Gönderen Konu: Corolla Hybrid LPG montajı yaptıran var mı?  (Okunma sayısı 12078 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: C-HR
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 9200
  • Model Yılı: '23
  • 5 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
Ynt: Corolla Hybrid LPG montajı yaptıran var mı?
« Yanıtla #80 : Temmuz 26, 2023, 23:11:13 »
Heryerden ulaşıyorsunuz, maşallah. Hararet ibresine bakmayın. o ibre 70 ile 100 derece arasında hep aynı yeri gösterir. Lpg ye erkenden geçiyorsa sorun yoktur. Hayırlı olsun güle güle kullanın.
:D  :D Teşekkür ederim.
Peki bu motor çok sıcakken  dahi, EV modundan çıktığında benzine geçmesi normal mi? Bazen direkt lpg ye geçerken bazen benzine geçiyor! İlk çalıştığımda değil anlattığım; uzun yolda mesela, yine de benzine geçiyor kafasına göre!

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #80 : Temmuz 26, 2023, 23:11:13 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #81 : Temmuz 26, 2023, 23:29:05 »
Tekrar benzine geçmesi iyi değil. Bu ihtimal ancak çok nadir bir şartla olabilir. Mesela motor çalışır ısınır ama uzun süre motor çalışmadan bayır inerseniz tekrar benzine geçebilir. Ben gaza geçiş sıcaklığını 30 yapmıştım. Başıma böyle bir durum geldiyse bile ben fark etmedim. Yolumun üstünde çok kısa motor çalışarak 8km yol yapıp bayır iniyorum. Özellikle kışın içten yanmalı bir süre çalışmadıkça gaza geçmiyor. Bugünlerde ise dediğiniz gibi küçük bir bayır çıksam zaten gaza geçiyor.

yaklaşık 80 kr yakıtı var. lpg 13 tl olunca yakıt fiyatı arttı ama az yakıyor dediğimiz dizeller bile 2 liraya yakın yakıyor. Şuan benim kasko ve sigortamı hatta bakımım bu yıl bedavaya geldi gibi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 5 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #82 : Temmuz 26, 2023, 23:39:37 »
Tekrar benzine geçmesi iyi değil. Bu ihtimal ancak çok nadir bir şartla olabilir. Mesela motor çalışır ısınır ama uzun süre motor çalışmadan bayır inerseniz tekrar benzine geçebilir. Ben gaza geçiş sıcaklığını 30 yapmıştım. Başıma böyle bir durum geldiyse bile ben fark etmedim. Yolumun üstünde çok kısa motor çalışarak 8km yol yapıp bayır iniyorum. Özellikle kışın içten yanmalı bir süre çalışmadıkça gaza geçmiyor. Bugünlerde ise dediğiniz gibi küçük bir bayır çıksam zaten gaza geçiyor.

yaklaşık 80 kr yakıtı var. lpg 13 tl olunca yakıt fiyatı arttı ama az yakıyor dediğimiz dizeller bile 2 liraya yakın yakıyor. Şuan benim kasko ve sigortamı hatta bakımım bu yıl bedavaya geldi gibi.
Benim ilk depom daha hesaplamadım ancak tahminim 80 kr gibi olacak! Bayır inerken eskiden sürekli EV modunda olurdu, şimdi ise bayırın sonlarına doğru içten yanmalıyı çalıştırıyor ve Rejenere yapıyor! Sıcaklara denk geldik ondan mı LPG dönüşümünden mi anlamadım!

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #83 : Temmuz 27, 2023, 08:32:12 »
Batarya fazla ısınmıştır. Son iki diş kala şarjı durdurmak mantıklı olabiliyor. Lpg bağlantısının aracın genel işleyişine katkısı yok. Araç benzin yaktığını sanıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 2020 Corolla Hybrid Dream
  • Kan Grubu: ---
  • 174 kere teşekkür etti
  • 204 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #84 : Temmuz 27, 2023, 10:20:57 »
Motor suyu 60’a gelince ibre ortaya gelir. Ama lpg için çeyrekte geçmesi lazım. Hatta çeyreğe gelmeden geçmesi lazım.

Bayır inerken piller 6 diş olunca boşa alın vitesi. Yoksa piller full dolar. Full kaldıkça ısınır. Koruma modu açılır. Böyle uzun kalırsa düzelmesi 15-20dk alabilir

Motor sıcakken sürüş esnasında benzine geçmesi normal değil.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 5 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #85 : Ağustos 07, 2023, 17:19:13 »

Anıl Bey izinizden geliyorum :) şuan noterde ruhsat aşamasındayım, sizde ki uyarı ekranı banada çıktı.  Dediğiniz gibi vergi dairesine gideceğim ancak hangi birime müracaat etmeliyim ve Ankara'da hangi daire yada şubeye yazacaklar bilginiz var mı?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #86 : Ağustos 07, 2023, 20:47:54 »
Anıl Bey izinizden geliyorum :) şuan noterde ruhsat aşamasındayım, sizde ki uyarı ekranı banada çıktı.  Dediğiniz gibi vergi dairesine gideceğim ancak hangi birime müracaat etmeliyim ve Ankara'da hangi daire yada şubeye yazacaklar bilginiz var mı?
Olay vergi sisteminden kaynaklanıyor. Lpg tadilatının ötv farkı yaratmayan tadilatlar arasında olduğunu söyleyin. Gereken yerlerden sizin aracınız özelinde çalışma yapıp noter sistemindeki uyarıyı  almayacak şekilde ayarlama yapacaklar. Benim olayımda ankara ile irtibata girip yazı yazdıklarını söylediler. Müdürler ile görüşün, memurlar ile zaman kaybetmeyin.

Bırakın millet elektrikliye tüp mü takılır desin dursun. Herkes 2 lira yakarken yarı fiyatına gezeceksiniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 5 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #87 : Ağustos 07, 2023, 21:27:47 »
Bugün 3. kez depoyu fulledim şu ana kadar aldığım yakıt toplamı 998 TL (71 Litre) ve yaptığım km 1510. Yani 100 kilometrede 4,8 Lt lpg harcamışım. Kilometre başına yakıt masrafım 66 kr. Bu arada 4 lt civarı da benzin tüketmişim onu da eklesem ortalamam: 70 Kr. Mükemmel ötesi benim için, kimsenin ne dediği inanın umrumda değil psikolojim düzeldi.  :rofl:
Size de ayrıca teşekkür ederim çok faydanız oldu, eksik olmayınız.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 20000
  • Model Yılı: '21
  • 41 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #88 : Ağustos 08, 2023, 23:12:57 »
3 TL daha zam gelecekmiş benzine. Bir gün herkes lpgli olacak sanırım :) evrak işlerinden de çekiniyorum biraz noter moter.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 174 kere teşekkür etti
« Yanıtla #89 : Ağustos 09, 2023, 21:37:11 »
Benzin veya mazot kullanan motorlarda silindir içi yağlaması ile lpg kulkanan motorun yağlaması arasında sizce fark var mı? Bizim motorlar çok fazla start stop yaptığı için soruyorum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #90 : Ağustos 10, 2023, 08:56:30 »
Yağlama işini motor içinde dönen motor yağı yapsa bile içten yanmalı motorlar bir miktar yağı kaçıracak şekilde yapılıyor imiş. Yani subap tarafından veya segmandan çok az miktarlarda motor yağı yanma odasına giriyormuş. Özellikle spor araçlarda tercih edilen bir yöntem olduğunu duymuştum. Genellikle motor yağına karışan ekstra atıklar ile yanma miktarı aynı olduğundan bizler genelde motor yağ seviyesinin azaldığını görmezmişiz.

Buradan yola çıkarsak segman ve sabapları yağlama görevi bu kaçak yağındır diyebilir miyiz ? Yoksa benzin gibi sıvı bir yakıt zaten silindir içindeki sıcaklığın bir kısmını üzerine çeker mi ? Yeni motorlarda yanma odasına su püskürtmek bu mantıkla mı yapılmaktadır ?

Subap yağlamak, segman yağlanması şart mıdır ? İyi bir şey midir ? Bizler performanslı kullanıyor muyuz ?

Bence lpg hiçbir zaman benzin yanması için tasarlanmış motora uyumlu olmayacak. Düzgün ayar yapılan, düzgün takılan lpg benzin kadar uzun motor ömrünü sağlamasa bile işimizi görecek kadar idare edecektir. Yağlama görevini ise yine benzine bırakalım. Mesela fazla devir fazla güç istediğimizde benzin kullanırız. Yada arada sırada benzin ile biraz yol yapabiliriz. Eğer öyle bir şey varsa yararlı kurum birikimi sağlarız, lpg etkilerini de azaltabiliriz.

Kurum yararlı mıdır ? Bence değil. Eski motorlarda ( ki 1.8 fxe motor da eski bir motor ) kurum subap aralarını doldurup sıkıştırma performansını arttırıyor ! gibi bir mit vardı. Sıcaklık için bir konu geçmedi. Subap üzerinde ısı birikimi mi iyi yoksa kurum ile yalıtım mı iyi tartışıldı. subabın subap halkalarına ısı transfer ettiğini söyleyenler oldu. Bu sebeple kurum kötü diyenler çıktı.

Segman içinde geçerli. En üstte yer alan sıkıştırma segmanı zamanla fazla ısıdan dolayı yağ kaçırmaya başladığı iddaa edildi. Benzin kullanıldığında sıvı olarak yanma odasına girdiğinden çevreden fazla ısıyı çektiği iddaa edildi. Termodinamiğe göre doğru olsa bile motorların bu sıcaklık stresine dayanmaları kalite algısı yarattı. Toyota herzaman önde oldu, sağlam tarafta kaldı. ( doğrudan enjeksiyonlu modelleri hariç )

Yani tartışmanın çok önemi olduğunu düşünmüyorum. Normal araçlara ne oluyorsa hybrid motorada o olur. Anlık start verilmesi kapanması özellikle içten yanmalı motor stop ettiğinde basık kalan ( açık subap ) subabın üzerinde fazladan sıcaklık birikimi yapar mı bilemiyoruz. Sıcaklığını temas ile çevreye yaymayınca dayanır mı dayanamaz mı göreceğiz. Egzost gazından yola çıkarsak sıcaklık olarak benzinden çok farklı olmadığını söyleyebiliriz.

1 yıldır kullanıyorum. Çok kısa bir süre biliyorum. Fakat henüz sorun yok. Hatırlatayım her gün ciddi bayır çıkıyorum. Çıktığım gibi içten yanmalı motor da kendini stop ediyor. Soğumasına fırsat vermeden aracı kapatmak durumunda kalıyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 174 kere teşekkür etti
« Yanıtla #91 : Ağustos 10, 2023, 11:07:19 »
Aslınd tam soramadım. Benzinin silindir içinde yağlamaya etkisi var mıdır diye soracaktım. Silindir çeperinde.  Özellikle sık start stop yapan motorda bunun önemi nedir?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #92 : Ağustos 10, 2023, 13:00:48 »
Her sıvının yağlama etkisi vardır. Lpg ye bu nedenle kuru yakıt diyorlar.

Bu etkiler tartışmaya açık. Silindir duvarına hangi durumlarda etki eder tartışılır.

Bana göre çok büyük fark olmaz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 5 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #93 : Ağustos 11, 2023, 16:33:56 »
3 TL daha zam gelecekmiş benzine. Bir gün herkes lpgli olacak sanırım :) evrak işlerinden de çekiniyorum biraz noter moter.
Tüvtürkte filan hiçbir sorun olmuyor!
Ben ruhsatımı aldım Benzin+Elektrik + Lpg şeklinde işlendi.
Noterde uyarı ekranı geldi Anıl Bey'in yönlendirmesi ile direkt vergi dairesine gittim. Bursa vergi dairesi olaya hakimdi belgelerimi taratıp Ankara'ya istek gönderdiler. Sorunum aynı gün içinde çözüldü ve noterden hiç sıkıntısız ruhsatımı aldım.
Dönüşümü Bursa BRC bayii Nira Mühendislik 17500 TL' ye Brc Platinum kit ile gerçekleştirdi. Muayene 1150, ruhsat 710 ve Kasko farkı da 200 Tl toplam maliyetim: 19560 Tl oldu.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #94 : Ağustos 11, 2023, 16:53:50 »
İyi hadi geçmiş olsun :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 5 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #95 : Ağustos 11, 2023, 17:00:55 »
İyi hadi geçmiş olsun :)
Teşekkür ederim; sayenizde hiç uğraşmadan hallettim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 20000
  • Model Yılı: '21
  • 41 kere teşekkür etti
  • 8 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #96 : Ağustos 12, 2023, 11:43:09 »
Tüvtürkte filan hiçbir sorun olmuyor!
Ben ruhsatımı aldım Benzin+Elektrik + Lpg şeklinde işlendi.
Noterde uyarı ekranı geldi Anıl Bey'in yönlendirmesi ile direkt vergi dairesine gittim. Bursa vergi dairesi olaya hakimdi belgelerimi taratıp Ankara'ya istek gönderdiler. Sorunum aynı gün içinde çözüldü ve noterden hiç sıkıntısız ruhsatımı aldım.
Dönüşümü Bursa BRC bayii Nira Mühendislik 17500 TL' ye Brc Platinum kit ile gerçekleştirdi. Muayene 1150, ruhsat 710 ve Kasko farkı da 200 Tl toplam maliyetim: 19560 Tl oldu.
noterde uyarıyı almadan vergi dairesine gidilse oluyor mu yoksa önce noterde uyarının alınması mı lazım?

Bir de ek mtvleri ödediniz sanırım muayene için.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 5 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #97 : Ağustos 12, 2023, 16:18:25 »
noterde uyarıyı almadan vergi dairesine gidilse oluyor mu yoksa önce noterde uyarının alınması mı lazım?

Bir de ek mtvleri ödediniz sanırım muayene için.
Uyarı ekranı gelmesini bekleminize gerek yok! Vergi dairesinde tadilat formu doldurursanız sıkıntı kalmaz! Ancak memura Elektrik ibaresinden dolayı noterde ötv ile ilgili uyarı ekranı gelebiliyor diye belirtiniz. Ankara'dan aracınız özelinde işleme onay verilmesini söyleyiniz. Mtv'ler ödenmeden Tüvtürk'te muayeneye giremezsiniz. Aracınız kaskolu değilse, lpg şirketine muayene tarihine yakın zamana fatura kestirip extra muayeneye girmezsiniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #98 : Ağustos 28, 2023, 11:06:39 »
benzin 38,5, lpg 15 tl

lpg ile 6.5 litre yakıt yakıyorum. kilometrede yaklaşık 1 tl

benzin ile 4.5 litre yaksam her kilometrede 1.7 tl yakıtım olacaktı.

her km de 70kr, 0.70 tl kar. her yıl 20 bin km yol yapıyorum, her yıl 14 bin tl cepte kalıyor.

28.08.2023

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 5 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #99 : Ağustos 28, 2023, 21:47:53 »
Benim hesabıma göre Litre başına %20 daha fazla LPG tüketimi oluyor. 4.5 Lt Benzin karşılığında, 5,4 Lt LPG tüketiyor. Km'de 70 Kr'tan daha fazla; 90 kr tasarruf sağlıyor.