Gönderen Konu: 2009-2010-2011 t27 kasa avensise otomatik park freni projesi.  (Okunma sayısı 13634 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Avensis 11' e.extra
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 100000
  • Model Yılı: '11
  • 2592 kere teşekkür etti
  • 1513 kere teşekkür edildi
T27 2.nesilde olan araç stop ettiğinizde otomatik el frenini çeken sistemin, otomatik el freni olan lakin stop ettiğinde kendiliğinden el frenini çekmeyen avensis ve diğer araçlar için nasıl yapılabileceği hakkında kafa yorma konusuna hoş geldiniz :)

Fikir:
otomatik el freni anlık tetik ile çalışıyor. bize çok büyük bir avantaj bu, yani öyle çok karmaşık programlar yazılımlar gerekmiyor. basit bir röle ile bu işi çözebiliriz gibi duruyor.

el freni bağlantı kablosu bulunup röleyi de kontaktan start alacak şekilde başladığımız zaman bu dediğimiz olayın olma ihtimali bence var.
röle kontak açıkken tetik vermeyecek.
kontak kapandığı zaman atıyorum 0.5sn el freni kablosuna tetik verip bırakacak. böylece araç stop ettiğinde el freni çekilmiş olacak.

Yine iyi haber araç stop ettiğinizde bir süre daha el frenini kontrol edebiliyorsunuz yani bizim röle araç stop edince kontak kapanınca el frenini rahatça müdahil olabilir.
**dFikir 2 makyajlı kasada olupta makyajsız avensiste olmayan ve bu el frenini çeken bir röle varsa buna bakıp ve altyapısı da varsa orjinal röleden alıp takmak. tabi bu işi sistem araç ecusundan yapıyorsa yapacak bir şey yok. wag grubu olaydı 10 dakikada programlanabilirdi.

sınırlılıklar:
Yolda giderken röle bozulup tetik verirse yolda giderken el frenini çekebilir...

Araç ilerlerken el frenini basarsanız zaten çalışmaz röle tetik verse bozulsa bile seyir halinde sürüşe zarar veremez.

peki röle bozuldu anlık tetik değil sürekli tetik veriyor yolda giderken.

Bu durumda zaten yolda giderken el frenini 1sn basılı tutarsanız uyarı ötmeye başlıyor ve 2sn sonra el frenini sıkacağım diye sizi uyarıyor. Yani seyir güvenliğini etkilemesi çok küçük ihtimal.

Kolay tarafları:

Elo röleyi istediğimiz röleyi yaptırabiliriz en fazla 40tl tutar.  Yani 40 liraya büyük bir kolaylık sağlamış olabiliriz.

Benim naçizane düşüncelerim bunlar. Söz üstatlarda....
***Ayetleri görmezlikten gelirseniz, çocukları bile ihtiyarlatan bir günde kendinizi nasıl koruyacaksınız? (73:17)
***25k(benzin) 75k (lpg) =105k+km....MaşaAllah

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
Ynt: 2009-2010-2011 t27 kasa avensise otomatik park freni projesi.
« Yanıtla #1 : Aralık 02, 2016, 11:06:25 »
Olabilir aslında Talat. Güzel düşünce. Kontak yerine motor çalışınca güç gelen bir sigortadan tetiği alabilirsin. Anlık verecek zaten röleden park frenine güç. Ama aracı durduğunda nasıl Tetik vereceksin?
Belki p den çıktığında ve p ye girdiğinde Tetik alabilecek bir yer bulabilirsin şanzıman tarafında. p ışığından alabilirsin mesela
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Avensis 11' e.extra
« Yanıtla #2 : Aralık 02, 2016, 11:11:22 »
Olabilir aslında Talat. Güzel düşünce. Kontak yerine motor çalışınca güç gelen bir sigortadan tetiği alabilirsin. Anlık verecek zaten röleden park frenine güç. Ama aracı durduğunda nasıl Tetik vereceksin?
Belki p den çıktığında ve p ye girdiğinde Tetik alabilecek bir yer bulabilirsin şanzıman tarafında. p ışığından alabilirsin mesela
Araç durunca röle nin elektrik alan yani tetik vermek için gereken güç kablosu direkt aküden alacak. Araç kapalı ya da açık sürekli güç olacak üzerinde.
ya da varsa araçta araç stop ettikten  1 2 dakika kadar sonra kapanan sigorta vs varsa oradan da alınabilir.
Araç Manuel bu arada mutlu
***Ayetleri görmezlikten gelirseniz, çocukları bile ihtiyarlatan bir günde kendinizi nasıl koruyacaksınız? (73:17)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 02, 2016, 11:28:15 »
Araç durunca röle nin elektrik alan yani tetik vermek için gereken güç kablosu direkt aküden alacak. Araç kapalı ya da açık sürekli güç olacak üzerinde.
ya da varsa araçta araç stop ettikten  1 2 dakika kadar sonra kapanan sigorta vs varsa oradan da alınabilir.
Araç Manuel bu arada mutlu

Anladım. Ben de şöyle düşündüm motor çalışınca elektrik veren bir sigortadan tetik alacak röle ve elektrik gelince ve elektrik kesilince anlık elektrik gönderecek park frenine.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Aralık 02, 2016, 12:02:49 »
Rölenin, yanlışlıkla yada sistemdeki bir temas nedeniyle devreye girmemesi için ayrı bir beyin tarafından kontrol ediliyor olması gerekiyor aksi halde kaza kaçınılmazdır.

Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 99000
  • Model Yılı: '13
  • 1410 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Aralık 02, 2016, 13:18:31 »
Allahım sana geliyorum demek geliyor içimden,ne çılgın projelerdir bunlar :))))
Yapılacak iş basit çok basit dediğine göre Talat hocam ancak yamadan önce şunları denemeni tavsiye ederim.
1-bildiğim kadar araçlarda aynı yazılımı kullanıyoruz (speed limitör uygulamasından dolayı düşünüyorum bunu yanlışda olabilir.)
2-auto el freni yada park freni adına ne derseniz auto/manuel ayarlanabiliyor seninki manuel modda kalmasın kontrol etmekte yarar var.
3-Araç giderken elfreni çekmez çok basitçe hallederiz sorun yok.(röle bozulsa dahi )Bu önlemin alınması gerek mutlaka.
4-Park freni araç çalışınca değil gaz-debriyaj ikisi birlikte hareket edince bırakıyor bizim araçta dolayısı ile bir yerde hill holder işinide üstleniyor.
5-Bence yapılacak en iyi iş araç stop edince el frenini kursun kalkışta sen bıraktır.
konuyu irdeleyelim,beyin fırtınası yapalım gerisini hallderiz hiç problem değil.
Selamlar
Sadece V-POWER - Anti LPG

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Avensis 11' e.extra
« Yanıtla #6 : Aralık 02, 2016, 14:04:37 »
Allahım sana geliyorum demek geliyor içimden,ne çılgın projelerdir bunlar :))))
Yapılacak iş basit çok basit dediğine göre Talat hocam ancak yamadan önce şunları denemeni tavsiye ederim.
1-bildiğim kadar araçlarda aynı yazılımı kullanıyoruz (speed limitör uygulamasından dolayı düşünüyorum bunu yanlışda olabilir.)
2-auto el freni yada park freni adına ne derseniz auto/manuel ayarlanabiliyor seninki manuel modda kalmasın kontrol etmekte yarar var.
3-Araç giderken elfreni çekmez çok basitçe hallederiz sorun yok.(röle bozulsa dahi )Bu önlemin alınması gerek mutlaka.
4-Park freni araç çalışınca değil gaz-debriyaj ikisi birlikte hareket edince bırakıyor bizim araçta dolayısı ile bir yerde hill holder işinide üstleniyor.
5-Bence yapılacak en iyi iş araç stop edince el frenini kursun kalkışta sen bıraktır.
konuyu irdeleyelim,beyin fırtınası yapalım gerisini hallderiz hiç problem değil.
Selamlar
abi bizde otomatik çekme olayı yok. yazılım ile yapılsa Ahmet abi ya da murat abi yapardı diye düşünüyorum. [emoji4]
İkincisi bizde sizinki gibi otomatik bırakıyor yani burada sorun yok. [emoji56]
Benim yapmak istediğim araç stop ettiğiniz anda el frenini çekmek bu kadar yani ben elle basmayacağım. Yani sizin dediğinizle aynı şeyi yapma niyetindeyim [emoji41]

Sen ilgili bi abiye benziyorsun bana yardım edebilirsin diye düşünüyorum [emoji4]

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Avensis 11' e.extra
« Yanıtla #7 : Aralık 02, 2016, 14:36:41 »
şimdi bir sorun aklıma takıldı yolda giderken araç stop etti diyelim. bu sırada kontak hala açık kalıyor mu eğer öyleyse yolda giderken stop etmesi sorun yaratmaz gibi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Gayrimeşgul
    • INSTAGRAM
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
  • 684 kere teşekkür etti
  • 2110 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Aralık 02, 2016, 15:42:32 »
şimdi bir sorun aklıma takıldı yolda giderken araç stop etti diyelim. bu sırada kontak hala açık kalıyor mu eğer öyleyse yolda giderken stop etmesi sorun yaratmaz gibi

Kalkışta yada yolda giderken stop ederse kontak açık kalıyor ama el frenini kurmuyor. Ben Bekir abinin aracına binmiştim otomatik kullana kullana manueli kaldırırken stop etti. Ama el frenini kurmadı geriye hareket etti. Bendede el alışkanlığı, elimi orta konsola attım. Eyvah el freni yok. Valla anlık refleks frene bastım :)
intagram.com/tosicorolla16
youtube.com/kaankara

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Avensis 11' e.extra
« Yanıtla #9 : Aralık 02, 2016, 15:52:54 »
Kalkışta yada yolda giderken stop ederse kontak açık kalıyor ama el frenini kurmuyor. Ben Bekir abinin aracına binmiştim otomatik kullana kullana manueli kaldırırken stop etti. Ama el frenini kurmadı geriye hareket etti. Bendede el alışkanlığı, elimi orta konsola attım. Eyvah el freni yok. Valla anlık refleks frene bastım :)
aynen o zaman bizim röle işim olur gibi inşallah.
Ümit abiden ayrıntıları bekliyorum [emoji6]

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: -
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Aralık 02, 2016, 16:28:33 »
Ümit abi,  bu otomatik el freni sistemi nasıl çalışıyor?  Birde nasıl manuel ve otomatiğe alınıyor?
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #11 : Aralık 02, 2016, 16:53:11 »
Araç stop ederse kontak kapanmıyor ama dikkat etmedim el freni kuruyormu deneriz iş çıkışı sorun yok :)
o zaman sizin iş çok kolay sadece stop edince 0,5 sn kontak veren bir sistem lazım size.
Bende fren pedalı switch falan düşündüm bi güzellik olsun hill holder da olsun diye.
Murat hocam park freni düğmesine sürekli basılı tutarsan gösterge paneli sağ altta bir ikaz çıkıyor üstü çizgili auto devre dışı diye tekrar basılı tuttuğunda bu ikaz kayboluyor tekrar auto moda geçiyor.
Elo da böyle bir röle varmı bilmiyorum bakmak lazım.
Selamlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Avensis 11' e.extra
« Yanıtla #12 : Aralık 02, 2016, 17:08:32 »
Rölenin, yanlışlıkla yada sistemdeki bir temas nedeniyle devreye girmemesi için ayrı bir beyin tarafından kontrol ediliyor olması gerekiyor aksi halde kaza kaçınılmazdır.
biraz baktım, hakkaten kendi beyni var ve aracın bir çok sensörü ile bağlantılıymış

Mesaj Birleştirildi: Aralık 02, 2016, 17:15:28
bir kaç doküman buldum ama kablo yeri nerede hangi kablo ile tetikleniyor anlamadım. :olu:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #13 : Aralık 02, 2016, 18:24:41 »
Araç stop ederse kontak kapanmıyor ama dikkat etmedim el freni kuruyormu deneriz iş çıkışı sorun yok :)
o zaman sizin iş çok kolay sadece stop edince 0,5 sn kontak veren bir sistem lazım size.
Bende fren pedalı switch falan düşündüm bi güzellik olsun hill holder da olsun diye.
Murat hocam park freni düğmesine sürekli basılı tutarsan gösterge paneli sağ altta bir ikaz çıkıyor üstü çizgili auto devre dışı diye tekrar basılı tuttuğunda bu ikaz kayboluyor tekrar auto moda geçiyor.
Elo da böyle bir röle varmı bilmiyorum bakmak lazım.
Selamlar.

Araba kontak açık yada kapalı fark ediyor mu bu uzun basma işi için?  Birde hiç görmediğim için nasıl çalışıyor bu sistem. Araba viteste yada boşta ayak frene basılı yada değil hangi harekette yada hareketlerde bu otomatik el freni çekiyor????
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #14 : Aralık 02, 2016, 18:31:10 »
Arkadaşlar ,
Uzun zaman olmuş denemeyeli o yüzden yanlış bilgiyi düzeltiyorum.
Park freni düğmesini kendinize çektiğinizde sistem devre dışı kalıyor ve ikaz çıkıyor ikaz resmi aşağıda ancak çok net çekemedim anca bu kadar çekebildi benim tuşlu telefon.
İptal edilen sitemi tekrar devreye almak içinse butona sürekli basmak gerekiyor ikaz kayboluncaya kadar.
Bu işlem kontak açıkken yapılacak ben araç çalışırken yaptım belki oda fark ediyordur .
selamlar
https://drive.google.com/file/d/0B5kXbGbpaQXUbFQ0LUhkQ00yNWc/view?usp=sharing

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #15 : Aralık 02, 2016, 19:08:07 »
Arkadaşlar ,
Uzun zaman olmuş denemeyeli o yüzden yanlış bilgiyi düzeltiyorum.
Park freni düğmesini kendinize çektiğinizde sistem devre dışı kalıyor ve ikaz çıkıyor ikaz resmi aşağıda ancak çok net çekemedim anca bu kadar çekebildi benim tuşlu telefon.
İptal edilen sitemi tekrar devreye almak içinse butona sürekli basmak gerekiyor ikaz kayboluncaya kadar.
Bu işlem kontak açıkken yapılacak ben araç çalışırken yaptım belki oda fark ediyordur .
selamlar
https://drive.google.com/file/d/0B5kXbGbpaQXUbFQ0LUhkQ00yNWc/view?usp=sharing

Hala daha bu sistem nasıl çalışıyor anlamadım ama şöyle bir durum var.  El freni düğmesinde hem açmada hemde kapamada 2 kademe var tıpkı cam açma kapama düğmelerindeki gibi. Muhtemelen çok basma ve çok çekme cam düğmelerindeki gibi auto mod ile alakalı.  Bizim araçlarda yani otomatik olmayan sistemlerde bu hat yok, speedlimiter gibi kablolama ile çözülebilir belki.
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Avensis 11' e.extra
« Yanıtla #16 : Aralık 02, 2016, 19:31:21 »
Hala daha bu sistem nasıl çalışıyor anlamadım ama şöyle bir durum var.  El freni düğmesinde hem açmada hemde kapamada 2 kademe var tıpkı cam açma kapama düğmelerindeki gibi. Muhtemelen çok basma ve çok çekme cam düğmelerindeki gibi auto mod ile alakalı.  Bizim araçlarda yani otomatik olmayan sistemlerde bu hat yok, speedlimiter gibi kablolama ile çözülebilir belki.
bence kablolamadan ziyade el freni ecu su yeni kasalar ile aynı mı ona bakmak lazım ecu destekliyor mu bilmiyoruz açıkçası.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: C-HR
  • Kilometre: 42000
  • Model Yılı: '20
  • 284 kere teşekkür etti
  • 309 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Aralık 02, 2016, 19:46:36 »
Bu otomatik el freni araç stop edince mi yoksa anahtarı çıkarınca mı devreye giriyor?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #18 : Aralık 02, 2016, 20:00:40 »
Bu otomatik el freni araç stop edince mi yoksa anahtarı çıkarınca mı devreye giriyor?

:rofl: :rofl: ah biri de şunu bi söylese  :rofl:

Mesaj Birleştirildi: Aralık 02, 2016, 20:01:14
bence kablolamadan ziyade el freni ecu su yeni kasalar ile aynı mı ona bakmak lazım ecu destekliyor mu bilmiyoruz açıkçası.

Ecuya kadar bak bakalım  :P
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Gayrimeşgul
    • INSTAGRAM
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: B+
  • 684 kere teşekkür etti
  • 2110 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Aralık 02, 2016, 20:05:49 »

aracı kapatınca kuruyor. hani park ettik durduk diyelim, motoru kapatınca dııııııızt ediyor kuruyor kendiliğinden. ben öyle gözlemlemiştim nasıl çalıştığını merak etmiştim :)
intagram.com/tosicorolla16
youtube.com/kaankara