Hava ve yağacak olan Kar, buz oluşturmayacak, yolları kapatmayacak oranda olursa sizler için de sorun olmaz.
Ben zaten yağmış ve donmuş olan ve üstüne yağmakta olan Kar-Tipi altında 700km gelicem, Kış lastiklerim sağolsun, 3 kış evvel yine böyle bir durumda İstanbula kadar -10C'de kar yağışı altında gelmiştik, o güne kadar "Neden bunca yıl Kış Lastiği kullanmamışız?" diye söylenmiştim..
Geçen Pazar Saklıkente çıktık, yol açık ve kuruydu, üzüldüm aslında..

zirvede fazla kar yoktu buzlarla oynadık, otelin önündeki yol dik meyilli ve buz paten pisti gibiydi, denemek için sakince elektrik ile oraya girdim, patinaj yapmadan yokuş yukarı sessizce çıkan bir otomobil görüntüsü insanları etkiledi, düşmemek için çaba sarfeden ve yürüyerek o yokuşu çıkmaya çalışan insanlar, uzay aracı görmüş gibi donup kaldılar..
Pazar sabahı uyanana dek şimdiden net konuşmayalım, eğer buluşma iptal edilecekse sabah kalktığımızda önce burada buluşalım.
Evvelki gün 40.000km bakıma girdim,
Yağ - Yağ filtresi
Hava filtresi
Fren hidroliği değişimi (fren hidroliği 17.TL)
430.TL
Kendim; Enjektör temizleyici + Polen filtresi değiştirdim.
Arka balatalar önlerden 1mm daha fazla aşınmış çıktı..
ESP olan araçlarda böyle oluyor.
Sadece, virajlarda savrulmayı önlediği için olsaydı, hiç eskimezlerdi çünkü virajlarda ESP'yi görsel olarak devreye sokacak kadar hızlı girmem.
Görsel ESP.?
Aracın savrulmaya başlama noktasında yanal güçlü G'yi hisseden aynı zamanda birbirinden farklı hızlarda dönmeye başlayan yada kitlenen lastikleri hisseden sensörler yine güçlü ve hızlı biçimde ABS ile gerekli tekere müdahale ederken ekranda ESP ışığı yanıp sönüyor, buraya kadar biliyoruz.
Benim Yaris diğer tüm sedan/HB markalardan yüksek olduğu halde (hemen hemen) yanal rüzgarlardan pek etkilenmiyor gibi gelmişti..
Oysa aerodinamiği Lamborghini kadar iyi değildir.
Yanal güçlü rüzgarlarda ESP'li araçlar daha stabil gidiyor, siz de öyle düşünmüyormusunuz?
Çünkü ESP'nin diğer bir görevininde şu olduğunu kısa bir araştırma sonunda öğrenmiş oldum.
Yanal anlık rüzgarlarda yine anlık ve küçük dokunuş müdahale ile aracın düz ve stabil gitmesini sağlıyor ve uzun dönemde arka balataların önlerden daha çabuk eskimelerine sebep oluyor.
Bu küçük ve çok kısa anlık müdahaleleri ekranda göremiyoruz. Tekerlerde birbirinden farklı hızlarda dönüş algılanmıyor ama Cayroskop aracın dengesinin bozulduğu hissediyor ve yumuşak fren dokunuşu ile aracı stabil kılıyor.