperlik. alarmlı ve lpg takılmış bir araçta daha iyi olur diyerek onu takalım dedi usta. acaba gaz beynine bir etkisi mi oldu akünün akım farklılığının?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 536 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Nisan 29, 2009, 15:45:24 »
bu konu ile ilgili bir ayrıntı daha var. aracımda normal üzerinde çıkan akü 45 amperlik. bu yeni taktırdığım ise 60 amperlik. alarmlı ve lpg takılmış bir araçta daha iyi olur diyerek onu takalım dedi usta. acaba gaz beynine bir etkisi mi oldu akünün akım farklılığının?
    Hiç bir etkisi olmaz hatta en iyisini yapmışlar.Neden diye soracak olursanız eğer,aracınızı fabrika çıkısı gibi orjinal kullanıyorsanız orjinal amperajdaki akü yeterlidir.Ama araca örnek olarak anfi,ekstra güçlü hoparlör,sonradan takma sis lambaları yada elektrikli herhangi bir aksam/aksesuar takarsanız akünüzün amperajını otomatikman artırmanız gerekir.Sattığım Corollamın aküsü lpg takılı oldugu için 60Ah'di.Passatın orjinal aküsü 60Ah iken,araca takılı olan DVD player,tavan TV ve Play Station gibi aksesuarlar nedeni ile 72 Ah takılı...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #16 : Nisan 29, 2009, 23:39:24 »
evet aküden değilse seçenekler daralıyor, sevindim bunu duyduğum için. bu ara çok çok sıkışığım, abim ve ben kullanıyoruz arabayı ve benzinde idare ediyoruz. ilk müsait zamanda sadık ustayı arayıp yanına gideceğim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • henüz toyota kullanmıyorum ama sevdim buraları..
  • Kan Grubu: B-
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Mayıs 02, 2009, 03:34:49 »
Bence gaz ayarlarınızı işinin ehli bir yerde yeniden gözden geçirtin. Babamın arabaya afyonda ilk lpg taktırdığımızda aynı sorunu bizde yaşamıştık. Araba giderken bir sorun yok ama rölentide ışıklarda hep stop ediyordu. Afyonda 2 hafta boyunca değişik değişik ayar yaptılar olmadı sonrasında lpg kitinin bölge servisinden eğitim için gelen personelin olduğu bir gün gittik ve o adamlar bir ayar yaptı araba canavara döndü. Lpg konusunda dedikleri gibi kit değil usta seçmek gerekiyor... En kısa sürede çözüm bulursunuz işallah...
2001 vtec Civic-2000 vvt-i Corolla- 97 Efsane Kasa Gli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 536 kere teşekkür etti
« Yanıtla #18 : Mayıs 03, 2009, 00:04:12 »
ilk müsait zamanda sadık ustayı arayıp yanına gideceğim.
   Bu aralar yoğunluğum artıyor.Belki gelemeyebilirim ama gittiğinizde de sonucu burdan yazarsanız sevinirim..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
« Yanıtla #19 : Mayıs 03, 2009, 00:32:30 »
yazarım gelişmeleri gittiğimde.