0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Oda Termostatı ile Termostatik Vana birbirinden farklı şeylerdir.Biraz kavram karmaşası olmuş galiba.Kişiden kişiye göre değişmekle beraber benim için vazgeçilmez olanı Oda Termostatı'dır.Ancak termostatik vanada 5 kademe ayarı vardır,3.kademeye getirirsin ılık ılık yanar peteklerin bu da tasarrufun farklı bir şeklidir.Oda termostatı verilen parayı isterse 10 yılda amörti etsin,sağlığımdan ve ailemin sağlığından önemli değildir.Kendi evimde kombi olarak Buderus GB 072modelini,oda termostatı olarak RC-500 modelini kullanıyorum 5 yıldır.Hatta bu modelde İphone üzerinden arama yapıp kombiyi çalıştırma komutuda verebiliyorsun ancak sadece Almanya için geçerli.Türkiyede aktif değil bu özellik malesef.1 hafta sonrası için akşam 18:00'da yanmaya başla komutuna göre kombiyi hazırlamak büyük rahatlıktır.Ya da banyoda duşunuzu alırken aynı anda peteklerin soğumasını engellemek daha da büyük rahatlıktır.Ya da sabah uyandığınızda boğazınızın kup kuru olmasını engellemek için gece 23:00'a kadar şu ısıda çalış,sonrasında biraz daha düşük ısıda çalış komutu vermek daha da önemlidir!"Bacanızdan aşağıya damlayan su cihazdan ziyade alt komşunuzu veya yoldan geçenleri rahatsız eder öncelikle.Bacanızın açısının yanlış ayarlandığı belli oluyor buradan.Cam balkon varmı kombinin olduğu yerde bilemiyorum ancak genelde cam balkon yapılırken montajcılar,bacanın +%10 luk yukarı olması gereken eğimini bozuyorlar.Yani bacadan aşağıya yoğuşma suyunun akmaması gerekiyor.O damlacıkların bacadan içeriye yoğuşma kanalına gidip oradan da gidere veya yere damlaması gerekiyor.Not:Kombi ustası filan değilim yanlış anlaşılmasın.Sadece zamanında bu işlere çok kafa yormuş bir vatandaşım o kadar!
Benim kullandığım radyatör tipinde üstte, ancak termostatik vana ortam hava ısısına göre hareket ettiği için 60-90cm aşağıda yada yukarıda olması çok değişiklik göstermez. ( ısınan havanın yükseldiğini biliyorum:) )
Termostatik vana veya özellikle oda termostatı ile ilgili her türlü yorumu bizzat kullananların yapması daha verimli ve doğru yanıtlar verilmesini sağlar. Tabi bir de Bekir bey gibi konuya kafa yormuş kişilerin yorumları da çok değerli. Diğer yorumlar genellikle "olsa olsa metodu" ile veya "ben uygulamıyorsam başkalarının yorumları doğru değildir" düşüncesinin ürünüdür. Yasin beyin sorusuna ve merak ettiklerine gelince, elbette bütün ısıtma sistemlerinde olduğu gibi asıl önemli olan evin ısı yalıtımının çok iyi yapılmış olması şartı ile cevaplanmalı. Kablolu veya kablosuz oda termostatı hiç de söylendiği gibi bir yığın para verilen cihazlar değil. Bu gün için en pahalı oda termostatı (cep telefonu veya internet üzerinden de kumanda edilebilen) tahminen 1000 tl civarında. Orta karar kullanıcıların kullanabileceği kablolu termostatlar 150 tl, programsız kablosuz oda termostatları 200 tl haftalık programlanabilen oda termostatları ise 350-400 tl civarında. Kullanımı ve yararlarına gelince kesinlikle bir kış döneminde kendisini en pahalısı bile amorti ediyor. Tecrübe ile sabittir. Yaklaşık 10 yıldır kablolu ve kablosuz oda termostatı kullanıyorum ve ortalama %20 civarında ekonomi sağlıyorum. Kombi kullanımındaki kolaylığı da cabası.- Sabah çocuk uyandığında ev ısınmış oluyor. - Akşam yatmadan önce otomatik olarak kombi uyumaya alınabiliyor. - Kombileri yatarken kapattığınızda ev tamamen soğuyor ve sabah kombiyi açtığınızda kombi evi ısıtabilmek için normalden fazla yanıyor ve sarfiyat yapıyor. Ancak kombiyi tamamen kapatmak yerine 18 gibi bir ısıya ayarladığınızda ayarlanan saatte evin ısıtılması için diğerine göre çok daha az yakıt sarfediliyor.- Gün içerisinde evde bulunulmadığında ev ısısı 18 dereceye ayarlanıyor ve tamamen soğumuyor- Havanın sıcak olduğu zamanlarda termostat kombiyi otomatik olarak uykuya geçirdiğinden boşa yakılan yakıt tasarruf edilmiş oluyor.Bu ve buna benzer bir çok yararı var. Bunları uygulayıp görmeden yorum yapmak çok da mantıklı değil.
Evet aynen dediğiniz gibi kombiye sürekli müdahale etmek gereksiz .....
Termostatik vana veya özellikle oda termostatı ile ilgili her türlü yorumu bizzat kullananların yapması daha verimli ve doğru yanıtlar verilmesini sağlar. Tabi bir de Bekir bey gibi konuya kafa yormuş kişilerin yorumları da çok değerli. Diğer yorumlar genellikle "olsa olsa metodu" ile veya "ben uygulamıyorsam başkalarının yorumları doğru değildir" düşüncesinin ürünüdür.
Dediğiniz gibi cam balkon var. Baca açısı gereği komşuları rahatsız edecek durumda değil.Benim merak ettiğim husus bu yukarı doğru eğimli olmamasının sonucu olarak kombide ve yakıt tasarrufunda bir sıkıntı olup olmayacağı idi. Kombi veya yakıt tasarrufu için sizce bir sıkıntı oluşturur mu bu husus?
murat abi tak kurtul
2011 de eve eca confeo premix kombi ve eca modülasyonlu oda termostadı ve peteklere denfoos gazlı termostatik vanalar taktım. kombim mutfakta ve bacası bahsedilen gibi hafif yukarıya egimli . yağmurun çılgın şekilde vurduğu tarafa bakıyor. ne yağmur suyu giriyor nede sorun çıkartıyor. takılan yıldan beri hiç kapatılmadı ve ellenmedi. kışın gece 12 de 21 dereceye düşüyor sabah 7 de 22 dereceye ayarlı 22 dereceye çıkarıyor.( birde tasarruf açısından 2 ayarlanan derece arasında çok fark olmamalı.) odalar kapatılmamalı. kullanılmıyorsa tamamen kapatmak yerine 16-17 derece yapılıp açık bırakılmalı.birde kombilerden en iyi verimi almak için alttan ısıtma olması ,olamıyorsa kombi çıkışından oda kapılarına kadar 3/4 boru ( ana taşıma borusu) daha sonra peteklere kadar 1/2 boru döşenmeli.( basınç azalması olmaması için) boru köşeleri tam dik değil 2 tane 45 lik eklenerek köşe yapılmalı. suyun rahat dolaşması pompanın zorlanmaması için. en uzak peteklerden 2 tanesi pompanın sağlığı açısından tamamen açık bırakılmalı. kombiye en yakından uzağa doğru petek vanaları kademeli olarak kısıktan tam açık pozisyona doğru ayarlanmalı.
Hocam sizin söylediğiniz petekden peteğe boru şeklinde mi? Eğer öyle ise en verimsiz şekilde öyle kullanılır. En yaygın ve tasarruflusu kollektör sistemidir.Ayrıca dediğiniz gibi kombiden kollektör e giden borular mümkün olduğunca düz ve dirsek kullanmakdan kaçınılmalıdır basıncı düşürür.toplam 2 kollektör kullanılmalı tek daire için (kat sayısına göre ) Kollektör den de peteklere kılıflı boruları vardır onlar kullanılmalı her peteğe sıcak gidiş kollektöründen 1 boru ve her dönüş yani soğuk kollektöründen 1 boru gider. Kollektörler de her peteğin kendi vanası üzerinde vardır böylece kullanmadığınız odaların vanasını petekden kısmak yerine en önden kısarak basıncın dengeli dağılmasına yardımcı olursunuz.Bizim ev 148 metre kare ve yaklaşık 20 metre kareden büyük ve geniş bir balkon var kışın en fazla 160 lira ödedik. Oda termostadı en soğuk odada ve derecesi 22.Mantolama da mevcut . Tesisatı kendimiz yaptık . Ayrıca kullanmadığınız odayı az da olsa vanasını açık bırakıp kapısını kapatmanız yararınıza olur.Aşağıya kollektör resmi ekliyorum bilgi için.
Petekten petege olmaz zaten orta hattan her petege ayriliyor. Sizin yaptiginiz sistem asil yerden isitmada kullaniliyor. En sagliklisi o zaten. Ancak bizim sistem onceden merkezi kaloriferli sistemdi ve sonradan kombi baglandigi icin mudahale şansimiz yok. Elden geldigi kadar kombiyi yeri kazarak ortadan bir yerden baglamaya calistik ve vanalarla is gormeye calisiyoruz .ancak termostad petekte olursa istenilen sicakliga gelince suyu kapatir. Sizin dediginiz yerde elbet vana var ama bu vanalar sicakligi ayarlayamaz. Bu vanalar herhangi bir petek sorununda sadece o hatti kapatip sorunu cozmek amaclidir. Bu vanalar olupta peteklere vana koymazsaniz petekte ariza oldugunda tum sistemi kapatmaniz gerekir ve butun suyu bosaltmaniz gerekir.( ve sizin fotograftaki genelde yerden isitmalarda kaplamali bakir borularla yerden isitmada kullaniliyor. )ben boyle biliyorum. Yanlisim olabilir.Benim ev de 160 metrekare. Yalitim yok.4 oda da fransiz balkon var ve şu zamana kadar kışın sogugunda bile en fazla 180 tl odedim.ki zaten kullanilmayan odanin tamamen kapatilmamasi gerektigini de yazdim.
Ben bazı bilgileri genel amaçlı olarak olsun diye yazmıştım. Size karsi bir durum degeil alinmayin hocam.Bizimde aynı şekilde merkezi kaloriferden çevirdik kalorifer sisteminde de kollektör sistemi vardı. Yeni sistemler daha doğrusu iyi ustalar genelde bu sistemi kullanır.Yerden ısıtmada dahil. Ayrıca yanlış biliyorsunuz kollektör sistemi her türlü sistem için en ideal ve tasarruflusudur sadece yerden ısıtma için değil . Zaten o vanalar genelde açık tutulur hep hiç kullanılmayacaksa kapalı tutulur.( tamamen kapalı konumda) .Ayrica sizin yaptiginiz sistemle benim dedigim sistemle ayni zaten. 2 tane 2 parmak boru cekip biri soguk biri sicak olmak uzere petek boru dagilimlarini o sekilde yapmissiniz anladigim kadariyla. Bu arada direk kombiden petekden petege borular disardan gozukecek sekilde sistemlerde var.