Gönderen Konu: Geçmişten günümüze dilimizdeki değişim.  (Okunma sayısı 5498 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
Ynt: Geçmişten günümüze dilimizdeki değişim.
« Yanıtla #40 : Nisan 17, 2009, 18:53:10 »
Türkay, belki sana rastgelmiyor olabilir, belki algılamıyor olabilirsin ama öyle konuşan bir nesil var. Hem de ciddi miktarda. Yolda, kafede, alışveriş merkezinde kulak misafiri olduklarımı geçiyorum sırf kendi kuzenlerim arasında bir sürü var. Hele bir de "chat" diyaloglarına, Facebook ve MSN'e yazılan sloganlara girersek işin içindne hiç çıkamayız.
Hakki ona bakarsan, club, forum sozcukleri de Turkce degil. Facebook, MSN Ingilizce olarak baslamis, chat yerine sohbet diyoruz ama o uygulama da Ingilizce baslamis.Ya interneti icat edecegiz, ya da Turkce karsilik olarak uygun kelimeler varsa onlari kullanacagiz.Olmuyorsa zorlamanin alemi yok :)
Fe... :-)

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #40 : Nisan 17, 2009, 18:53:10 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #41 : Nisan 17, 2009, 19:01:43 »
Konunun özüne dönersek söyle bir haber okudum.
Yapilan bir anket ve sonucu. Ilginc.

http://www.hurriyet.com.tr/gundem/11454093.asp?gid=229

Biri guncel,digeri degil.Orhan Pamuk guncel ama, yuzde 47'lik oran soru sorulan kimselerin okumadigini gosteriyor. Yazili kultur yerini sozlu kulture birakiyor demek ki,Bir geriye donus var...

Enver Pasa ve Kenan Evren karakterleri filmlerde cokca canlandirilmadigi icin olsa gerek.Tarihi karakter olarak bile Enver Pasa'nin hayran kitlesi zayif, Kenan Evren'in ise oyle bir kitlesi hic olmadi... Karl Marx'in adi yakin zamana kadar tabu idi.

Apollon Tapinagi, Italya'daki egri kule kadar sembol haline getirilmedigi icin olsa gerek, gencler bilmiyor.Okumayinca, gezmeyince, zorla duretercesine gozunun onunde olmayinca da bilmiyor...

Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 99 Avensis 2.0 Manuel L/B idi...
    • 2011 1.6 comfort corolla...
  • Kan Grubu: 0+
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #42 : Nisan 13, 2010, 09:57:02 »

Yıl: 1960
"Karşıma âniden çıkınca ziyâdesiyle şaşakaldım.. Nasıl bir edâ takınacağıma hükûm veremedim, âdetâ vecde geldim. Buna mukâbil az bir müddet sonra kendime gelir gibi oldum, yüzünde beni fevkalâde rahatlatan bir tebessüm vardı.. Üstümü başımı toparladım, kendinden emin bir sesle 'akşam-ı şerifleriniz hayrolsun' dedim.."

Yıl: 1970
"Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım.. Ne yapacağıma karar veremedim, heyecandan ayaklarım titredi. Ama çok geçmeden kendime gelir gibi oldum,
yüzünde beni rahatlatan bir gülümseme vardı.. Üstüme çeki düzen verdim, kendinden emin bir sesle 'iyi akşamlar' dedim.."

Yıl: 1980
"Karşıma âniden çıkınca fevkalâde şaşırdım.. Nitekim ne yapacağıma hükûm veremedim, heyecandan ayaklarım titredi. Amma ve lâkin kısa bir süre sonra
kendime gelir gibi oldum, nitekim yüzünde beni ferahlatan bir tebessüm vardı.. Üstüme çeki düzen verdim, kendinden emin bir sesle 'hayırlı akşamlar' dedim.."

Yıl: 1990
"Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım.. Fenâ hâlde kal geldi yâni.. Ama bu iş bizi bozar dedim. Baktım o da bana bakıyor, bu iş tamamdır dedim..
Manitayı tavlamak için doğruldum, artistik bir sesle 'selâm' dedim.."

Yıl: 2000
"Âbi onu karşımda öyle görünce çüş falan oldum yâni.. Oğlum bu iş bizi kasar dedim, fenâ göçeriz dedim, enjoy durumları yâni.. Ama concon muyum ki ben,
baktım ki o da bana kesik.. Sarıl oğlum dedim, bu manita senin.. 'Hav ar yu yavrum?'"

Yıl: 2020
"Ven ay vaz si hör, ben çok yâni öyle işte birden.. Off, ay dont nov âbi yaa.. Ama o da bana öyle baktı, if so âşık len bu manita.. 'Hay beybi..'

Eğer bir gün dünyaya ait çok büyük bir derdin olursa...
Rabbine dönüp "Benim büyük bir derdim var." deme.
Derdine dönüp "Benim çok büyük bir rabbim Var.' De....
Mevlâna                                                                                                                                                                                                        2011 1.6 comfort corolla...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #43 : Nisan 13, 2010, 10:14:51 »
:) 2020 güzel olmuş ama hem güzel hemde içler acısı :(

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 99 Avensis 2.0 Manuel L/B idi...
    • 2011 1.6 comfort corolla...
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #44 : Nisan 13, 2010, 13:39:39 »
bu mesajı, güzel türkçemizi korumak adına çok gerekli olan kuralları koyan ve sıkı takip eden yöneticilerimize itafen yazdım.
Eğer bir gün dünyaya ait çok büyük bir derdin olursa...
Rabbine dönüp "Benim büyük bir derdim var." deme.
Derdine dönüp "Benim çok büyük bir rabbim Var.' De....
Mevlâna                                                                                                                                                                                                        2011 1.6 comfort corolla...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #45 : Nisan 13, 2010, 13:56:25 »
Teşekkürler Murat Abi.
Türkçemize sahip çıkalım.
Opel Astra GTC

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 180
  • Model Yılı: '14
  • 175 kere teşekkür etti
  • 129 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #46 : Nisan 13, 2010, 15:57:38 »
1970 Türkçesi çok sade ve anlaşılır bence.
Yoksa yaşlandım mı ki yahu?!:D
İYİ şoför, herhangi bir durumda, iki şoförden birinin durması, ya da yavaşlaması gerekiyorsa, 'Hak, kural' falan demeden, ilk davranan, arabasının kaderini başkasına bırakmayandır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 42 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #47 : Nisan 14, 2010, 11:54:31 »
bu mesajı, güzel türkçemizi korumak adına çok gerekli olan kuralları koyan ve sıkı takip eden yöneticilerimize itafen yazdım.

Teşekkür ederiz  ::)
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kişiselleştirmeyelim :)
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 150
  • Model Yılı: '21
  • 119 kere teşekkür etti
  • 206 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #48 : Nisan 14, 2010, 14:48:55 »
Güzel paylaşım için teşekkürler. Umarım sadece yöneticilerimiz değil hepimiz bu konuda üzerimize düşeni yaparız.
Bir gün dünyaya ait büyük bir derdin olursa Rabbine dönüp, "Benim büyük bir derdim var" deme, derdine dönüp "benim büyük bir Rabbim var" de.
"Ey Toprak ! Rabbim Ben'den Razı Olmadan Bana Sarılma.." "Sövene dilsiz, vurana elsiz olmak gerek"
“Bir kişi Allah'tan başka kimseye ihtiyacı olmadığına inanırsa, Allah'da O'nu, başkasına muhtaç etmez!"

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 42 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #49 : Nisan 14, 2010, 15:18:05 »
Eski konu ile birleştirdim.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • Kan Grubu: A-
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #50 : Nisan 14, 2010, 15:23:49 »
1970, 1980e nazaran daha günümüz olmuş :) geçenlerde bu konuyu konuştuk 2 arkadaşla..üzüldüm resmen..türkçenin bu hale düşmesi umurlarında değil, bir tanesi "bu şekilde de anlaşıyoruz ki, ne gerek var önemli olan anlaşmak" tarzında bir yaklaşımdaydı...
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #51 : Nisan 14, 2010, 16:18:42 »
önmli oln bu tarz anlşmk dedlr qerçktnmmii ???

ohaa fln olm ynii

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • pahalı zevklerim var, benzin gibi
  • Kan Grubu: A-
  • 10 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #52 : Nisan 14, 2010, 17:15:15 »
forumda da bir çok yere yazdım..o tarz kısaltmalar hiç batmıyor bana, ben bir çok kelimenin atılmasına, bilinenlerin yanlış bilinmesine, dil bilgisi kurallarının bilinmemesine kızıyorum..yazım yanlışları çok çok batıyor..mide yerine miyde, bazı yerine bağzı yazan arkadaşlarım var yaa!!! üstelik üniversitede okuyorlar!! veya çok yanlış yapılan "yanlız, yanlış, benimde gelesim yok, nasıl böyle yanlışlar yapıyorlarki, sendemi geleceksin" tarzında yanlışlara çok kızıyorum..bu hassasiyetim sadece türkçe konusunda da değil..ingilizce konusunda da böyleyim, bir dil kullanılıyorsa eğer adam gibi bilip adam gibi kullanılmalı, her dildeki her türlü yanlışa hayır!! (kısaltmalara sözüm yok :P örn: selam , nbr, gelcek msn?, yk artk, ewt... )
ae101 4a-fe+ junyan angel eye+ 8000k xenon+ usdm oem stop+ racing stripes+ 16" astra H jant+ 195/45r16 continental sport contact2 ve michelin pilot sport+ sonax cam filmi+ ışıklı kapı eşiği+ ayak aydınlatması+ beyaz gösterge aydınlatması+ oem anatomik spoyler+ bagaj led aydınlatma+ e34 paspas+ alpine CDE-9873RB teyp+ alpine mrv-f450 amfi+ alpine MRP-M500 mono amfi+ jbl komponent+ fli