0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Benim araç benzinde ort. 8.7 lt. lpgde ise 11.lt gösteriyor. rakamlar mantıklı ama benim anlamadığım araç yakıtı seçiyor yada sıkıştırma ve yanmayı iyi denetliyor ve ölçüyor gibi geldi..OLABİLİR Mİ?
Aracın yakıtı anlama şansı yok, araç LPG yakarken benzin enjektörlerinin çalıştığını sanarak hesaplama yapıyor. Sizin ekranda gördüğünüz fark + yönde LTFT ve STFT sebebi ile oluşuyor. Aracınız yaklaşık %25 fakirde çalışıyor, bu fakirliği gidermek için araç püskürttüğünü düşündüğü yakıtı bu oranda arttırıyor, siz de ekranda bu artışı görüyorsunuz. Bu oran aracın benzin haritasının tamamında veya bir kısmında yoğun olabilir, özellikle sizin kullandığınız devir aralığında. 11/8.7=1.26İdeal ayarda ekranda her iki yakıtta aynı tüketimi görürsünüz, gerçek LPG tüketimi ise gördüğünüz bu rakamın yüzde 20 fazlası olmalı.
Arkadaşlar bu LPG denen olayda ben yüksek devir çevirmeyeceksem yada 3500-4000 devir üzeri benzine geçecekse ben niye LPG taktırıcam o zaman?sadece 2000-3000 devir arası kullanmak içinmi?Bak şu anda @Mutlu Tekir (30216) benim bütün bildiklerimi yıktın gibi bir şey.(Çok bişey bildiğim yok orası ayrıda)Yahu ben Yalovadan Bursaya dönerken rampalarda 4000 devrin hiç altına inmiyorumki!Ben o yolda benzine geçirtirsem benim cebime ne yarar sağlayacak bu lpg olayı??
Pahalı olan model daha iyi olacaktır diye bir düşüncem yok aslında.Sadece sorunsuzluk anlamında 1 aydır okuduğum ve araştırdığım kadarıyla,yurt dışında Prins takılanların yoğunlukta olduğu forumlarıda biraz okuma şansım olduğunda ibre biraz daha SORUNSUZLUK VE UZUN ÖMÜR olduğunda Prinse doğru kaydım.Ancak burda önüme 2 tane engel çıkıyor işte.1-Yedek Parça Fiyatları2-OBD üzerinden müdahele şansı olmaması ve servis bağımlı olması.Aracım bende 10 yıl daha kullandığımı sayarsam yılda 20 bin km yapsam diyelim yıllık toplamda 200 bin km eder.Yani aslında bu kilometreyi Lovatoda çıkartır diye düşünüyorum.Şimdi biraz teknik yazayım.(Burdan sonra yazdıklarım kendi okuduklarımdan kısaca bir derlemedir.Doğru yada yanlış,bu işin ustadları daha iyi bilir tabiki**********Lovatoda veya diğer bir çok markadaki kullanılan italyan enjektörlerde 2.8-3.0 arası omaj değerleri var.Normal kullanımda sorun çıkarmı,yüksek ihtimalle çıkmaz.Prins Silverlinedaki Prins Marka enjektörlerde 1,8 omaj, VSI 2 modelindeki Khein enjektörlerde ise 1.0 omaj değeri mevcut.Bu değer küçüldükçe benzinden gaza geçtiğini anlayamama ve daha da önemlisi yüksek devirler çevirirken enjektörlerin devamlı açık kalmasını engelliyor.Omaj değeri büyüdükçe enjektörler bu sefer yüksek devirlerde devamlı açık kalarak devamlı gaz püskürtüyorlar.Buda LPG tüketiminin artmasına sebep oluyor.(Tasarruf nerde kaldı şimdi?)Enjektör ömrü konusunda galiba kimse Prinsi tartışmaz.(Yanlış montaja bağlı hataları saymazsak)OBD olayına geleyim.Lovato veya diğer obd li kitlerin ürünlerini OBD-II soketi üzerinden müdahele edilebilir hale getirme sebebi araştırdığım kadarıyla kendi sistemlerinin 16 bitlik bir sistem üzerinden çalışması ve araçlarında 16 bitlik sistem kullanması nedeniyle Arıza Işığı yakma ihtimali ve bu arıza uyarılarını söndürmek için bu sistemi geliştirmişler.Prinsteki işletim sistemi ise 32 bit veya 64 bit olduğundan yani daha gelişmiş bir yazılım ve sistem olduğundan OBD-II soket bağlantısına ihtiyaç duymuyormuş.Bu nedenle araçların işletim sistemi geride kaldığı için arıza ışığı kaydı oluşmuyormuş.(Prinste doğru ayarı yakalamak bu yüzden biraz daha uğraştırıcı oluyormuş.Bunu görüştüğüm bütün bayiler söyledi bana) Prins VSI 2 ile Silverline modeli arasında Enjektör ve Regülatör farkı ile bir kaç ufak bağlantı yeri ve hortum çıkış yeri farklılığı varmış.***********Murat Köseninde yaptığı hesap doğru bir hesap.Birisinde 15 bin km de ötekinde 30 bin km de amartisman şeklinde oluyor.ancak benim niyetim amortismandan ziyade yüksek devirlerde kullanırken kalkıpta bana kısa süre sonra yok enjektör gitmiş yok fakir karışım şu bu olaylarına girmemek.Bunlar markadan ziyade montaj ile ilgilimi dersiniz onu bilemiyorum!
Bilgim yok hocam, Ufuk Sönmez hoca daha iyi bilir bu konuyu
Bu tasarımda BENZİN OKTAN yakıt katkıları da hesaba katılıyordur herhalde dimi?
İlker hocam sen işi yapan ve uygulayan adamsın.O zaman sana müsadenle sana bir kaç soru!1-Prins bayileride belki kaprisli ancak hepsi aynı zamanda Lovato bayisi bunların yada atiker 2-Az önce Mutlu arkadaşımızın dediği şey yani yüksek devirlerde benzine geçiş sistemi oluyorsa o zaman hem benzin hem lpg harcıyorum hatta yüsek devirlerde daha çok benzin harcayacağım eskisi gibi o zaman mantık şu galiba-->LPG varsa sakin kullan yüksek devirleri görme mantığı işliyor 3-Dolum kapağı yerinin benzin depo kapağı olursa zamanla orda esneme yapıp plastik olan kısmının yırtıldığını okudum.Tampon altı montaj dahamı sağlıklı sence?4-Ben karar verirsem (1-2 gün içinde vericem) yanımda bu işten anlayan bir arkadaşımı getirip,montajı sizin ustanız ile birlikte konuşarak yapmalarında(örneğin enjektör delinme yerleri v.b) bir sakınca varmı acaba İlker hocam?
Lovato OBDII sistem enjektör tipi Lovato KP enjektördür ve 2Ohm çalışır. Araç yüksek devirlerde giderken direk benzinle çalışması bence de son derece mantıksız, tasarruf önemli, düzgün bir ayarla aracınız benzine almanıza gerek kalmayacaktır. OBD sistem bağlantısı kesinlikle arıza lambasını söndürmesi için çıkarılmış bir özellik değildir ancak son senelerde çeşitli markalarda bu özelliği arıza lambası söndürmek üzere çalışması konusunda bir yazılım geliştirilmiştir ve bizim işgüzar lpg ustalarımız bu özelliği çekirdek yer gibi kullanmaya başlamıştır son derece üzücü. Normal şartlarda OBD kablolarının bağlandığı hat aracın oksijen sensörü verilerini taşıyan hattır ve bu değerleri 0 değerine yakın tutmak için farklı kullanım koşullarında gaz ayarını açar ve kısar, gaz ayarlarını o anki hava koşullarına ve kullanım tarzına göre günceller. Bir başka deyişle aracınızın oksijen sensörü düzgün veri gönderdiği sürece gaz ayarından kaynaklı zengin fakir karışımdan kaynaklı arıza lambanız yanmayacaktır.Saygılar
İlker bey müsadeniz ile benimde bir sorum olacak, LPG kontrol modülleri (nam-ı diğer beyin) içerisinde OEM ECU'ler (Marka fark etmez Marelli,Siemens, Denso vs.) ile kıyaslanabilecek hızda işlem yapabilen bir modül var mı?
ECU, sensörler yardımı ile yanma sonrası ortaya çıkan gaz sonucunda yakıtın zengin mi? fakir mi? olduğunu hesaplayarak enjeksiyon süresine müdahale eder hocam