Gönderen Konu: Kışın Konusu KOMBİ :)  (Okunma sayısı 12894 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Trafik medeniyettir, buna uyan medeni kişidir...
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: -
  • 254 kere teşekkür etti
  • 303 kere teşekkür edildi
Kışın Konusu KOMBİ :)
« : Kasım 30, 2016, 10:05:53 »
Kömürlü merkezi sistemden sonra doğalgazla yeni tanıştık. Henüz iki hafta oldu

9 günde 46 m3 gaz yakmışım. Henüz ocak bağlı değil tüpü yeni değiştirmiştim ve sıcak suyu termosifondan kullanıyorum. Apartmanda 90 m3 ü gören de var 15 m3 yakanda. Kombiyi hiç kapatmıyorum. Alarko yoğuşmalı kombi taktırdım. Gündüzleri 40-41, akşamları ise 42-43 te yakıyorum. Ara katta oturuyorum. Şimdilik ısınma sorunumuz yok. Tabiki merkezi sistem kömürlüyle kıyaslanamaz. O resmen işkence oluyor :)

Sizlerde durum nedir, doğalgazla ilgili tavsiyeleriniz var mı ?
1)  1994 Tempra SX A Beyaz    2) 1997 Mazda 323 Yeşil  3) 2005 Honda Civic Vtec Bej   4) 2011 Toyota Avensis Elegant Extra Beyaz
5)  2005 Honda Jazz Elite Cvt Kırmızı 6)  2011 Honda Civic A/T Elegance Füme
7)  2012 Honda CR-V Executive Beyaz 8) 2011 Kia Picanto Hiper A/T
9)  2012 Honda Jazz Fun Cvt Beyaz  10) 2016 Honda CR-V Executive 1.6 Zf A/T 11) 2017 Civic Eco Elegance

Toyota Club Türkiye

Kışın Konusu KOMBİ :)
« : Kasım 30, 2016, 10:05:53 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 120000
  • Model Yılı: '08
  • 61 kere teşekkür etti
  • 298 kere teşekkür edildi
Ynt: Kışın Konusu KOMBİ :)
« Yanıtla #1 : Kasım 30, 2016, 10:16:36 »
9 gunde 46 m3 cok iyi normal gunluk 10 m3 lerde genelde

LG-P760 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 120000
  • Model Yılı: '08
  • 61 kere teşekkür etti
  • 298 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Kasım 30, 2016, 10:18:04 »
Kömürlü merkezi sistemden sonra doğalgazla yeni tanıştık. Henüz iki hafta oldu

9 günde 46 m3 gaz yakmışım. Henüz ocak bağlı değil tüpü yeni almıştım ve sıcak suyu termosifondan alıyorum. Apartmanda 90 m3 ü gören de var 15 m3 yakanda. Kombiyi hiç kapatmıyorum. Alarko yoğuşmalı kombi taktırdım. Gündüzleri 40-41, akşamları ise 42-43 te yakıyorum. Ara katta oturuyorum. Şimdilik ısınma sorunumuz yok. Tabiki merkezi sistem kömürlüyle kıyaslanamaz. O resmen işkence oluyor :)

Sizlerde durum nedir, doğalgazla ilgili tavsiyeleriniz var mı ?
Size tavsiyem yillik kombi bakiminizi aksatmayin yoksa kombinin yari parasi masraf cikiyor

LG-P760 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 145000
  • Model Yılı: '13
  • 102 kere teşekkür etti
  • 63 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Kasım 30, 2016, 11:02:15 »
Tüketiminiz, sizin kaç derecede ısındığınız, evinizin büyüklüğü, en büyük etken ise, evinizin ısıyı ne kadar muhafaza edebildiği ile eş orantılı olarak değişebilir.
Fakat 9 günde 45 m³ lük bir tüketim bu mevsimde bana göre de normal bir tüketimdir.
Size tavsiyem eğer evinizin yalıtımı iyi ise, yani eviniz kolay ısınıyorsa, mutlaka bir oda termostadı kullanmalısınız. Size hem konfor hem ekonomi olarak geri dönüşü olacaktır.
2006 Corolla HB Sol
2013 Civic FB7 Premium

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 130000
  • Model Yılı: '14
  • 506 kere teşekkür etti
  • 898 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Kasım 30, 2016, 11:14:02 »
Yoğuşma dediğiniz olay bacadan atılacak olan Çiğ Gazın kombi tarafından bacaya verilmeden önce sisteme tekrar alınıp içindeki gazı tekrar yakması sonucu oluşan Su Buharının Yoğunlaşarak dışarı su tahliye kanalı ile atılması olayıdır kabaca.

Kombinizin yoğunlaşmış su buharını su damlası olarak dışarı atmasını sağlayacak sistemi kombi tesisatçısının ayarlaması gerekir öncelikle.Yani bu ufak bir boru uzantısı olabilir (balkona bir kova veya şişe koyarsınız onun içine dolabilir) yada daha profosyonelce olanı duvarın içinden ek boru yapılarak balkon giderine akıtılması yada gizli olmasıdır.

Eğer kombinizde bu tahliye sistemini yapmadılarsa kombiden tam yoğuşma ve yakıt tasarrufu beklemeyin.

Diğer konu ise Yoğuşmanın en verimli kaç derece su sıcaklığında yapılacağıdır.
Bu değer genellikle 50-54 derece arasıdır.Eğer kombiniz 40-45 derece arasına ayarlıysa tam yoğuşma olmaz ve tasarrufta olmaz.Dolayısıyla ısınmada gerçekeşmez.

Hem ideal ısınma hemde doğru tasarruf için mutlaka kombinizin modeline uygun olan wireless yada bluetooth ile iletişim kurabilen oda sensörü kullanmanızı tavsiye ederim.

Bu 3 şartı yerine getirdiğinizde en verimli enerji şeklidir diyebilirim.(Nükleer enerjiyi saymazsak tabiki  :islik: )
Gözünü açtın doğdun dediler,gözünü kapattın öldü dediler,bu ikisi arasındaki göz açıp kapamaya ise ömür dediler.(Hz.Mevlana)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2373 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Kasım 30, 2016, 11:24:17 »
Ek olarak tam yoğuşma sağlanabilmesi için evdeki toplam petek uzunluğunun yaklaşık 5.20m'den daha yüksek olması gerekir.

Konfor/Ekonomi oranını sağlayabilmek için yalıtım ve tesisat kalitesinin (dirsek sayısı, kullanılan boru iç çapı vs.) dışında yapılabilecek en iyi şey termostatik vana ve alüminyum radyatör kullanmaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Kasım 30, 2016, 12:05:42 »
Termostatik vana bir ev için gereksiz maliyetten başka bir şey değil. :tamam:

Oda termostatı da sadece dışarıya çıkıp kombi üzerinden ayar yapmanız yerine oda içerisinden ayar yapabilmenize imkan veren bir aparattan başka bir şey değil  :tamam:

Sağlık için mahallerin  kaç derecede olması gerekiyorsa maksimum o sıcaklıkta ayarlayın kombiyi gerisi kılık kıyafetle ayarlanır. :saygi:
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #7 : Kasım 30, 2016, 12:09:40 »
Termostatik vana bir ev için gereksiz maliyetten başka bir şey değil. :tamam:

Murat ebi neden gereksiz gördün? teknik bir açıklaması var mı? ben 6 senedir kullanıyorum da :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 333
  • Model Yılı: '15
  • 636 kere teşekkür etti
  • 964 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Kasım 30, 2016, 12:41:05 »
Yoğuşma dediğiniz olay bacadan atılacak olan Çiğ Gazın kombi tarafından bacaya verilmeden önce sisteme tekrar alınıp içindeki gazı tekrar yakması sonucu oluşan Su Buharının Yoğunlaşarak dışarı su tahliye kanalı ile atılması olayıdır kabaca.

Kombinizin yoğunlaşmış su buharını su damlası olarak dışarı atmasını sağlayacak sistemi kombi tesisatçısının ayarlaması gerekir öncelikle.Yani bu ufak bir boru uzantısı olabilir (balkona bir kova veya şişe koyarsınız onun içine dolabilir) yada daha profosyonelce olanı duvarın içinden ek boru yapılarak balkon giderine akıtılması yada gizli olmasıdır.

Eğer kombinizde bu tahliye sistemini yapmadılarsa kombiden tam yoğuşma ve yakıt tasarrufu beklemeyin.

Bu değer genellikle 50-54 derece arasıdır.Eğer kombiniz 40-45 derece arasına ayarlıysa tam yoğuşma olmaz ve tasarrufta olmaz.Dolayısıyla ısınmada gerçekeşmez.

Hem ideal ısınma hemde doğru tasarruf için mutlaka kombinizin modeline uygun olan wireless yada bluetooth ile iletişim kurabilen oda sensörü kullanmanızı tavsiye ederim.

Bu 3 şartı yerine getirdiğinizde en verimli enerji şeklidir diyebilirim.(Nükleer enerjiyi saymazsak tabiki  :islik: )
Bekir abi senin bu dediklerini eminim lpg ayari yaptigini sanan ustalar misali kombi tesisatini yapan ustalarda bilmiyordur. Piyasada artik nerdeyse her eve yogusmali kombi takiyorlar sozde ama senin dedigin gibi su tahliyesi olanini sahsim adina ben gormedim. Obd li lpg sistemi takip obd baglantisini yapmaktan aciz ustalar gibiler.

GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

"Herkesin polisi kendi vicdanıdır, fakat polis vicdanı olmayanların karşısındadır."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • İYİLİK İYİDİR ...
  • Kilometre: 317000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Kasım 30, 2016, 13:01:46 »
Ortalamada 5 metreküp yakmışsınız bu havalar için tüketiminiz gayet iyi kış sert soğuklarda  90-120 m2 daireler için tabi konumu da önemli  8-12 m3 noraml sayılıyor benim evim  100 m2 ortalama kışın çok soğuklarda 8-10 m3 arası tüketimimiz oluyor  24 saat diliminde .tabi bunun altıda olabilir üstü de evin güneş alıp almadığı altta birinin oturup oturmadığı altta oturanın kombiyi yakıp yakmadığı  . Evin yüksek veya alçak yerde olması rüzgar alıp almaması ısı yalıtıp pencere kapı yalıtımı gibi birçok ayrıntı yakıtı etkiliyor .Babamlar  500 tl lik gaz ile kışı sıcacık çıkartırken  1700 tl lik gaz yakarak onlar kadar ısınamıyorum mesela
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 333
  • 636 kere teşekkür etti
  • 964 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Kasım 30, 2016, 13:08:51 »
Arkadaslar ya ben napim. Kombiyi full de yaksam evin isinacagi yok. Evde ki petekleri metre cinsinden hesaplasan 4 metre etmez. 2 oda 1 salon bir ev sadece odalarda 1 er petek var mutfakta, holde, banyoda yok yok alttaki hava buz gibi yinede kombiyi yakmiyor ust kat acik terasin balkonu sag sol bina boslugu yalitim yok sadece on cephede yalitim var. Inanin duvar kenarinda otururken duvarin soguk olmasindan sebep başım donuyor. Kis boyunca dogal gaz faturasina calisacam gibi duruyor. 😂😂😂

GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

"Herkesin polisi kendi vicdanıdır, fakat polis vicdanı olmayanların karşısındadır."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #11 : Kasım 30, 2016, 13:17:58 »
Murat ebi neden gereksiz gördün? teknik bir açıklaması var mı? ben 6 senedir kullanıyorum da :)
6 senede kaç kere tüm vanalara elini attın hocam? Elini attınsa ne kadar sıklıkla attın?
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 506 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Kasım 30, 2016, 13:28:35 »
Ek olarak tam yoğuşma sağlanabilmesi için evdeki toplam petek uzunluğunun yaklaşık 5.20m'den daha yüksek olması gerekir.

Konfor/Ekonomi oranını sağlayabilmek için yalıtım ve tesisat kalitesinin (dirsek sayısı, kullanılan boru iç çapı vs.) dışında yapılabilecek en iyi şey termostatik vana ve alüminyum radyatör kullanmaktır.

Aynen @Ufuk Sönmez (16363) dediklerin biraz ayrıntı ama konuyu uzatmayım diye yazmamıştım  :tamam:
Tesisatın Komple Oksijen Bariyerli Kılıflı olması lazım (yer şapının altında kalan kısım) petek uzunluğu,balkondaki tesisattaki dönüşler ve bunların korumalı olması çok önemli.

Oda termostatı bence %100 gerekli bir parça @Murat Köse (28015) .
Nedenine gelince bu aleti gerekli oda sıcaklık ayarını yaptığınızda, kombiyi kumandadan giden emir ile söndürüyor.
Zaten bu olayda tasarrufun baş şartı.
Siz balkona çıkıp sıcaklığı kendiniz ayarlamaya çalıştığınızda kombi oda sıcaklığı kaç derece olursa olsun bunu algılayamadığı için kombi çok daha uzun süre yanıyor ve buda faturanıza yansıyor.

Petek uzunluğu ne kadar fazlaysa (evdeki toplam petek sayısılarının boyunun toplamı) yoğuşma o kadar iyi gerçekleşir.

Kombiden dışarı akması gereken yoğuşma sıvısı eğer,  tesisatçı tarafından iyi ayarlanmadıysa ve kombinin içine damlıyorsa buda eşenjör arızası sebebidir bir süre sonra.

Yıllık bakımlarını ise fuzuli olarak görmeyin kombinin.Filtrelerinde biriken kum,pislikleri görseniz bunu daha iyi anlarsınız.

Ayrıca her kış başında peteklerde hava olsada olmasada mutlaka tesisat suyunu boşaltıp kombiden taze su basmanızda sıcak sıvının daha hızlı ve etkili dolaşmasını sağlar!
Gözünü açtın doğdun dediler,gözünü kapattın öldü dediler,bu ikisi arasındaki göz açıp kapamaya ise ömür dediler.(Hz.Mevlana)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #13 : Kasım 30, 2016, 13:29:03 »
6 senede kaç kere tüm vanalara elini attın hocam? Elini attınsa ne kadar sıklıkla attın?

Hiç atmadım abi, kışın evin "her yeri !" 24-25c, yani salondan hole geçince donma gibi bir durum söz konusu değil :)

Zaten gerekli olan da bu değil mi? sürekli vanayı elleyeceksen termostatik olmasının ne özelliği olur ki?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kilometre: 140000
  • 65 kere teşekkür etti
  • 127 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Kasım 30, 2016, 15:32:32 »
Sanırım o termostatlara verilen 1 çuval parayı tasarruf etmek için 100 yıl falan geçmesi gerektiğinden bahsediyor ki o zamana kadar 5 kere bozulur o termostatlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • 2908 kere teşekkür etti
  • 3274 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Kasım 30, 2016, 15:33:54 »
Farklı bakış açıları ile çok güzel bilgiler var.

Bence kombi teknolojisi önemli ama yapının yalıtım kalitesi daha önemli. Isının ne kadar muhafaza edildiğine göre enerji kullanımı değişiyor, tabi bu arada oda atmosferi insan sağlığı için ideal olmalı. Şu toplu taşımalarda, tüm camları kapatıp, kaloriferi sonuna kadar açılması olayı her yönden zarar. Nefes yolu ile bulaşan hastalığı olan bir kişi yüzünden onlarca kişi etkileniyor, maske takma alışkanlığı da yok (kamu spotu olmalı). Ev gibi, iç-dış sıcaklık farkının çok da olmaması gerekir.
Evlerin ise sonradan yapılan yalıtımları soru işareti, baştan yalıtımlı planlanmalı. Çok önemli malzeme farklılıkları var, yangına dayanım özellikleri dahil. Bazı ürünler bazı ülkelerde yasaklandı mesela.
Kombi ve bağlantılarının konumu ve yalıtımı da önemli, evin baktığı yön de, maalesef yapılaşma çok bilimsel değil çoğu yerde. Ayrıca bence en sağlıklı ısınma petek ile değil, yerden ısıtma ile oluyor, verim açısından da daha iyi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #16 : Kasım 30, 2016, 15:48:41 »
Hiç atmadım abi, kışın evin "her yeri !" 24-25c, yani salondan hole geçince donma gibi bir durum söz konusu değil :)

Zaten gerekli olan da bu değil mi? sürekli vanayı elleyeceksen termostatik olmasının ne özelliği olur ki?

Termostatik vanaların radyatörlerin neresinde üstte mi altta mı?
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 24500
  • 36 kere teşekkür etti
  • 14 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Kasım 30, 2016, 15:56:43 »

Hocam bizde ki yoğuşmalı kombinin bacasından su damlacıkları damla damla dışarıya damlıyor. Acaba bu normal midir yoksa bacadan hiç su damlası akmaması mı ve balkon giderine bağlı tahliye borusuna mı gitmesi gerekiyor.
2005 Corolla HB
2015 Avensis D-4D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #18 : Kasım 30, 2016, 16:05:54 »
Sanırım o termostatlara verilen 1 çuval parayı tasarruf etmek için 100 yıl falan geçmesi gerektiğinden bahsediyor ki o zamana kadar 5 kere bozulur o termostatlar.

Oda termostatı için söylüyorsanız aynı fikirdeyim, ancak termostatik vana olarak en kalitelisi 30-40₺ civarında toplamda yapacağınız 150-200₺ yatırımı kullanımınıza göre bir kış döneminde amorti etmeniz mümkün, yani "bir çuval" para ödemiyorsunuz, ödediğinizi de çok rahat amorti ediyorsunuz.

Termostatik vanaların radyatörlerin neresinde üstte mi altta mı?

Benim kullandığım radyatör tipinde üstte, ancak termostatik vana ortam hava ısısına göre hareket ettiği için 60-90cm aşağıda yada yukarıda olması çok değişiklik göstermez. ( ısınan havanın yükseldiğini biliyorum:) )

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 506 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Kasım 30, 2016, 16:22:56 »
Oda Termostatı ile Termostatik Vana birbirinden farklı şeylerdir.Biraz kavram karmaşası olmuş galiba.

Kişiden kişiye göre değişmekle beraber benim için vazgeçilmez olanı Oda Termostatı'dır.

Ancak termostatik vanada 5 kademe ayarı vardır,3.kademeye getirirsin ılık ılık yanar peteklerin bu da tasarrufun farklı bir şeklidir.

Oda termostatı verilen parayı isterse 10 yılda amörti etsin,sağlığımdan ve ailemin sağlığından önemli değildir.

Kendi evimde kombi olarak Buderus GB 072modelini,oda termostatı olarak RC-500  modelini kullanıyorum 5 yıldır.Hatta bu modelde İphone üzerinden arama yapıp kombiyi çalıştırma komutuda verebiliyorsun ancak sadece Almanya için geçerli.Türkiyede aktif değil bu özellik malesef.

1 hafta sonrası için akşam 18:00'da yanmaya başla komutuna göre kombiyi hazırlamak büyük rahatlıktır.

Ya da banyoda duşunuzu alırken aynı anda peteklerin soğumasını engellemek daha da büyük rahatlıktır.

Ya da sabah uyandığınızda boğazınızın kup kuru olmasını engellemek için gece 23:00'a kadar şu ısıda çalış,sonrasında biraz daha düşük ısıda çalış komutu vermek daha da önemlidir!

"Bacanızdan aşağıya damlayan su cihazdan ziyade alt komşunuzu veya yoldan geçenleri rahatsız eder öncelikle.

Bacanızın açısının yanlış ayarlandığı belli oluyor buradan.Cam balkon varmı kombinin olduğu yerde bilemiyorum ancak genelde cam balkon yapılırken montajcılar,bacanın +%10 luk yukarı olması gereken eğimini bozuyorlar.

Yani bacadan aşağıya yoğuşma suyunun akmaması gerekiyor.O damlacıkların bacadan içeriye yoğuşma kanalına gidip oradan da gidere veya yere damlaması gerekiyor.

Not:Kombi ustası filan değilim yanlış anlaşılmasın.Sadece zamanında bu işlere çok kafa yormuş bir vatandaşım o kadar!