Gönderen Konu: 10.000 Km de fren diski yamulur mu ?  (Okunma sayısı 8713 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 136 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
10.000 Km de fren diski yamulur mu ?
« : Mart 22, 2017, 11:40:44 »
Merhabalar,
Ekim 2015 tarihinde aracım 132.000 km de iken  fren disklerimi ve balatalarımı TRW marka ile değiştirmiştim.  Şu an aracım 142.000 km de.  Frene basınca titreme oluyordu son zamanlarda. Bende  uzunca süredir rot-balans ayarı yaptırmadım ondandır diye pek önemsemiyordum. Dün rot- balans ayarı yaptıdım ( bir rot balans ayarının hidrolik olmayan bir direksiyonda bu kadar rahatlatma yapacağı hiç aklıma gelmezdi) , ama titreme yine geçmedi. (Rot - balanscı fazla zaman geçmeden yani rot balans ayarı bozulmadan diskleri değiştir/tornalattır dedi)  Ustaların teşhisi net: Diskler değişmeli.  E daha 10.000 km oldu dedim.  Hani bir söz vardır ya  " Yan yattın, çamura battın"  İşte diskler soğukken su tutturmuşundur,  yağmurlu havaada suyun içinden geçmişindir ( Yok dedim, yolda su varsa aracı helikopter moduna aldım  >:( )  gibi klasik söylemler.

Şimdi sonuç; Araç 60 km/h ve üzerindeki hızlaarda iken frene basınca direksiyon titriyor. Diskleri ve balataları takalı daha 10.000 km olduğu için disklerde tornalama için yeterli seviyede mesafe olduğunu düşünüyorum. 

1-Diskleri tornalatırsam balataları da değiştirmelimiyim ?
2-Disk değiştirme / tornada düzeltme işleminden sonra  rot - balans ayarlaması tekrar yapılmalı mı?
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Toyota Club Türkiye

10.000 Km de fren diski yamulur mu ?
« : Mart 22, 2017, 11:40:44 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • MEB
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: '17
  • 68 kere teşekkür etti
  • 78 kere teşekkür edildi
Ynt: 10.000 Km de fren diski yamulur mu ?
« Yanıtla #1 : Mart 22, 2017, 11:51:26 »
Hocam yağmurdan yada su birikintisinden bişey olmaz, nasıl olmaz, şöylek ki; zaten devamlı frenle gitmiyoruz ancak uzun bir rampa inip sonrada rampa bitince aracı hemen yıkatırsak disk yamulur.Yoldan çıkıp park etmek için bir kaç defa frene basınca ne kadar ısınırki. ;)
2003 benzinli  terra 1.6 VVT-I  dan sonra 2017 1,6 advance manuel benzinliyle yola devam.

Üç günlük seyisler ve 40 Yıllık işi karıştırıyorlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 216 kere teşekkür etti
  • 272 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Mart 22, 2017, 14:19:13 »
Tornaya 50-70 TL vermektense, eğer varsa 100-150 TL ye yeni disk almak daha mantıklı. Zaten malzeme sizi üzmüş. Torna kesin olarak kurtarıp sorunu halleder diyen varsa da ben çok itibar edemem. KM veya zaman ile çok mukayese olamaz, sonuçta demir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Kan Grubu: A+
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mart 22, 2017, 14:51:17 »
Geçmiş olsun Osman.

Jant, lastik balans bozukluğu disk, rot vs etki eder.
Disk değiştiğinde balata da değişmelidir. Çünkü balata yüzeyi de eski diskin bozuk yüzeyine göre şekil almıştır, yeni diski bozar.
Disk kalitesi iyi, soğutması da ideal ise (jant şekli dahil) disk yağmurdan kolay kolay bozulmaz, araç aşırı performanslı kullanılmıyorsa.
Disk yüzey bozukluğu çok az ise ve disk içinde tazan kalınlık tölere değerlerini karşılıyor ise (işlem sonrası) torna yapılabilir, bu durumda balata yüzeyi de kontrol edilmeli. Tavsiye etmesem de ince ve teknik işlem ile kullanılabilir. Bu işlem sırasında balata yanmamalı (özelliğini kaybetmemeli). Ayrıca balata-disk uyumlu değil ve balata aşırı sertse disk yüzeyi zarar görebilir. Diskte aşınma çoksa bu anlaşılır. En ideali yeni, uygun balata-disk takımı. Değişimde eski ise hidroliği de değiştirmeni tavsiye ederim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 136 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Mart 22, 2017, 15:26:17 »
Daha önceki disk ve balata değişiminden sonra rot balans ayarı yapılmamıştı.  Acaba ondan kaynaklanabilir mi ?  Yoksa öyle performanslı araba kullanma falan yok bende.  İşte orta yaşlı adam kullanışı  :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #5 : Mart 22, 2017, 17:20:51 »
Rot kolları sökülürse rot ayarı gerekir, ya da yanal ve dikey darbelerde. Bu da kaldırıma çıkmak vb durumlarda olur. Lastik janttan çıkarılır ya da yine yandan yüksek kakdırıma çıkılır, çukura ters düşülürse, lastik ya da janta bir şey yapışırsa balans bozulur. Senin durumda balans ve rotu ilgilendiren bir şey yok Osman. Ama dediğim gibi, beraber hareket eden parçalar zaman ve hıza bağlı olarak birbirini etkiler. Yani tekerde balans bozukluğu varsa bir süre sonra diskte de olur, diskte varsa bir süre sonra tekerde de.
Şu an balans ve rot düzgün ise, disk ve balata tekrar ayara gerek olmadan değişir. Hatta kendin de değiştirebilirsin.
Gençliğin en güzel yerlerindesin bence.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 218 kere teşekkür etti
  • 1364 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Mart 22, 2017, 17:57:04 »
disk ve fren konusunda,yeni araç alındığında bile ilk 500 km aşırı sert frenlerden kaçının diyorlar,siz bunu yapmamış olabilirsiniz,torna vs gibi işlere malzemeyi görerek karar verilmeli,rot balans işine gelince tr yollarında 10 bin km de bir kontrol ettirmekte fayda var,lastik değişim,ön düzen değişikliği olmasa bile,sonuç olarak bütçeyi ayarlayıp,10 yılı geçmiştir ,fren hortumlarını,hidrolik yağını,diskleri ve balataları değiştirip yeniden rot balans yaptırıp yola çıkmalı diyorum,ancak forumda önerilen balata markası ve diskleri taktırmalı,uyum ve kalite olmazsa böyle masraf çıkıyor.
Tokay Ceritoğlu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 136 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Mart 22, 2017, 22:33:44 »

Gençliğin en güzel yerlerindesin bence.

Tamam artık diskler değişmese de olur.  Bu beni epey götürür. :D

O zaman benim diskleri,  tekerde  olan balans bozukluğu yamulttu  bu verilere göre Hakan. Neyse yaklaşık 500 km lik acil bir yolculuğum var. Ondan sonra disk ve balataları değiştireyim.

Mesaj Birleştirildi: Mart 22, 2017, 22:52:51
disk ve fren konusunda,yeni araç alındığında bile ilk 500 km aşırı sert frenlerden kaçının diyorlar,siz bunu yapmamış olabilirsiniz,torna vs gibi işlere malzemeyi görerek karar verilmeli,rot balans işine gelince tr yollarında 10 bin km de bir kontrol ettirmekte fayda var,lastik değişim,ön düzen değişikliği olmasa bile,sonuç olarak bütçeyi ayarlayıp,10 yılı geçmiştir ,fren hortumlarını,hidrolik yağını,diskleri ve balataları değiştirip yeniden rot balans yaptırıp yola çıkmalı diyorum,ancak forumda önerilen balata markası ve diskleri taktırmalı,uyum ve kalite olmazsa böyle masraf çıkıyor.

Daha öncekiler TRW marka idi. O zaman da epey bir araştırmanın sonucunda değişikliği gerçekleştirmiştim.  Yine kaliteli bir ürün taktırırım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 130000
  • 305 kere teşekkür etti
  • 312 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Mart 22, 2017, 23:38:07 »
TRW aslında OEM üretici markasıdır fakat öyle bir piyasayız ki çakma ürünlerde mevcut.

Bence TEM toyota ufuk beyden orjinal parçaları alıp tamircinize götürtüp değiştirin.Değişiklik sonrasında ise işini hakkıyla yapan bir rot-balanscıda ayarlarınızı yaptırıp ilk 1000km boyunca araçta ani frenlemelerden sakınarak kullanın.
Corolla 2017 1.6 Advance 1.6 MDS

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 136 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Mart 22, 2017, 23:54:43 »
TRW aslında OEM üretici markasıdır fakat öyle bir piyasayız ki çakma ürünlerde mevcut.

Bence TEM toyota ufuk beyden orjinal parçaları alıp tamircinize götürtüp değiştirin.Değişiklik sonrasında ise işini hakkıyla yapan bir rot-balanscıda ayarlarınızı yaptırıp ilk 1000km boyunca araçta ani frenlemelerden sakınarak kullanın.

Daha 50 km önce rot balans ayarı yapıldı.  Ve bu 50 km oldukça sakin bir yolculuktu. Yani şimdi siz diskleri ve balataları değiştirdikten sonra tekrar mı rot balansa girin diyorsunuz ?

Sadece rot balans ayarı için Uşak'ta 50 TL verdim. Biraz abartı geldi ama yapacak bir şey yok.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 305 kere teşekkür etti
« Yanıtla #10 : Mart 23, 2017, 00:10:38 »
Daha 50 km önce rot balans ayarı yapıldı.  Ve bu 50 km oldukça sakin bir yolculuktu. Yani şimdi siz diskleri ve balataları değiştirdikten sonra tekrar mı rot balansa girin diyorsunuz ?

Sadece rot balans ayarı için Uşak'ta 50 TL verdim. Biraz abartı geldi ama yapacak bir şey yok.

Bizim burada usta bakar rot ayarında bi problem tespit edmez ise işlem yapmaz ve ücret almaz.Uşakta biraz değişik galiba :)

Rot ayarı olmasa bile balans ayarı şart gibi geliyor bana.Tabi balansı lastiği araçtan çıkarıp yaptırıyorsanız bi şey diyemem doğru balans uygulaması o değil.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #11 : Mart 23, 2017, 07:55:03 »
Yunus, o da bir yaklaşım. Diğer yandan; F1'de ya da Rali yarışlarında da o hızlara rağmen dışarıdan takılıyor önceden balans ayarlı tekerler. Araç üstünde yaparken lastik omuzları da çok yıpranıyor.
Balans düzgünse, lastik janttan ayrılmadıysa, teker aynı yere takılırsa balansa gerek kalmaz balata-disk değişiminde. Bir de bazı araçlarda göbekte plastik bir parça oluyor, onun da durumuna bakmak lazım.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 136 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Mart 23, 2017, 11:08:54 »
Şu hafta sonu yolculuğumu bir  yapayım,  ürünleri alıp değişimi kendim yapma düşüncesindeyim. Bir 50-70 TL  daha vermek istemiyorum. Elimden gelir az buçuk.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #13 : Mart 23, 2017, 16:25:13 »
Uygun mekan varsa, sakin sakin yapılır. Balatalar alışma kesitli ise yönüne dikkat et.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 136 kere teşekkür etti
« Yanıtla #14 : Mart 23, 2017, 16:37:37 »
Uygun mekan varsa, sakin sakin yapılır. Balatalar alışma kesitli ise yönüne dikkat et.

Hakan dediğinden  bir şey anlamadım ama, çıkartırken dikkatlice bakarak söker  aynen ona göre de takarım.  Zaten alacak olduğum balata ve diskin yanında bir tane de  balata spreyi alacağım, işlem tam olsun.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 305 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Mart 24, 2017, 00:21:36 »
Hakan dediğinden  bir şey anlamadım ama, çıkartırken dikkatlice bakarak söker  aynen ona göre de takarım.  Zaten alacak olduğum balata ve diskin yanında bir tane de  balata spreyi alacağım, işlem tam olsun.

Demek istenen araç tekerlerinin dönüş yönleri olduğu gibi balatalarında yönleri olabilir demek istenmiş.Yani iç tarafın balatasını dış tarafa takmayın demek istenmiş

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 136 kere teşekkür etti
« Yanıtla #16 : Mart 24, 2017, 11:01:51 »
Demek istenen araç tekerlerinin dönüş yönleri olduğu gibi balatalarında yönleri olabilir demek istenmiş.Yani iç tarafın balatasını dış tarafa takmayın demek istenmiş

Benimkiler düz galiba. TRW GDB323

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #17 : Mart 24, 2017, 18:13:22 »
Evet düz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 307000
  • Model Yılı: '96
  • 7 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Mart 29, 2017, 11:24:41 »
Aynı sorunu bende yaşadım, daha 10 bin olmadan beninmde titreme başladı, disk ve balata TRW marka idi yeni takılmıştı ve ben başka birkaç işlem daha yaptırmıştım bu nedenle rot balans ayarı yapıldı. Yani rot balans ile bir ilgisi yok, TRW diskleri internetten aldım orjinal olmama durumu var mı bilmiyorum aldığım site otosupermarket.com ancak ben bir sonrakine TEM otodan almayı düşünüyorum buradaki herkes tavsiye ediyor. Ustamın bana demesi senin ki ile aynı diskler sıcakken araç yıkamaya girmişsindir oldu. Daha önce hiç bir aracımda böyle birşey başıma gelmedi ilk kez oluyor.  Şu an 70 TL vererek diskleri tornalattırdım sorun çözüldü, ancak frene bastığım da metal sesi bir ötme var. Bu bir sorun teşkil eder mi buradaki arkadaşlar yardımcı olur ise sevinirim.
Corolla 96 Xli

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Dinozor
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 56100
  • Model Yılı: '16
  • 218 kere teşekkür etti
  • 1364 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Mart 29, 2017, 11:48:09 »
ötme sesini yaşayan arkadaşların servise gittiklerinde balata yüzeyinin temizlendiğini,bir kanal açılarak biriken tozların tahliyesinin sağlandığını ve belirli bir süre sorun yaşamadıklarını duydum,burada önemli olan disk ve balata kalınlığı,eğer makul ölçüler içinde ise telaş etmeye gerek yok diye düşünüyorum.
Tokay Ceritoğlu