0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Yola ne kadar zaman harcıyorsun, bu gerçekten çok belirleyici hem zaman kaybı, hem yıpranma olarak. Yurt dışında iş yaptıklarım bu konuda çok farklı buraya göre.Farklı sıcaklıklardaki viskozite vb. değerleri de karşılaştırman çok faydalı olacaktır Ufuk.
İzninle konuya farklı bir yorum da ekleyeyim soru ve tartışma şeklinde. Farklı görüşler, fikirler gelecektir. Belli süre ve şekilde (motor devri) kullanılmış motor yağı ile henüz hiç kullanılmamış arasındaki farklar nelerdir? Yani kullanılmış yağ neden motordan bertaraf edilir? Sadece uygun filtrasyon ile atıklardan arındırılıp, tekrar kullanılamaz mı? Yağdaki moleküler bozunum (değişim) geri döndürülebilir mi? (bu son soruyu cevaplayabilecek bir firma sanrıım dünyadaki sayılı firmalar arasına girer).
Ufuk hocam her iletide güzel bilgiler paylaşıp bizleri aydınlatıyorsunuz,"Kontaminasyon" dan kastınız eski yağ içerisindeki bulunan ısıl değişim sonucu ortaya çıkan motor çeperine yapışan maddeleri temizlemekmi?Yani mealen engine flush'tanmı bahsediyorsunuz?Bu motor iç yıkamanın performansa bir etkisi olurmu ve en iyi yıkama şekli nedir?Biz eskiden yağ değişimi yaparken eski yağı boşalttıktan sonra tapayı kapatıp üstten mazot doldurur belli bir süre beklerdik ve tekrar tapayı açıp iyice süzülmesini beklerdik akabinde süzülme işlemi bitince yeni yağı doldururduk,şimdilerde gaz yağı ile ucuz bir motor yağını birleştirip ekleyenleri görüyorum 15 dk çalıştırıp tekrar yağı döküyorlar yeni motor için uygun yağı doldurup çalıştırıyorlar,siz nasıl bir yöntem önerirsiniz.
Bu seferde mahle olsun o zaman.
Motor ic temizligi yaparken yeni filtre takip onu da sonra atiyoruz degil mi?
Mahle lütfen , ben de merak ediyorum.
bende böyle bir mahle var yarın 10b kullanılmış halini de kesip atarım
Kullanıldığı süreçte hangi yağı kullandığınızı da belirtebilirseniz güzel olur, N47D16 kurum canavarı bir makine...
Gerçekten çok açıklayıcı ve anlaşılır testler oluyor, umarım kullanıcıların akıllarında soru işareti kalmamıştır. Şahsen tespitlerime göre JS Ashakashi incelenen tüm ürünlerin arasında birinci sırada yer alıyor. Js Ashakashi > OEM > Mahle > Mann olarak sıralama yaptım izlenimlerime göre. Aslında ufuk abi, tem toyota'nin teknik servisinde kullanılmış başka marka filtreler de vardır elbet onları da inceleme fırsatı olabilir mi ?
Yine js ashakashi'yi geçen olmadı kısmet artık yeni incelemeye,bence inceleme sonucunda js ashakashi ve OEM başa baş kalacak gibi ama yinede Js ashakashi bu maratonu ilk sırada alır gibi duruyor.Benim yorumda at yarışı spikeri gibi oldu sanki
Elinize sağlık.. Benim merak ettiğim bir konu var. 16nm deniliyor ama bu değer neredeyse elle biraz sıksanız yeterli geliyor. Elle biraz sıksak yeterli gelir mi acaba ? nm ve kgf arasında yaklaşık 9.8 gibi bir fark vardı. Bu değer örnekte ki 16nm = ~1.6 kgf ise yağ filtresinin merkezinden ölçümle 1 metre bir çubuk olsa ve ucuna 1.6 kg lık bir ağarlık bağlandığında ulaşılan değer midir ? Diğer konu ise benim uyguladığım ama doğrulu konusunda fikir ayrılıkları olan bir mevzu .. yağ filtresi takılmadan önce içine yağ konulur mu ? yağ ile kağıdı ısladığımızda yağlama bir miktar daha erken olmaz mı ? Bence yağ filtresinin kurusunu takmadan biraz yağlamak iyi bir şey ama görüşleriniz nedir ? Edit : elinize sağlık yazmayı unuttum..
Yağ filtresi içerisine yağ doldurulması bence gereksiz bir işlem, belki milisaniyeler ile ölçülebilecek düzeyde daha erken yağlama elde edilebilir ama filtrenin içerisine doldurulan yağı ölçek ile koyup, dolum kapağından doldurulan yağı da ona göre hesap etmek gerekir, zira en küçük filtre bile 100ml civarı yağ alıyor.