Gönderen Konu: Geçmişten günümüze dilimizdeki değişim.  (Okunma sayısı 5431 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • 3 kere teşekkür edildi
Geçmişten günümüze dilimizdeki değişim.
« : Nisan 16, 2009, 23:57:41 »
Yıl: 1965
"Karşıma âniden çıkınca ziyâdesiyle şaşakaldım.. Nasıl bir edâ takınacağıma  hükûm veremedim, âdetâ vecde geldim. Buna mukâbil az bir müddet sonra  kendime gelir gibi oldum, yüzünde beni fevkalâde rahatlatan bir tebessüm  vardı.. Üstümü başımı toparladım, kendinden emin bir sesle 'akşam-ı  şerifleriniz hayrolsun' dedim.."

Yıl: 1975
"Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım.. Ne yapacağıma karar veremedim,  heyecandan ayaklarım titredi. Ama çok geçmeden kendime gelir gibi oldum,
yüzünde beni rahatlatan bir gülümseme vardı.. Üstüme çeki düzen verdim,  kendinden emin bir sesle 'iyi akşamlar' dedim.."

Yıl: 1985
"Karşıma âniden çıkınca fevkalâde şaşırdım.. Nitekim ne yapacağıma hükûm  veremedim, heyecandan ayaklarım titredi. Amma ve lâkin kısa bir süre sonra
kendime gelir gibi oldum, nitekim yüzünde beni ferahlatan bir tebessüm  vardı.. Üstüme çeki düzen verdim, kendinden emin bir sesle 'hayırlı  akşamlar' dedim.."

Yıl: 1995
"Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım.. Fenâ hâlde kal geldi yâni.. Ama  bu iş bizi bozar dedim. Baktım o da bana bakıyor, bu iş tamamdır dedim..
Manitayı tavlamak için doğruldum, artistik bir sesle 'selâm' dedim.."

Yıl: 2006
"Âbi onu karşımda öyle görünce çüş falan oldum yâni.. Oğlum bu iş bizi kasar  dedim, fenâ göçeriz dedim, enjoy durumları yâni.. Ama concon muyum ki ben,
baktım ki o da bana kesik.. Sarıl oğlum dedim, bu manita senin.. 'Hav ar yu  yavrum?'"

Yıl: 2026
"Ven ay vaz si hör, ben çok yâni öyle işte birden.. Off, ay dont nov âbi  yaa.. Ama o da bana öyle baktı, if so âşık len bu manita.. 'Hay beybi..'"
98 Corolla 1.6 GLI Special

Düşüncelerle karşılaşınca,zayıflar korkar,aptallar karşı gelir,akıllılar karar verir,ustalar da yönetir.
''Mme Jeanne Roland''

Toyota Club Türkiye

Geçmişten günümüze dilimizdeki değişim.
« : Nisan 16, 2009, 23:57:41 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Lazy Black Sheep
    • www.toyotaclubtr.com
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 55000
  • Model Yılı: '08
  • 96 kere teşekkür etti
  • 126 kere teşekkür edildi
Ynt: Geçmişten günümüze dilimizdeki değişim.
« Yanıtla #1 : Nisan 17, 2009, 00:05:58 »
Cok güzel bir anlatim. Bravo
Ey Türk Gencligi, birinci vazifeni hic bir zaman unutma!

"The hottest places in hell are reserved for those who in times of great moral crises maintain their neutrality" Dante

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "ne alırsan al japondan vazgeçme"
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Nisan 17, 2009, 00:11:57 »
vay be iyice avrupaileşmişiz
şuanki aracım "tabanvay"

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Nisan 17, 2009, 07:53:35 »
Gülsem mi, ağlasam mı bilemiyorum.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Nisan 17, 2009, 08:11:30 »
  :) Gülsek mi, üzülsek mi?
 Coğrafyaya uygun şekilde arada kalmışlık, halbuki ''kendi'' olunması için bir çok güzel özellik mevcut.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Gülümseyin...
  • Araç: Yaris
  • 1 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Nisan 17, 2009, 09:03:55 »
Gülsem mi, ağlasam mı bilemiyorum.
+1

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • No pain no gain...
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Nisan 17, 2009, 09:06:38 »
1985 le 1975 in yeri karışmış bence...
1982 Land Rover Series III 88 inch SWB hobi aracı
2009 Peugeot 207 1.4 Trendy 90 hp hanımın aracı
2011 Citröen C4 1.6 e-Hdi 112 hp şirket aracı

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Nisan 17, 2009, 09:33:50 »
1985 le 1975 in yeri karışmış bence...
   Ufak bir nüans;
   1975 :Ne yapacağıma karar veremedim.
   1985 :Nitekim ne yapacağıma hüküm veremedim.(1980'li yıllardan sonra şu nitekim kelimesi ''netekim'' le ünlü olurken ardından bir sürü hükümleri getirmedi mi? :) :D

Düşüncelerle karşılaşınca,zayıflar korkar,aptallar karşı gelir,akıllılar karar verir,ustalar da yönetir.
''Mme Jeanne Roland''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • No pain no gain...
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Nisan 17, 2009, 09:56:45 »
:))))))))))))))))))bak onu düşünmemiştim ben abi...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 17 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Nisan 17, 2009, 10:04:55 »
:))))))))))))))))))bak onu düşünmemiştim ben abi...

Binaenaleyh, her zaman derin düşünmek gerekir :D :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • Kan Grubu: A-
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Nisan 17, 2009, 10:24:17 »
çok çok güzel bir paylaşım ama bence 2006 ve 2026 abartı olmuş, 2009dayız ve 2006daki kadar abartıldığını görmüyorum ben, ya çevrem çok kaliteli ya da biraz abartı var, ben ve çevremdekiler bu cümleyi kursak 95teki gibi kurarız ve fena halde kal geldi kısmı da olmaz cümlede..
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • No pain no gain...
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Nisan 17, 2009, 10:25:59 »
Bence çevrenden ötürü Türkay...Ben sokakta yanımdan geçenleri duyuyorum valla billa böyle konuşanlar var.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #12 : Nisan 17, 2009, 10:30:27 »
ben sadece televizyonda duyuyorum bu tarz konuşmaları :wacko:
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Nisan 17, 2009, 10:52:04 »
çok çok güzel bir paylaşım ama bence 2006 ve 2026 abartı olmuş, 2009dayız ve 2006daki kadar abartıldığını görmüyorum ben, ya çevrem çok kaliteli ya da biraz abartı var, ben ve çevremdekiler bu cümleyi kursak 95teki gibi kurarız ve fena halde kal geldi kısmı da olmaz cümlede..
  Bizim çevremiz de çok kaliteli.Ancak bizim görüşümüz biraz daha geniş gibi. Caddebostan, Suadiye, Çiftehavuzlar, Bostancı, Moda, Fenerbahçe, Bakırköy, Ataköy, Teşvikiye, Nişantaşı,Etiler gibi semtleri biliyormusunuz? Daha bu semtler gibi bir çok semt var.Bunların hepsi kaliteli semtler.Ben 65 yılından itibaren 12 yıl Teşvikiye'de yaşadım.O kaliteli semtlerden ne insanlar çıktığını da iyi bilirim.Varoşlarda yaşayanlar bu kelimeleri yaymamıştır. Bunlar hep ''ya çevrem çok kaliteli'' dediğiniz semtlerdem çıkmıştır.Dün de söylediğim gibi olayları biraz daha yüzeysellikten kurtarmanız gerekir.Çevresi kaliteli olmaktan ne kasdettiğinizi pek anlamadığım halde bu cümleyi buraya yakıştıramadım.İnsanın içinde birşeyler olmadıktan sonra çevre kaliteli olsa ne olur, olmasa ne olur?

''Mme Jeanne Roland''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #14 : Nisan 17, 2009, 10:53:42 »
kaliteli çevreden kastım muhit değil, kaliteli insanlar kaliteli diye adlandırdığım çevrede kimse oha falan olmuyor..

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Nisan 17, 2009, 11:31:31 »

kaliteli çevreden kastım muhit değil, kaliteli insanlar kaliteli diye adlandırdığım çevrede kimse oha falan olmuyor..
  Çevre mi muhiti yaratıyor? muhit mi çevreyi yaratıyor? Bu ayrı bir tartışma konusu olabilir.Zaten ben genelleme yapmıyorum. Görsel medyanın öncüsü olduğu bir akım diyebiliriz. ''Oha'' kelimesi zaman zaman bu sitede de kullanılıyor.Kesinlikle bunu yadırgamıyorum.Ben size bir örnek vereyim; Çalıştığım yıllarda kız arkadaşların kullandığı bir söz vardı.Birisine kızdıkları zaman ''allahsız tosbağa'' derlerdi.Bu arkadaşların da çok güzel çevreleri vardı.Neticede bir dil değişimi, ve ben bunu vurgulamak istedim.

''Mme Jeanne Roland''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #16 : Nisan 17, 2009, 14:05:20 »
dildeki değişimin nedeni bence tamamen televizyon, oha olmak deyimi hayatımıza avrupa yakasındaki selin karakteriyle girdi, ondan önce ben bir kere bile duymadım bu deyimi, bu tarz örnekler çoğaltılabilir, oha kelimesinin kullanımına karşı değilim, karşı olunmasını da anlayamam çünkü türkçe bir kelime ve günlük kullanımda dozunda ve yerinde kullanılması çok normal..bakın resmi dilde demiyorum günlük kullanım diyorum, ingilizcede de var bu, formal english dediğimiz şey akademik ve resmi dil oluyor bir de informal/street language var o da sokak dili oluyor..bence dilimizdeki argoların kullanımında bir sakınca yok, şimdi şöyle ele alırsak;

Karşıma âniden çıkınca ziyâdesiyle şaşakaldım.. Nasıl bir edâ takınacağıma  hükûm veremedim, âdetâ vecde geldim. Buna mukâbil az bir müddet sonra  kendime gelir gibi oldum, yüzünde beni fevkalâde rahatlatan bir tebessüm  vardı.. Üstümü başımı toparladım, kendinden emin bir sesle 'akşam-ı  şerifleriniz hayrolsun' dedim.."

bu sizin verdiğiniz 1965 yılı türkçesi, ben şimdi günümüzde kullanılan türkçeyle yazayım

karşıma aniden çıkınca şaşırdım kaldım. nasıl davranacağıma karar veremedim, deli heyecanlandım, ama hemen sonra kendime geldim, yüzünde çok tatlı bir gülücük vardı, üstümü başımı topladım, kendimden emin bi sesle "iyi akşamlar" dedim

ben bu cümleyi bugün bu şekilde kullanıyorum, benim 17 yaşındaki kardeşim de, benim her günümü birlikte geçirdiğim arkadaşlarım da vs.. ben bu günün genciyim, 20 yaşındayım, ben sizler gibi dışardan da bakmıyorum, benim çevrem 17-25 yaş arası tamamen, bahsettiğim yaş aralığı bahsettiğiniz gibi konuşmuyorsa kim öyle konuşuyor??

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Nisan 17, 2009, 14:27:43 »
ben bu günün genciyim, 20 yaşındayım, ben sizler gibi dışardan da bakmıyorum, benim çevrem 17-25 yaş arası tamamen, bahsettiğim yaş aralığı bahsettiğiniz gibi konuşmuyorsa kim öyle konuşuyor??

Ben de bu günün insanıyım, ve hiç bir olaya dışardan bakmam. :) Ben bu siteye üye olmuşsam, durup biraz düşünmeniz lazım.
  Sadece kardeşiniz veya 17-25 yaş aralığında kalmak toplumun diğer kesimini görmenize mani olur. En son cümleyi anlayamadım.

''Mme Jeanne Roland''

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #18 : Nisan 17, 2009, 14:34:58 »
hayır kemal bey benim kadar içerden bakmanız imkansız, ben bu günün gençleriyle iç içeyim, bugünün gençleriyle cafede oturuyorum, bugünün gençlerinin bulunduğu mekanlarda bulunuyorum, bugünün gençlerinin okuduğu okullarda okuyorum..bugünün genciyim..bugünün gencinin ne giydiğini, ne yediğini, nasıl konuştuğunu bırakın da sizden daha iyi bileyim..en son cümlemde söylediğim şey şu ;

"Âbi onu karşımda öyle görünce çüş falan oldum yâni.. Oğlum bu iş bizi kasar  dedim, fenâ göçeriz dedim, enjoy durumları yâni.. Ama concon muyum ki ben,
baktım ki o da bana kesik.. Sarıl oğlum dedim, bu manita senin.. 'Hav ar yu  yavrum?'"

şu cümleyi verdiniz 2006 türkçesi diye, böyle konuşan bir genç topluluğu yok diyorum ben de, bir de yaş aralığı verdim, benim sürekli birlikte olduğum bir yaş aralığı, her gün birlikte olduğum, sürekli aynı mekanlarda olduğum yaş grubu, bu bahsettiğim yaş grubu böyle konuşmuyor, 17-25 yaş arası grup böyle konuşmuyorsa bu verdiğiniz örnekteki türkçeyi kullanan kim?? eğer 17 yaş altındakilerse ben burda suçu öyle konuşanlarda değil, "çıt düzgün konuş bakayım" demeyen veya evde kullandıkları türkçeyle çocuklarına örnek olamayan ebeveynlerde ararım suçu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 17 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Nisan 17, 2009, 14:42:47 »

şu cümleyi verdiniz 2006 türkçesi diye, böyle konuşan bir genç topluluğu yok diyorum ben de, bir de yaş aralığı verdim, benim sürekli birlikte olduğum bir yaş aralığı, her gün birlikte olduğum, sürekli aynı mekanlarda olduğum yaş grubu, bu bahsettiğim yaş grubu böyle konuşmuyor, 17-25 yaş arası grup böyle konuşmuyorsa bu verdiğiniz örnekteki türkçeyi kullanan kim?? eğer 17 yaş altındakilerse ben burda suçu öyle konuşanlarda değil, "çıt düzgün konuş bakayım" demeyen veya evde kullandıkları türkçeyle çocuklarına örnek olamayan ebeveynlerde ararım suçu

Türkay, belki sana rastgelmiyor olabilir, belki algılamıyor olabilirsin ama öyle konuşan bir nesil var. Hem de ciddi miktarda. Yolda, kafede, alışveriş merkezinde kulak misafiri olduklarımı geçiyorum sırf kendi kuzenlerim arasında bir sürü var. Hele bir de "chat" diyaloglarına, Facebook ve MSN'e yazılan sloganlara girersek işin içindne hiç çıkamayız.