Gönderen Konu: 10.000 Km de fren diski yamulur mu ?  (Okunma sayısı 8714 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 1998 TOYOTA RAV4 2.0
    • atilla abinin araba ve toyota dostları
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 247500
  • Model Yılı: '98
  • 580 kere teşekkür etti
  • 958 kere teşekkür edildi
Ynt: 10.000 Km de fren diski yamulur mu ?
« Yanıtla #20 : Mart 29, 2017, 12:55:02 »
arkadaşlar süratle giderken kuvvetli ve devamlı fren yapıp diskleri ateş gibi ısıtıp ardından su birikintisine girerseniz araba sıfır km de olsa bile diskler yamulur bu fizik kanunudur , ne diskin ne arabanın markasıyla alakası yoktur. yolda devamlı fren yapmayın , fren yapıp arabayı yavaşlattıktan sonra freni bırakın disler soğusun sonra yine basarsınız böylece uzun yokuş aşağı yollarda frenlerinizi korur balata sarfiyatını bile azaltırsınız.
1998 TOYOTA RAV4 2.0 manuel ,http://www.toyotadostlari.com/

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Mart 29, 2017, 12:55:02 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 216 kere teşekkür etti
  • 272 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Mart 29, 2017, 14:20:24 »
arkadaşlar süratle giderken kuvvetli ve devamlı fren yapıp diskleri ateş gibi ısıtıp ardından su birikintisine girerseniz araba sıfır km de olsa bile diskler yamulur bu fizik kanunudur , ne diskin ne arabanın markasıyla alakası yoktur. yolda devamlı fren yapmayın , fren yapıp arabayı yavaşlattıktan sonra freni bırakın disler soğusun sonra yine basarsınız böylece uzun yokuş aşağı yollarda frenlerinizi korur balata sarfiyatını bile azaltırsınız.

Teşekkürler Atilla Abi, kendini çok özletme bizlere.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 136 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #22 : Mart 29, 2017, 14:58:06 »
Arkadaşlar,  diskleri almış olduğum site ile iletişime geçip, ürünleri alalı 2 yılı geçmediğini, taktırdıktan sonra daha 10.000 km yol gittiğimi ve bu disklerin  garantiden değiştirmek istediğimi söyledim. Bana dedikleri,  eski diskleri bize gönderin,  bizde TRW ye gönderelim. Eğer garantiden değişimi onaylarlarsa  paramın iade edileceğini söylediler. Tabii bu süreçte ya araç hiç kullanılmayacak, yada yeni disk alınıp kullanılacak.

Ayrıca çok iyi tanıdığım bir usta da, boşuna masraf etme, diskleri tornalattır, balataları da gerekirse üzerlerini zımparalattır sorunun hallolsun. Çünkü daha 10.000 km de ne disk nede balata biter  dedi. Hem torna yapılan disk daha zor yamulurmuş/deforme olurmuş. Ne yapacağımı şaşırdım.

Bu arada, fren hidrolik sıvısını da tamamen değiştirmek istiyorum.  Genelde 500ml kutularda satılıyor. Bizim araç için 500 ml yeterli olurmu acaba, yoksa 1 litre mi alınmalı.
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 216 kere teşekkür etti
« Yanıtla #23 : Mart 29, 2017, 15:44:21 »
Arkadaşlar,  diskleri almış olduğum site ile iletişime geçip, ürünleri alalı 2 yılı geçmediğini, taktırdıktan sonra daha 10.000 km yol gittiğimi ve bu disklerin  garantiden değiştirmek istediğimi söyledim. Bana dedikleri,  eski diskleri bize gönderin,  bizde TRW ye gönderelim. Eğer garantiden değişimi onaylarlarsa  paramın iade edileceğini söylediler. Tabii bu süreçte ya araç hiç kullanılmayacak, yada yeni disk alınıp kullanılacak.

Ayrıca çok iyi tanıdığım bir usta da, boşuna masraf etme, diskleri tornalattır, balataları da gerekirse üzerlerini zımparalattır sorunun hallolsun. Çünkü daha 10.000 km de ne disk nede balata biter  dedi. Hem torna yapılan disk daha zor yamulurmuş/deforme olurmuş. Ne yapacağımı şaşırdım.

Bu arada, fren hidrolik sıvısını da tamamen değiştirmek istiyorum.  Genelde 500ml kutularda satılıyor. Bizim araç için 500 ml yeterli olurmu acaba, yoksa 1 litre mi alınmalı.

Trw için de şansınızı dener ve iade para alırsanız sıfır diske tornalanmış diskten ucuza sahip olursunuz. trw yi iade etme olayını destekleme sebebim; sizin bozacak bir faktör olmamasına rağmen çabuk/kolay bozuldu yazmanız.

Tekrar hatırlatayım;
Tornaya 50-70 TL vermektense, eğer varsa 100-150 TL ye yeni disk almak daha mantıklı. Zaten malzeme sizi üzmüş. Torna kesin olarak kurtarıp sorunu halleder diyen varsa da ben çok itibar edemem. KM veya zaman ile çok mukayese olamaz, sonuçta demir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 136 kere teşekkür etti
« Yanıtla #24 : Mart 29, 2017, 16:07:59 »
Peki fren hidrolik sıvısının ne kadar kullanılacağı hakkında bilginiz var mı ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3164 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #25 : Mart 29, 2017, 16:49:10 »
2 yıl ya da 40bin km. deniyor. 2 kutu yeterli diye tahmin ediyorum. Borulardaki ve haznedeki toplam değişim için 2 kutu kullanmıştım ve 2. kutunun yarısı kadar kalmıştı.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 259400
  • Model Yılı: '95
  • 72 kere teşekkür etti
  • 61 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #26 : Mart 29, 2017, 16:55:06 »
Ben değişim için 1 litre almıştım, fazlaca kullandığım halde bitmedi. İdareli kullanırım derseniz 500 ml. yoksa 1litre.
Efsane '95 XEI

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Kan Grubu: A+
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #27 : Mart 29, 2017, 18:43:29 »
Osman, 500ml iki kutu öneririm.
Hidrolik sıvılar özellik ve kalitesine göre 2-5 yıl gider. Örneğin bazı tip dot 4 lerin 5 yıl. Class ları da önemli.
Eskidiğini anlamanın en iyi yolu rengine bakmak. Kahverengi tarzında koyulaşmaya başladı ise değişmek gerekir. Siyaha döndü ise contalar da kontrol edilmeli.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 216 kere teşekkür etti
« Yanıtla #28 : Mart 30, 2017, 08:36:52 »
Ben 2 kutu DOT4 ile komple fren borularını da boşaltarak yeniledim. Ayrıca debriyaj hidroliğini de yeniledim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Artık O Bir Çinli
  • Araç: ---
  • Kilometre: 22000
  • Model Yılı: '23
  • 278 kere teşekkür etti
  • 474 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #29 : Mart 30, 2017, 09:26:44 »
Bizim burada usta bakar rot ayarında bi problem tespit edmez ise işlem yapmaz ve ücret almaz.Uşakta biraz değişik galiba :)

Rot ayarı olmasa bile balans ayarı şart gibi geliyor bana.Tabi balansı lastiği araçtan çıkarıp yaptırıyorsanız bi şey diyemem doğru balans uygulaması o değil.

@YUNUS EMRE ANDAÇ (31887)  bu dediğin rotcu bana söylediğin rottest mi? Ben ön düzeni yaptırdım ancak henüz rot ayarına gitmedim. Birde ne kadar alıyorlar rot ayarı için?
2002 E11 Corolla----2006 Corolla HB----2006 Focus Sedan----2004 Honda Accord----98'Palio--99'Astra----2016 Astra J----2017 Clio----2020 Corsa----2012 Honda ACCORD----2011 Honda CR-V----2020 Corolla son olarak 2023 Chery Omoda5

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 130000
  • Model Yılı: '17
  • 305 kere teşekkür etti
  • 312 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #30 : Mart 30, 2017, 09:51:38 »
@YUNUS EMRE ANDAÇ (31887)  bu dediğin rotcu bana söylediğin rottest mi? Ben ön düzeni yaptırdım ancak henüz rot ayarına gitmedim. Birde ne kadar alıyorlar rot ayarı için?

Bildiğim kadarıyla en son 30-40 lira civarıydı abi :) Evet Rottest  :)
Corolla 2017 1.6 Advance 1.6 MDS

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 136 kere teşekkür etti
« Yanıtla #31 : Mart 30, 2017, 10:43:01 »
O tekerleri bir platformun üzerine koyarak sağa sola sert darbeler yapıyorlar ya,  tüv türk  te yapıyor  o değil.  Her tekeri krikoyla kaldırdı, mini arabasına bindi, ön tekerler için içerden birisi vitese  takıp 80 km/h hızı çıkardı öyle yapıldı. Arka tekerler ise  o mini arabanın kendi silindiri var ya tekerleri onunla döndürdü öyle  yaptı. Allah var usta; kardeş sen bu arabayı hiç rot balansa koymadın mı  dedi. demekki epey bi ayarı kaçmıştı :)   O kadar ki ayar sonrası araca binince bir ara hidrolik direksiyon bir araca bindim zannettim kendimi.

Bu arada her ne kadar fren disklerini ve balataları kendim değiştirmek istesemde, bir fiyat alayım dedim. Fren disk ve balata değişimi ile fren hidrolik sıvısının komple değişimine 60 TL istediler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #32 : Mart 30, 2017, 16:49:41 »
Rot ve balans genel yürüyen düzen sağlığı için önemli. Jantlar iyi, kullanım da uygunsa aslında kolay bozulmaz balans, rot da öyle.
Fiyat uygun aslında.

2 adet 500ml lik hidrolik sıvıdan biraz artacaktır, bir süre kutusunda dayanır, gerekirse eklersin. Fren hidrolik kabını sürekli açmamak lazım bu arada. İyi bir hidrolik seç, uzun ömürlü. Kaliperlerden komple değişince. Hidrolik araca hiç gelmesin, gelirse hemen silmek gerekir. Ayrıca kap ve çevresi temiz olsun, hiç yabancı madde karışmamalı, toz sigara külü vs.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 136 kere teşekkür etti
« Yanıtla #33 : Mart 31, 2017, 11:18:46 »
Rot ve balans genel yürüyen düzen sağlığı için önemli. Jantlar iyi, kullanım da uygunsa aslında kolay bozulmaz balans, rot da öyle.
Fiyat uygun aslında.

2 adet 500ml lik hidrolik sıvıdan biraz artacaktır, bir süre kutusunda dayanır, gerekirse eklersin. Fren hidrolik kabını sürekli açmamak lazım bu arada. İyi bir hidrolik seç, uzun ömürlü. Kaliperlerden komple değişince. Hidrolik araca hiç gelmesin, gelirse hemen silmek gerekir. Ayrıca kap ve çevresi temiz olsun, hiç yabancı madde karışmamalı, toz sigara külü vs.

Senin bu dediklerini tamircide biliyordur inşallah Hakan.   

Bir fıkra geldi aklıma;
Adamın birisi bir bahçeye girmesi gerekiyor, bahçe kapısında bir  köpek sürekli ona karşı havlıyor, adam da korkusundan giremiyor. Yoldan geçen birisi; " - Korkma havlayan köpek ısırmaz, gir içeri " diyor. Adamın cevabı net : " - Ya sizin dediğinizi bu köpek bilmiyorsa..."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #34 : Nisan 01, 2017, 10:47:30 »
Senin bu dediklerini tamircide biliyordur inşallah Hakan.   

Bir fıkra geldi aklıma;
Adamın birisi bir bahçeye girmesi gerekiyor, bahçe kapısında bir  köpek sürekli ona karşı havlıyor, adam da korkusundan giremiyor. Yoldan geçen birisi; " - Korkma havlayan köpek ısırmaz, gir içeri " diyor. Adamın cevabı net : " - Ya sizin dediğinizi bu köpek bilmiyorsa..."
Aynen durumu anlatmış fıkran Osman. Temelde her sektörde eksiklikler maalesef var biliyorsun Osman. Çarpma, bölmeyi iyi öğrenmeden türev, integral uygulamak olmuyor. Keşke temel de her açıdan iyi olsa da iş kazaları vs azalsa. Prensip şart, işi kurallarına uygun, etik, her detayı düşünerek yapmak lazım, bazen 1 vida çok önemli olabiliyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 136 kere teşekkür etti
« Yanıtla #35 : Nisan 17, 2017, 16:47:14 »
Arkadaşlar, fren disklerini ve balataları, akabinde de fren hidrolik sıvılarını değiştirdim. Hepsi  TRW marka oldu. Ancak garip olan bir şey  ürünleri aracımın şase numarasına göre seçmeme rağmen disklerin göbekleri 0,9 mm küçük geldi. Bizde tornada genişleterek değişim  işlemini gerçekleştirdik. Şu an titreme olayı çözüldü. 

Bu arada önceki disklerimi (yine trw marka) garantiye göndermek istedim, aldığım firma önce direk TRW Türkiye distribütörüne göndermem gerektiğini söyleyince  ilgili firmayı aradım, firma ürünlerin satıcı firma tarafından taraflarına ulaştırılması gerektiğini, müşterilerini mağdur etmeyeceklerini, disklerde fabrikasyon bir hata varsa mutlaka değişim/para iadesi şeklinde yardımcı olacaklarını söylediler. Ancak garanti kapsamı doğru ürün doğru araca takılmış mı,  üründe herhangi bir (torna işi gibi) modifikasyona gidilmiş mi? Bunlar yapıldı ise yani yanlış ürün veya modifiye garanti kapsamından çıkıyor.  Bu arada eski diskleri değiştiren ustamı arayıp sordum,  o zaman da tornaya girmiş bizim diskler. Yani kısaca garanti işi yattı. Oysa ki satın aldığım firma bana geri dönüp, beyefendi siz diskleri gönderin biz garantiye göndereceğiz demişlerdi.

Bu arada dikkatimi çeken diğer bir olay ise sürekli olmamakla beraber, frene basınca bazen pedal çok yumuşak oldukça ilerde kavrarken o anda ayağımı pedaldan aniden çekip tekrar basarsam fren normal halde tutuyor. Bu her zaman olmuyor.  Yani düşünün 10 defa frene basıyorsam bu olay 2-3 seferinde oluyor.  Nedenini daha tam anlayabilmiş değilim.  Bu da özellikle kısa mesafede yada şehir içi trafikte tehlikeli olabilir. Çünkü frene basarsın onunda ilerde kavrayacağı  tutar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
« Yanıtla #36 : Nisan 17, 2017, 17:34:04 »
Hayırlı olsun Osman.

Son anlattığın durum fren ana merkez contaları ile ilgili olabilir. Conta değişmesi gerekirse kesinlikle kaliteli ürün al, zaten uygun bir pakettir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 216 kere teşekkür etti
« Yanıtla #37 : Nisan 19, 2017, 11:09:12 »
Değişim sonrası yağ seviyesi, arka kampana ayarı, bağlantı yerlerinde kaçak/sızdırma kontrolü ve Hakan Bey'in dediği ana merkez kontrol edilmeli.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 136 kere teşekkür etti
« Yanıtla #38 : Nisan 20, 2017, 16:37:55 »
arka kampana ayarı 

Bu neden gerekli anlayamadım ?

Mesaj Birleştirildi: Nisan 20, 2017, 19:45:34
Bu gün, hidrolik  seviyesi, havası  falan tekrar kontrol edildi, sorun yok.  Dikkatimizi çeken şey, frene aniden basarsanız tutuyor sorun yok, yavaş yavaş durmak istediğinizde çok zor tutuyor. Fren ana merkezde problem olabileceğini söylediler.  Şöyle internetten bir fiyatlarına bakayım dedim, ne kadar pahalıymış be yahu.  Bakalım müsait bir zamanda tekrar baktırıp sorunun tam teşhisini yaptırmaya çalışacağım. 

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 216 kere teşekkür etti
« Yanıtla #39 : Nisan 21, 2017, 09:53:29 »
Bu neden gerekli anlayamadım ?

Osman Bey SW araçta da aynıdır muhtemelen. Tambur sökülüp, tozu pası temizliyorlar, pabuçları biraz daha yaklaştırıyorlar. Bu da fren de ve pedal da çok rahat hissediliyor.