Gönderen Konu: ÖTV indirimi  (Okunma sayısı 15370 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
Ynt: ÖTV indirimi
« Yanıtla #80 : Mart 18, 2009, 12:30:34 »
bu hükümetin ne yapacağı belli olmaz bakarsınız bu ötv indirimini uzatırda.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #80 : Mart 18, 2009, 12:30:34 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • DEPREMDE ŞEHİT OLAN MESLEKTAŞLARIMA AÐLIYORUM...
  • Kan Grubu: A+
  • 13 kere teşekkür etti
  • 15 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #81 : Mart 18, 2009, 13:12:49 »
bu hükümetin ne yapacağı belli olmaz bakarsınız bu ötv indirimini uzatırda.

Hükümet gaza gelip de ÖTV'yi tümden kaldırsa... Ne iyi olurdu?
2013 TOYOTA COROLLA D4D ADVANCE MANUEL
İNCİ BEYAZI

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
« Yanıtla #82 : Mart 18, 2009, 13:20:39 »
Benim anlayamadığım bu ötv indirimi niye çıktı? Bayilerin ellerindeki stokları eritmesine yardımcı olmak için değilmi amaç. Ankarada birçok bayide araç bulunmuyormuş, bir kaç ay sonra teslimat şartıyla araç satıyomuş bazı bayiler. Özellikle renault ve wosvagen. Ayrıca bu indirim ikinci el araç fiyatlarını normal olarak çok düşürdü şu anda stoğumuzdaki araçları hangi fiyatlara satacağımızı düşünüyoruz kara kara...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #83 : Mart 18, 2009, 13:25:18 »
Arkadaşlar, konuları birleştirdim.
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #84 : Mart 18, 2009, 14:57:01 »
  Gerçekten iş daha da çok karıştı bu indirim ile. Şöyleki;
 Daha önce pazarlıkla indirimle alabildiğiniz aracı şimdi çoğu bayi indirmiyor. Ancak bu ne kadar sürer bilinmez. (şu mazeret olabilir; aracın, markanın ikinci el değerini düşürmemek için. Ama aynı bayiye gidince sizin ondan daha önce almış olduğunuz aracı %20-25 altındaki bir değere alma yoluna gidiyor ve bu da çelişiyor) Takas indirimi uygulandığında ise liste fiyatı verilirken eğer aracı peşin alırsanız liste fiyatının altına alabiliyorsunuz. Yani takas indirimi de gerçekte etkisizleştirilmiş oluyor.
 İkinci ellerde kurumsallaşma yok. Bu yüzden bayiler sizin ikinci el aracı aldığında büyük kar marjları uyguluyorlar (otomobil alım satımında genelde bu şekilde). Bu da, otomotiv piyasasının sağlıklı işlemesini önlüyor. Yani 10.000Tl. ye sattığını aracı aynı yerden 12.500Tl. ile almanız kar marjının %25 olduğunu gösterir. Halbuki bu hizmet bazı özerk kuruluşlarca verilebilir. Araç profesyonelce kontrolden geçirilir ve gerekli bilgileri askıya asılır. Sonra açık arttırma uygulanır ve satış değeri üzerinden bir komisyon alınabilir. Böylece hem alan, hem satan, hemde aracı kurum kazançlı çıkar. Kazan-Kazan yani.
 Bu indirim için geç kalındı. Olması gereken; bu indirim oranın parçalara bölünerek zamana yayılarak ve kademeli olarak uygulanması idi. Yani %20 indirim eşit oranlı şekilde 12 aya bölünebilirdi. Yani azalan oranda her ay indirim arttırılırdı belli bir sınıra kadar.
 Bu indirimin yerli üretimi desteklediğini düşünmüyorum. Yerli üretime etkisi sınırlı olacak ve faydası yurt dışı menşeli şirketlere olacak. Dün duyduğuma göre ilk gün (daha önce ayırtılan) 5 serileri satılmış ve stokları bitmiş.
 Sanırım bu indirim genel olarak addan ibaret. Yeterli işlevselliğe sahip değil. Umarım yanılırım ve herkesin işi için hayırlı olur.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 17 kere teşekkür etti
« Yanıtla #85 : Mart 18, 2009, 15:12:04 »
Hakan, ikinci el satışlarda TÜVTürk veya devlet tarafından yetkilendirilecek herhangi bir kuruluş tarafından araç için rapor düzenlenmesi şartı getirilebilir mesela, iyi bir noktaya değinmişsin.

İndirim için geç kalındığı konusunda sana katılıyorum. Ayrıca sürenin sınırlı olması otomotivcilerin elini güçlendiriyor. Teorik olarak, kur yüksek olduğu için ithalatın eskisi kadar kolay olmaması lazım ama tüketici tercihleri sadece fiyata bağlı olmadığı da bir gerçek. Sonuçta ithalatçılara da yarıyacaktır mutlaka, bunu engellemenin çaresi yok.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #86 : Mart 18, 2009, 18:19:49 »
  Şu şekilde bir çalışma yapılabilirdi bence eğer amaç yerli üretimi (iç piyasayı) rahatlatmaksa;
 Bazı otomobil modelleri Türkiye'de üretiliyorlar ve bunlar belli oranlarda da kullanılan malzeme olarak yerli paya sahipler. Bu yan sanayi ve sanayi üretimlerindeki Vergi, Enerji vb. yükleri kaldırıp, azaltıp ve bunun otomobil fiyatlarına yansımasını sağlayıp (otomotiv firmaları ile müzakere sayesinde) orta vadede piyasa rahatlatılabilirdi. Bu sayede yerli üretimi araçalrda da kısmi bir fiyat düşüşü görülebilirdi (bunuda kendi çıkarına kullanmak isteyen firmalar olabilirdi tabi şu andaki gibi). Ama bu geç kalınmış bir ortamda önlem olamazdı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #87 : Mart 18, 2009, 19:31:17 »
Hakan, zaten fabrika arazileri devletin bagisladigi yerler, ilk 5-10 sene de vergi almiyor fabrika insasindan sonra. Enerji girdi fiyatlarinda indirim yapilabilir, ama dogalgaz fiyatlari artiyor, elektrigin onemli bir kismi dogalgaz kaynakli. Nukleer olsa maliyet cok dusurulebilirdi. Otomobil ureticileriyle pazarlik iyi fikir. Devletin indirdigi vergiyle ayni oranda onlarin da indirim yapmasi talep edilebilirdi. O zaman ciddi bir satis gerceklesir. Denetim isini aksatmayacak devlet.Indirilen vergi, fiyata tam olarak yansitilmiyorsa o isletmelerin izinleri iptal edilebilir.
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: '06
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #88 : Mart 18, 2009, 20:00:39 »
satışlar patladı, bugün 7 tane sattık, lavobaya gidecek vakit olmuyor,
bugünlerde bayilere gidip pazarlık yapmayı denerseniz 1 lira inmezler, çünkü araba peynir ekmek gibi gidiyor, zaten satacak hazırda arabada kalmadı, araba alacaklar 1-2 hafta beklesin derim, belki pazarlık şansları olur...
bilginize
Bodrum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • screw you guys,i am going home!
  • 1 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #89 : Mart 19, 2009, 02:00:58 »
ne kadar ilginç...bir anda ötv düşcek etcek derken düştü...zaten aldıkları ötv resmen soygunculuktu.stoklar satılsın,yastık aldı paralar ortaya çıksın diye geçici bir süre böyle bir şey yaptılar...3-5 ay önce araba almış olanlar da bunu yapanlara saygılarını iletiyorlardır heralde.geriye dönük bir vergi indirimi yapacaklarını zannetmiyorum,yasa çıktıktan sonrasını kapsar.3 ay böyle devam edecek...ama insan altında bir pislik aramadan edemiyor.kaşıkla verip kepçeyle alma hesabı,bir dönem sonra araç muayenesine zam,cezalara zam,ona zam buna zam...o kadar araba satıldı,fabrikalar memnun,insanlar ötv den dolayı memnun,kredi çekip borçlandılar,bankalar memnun,ona buna zamla devlet memnun...çok fazla kişi memnun...
krizi tepedekiler mi küçümsüyor,biz mi fazla hissediyoruz anlamadım.ama ötv sohbetinde bir arkadaş''ötv düştü,araba alcakmısınız?''diye sorunca diğeri ''k...mıza don alamıyoruz ne arabası'' demişti...
ikinci el piyasası da durdu tabi ki.o kadar satmak isteyen var,borcunu harcını,kredisini ödeyememiş,nakite ihtiyacı olan...onlarında arabaları elinde kaldı.
herşey bu ülkede bu kadar ani olmamalı...anlık,günlük,hızlı değişmemeli...yasa çıkmadan,haberi çıkıyor.sonra yasa çıkıyor...kısa süre önce araba almışlara eyvah,ikinci el satmaya çalışanlara eyvah...
tabi bir de ne güzel şimdi araba almanın tam zamanı diyenler...
bu işin sonu ne olacak bakalım...
saygılarımla.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #90 : Mart 19, 2009, 09:01:49 »
  Türkiye'de nükleer enerjiye kadar bir sürü kullanılabilecek ve işletim maliyeti nükleerden çok daha düşük enerji kaynakları mevcut.
 Ayrıca piyasa hareketlendirilmek isteniyordu ise, elektrik, doğal gaz, su, telefon gibi faturalardan alınan sabit ücret ve vergilerde düzenlemeye gidilebilirdi. Halk fatura ödemekten alış veriş yapamıyor ki. Ama halktan kopuk yaşanınca bunları görmek zor olabiliyor tabi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Gülümseyin...
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: 0+
  • 1 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #91 : Mart 19, 2009, 09:15:42 »
satışlar patladı, bugün 7 tane sattık, lavobaya gidecek vakit olmuyor,
Utku bey aynı şekilde sadece sabah ve akşam TCTye girip bakabiliyorum benim stoklarda bitti sevkiyatlarda da sıkışma var

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #92 : Mart 19, 2009, 14:17:49 »
hayret ederek okuyorum bunları, demek genel bir ekonomiyi canlandırma paketi açıklansa %20 büyüme falan olacaktı bu yıl :)
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #93 : Mart 19, 2009, 14:54:06 »
Bir arkadasimiz ismini vermeyeyim bir elestiride ve sikayette bulunmus
bu nedenle bana cevap hakki dogdu sanirim
Oncelikle cok alıngansiniz, gercekten bunu uzerinize alip sikeyet ettiginize inanamıyorum
Kullandigim kelime cumle icinde aynen soyle
"Yeni araba alanlara buyuk bir kazik girdi gibi"
Acikcasi uzerinde belki biraz dusunmeliydim ama tepkimi dile getirirken, simdi bile dusunuyorum bundan daha iyi bir kelime bulamazdim herhalde
Ama genede kusura bakmayin belki dusunmem gerekirdi benim hatam
İnsan ayni mala cok daha fazla paralar odeyince ister istemez cok tepki gosterebiliyor
sonucta bu helal paralar kolay kazanılmıyor
Sizin bu otv sonrasi yasadiginiz kayiplarida bu kadar hafife almanizi da kutluyorum gercekten

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #94 : Mart 19, 2009, 15:17:03 »
Ozellikle ekonomik acidan bazi arkadaslar gercekten cok guzel degerlendirmeler yapmislar
Ornegin yerli uretimin desteklenmesi, sabit giderlerden alinan vergilerin dusurulmesi gibi
Bende bu konuda bir iki sey soylemek istiyorum
Sıfır arabada yapilan bu indirim otomobil firmalarinin gucunden kaynaklaniyor ve tabii ki otomobil sektorunun ulkemiz ekonomisindeki cok buyuk rolunden
Türk otomobil sektoru Türkiyenin en buyuk sektoru oldu. Gerek yabanci sermaye yatirimi gereksede en cok teknoloji ureten sektor olmasi, yan sanayi ile ekonominin bel kemigini olusturmasi cok onemli.
Tabii ki bu indirimler stoklari indirmekten ve biraz sektoru rahatlatmaktan ileri gidemeyecektir.
Zaten dunyada otomibil sektorunun yasadigi sorunlar belli. GM iflas esiginden dondu, toyota ilk defa zarar acikladi, dunya capinda bir cok fabrika kapandi ve kapanacak
Bence burada direk sektore yonelik ve bir fırsat niteliginde yapilmasi gereken yurt icinde uretilen yada yerli parca kullanım orani yuzde 80 ve uzeri araclara bu indirimin surekli yaplmasi olmaliydı. Boylece hem yabanci firmalar yurt icinde uretmek zorunda kalacak hemde yeni teknolojileri buradaki tedarikcilerler paylasmak zorunda kalacaklar.
Su an bu indirim sadece ithal arabalara yariyor. Yurt disinda araba satamayan buyuk firmalar simdi stoklarini Turkiyeye satacaklar
Bu da bizim ulkemiz icin ikinci bir darbe. Yerli uretilen arabalar satilmiyor cunku rekabet edemiyor. yurt icindeki yan sanayi kapaniyor, teknoloji gelmiyor ve yurt disina bagli olmaya devam ediyoruz
Acikcasi boyle kisa vadeli populist politikalar yerine gelecege yonellik saglam, ongorulebilir politikalar uretilebilse ulkemiz icin cok daha iyi olacak
Sadece dunyanin ne yaptigina bakmak bile yeterli. Su an devletn ust kurumlarinda koltuklarda oturanlar lutfen malezyanin, korenin, taylandin, hindistanin neler yaptigina bir zahmet edip baksinlar.
Eger diger arkadaslarin dedigi gibi amac ekonomii canlandirmak olsaydi zaten yapilmasi gereken uretime destek vermek, sabit faturalardan alinan vergileri dusurmek vb olurdu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Gülümseyin...
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: 0+
  • 1 kere teşekkür etti
  • 18 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #95 : Mart 19, 2009, 15:33:51 »
Alper bey söylediğiniz herşey çok güzel ve katılıyorum ama sadece Türkiye'de ve yanlış bi politikada yaşadığımızı hatırlatmam yeterli diye düşünüyorum :(

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 17 kere teşekkür etti
« Yanıtla #96 : Mart 19, 2009, 15:50:53 »
Alper Bey, ÖTV millileşmiş her mala uygulanan bir vergi olduğu için yerli/ithal şeklinde bir ayrıma gidilmesi mümkün değil. Gümrük Birliği'nde olduğumuz için Avrupa'dan ithal edilen araçlara ithal aşamasında vergi koymamız da mümkün değil. Sorun ancak bir tek şekilde çözülebilir: Değersiz Türk Lirası ile ihracatın özendirilip, ithalatın cazip olmaktan çıkarılması, ÖTV'nin kaldırılması, elektrik, vergi/SSK gibi sanayi girdi maliyetlerinin düşürülmesi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #97 : Mart 19, 2009, 16:22:17 »
Hakki bey dediklerinize katiliyorum ve biliyorum zaten
Benim soyledigim cok daha genel ve kapsamli gelecege yonelik yurtici uretimi tesvik edici politikalar
Bu nedenle yurt ici uretimi tesvik edecek, yabanci sermayeyi ulkemize cekecek politikalar uretmek gerektigi
Aksi takdirde suan ulkemizde uretim yapan yabanci firmalarda ulkemizden cikis karari alabilirler
Turkiye dunyada birbirleriyle rekabet eden ulkelerden birisi
Avrupa asya ve cin gibi ulkeler yabanci yatirimlari cekmek icin inanilmaz politikalar uyguluyorlar
Tabii bunu sadece gel yatırım yap gerisi onemli degil seklinde degil, ozellikle cestli sartlarla yurt icinde uretime yonelik sadece cok gelismis parcalari ithal edip yada uzun vadede yuzde 80-90 yurtici uretim kosuluyla yapiyorlar
Neyse konu biraz uzadı ekonomi, uluslararası iktisat küresellesme eksenine kayacak gibi  :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 17 kere teşekkür etti
« Yanıtla #98 : Mart 19, 2009, 16:28:48 »
...
Neyse konu biraz uzadı ekonomi, uluslararası iktisat küresellesme eksenine kayacak gibi  :D

Aslında konunun temeli bu. Tümevarım uygulaşmış oluruz böylece :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #99 : Mart 19, 2009, 18:27:42 »
Hakki abi hakli :) Yerli malini apacik kayirirsak mesela disarida bizim Ford Connect'leri alacak adamlara da boyle bir hak verilmis oluyor. Herkes apacik kendi mallarini koruma yoluna giderse dunya ticareti zarar gorur. 200-300 milyar dolarlik dis ticaret hacmi olan bir ulke icin bu onemli.
Fe... :-)