0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Merhabalar. Aracımda bekleme rölantide esnasında görülen titreme için Yetkili Serviste yapılan kontroller sonucunda sübapların değişmesi gerektiği belirtildi. Tabi Yetkili Servisin orijinal ve çelik sübaplar için verdiği rakam 12.000 TL üzerinde. Ancak aracın fiyatının 1/10 undan bile fazla olan bu miktarı ödemek söz konusu olmayacağı için özellikle de bu konuda teknik bilgi veya aracında sübap değişimi yaptıran arkadaşlara danışmak ve önerilerini almak istedim. Aşağıdaki hususlardan herhangi birinde bilgisi olan arkadaşlar beni aydınlatabilirlerse çok sevinirim.Not: 2005 model araç 200.000 km de ve yaklaşık olarak ilk alındığı zamanlardan beri LPG takılı durumda. Yaklaşık üç buçuk aydır LPG de kullanıyorum ama son 40 km de benzinde kullandım ve bugün trafikte yavaşladığımda stop etti (benzin lambası yanıyordu ama benzin bittiği için stop ettiğini düşünmüyorum, sanki bu olayla ilgiliydi).1. Değişim için kullanılacak sübapların türü (çelik, vs) ve marka, model öneriniz varsa belirtebilir misiniz? Fiyat / Performans açısından sizce çelik mi yoksa diğer türde sübap kullanmak mı daha mantıklı?2. Bu işlem öncesinde veya sonrasında dikkat edilmesi gereken bir şey var mıdır? Forumdan araştırdığım kadarıyla sanırım her halukarda kapak taşlanması gerekecek. 3. Servisin kontrolüne rağmen diğer ihtimalleri kontrol etmeye gerek var mı? Bilindiği üzere bu sorunun bujiler de dahil birçok sebebi var ama aracın km ve durumuna bakarak sübap değişimi kesin gibi görünüyor sanki.4. Ankara için özel servis ve usta önerisi ile tahmini fiyat bilgisi alabilir miyim acaba?Bu hususlar haricinde hatırlatmak istediğiniz hususlar varsa onları da iletebilirseniz çok yararlı olur. Teşekkürler.
Öncelikle geçmiş olsun Eğer benzinde kullanmış olsaydınız bu sorun olmayacaktı diye düşünüyorum yanılıyor muyum..
200bin km.ye gelmiş. Sorun supaptansa zaten benzinde kullanımda da bu km.lerde sorun çıkabiliyor. Değişim gerektiği ne malum? Aracınızın tek derdi rölantide titreme mi? Supap sorunu ilerleyince motor arıza ışığı yakması (silindirde ateşleme hatası), soğuk motorda marş süresinin uzaması, aracın performansının düşmesi vs gibi sorunların olması lazım. İşin ehli bir yere giderseniz bu sorunlarla uğraşmazsınız zaten değişim esnasında gereken bilgiler ustalarda mevcut. Dörtnal Toyota tavsiye ederim. Supaptan olup olmadığını tespit ederler hem. Arkadaşım Fiesta 1.25'in supaplarını değiştirdi, 3900 tuttu. 3500-4500 arası tutar diye tahmin ediyorum.Daha detaylı bilgi istiyorsanız eğer aşağıda linkte kendi supap değişim hikayemi anlattım.https://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=84395.0
Ben basliktaki "kronik" kelimesine takili kaldim. Cogunluk toyotalarda rastlanan bir durummu bu acaba?
Dediğim gibi düzgün ustaya giderseniz zaten malzeme markası konusunda düşünmeniz gerek kalmaz. Konuda diğer mesajları da okumanızı tavsiye ederim her mesaj güzel bilgiler barındırıyor. Çelik Supap saçmalığından orada bahsettim. Öyle birşey yok, ısıya dayanıklı stelitli supap var.Derdiniz sadece titremeyse vvti motorların rölantileri titreşimlidir. Motor arıza ışığı yakmadan supap değişmeyi gereksiz görüyorum. Olmadı istanbula yolunuz düştüğünde Ufuk Sönmez beye bsktırırsınız.
Benimki 2001 1.6 aynı motor.Sizinikyle aynı bunlar tasarruf amaçlı rölanti çok düşük ayarlanmış o yüzden titreme normal diye düşünüyorum.Stop etme sürekli olmuyorsa, su eksiltmiyorsa gönül rahatlığı ile bin, para israfı yapma..Önceki yıllarda yağsız bıraktım piston eridi, piston segman değişti, geçen yıl hafif su eksiltiyordu üst kapak yapıldı sübap , zincir seti değişti, iyi bir usta yaptı, youtube de videoları var gönül motor..Sonuç olarak kronik olan hafif yağ eksiltme ve rölanti titremesi aynen duruyor.Zincir ömürlük diyorlar ama iyice inceledim bir halkası kırılmıştı bir tanesi de hiç yoktu demekki ömürlük değilmiş.
Motor soğukken kompresyon testi herşeyi belli eder.
Ben aslında bu sorunla ilgili durumu sübapların fiziki durumuna bakılarak kontrol ettiklerini düşünmüştüm. Kompresyon Testi sonucu tüm silindirlerdeki basınç değeri aşağı yukarı fabrika verileri ile aynı ise bu durumda sübaplar fiziki olarak yanmaya başlamış olsa bile sorun yoktur diyebilir miyiz? Yani bu test motor ve sübap kısımlarındaki durumu kontrol etmek için kullanılarak, bu kısımda sorun yoksa titreme olayıyla ilgili olarak diğer kısımların (buji, bobin, MAF sensörü, vs.) mı kontrol edilmesi gerekecek?
Supap yanması başladıysa soğuk motorda kompresyon kaçağı olur. Bu da genelde 1 silindirde 1 egzoz supapından kaynaklanır. Yanma denilen olay supapın ısıl yüke maruz kalması sonucu boyunun uzaması ve tam kapanmamasıdır.
Yani bu durumda tüm sübaplar yerine sadece soruna neden olan sübapların değişmesi yeterli olabilir diye anlıyorum. Bir de buna karar vermek için gözle fiziki kontrolden ziyade kompresyon testi daha mantıklı görünüyor gibi. Doğru mu anlıyorum?
Bir de yorumlarınızdan sonra henüz motor arıza ışığının yanmamış olması ve aracın arada sırada stop edip durmaması gibi sorunlar oluşmadığından sanki bir süre daha, en azından bu sorunlar oluşuncaya kadar aracı bu şekilde kullanmaya devam edebilirim diye düşünüyorum, ne dersiniz? Tabi uzun yola çıkmam bu şekilde ama şu an sadece şehir içinde kullanmam yeterli.
Benimkinde rölanti sorunu vardı,gitmediğim usta kalmadı, servis üst kapak açıp kademe kademe ilerleyeceğiz motorun içine dedi maliyet desen ohoo, en son 50 tllilk bir hava hortumunu kendim değiştirdim hiç sorun kalmadı..Geçen yıl üst kapak yapıldığında km 355.000 di ve sübaplarda birşey yoktu, sadece su eksiltiyor diye conta değişirken açılmışken üst kapakta yapılsın dedim,o nedenle değişti..Tekrar tavsiyem aracın su eksiltme yoksa, orda burda ikide bir stop edip rezil etmiyorsa sanayinin servisin yakınından geçme.