0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Herkese merhaba,2022 corolla 1.5 MDS aracıma 2 gün önce serviste lpg taktirdim. Dün sabah araç lpg'ye 5 dakika sonra geçti bana göre geç gibi, ayrıca araba sıcakken stop edip tekrar çalıştırdığımda 500 metre sonra falan lpgye geçiyor. Bugün servise sordum abi normal dediler, sizde de durum böyle mi yoksa benim aracimda bir sorun mu var
Benim hesabım farklı. lpg burada 11tl ( 30.07.2022 ) 32 litre lpg tankı var. yaklaşık 360 tl ye doluyor. Yaklaşık 550 km yi lpg de gitmeyi planlıyorum. 0.65 kr ediyor yakıtım. işte bu noktada bir fark var. İlk çalıştırmalarda benzinde gidilen km’ler yıllık km’den düşülmeli. Onları düşünce aşağı yukarı benim hesapla aynı oluyor zaten. Sizde lpg 50 kuruş daha pahalı bir deyaklaşık 0.50 kr fark olduğundan her 10 bin km de 5000 tl fark var. ( Şuan ki hesaba göre )Yıllık 20 bin km yaparsam 10 bin tl cebimde kalıyor. İyiliğini de kötülüğünü de yazıyorum. Okuyan buradan karar versin diye. Düşüncelerimi bile yazıyorum. Faydalı olsun. İnternette bir kaynak, en ufak bir bilgi yok. Yorum yok. Yazan okusun faydalansın kendi hesabını yapsın..
bu arada korkmadan gaza basınca sık sık power kısmına geçiyorsunuzdur. Pillerinizden çıkan akım ve frende giren akım anlık olarak sizde fazladır. Eskiden de rampa iniş çıkışlarınız vardı. Bakalım pilleri etkileyecek mi
Soğukken gayet normal çünkü su ısısı 35 C⁰ ye çıkmadan LPG ye geçmez,ayrıca sıcakkende ayarlanan devire çıkmadan geçmez,eski aracınız ile karıştırmayın,1.5 direk enjeksiyon olduğu için farklı çalışıyor,aracınızdaki LPG sistemi hem devire hemde motor ısısına göre çalışıyor,ısındıktan sonra hangi devire ayarlanmışsa (misal 2500) o devire gelmeden Lpg'ye geçmez.
Yani araç tahmini 35 derece sıcaklığa ulaşınca kısa süre ayarlanan devirde gitsek misal 2500 devirde araç hemen lpgye geçecek. Doğru mu anladım hocam? benim eski aracimda sirali sistem vardı yaz sabahlarinda 1 2 dakikada, motor sicakken çalıştırınca hemen geçerdi lpg'ye.
Burada aklıma gelen farklı bir konu var. Ayağı gazdan çekince motor stop ediyor. O esnada emme supapları arkasında kalan (emme manifoldunda hapsolan) hava yakıt karışımı ne oluyor? Çöp mü oluyor, motor çalıştığı anda tekrar ilk kez püskürtülmüş kadar verimli kullanılıyor mu?
Devirle ilgili değil. Hangi sıcaklıkta lpg’ye geçiş ayarlandıysa motor suyu o sıcaklığa ulaştığı zaman her şartta lpg ile çalışır. 35 derecede geçişlerde sarsıntılar olabilir. 40 daha sağlıklı bence. Eski aracımda 35’ten 40’a alınca titreşimsiz geçmeye başlamıştı. Burada aklıma gelen farklı bir konu var. Ayağı gazdan çekince motor stop ediyor. O esnada emme supapları arkasında kalan (emme manifoldunda hapsolan) hava yakıt karışımı ne oluyor? Çöp mü oluyor, motor çalıştığı anda tekrar ilk kez püskürtülmüş kadar verimli kullanılıyor mu?
Süre ayarını biliyordum ama devir ayarını bilmiyordum. Süre de mesela geçiş sıcaklığı 40 derece. Siz buna 40 derece olduktan sonra şu kadar sürede lpg’ye seçeneği ekleyebiliyorsunuz. Devir ayarının ne işe yaradığını çözemedim. Özellikle 1.5 motorda neden uygulanmış?
Süre ayarı BRC de seçliyordu herhalde yeni 1.5 motor biraz daha karmaşık ve farklı bir sistem geliştirmişler,aynı zamanda benzinde tüketimi yapıyor çok minimal olarak,ayrıca belirli devirden sonra benzine geçiyor vs,motor her iki çevrimide taklit edebildiği için farklı bir lpg sistemi geliştirmişler
Değmedi ama siz zaten rahat gazlamak için taktırdınız biraz. Kısmet artık ne diyelim. Lpg fiyatının artmama sebebi olarak talep azlığı görüyorum. Her ne kadar lpg taktıran çoğalsa da son yıl içinde 4 liralardan 11 liraya çıktı. İnsanlar kendini kısmış olabilir. Yoksa lpg de petrolden elde ediliyor. Zamlanmama sebebi bu sanırım
LPG fiyat sistemi aylıkmış. Benim LPG'yi takan firma Artık doğalgazdan LPG yapılıyor ondan fiyatlar artmıyor filan dedi ne kadar doğru bilmiyorumLPG hesaplaması aşağıdaki resimdeki gibiymiş
Emme manifoldunu çekmeye çalışayım. ama nozullar emme sökülmeden takıldı. iç tarafını çok bilemiyoruz. Basıncı regülatör yapıyor, emme de ki negatif basınçla piston tepesine alıyor. Benzin enjeksiyonundan çok farkı yok gibi. Yakıt karakteri biraz değişik olduğundan ayar gerek. Soğutma suyuna ekleme yapılmasın diye özellikle söyledim. Fakat adı sanı duyulmamış bir markayı eklemişler. Hiç memnun kalmadım. Keşke saf su koysalardı. En kısa sürede sistemi boşaltıp komple toyota hazır antifirizini koymam lazım. Lpg siz ortalamam değişti. Yaklaşık 1 aydır fatsadayım. Bayır çıkma işim azaldı. Şehir içinde zaman geçiriyorum ve düzde ters modda gidiyorum. Ortala tüketim ise uzun dönemde 4.3 litre idi. Buradan tahminle aynı kullanımda 5 litre gaz yakarsam neredeyse 50kr gibi bir yakıt olacakdı. Ama ben artık sağ şeritten gitmek istemiyorum. Biraz da gaza nasıl bastığımı hesap etmeden süreyim diyorum. Ölçüm yapmadım, gazı bugün doldurdum. 325 tl ye depo doldu. Ne kadar gideceğini hesap etmek isterdim ama bir sorunum var!!Muhtemelen gaz regülatörünü yanlış borulara bağladılar. Ben Şanzıman gibi elektrik aksamını soğutan tarafa bağladıklarını düşünüyorum. Hata yapmışlar. Usta ile görüştüm ve herşey değişecek. İnternetten aracımızın şemalarını indirdim. En uygun su akışı ve sıcaklık yerini tahmin ettim. Bu hafta sonu gidip el atacağım. Siz arabanıza elletmeyin bence. Usta arabanın nasıl çalıştığını bile bilmiyor. İki tane farklı su olduğunu söylememe rağmen yanlış hatta bağladılar. ( Benim Tahminim ) Özellikle birkaç kez de sordum. Çünkü adam ikinci sistemi görmemiş, bilmiyo. Canım sıkıldı. Sabah epeyce bir km yol yaptım, gaza zor geçti. Ayar ve montaj değişikliği şart. Borularına kadar buradan paylaşırım. Bence motor çalışmasında ufak bir gecikme de var. Yakıt hattı daha kısa tutulmalı. Bu sorunları çözüp gazlı yaşam hakkında düşüncelerimi açık açık yazacağım.
Anıl bey size youtube kanalından ulaşmıştım. Hybrid lpg dönüşümünü 5 gün önce bende BRC Platinium ile tamamladım. Sizden öğrenmek istediğim: havalar çok sıcak olduğundan lpg'ye araç 1 km içinde geçiyor! Ancak dikkatimi çeken hararet göstergesi ortaya (sanırım 90 dereceye) gelmeden lpg ye geçmiyor, acaba benimde regülatörü yanlış tarafamı bağladılar diyorum! Elinizde şemalar varsa yolar mısınız? Bende bir baktıracağım!