Gönderen Konu: ÖTV indirimi  (Okunma sayısı 15372 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
Ynt: ÖTV indirimi
« Yanıtla #120 : Mart 24, 2009, 21:22:33 »
Vergi indirimi her zaman iyidir.Uzun zamandir indirilsin indirilsin diye soyleyip durduk hepimiz, simdi de arac kalmadi, yok ikinci eli dustu diye yakiniyoruz.Indirsen bir turlu, indirmesen bir turlu. Demek ki milletimizin bir kisminda para var ve bu ani bekliyormus. Yeni arabalari hayirli ugurlu olsun.
Fe... :-)

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #120 : Mart 24, 2009, 21:22:33 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: '06
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #121 : Mart 25, 2009, 00:38:05 »
satışların yoğunluğundan foruma giremiyorum, plazamızdaki neredeyse tüm araçları sattık, hatta yolda gelecek olanları bile sattık, bence otomotivde stokların erimesi adına çok iyi bir iş oldu...
Bodrum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 120 bg 290 Nm D-4D
  • Kan Grubu: A+
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #122 : Mart 25, 2009, 00:44:12 »
stok eridi diye 3 ay sonrasına gün veren ve o gun satılacaklar içinde zamlı fiyat uygulanacak diye müşterileri madur eden şirketler, bu kadar ağlamınızı kesen 1 haftalık satışlarmıydı 150 bin denilen stoğa ithafen 150 bin araç mı satıldı 1 haftada? Bazı fırsatçı şirketler stoklarında olupta satmadıkları arabaları ellerinden çıkarmak için bu günleri mumla arayacaklar...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 120 bg 290 Nm D-4D
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #123 : Mart 25, 2009, 00:46:03 »
  Buna fırsat bile denmez zaten. Eskiden pazarlıkla indirilen fiyatlarda şimdi indirim yapmıyorlar. AYrıca madem sotklar çok birikmişti de bu indirim paketi uygulandı, şimdi nerede o stoklar?!!! Kimileri olayı hemen pazarlama stratejisine çevirmeye çalışıyorlar gibime geliyor.O kadar panik olmaya gerek yok bencede İlhan arkadaşımızın da söylediği gibi. Tüketicide elindeki gücün farkında olmalı.
 Piyasaya hareket getirmek istiyorlarsa (bazı büyük kartellere değil) o zaman Ötv. yi akaryakıtta indirselerdi. Böylece toplumun geneline bir faydası olurdu.

benden once yazmışıssın abi :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • DEPREMDE ŞEHİT OLAN MESLEKTAŞLARIMA AÐLIYORUM...
  • 13 kere teşekkür etti
  • 15 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #124 : Mart 25, 2009, 00:55:55 »
Asıl canımı sıkan bu ÖTV indiriminin acısını gene bizden çıkaracaklar... Seçimden sonra...
2013 TOYOTA COROLLA D4D ADVANCE MANUEL
İNCİ BEYAZI

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #125 : Mart 25, 2009, 08:59:00 »
  Toplam satılan araç sayısı 10.000 imiş (Ötv. indiriminden beri) sabah haberlerinde duyduğuma göre. Stok ise toplam 150.000 olduğu söyleniyor.

Vergi indirimi her zaman iyidir.Uzun zamandir indirilsin indirilsin diye soyleyip durduk hepimiz, simdi de arac kalmadi, yok ikinci eli dustu diye yakiniyoruz.Indirsen bir turlu, indirmesen bir turlu. Demek ki milletimizin bir kisminda para var ve bu ani bekliyormus. Yeni arabalari hayirli ugurlu olsun.
Sorun bu zaten Ahmet. Milletin bir kısmında para olması, diğer kısmının ise aç olması. Fayda, toplumun geneline yayılırsa gerçektir. Yoksa bu belli zümreyi ihya etmek ya da onunla oynamaktır. Şu durumda yaratılan ise kaosdan başka şey değildir. Parası olanda onu kullanmayı bilmiyorsa ayrıca düşünmek lazım.

Emin olun, dünyada kriz olmasa idi bile Türkiyede bir kriz olacaktı. Bu kadar borçlanıldığı halde istihdam sağlayan yatırımlar yapılmazsa, üzülerek söylüyorum, Türkiye'nin uluslararası arenadaki durumu, Türkiyede ki Kredi Kartı Borçlularının durumuna benzeyecek.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #126 : Mart 25, 2009, 09:19:46 »
bence biraz firmalar açısından bakmak lazım
1 - zaten artan kurlara rağmen fiyat artışı yapmamışlardı
2 - stokların şişmesi ayrı bir maliyet yarattı
3 - ehh firmalarda ellerindeki şişkinlik inince olması gereken zamları yapıyorlar
4 - firmalar satışlar başlayınca haydi arabaları hemen bayilere yollayalım diyemiyorlar, netice bu işin gümrüklenmesi, tırla sevki, disbiratörün elindeki her ürünü sattırmak istememesi bir sürü etken var, o yüzden firmalarda istenen araçların bulunmaması normaldir...

"disbiratörün elindeki her ürünü sattırmak istememesi", buna bir örnek vereyim daha açık olsun...
disbiratörün elinde 100 tane auris olsun, 50 tanesi gümüş gri renginde 50 tanesi siyah. firmaların en çok sattığı gümüş gri gümüş rengidir. disbiratör 100 arabayıda bayilerin listesine satılabilir koyarsa, bayiler 50 tane gümüşü çeker ve siyahlara bakan olmaz. dolasıyla disbiratör elinde 100 tane araç olsa bile 10 tane araçı satılabilir olarak koyar, bu 10 aracın 5i gümüş 5i siyahtır. 5 tane gümüş satılsa bile 5 tane siyah satılmadan diğer araçlar satılabilir hale gelmez. dolasıyla firmaların bu şekilde gümüşü satması yanında siyahı satması zorlanmış olur.
Bodrum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • No pain no gain...
  • Kan Grubu: 0+
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #127 : Mart 25, 2009, 09:31:56 »
Peki distribütör madem satılmıyor neden 50 tane siyah Auris almış??
:))
1982 Land Rover Series III 88 inch SWB hobi aracı
2009 Peugeot 207 1.4 Trendy 90 hp hanımın aracı
2011 Citröen C4 1.6 e-Hdi 112 hp şirket aracı

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Teknoloji Müdürü
  • *
  • Kilometre: 10300
  • Model Yılı: '23
  • 424 kere teşekkür etti
  • 983 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #128 : Mart 25, 2009, 10:35:04 »
Ey halkım, duy beni ve git gümüş gri olmayan auris al :D

Tüm bu satılan arabalar 3 ay sonra ikinci el piyasaya sürülecek ve 2-3bin tl kar ile satılacak. Herşeyin en iyisini bilen ve en iyi hizmeti sunan maliye bakanlığı bunu anlayamıyor mu acaba?
İnsanlar 10'a ayrılır
Binary saymayı bilenler ve bilmeyenler   

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • Achtung! Adolf Hakkı ohne Toyota Yaris Twin-Turbo
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: B+
  • 17 kere teşekkür etti
  • 41 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #129 : Mart 25, 2009, 10:43:26 »

Ona da aynı politika uygulandığı için olabilir :)
Folgsamkeit macht frei...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #130 : Mart 25, 2009, 11:04:23 »
durumu anlatmak için örnek olsun diye yazdım :D
Bodrum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #131 : Mart 25, 2009, 14:07:48 »
  Satılabilen mal ya da hizmetin fiyatı artar. Ürün için istenen meblağ piyasa şartlarında belirlenir. Tüketici aslında piyasa şartlarında güçlü olan taraftır bilinçli olabilir ve birlikte hareket edebilirse.
 Söylenen 150.00 Stok hangi renkti acaba? :) Çok doğru, stok da bir maliyet gerektirir ve bununda hesaplanma şekilleri vardır stok miktarının rasyonel ve optimumda belirlenmesi için (tabi bu hesaplar ne düzeyde yapılıyor bakmak lazım). Ama eğer fazla stoklar satışlar ile azaldı ise zaten bu da firma için bir kardır. Yani maliyetten kurtulmadır.
 Aslında bu araçalrın ikinci ellerin miktarı artacağından ileride bu araçların ikinci el fiyatlarının düşüp farkı dengeleme olanağıda var.
 Kur artışı da zaten büyük çlçekli firmaları anında etkilemez. Yani bu kurdan kaynaklanan artışı yapmamaları da gayet doğal. Çünkü üretimde anlaşmalar büyük ölçeklerde yapılır. Elbetkide zamanı gelincede kurun etkileri üretime ve dolayısı ile tüketiciye yansır. Ama Ötv. öncesi liste fiyatından yapılan indirimlerin Ötv. sonrası yapılmaması, Ötv. nin piyasayı canlandırmaktan çok bazı firmaların kar marjına yaradığını gösterir. Demek ki bu firmaların satış ve dolayısı ile stok problemide yoktu. Ayrıca Ötv. yi ya da diğer vergileri asıl piyasa argümanlarında indirmek yerine (akaryakıt, yiyecek, Sosyal güvenlik kurumu primleri vb.) ve emeklilere (piyasaya en çok harcamayı bu kesim yapabilir) daha çok ödemek yerine, büyük bölümü dış kaynaklı üretime dayalı bir sektöre böyle fırsatlar yaratmak manidardır bence.
 İlginç bir nokta daha, Türkiye ekonomisi çıktıları, girdilerinden fazla olan yani bütçe açığı veren bir ekonomi. Yani dışarıya yeterince satamazken, dışarıdan çok alan (tabi alınan mal ve hizmetleride araştırmak lazım). Bu kriz küresel ise biz dışarıya daha az sattığımız için, ihracata dayalı ekonomilere nazaran etkilenmemizinde daha az olması gerekirdi. Oysa bu krizin etkisi her noktada tamamı ile hissedilmekte (benim bildiğim her noktada :) ). Bu da bence bir ikilemdir.
 Ayrıca iddia ediyorum, dünya genelinde bu kriz olmasa dahi idi Türkiye ekonomisinde daha az şiddette de olsa böyle bir kriz olacaktı.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
« Yanıtla #132 : Mart 25, 2009, 14:50:39 »
Tuketicinin ya da saticinin guclu olup olmamasi o anki piyasa sartlarina ve taraflarin ne kadar bilincli olduklarina baglidir
ornegin otomobil piyasasinda Otv oncesi kesinlikle tuketici avantajliydi, simdi satici avantajli
Ana firma ve bayiler su an istedikleri adama istedikleri araci rahatlikla satabiliyor ya da satmiyorlar
Ornegin su an tuketiciler tamamen bilincsiz bir sekilde alisveris yapiyor
Modeli, rengi, donanimindan dolayi daha once almayacagi bir araca su an cok daha fazla para veriyor
Yukardada bahsedilmis ve ben de bilgi aldim
sadece siyah renkli arabalar ve daha once satilamayan arabalar satiliyor, otv sonrasi piyasa siyah araba dolacak
Hatta kirmizi renginden dolayi (bu renk gercekten ilginc bir kirmizi) 3 bin lira daha ucuza aylardir satilamayan araclar bile satiliyor
Simdi istemedigi ve begenmedigi bu araclari alanlar ne kadar mutlu olacak, ustelik fiyat avantaji da yok
Tek amac sonra satar kar ederim dusuncesi, ama nasil satilacak simdi dusunen yok
Bunda medyaninda cok buyuk rolu var
Sonuc olarak tuketicinin bu oyunda kazanma sansi yok cunku o sadece bir oyuncu
Oyunun kurallari su an firmalar tarafından konuluyor

Bir arkadas deginmis: Siyah renk satilmadigi bir gercekken (guneste kavrulmasi, kiri gostermesi vs) bu kadar cok siyah renk araba ithal edilmesi sadece fiyat avantaji ile aciklanabilir. Yani ana firma bu renk arabalari daha ucuza aliyor ama gumus rengi fiyatina satiyor. Bunun mantikli baska bir aciklamasi var mi merak ediyorum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Toyotacı Oldum
  • Kan Grubu: A-
« Yanıtla #133 : Mart 25, 2009, 17:20:27 »
hepsi boş arkadaşlar. ben 2009 corolla comfortu 2008 ağustosta 35.750 e aldım, şimdi ötv indirimli fiyatı 33.700.   2000 lira zararımı devlet bana iade ececekmi? yani aynı araçtan devlet 2 farklı vergi almış olmuyormu? tüketici yasasına göre bankalar faiz oranlarını düşürdüğünde, eski faiz oranlarından alınan  kredilerde başvuru yapılırsa yeni oranlardan ödeme planı yapılması gerekiyor. vergi içinde aynı şey söz konusu olmalı. 
[img=http://img221.imageshack.us/img221/9213/tominm4.jpg][/url]

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 17 kere teşekkür etti
« Yanıtla #134 : Mart 25, 2009, 17:30:08 »
hepsi boş arkadaşlar. ben 2009 corolla comfortu 2008 ağustosta 35.750 e aldım, şimdi ötv indirimli fiyatı 33.700.   2000 lira zararımı devlet bana iade ececekmi? yani aynı araçtan devlet 2 farklı vergi almış olmuyormu? tüketici yasasına göre bankalar faiz oranlarını düşürdüğünde, eski faiz oranlarından alınan  kredilerde başvuru yapılırsa yeni oranlardan ödeme planı yapılması gerekiyor. vergi içinde aynı şey söz konusu olmalı. 

Yusuf Bey, vergi konusunda bir şey diyemem ama faiz konusunda kesinlikle hiç bir hakkınız olamaz. Bu şekilde bir faiz indirimi dünyanın hiç bir ülkesinde uygulanmıyor ve uygulanamaz da. Bunu bir ticaret olarak düşünün. Bir yerden bir ürün aldınız. Bir hafta sonra fiyatı düştü. Satıcıya gidip bana farkını iade et diyebilir misiniz. Böyle şey olur mu? O zaman hiç bir banka sabit oranla kredi kullandırmaz.

Vergi konusunda da size ben bir soru sorayım. Eğer tersine ÖTV oranı artmış olsaydı, siz fazladan 2000 TL ödeme yapmaya razı olur muydunuz?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • No pain no gain...
  • Kan Grubu: 0+
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #135 : Mart 25, 2009, 17:48:51 »
Bu biraz şeye benzemiş..Bizden cihaz alan doktor müşteriler muayenehaneler kapatılacakmış diye bizi arayıp bu cihazı biz geri vermek istiyoruz diyorlar...50.000 USD + bahsettiğim cihazlar da yani....Ya diyorum siz gidip Ford transit alıp bir iş kurduğunuzda kriz çıkınca mevzuat değişince kardeş bunu geri alın diyormusunuz Otokoç'a...
Malesef oluyor böyle şeyler...
1982 Land Rover Series III 88 inch SWB hobi aracı
2009 Peugeot 207 1.4 Trendy 90 hp hanımın aracı
2011 Citröen C4 1.6 e-Hdi 112 hp şirket aracı

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '94
  • 14 kere teşekkür etti
  • 33 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #136 : Mart 25, 2009, 19:23:31 »
Bugun okudum gazetede, hukumet bazi kalemlerde KDV ve harc indirimi yapacakmis. Insallah milletimizin hali vakti yerinde olmayan kismina da yarar saglanir.
Fe... :-)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #137 : Mart 25, 2009, 20:26:17 »
  Ahmet, kusura bakma :) onu bazı detaylarını öğrendim, oturup ya gülersin, ya da ağlar. imalat sanayiinde kulanılan üretim cihazlarının Kdv. sini düşürmüşler. Bu cihazların çoğu yurt dışından geliyor. Ayrıca sorun zaten elinde bu cihazları ve işçisi olan kuruluşların alıcı bulamaması ve bu cihazlarla üretim yapamaması. Öyle atelyeler biliyorum ki elindeki tezgahlara 8-10 aydır el değmiyor. Sorun o tezgahların çalışıp üretmemesinde zaten.
 Bu arada şöyle bir denklemde kurulabilir; araçları alanların büyük kısmı kredi kullanıyor. Bankaların ise yine büyük kısmı yabancıların elinde. Zaten satılan araçların büyük kısmıda ithal. Zaten Osmanlıda satılan madenler Atatürk zamanında Millileştirildi. Şimdi ise toprağın altı ile beraber üstüde satılıyor. Belediyelerin aldığı otobüsler bile (Türkiyede yabancı marka dahi olsa bir sürü otobüs üretim tesisi varken) ithal. Tüm bu durumu bir hane gibi düşünün. 5Tl. kazanılıyor her ay o hanede. Ama gider 8Tl. Açık ya borçla (kredi vs.) kapanacak ve onun yetmediği yerde de ata yadigarları (bu durumda tv vs.) satılacak. Bunun sonu sokakta biter. Böyle giderse  ileride Tl. bile kalmazsa şaşmam. Türkçeyi ise aile içinde çocuklarımıza öğretiriz artık.
 Kötümseer olmak gerçekten istemem ama duruma iyi bakmak lazım. Yabancı kaynakların ülkeye girmesini kesinlikle isterim ve girmeli de. Ama bu kaynakların ne için girdiğine bakmakda lazım. Üretim tesisi açmak için mi, yoksa hazır tesisleri, madenleri bankaları ! almak için mi?
 İnşallah ben yanılırım ve Türkiye ile Türk halkı daha ferah günler görürler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: ---
« Yanıtla #138 : Mart 26, 2009, 11:59:28 »
Benim de yorumum olacak bu indirimlere
tamam ötv indirimi oldu ama indirimden birkaç gün önce arac markaları fiyatlarına zam yaptı.sonra devlet ötv indirimi yaptı.yani bindirim oldu önce sonra indirim.neyse yine de bir indirim söz konusuydu ötv faktorunden.kriz var diyorlar herkez araba alıyor bu da bir tezatlık.neyse konu dağılmadan devam edeyim.bayilere gittiğimizde araç yok.nisan ve mayıs aylarını veriyorlar.bir markanın sitesinde batıgım fiyatlar nisan ayında kadardı.benim düşüncem nisan ayında zam geleceğidir.benim anlamadıgım nokta şu Hani Stok vardı.stoklar 2 haftada mı eridi hemen ? ötv indiriminin ne anlamı kalacak zam yapınca ? burada karlı olan araba üreticileri

farklı bir noktaya da değinmek istiyorum.Bizim sorunumuz yerli arabalarla ilgiliydi.stok yerli üretimdeydi.ama ötv indirimi hem yerli hem de ithal arabaya geldi.zaten ithal arabada bir stok sorunu olamaz çünkü zaten ithal dışarından geliyor.bence bu indirim sadece yerli otoya olmalıydı

Yanlısım Olduysa Affola.İyi Günler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • 17 kere teşekkür etti
« Yanıtla #139 : Mart 26, 2009, 13:01:33 »
Çağrı Bey, otomobil de dahil olmak üzere yapılmakta olan bu ÖTV indirimlerinin amacı, talebi esnek* olan mallarda, birikmiş stokların eritilmesi yoluyla piyasaya ağır kesici vermektir. Bildiğiniz gibi ağrı kesicinin tedavi edici hiç bir özelliği yoktur, sadece geciçi bir süre sıkıntınızı unutursunuz ama hastalık yine yerinde durmaya devam edecektir. Talep devam etmediği sürece düşük kapasite ile çalışan veya tamamen durmuş fabrikalar yeniden üretime geçmeyecek, çeşitli nedenlerle ertelenen talep 3 aylık süre dolayısıyla birdenbire iştahlanıp, daha sonra doyduğu zaman şu ankinden çok daha büyük sıkıntılar yaşanabilecektir. Daha yapısal tedbirler alınması gerekir ama bu çok uzun bir konu olacağı için burada detaya girmek istemiyorum. Özellike indirimlerin 3 aylık geçici bir süre için olmasını çok anlamsız buluyorum. Nakit sıkışıklığı içinde olan piyasanın tüketiciler tarafından finanse edilmeye zorlanmasından başka bir şey değildir bu bence.

* Bilmeyenler için esnek talebi şu şekilde açıklayayım. Fiyatta oluşan herhangi bir artış veya azalış neticisinde, talep oran olarak fiyattan daha fazla artıyorsa buna esnek talep deniyor. Örnek vermek gerekirse herhangi bir bayi fiyatı 40.000 TL olan bir araçtan ayda 20 adet satarken, % 10'lık bir fiyat indirimi neticesinde 36.000 TL'den 26 adet satarsa adet bazında % 30 artış sağlamış olur. Temel tüketim maddeleri hariç hemen hemn tüm malların talebi esnektir. Talebi esnek mallarda fiyat indirimleri her zaman ciroyu arttırır. Zam ise tam tersine düşürür. Devlet de ciro dolayısıyla vergi matrahı artacağı için zarara uğramamış olur. Burada şu soruyu sorabilirsiniz. Devlet, ÖTV oranlarını düşürmek yoluyla toplam tahsilatı artırabiliyorsa o zaman neden derhal tüm oranları kalıcı olarak düşürmüyor. Cevabı ise çok basit, cari açık endişesi nedeniyle. Başta aşırı değerli döviz kuru olmak üzere üretim girdilerinin pahalı olduğu kısacası üretim yapmanın çok zor olduğu bir ülkede siz ÖTV oranını düşürürseniz piyasayı ithalat cenneti haline getirirsiniz. Bunu kimse göze alamıyor. Gümrük Birliği dolasıyla Avrupa Birliği'nden gelen ithal ürünlerden gümrük vergisi alınmadığından, ithal edilen ürünler kanunen millileşmiş yani yerli sayıldığından, ÖTV ve KDV de ihracat sayılmayan tüm satışlarda alınması zorunlu bir vergi türü olduğundan burada yerli yabancı şeklinde bir ayırım zaten yapılamaz. İmzaladığımız anlaşmalar nedeniyle gümrük vergisini de arttıramayız, çünkü bizim ürünlerimiz de Avrupa Birliği ülkelerine gümrüksüz giriyor. Zaten ben bu tür koruma duvarlarına kesinlikle karşıyım. Bütün ülkeler koruma duvarları çekerse dünya ticareti büyük sekteye uğrar ve hızla fakirleşiriz. Devletin görevi ithalatı caydırmak değil, üretimi teşvik edici önlemleri almak olmalıdır.