0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Bildiğim kadarıyla LPG' den kaynaklı. Aracın katalizörü benzin dumanına ve sıcaklığına göre üretiliyor, LPG takıldığında hem yanma odasından çıkan gazın içeriği hem de sıcaklığı değiştiğinden aracın bu tarz başka parçalarına zarar verebiliyor/ömrünü kısaltabiliyor.
Hocam aracın egzoz sistemi 4 yıllık. 40bin km civarı km yaptı. Daha uzun yıl ve uzun km yapıp arıza olmayan çok. Çok çabuk katalizör sorunu oldu. Acaba bunu hızlandıran başka bi durum mu var?
2014 model 1.6 otomatik Corolla aracım var. Araç benzin+gaz. Katalizör erimesi oldu araçta. Katalizör neden erimiş olabilir.
Zengin karışım tamamen. Tam olarak yanamayan CO karbonmonoksit ve HC hidrokarbonlar yanmasını tamamlamadığı için katalitik konvertörde H2O su ve CO2 karbondioksit oluşacak şekilde yakılır. Bu ısı veren bir işlem olduğundan uzun vadede katalitik konvertörün ömrünü erken tamamlamasına, platin tabakaların pul pul dökülmesine sebep olur. Haliyle sıcaklığı da çok yükseltir. Fakir karışım motor yanma odasında sıcaklığı yükseltir.
Mutlu bey önceki aracımda fakir karışım arızası vardı ve lpg cinin sözüne güvenerek kullandım ( hiç bişeyden haberim yok tabi) ve 50000 km sonra katalizör yanmıştı yani aracım hiçbir zaman zengin karışımla çalışmadı arıza kodu olarak lpg montajından sonra sürekli olarak fakir karışım hatası verdi ve son 10000 kmde hem benzin hem lpg farketmeksizin katalizör arızası da vermişti en son araç çalışamaz hale geldi, bizzat tecrübe etmiş biri olarak söylüyorum kesinlikle fakir karışım eritiyor katalizörüMesaj Birleştirildi: Kasım 04, 2020, 19:10:13Sonuçta yanma odasında çıkan yüksek sıcaklıktaki gazlarda soğumadan direk katalizöre gidiyor
Egzoz sitemi 4 yıllık diyorsunuz fakat buna katalizörde dahil mi? Şahsen dahil olabileceğini düşünmüyorum çünkü katalitik konvektörler hem çok pahalı hem de kısa sürede/rutin değişecek bir parça değil.
Hocam aldığım kişide egzos sorunlu çıkmış garantiden tüm egzoz katalizör dahil sıfır takılmış serviste
Şimdi olay daha da ilginç hale geldi. Araçta ne gibi bir arıza olmuş ki komple egzos garantiden değişmiş. Ve şimdi tekrar katalizör eriyor...Araçtaki başka bir sorun egzoz sistemini etkiliyor olabilir.
Servis direk LPG ayarsizligindan dedi. Yakıt çiğ olarak katalizöre gelip orada yaniyormus. Bu durumda katalizör de yüksek ısı olup katalizoru eritiyormus.
Lpg markası neydi ve lpg ile kaç km.dir biniliyor çok merak ettim.
landirenzo. tahminen 60-65bin km gazlı şekilde
Enjektörlerden olma ihtimali yüksek maalesef. Geçmiş olsun olan olmuş. Katalizörü boşalttırıp bir yazılımla aracın daha rahat çalışması sağlanabilir belki ama muayeneden nasıl geçer bilgim yok. Bu işlemi yaptıran arkadaşlar yol gösterebilirler belki.