0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Binek Diesel araçlarda yoğunlukla CVT kullanılmaya başlaması sadece doğru zamanı bekliyor olmalı yoksa teknolojik olarak imkansız değil.CVT şanzımanlı Toyota Hybrid araçlarının Diesel ile sunulması oldukça heyecanlı olacaktır.Güç, Sessizlik ve daha fazla EkonomiVideoda 2015 yılında avrupada satışa sunulan 4x4 Subaru Forester Diesel+CVT, Lineartronic https://www.youtube.com/watch?v=j6pdnVX9_dQ
nissan 1.6 dci araçlarında cvt kullanıyor diye biliyorum. Cahilliğimi mazur görün ama Xtronic cvt değil mi?
Aynı Toyotada MMT/MM şanzımanın diğer markalarda xxx diye adlandırılması gibi, CVT vites kutusuna sahip markaların farklı isimlerle o modellerini çağırmaları nedeniyle tek tek araştırma yapmadığım için sorunuzun cevabını bilmiyorum.Otomatik araç araştırırken ne tip kavramaya ve vites kutusuna sahip olduğu öğrenilebilirse, beklentilerimizi karşılayıp karşılayamayacağıda cevaplanmış olur.
Binek Diesel araçlarda yoğunlukla CVT kullanılmaya başlaması sadece doğru zamanı bekliyor olmalı yoksa teknolojik olarak imkansız değil.
-Otomatik vitesli araçta düz vitesteki gibi devir saatini özgürce kullanma imkanı bulamazsınız. Yani araç belirli bir süre bulunduğu vitesi muhafaza edecek, daha sonra bir üst yada bir alt vitese geçecektir. Manuel vitesli araçlarda istediğiniz viteste ve deviri istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Bu yönüyle manuel vites, size daha özgür bir kullanım hissi verecektir.
Bilen abilerim düzeltsin ama sorun başka bir şey mi yoksa tamamen ticari mi? Birde merak ettiğim ama cevabını bulamadığım soru var.CVT vites kutularında kayıp oranı ne kadardır? Kayış mekanizmasında ne kadar bir kayıp oluyor acaba?
Özetle;-Otomatik vitesli araçları daha çok yakmakta.Fakat gelişen teknoloji ile artık manuel vitesli araçlardan çok daha az yakan otomatik vitesli araçlarda üretilmiştir. Otomatik vitesli araçlar, konfor bakımından bir adım önde. Yani sürekli elinizi meşgul etmemesi ve debriyaj gibi bir yorucu fonksiyonu ortadan kaldırmasıyla birlikte birçok kullanıcının tercihini sağlıyor.-Otomatik vitesli araçların, özellikle yokuşlarda, aracın ilk kalkışında ve yoğun trafikte şoföre sunduğu rahatlık azımsanamayacak kadar fazla. Otomatik vites, bayan sürücüler ve acemi sürücüler için çok büyük kolaylık sağlamaktadır.-Otomatik vitesli araçların şanzımanları manuel vitesli araçlarınkine nazaran çok daha hassastır ve pahalıdır. Bu sebeple herhangi bir arıza olması durumunda cebinizden çıkacak para düz vitesli aracınkinden çok daha fazla olacaktır.-Otomatik vitesli araçta düz vitesteki gibi devir saatini özgürce kullanma imkanı bulamazsınız. Yani araç belirli bir süre bulunduğu vitesi muhafaza edecek, daha sonra bir üst yada bir alt vitese geçecektir. Manuel vitesli araçlarda istediğiniz viteste ve deviri istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Bu yönüyle manuel vites, size daha özgür bir kullanım hissi verecektir.Manuel vites kullanmama rağmen bu karşılaştırmanın galibi otomatik vites.
CVT'deki güç kaybı oranı ile dişli güç kaybı oranı aynıdır diye düşünüyorum zira her ikisindede mekanik bağlantı var.Asıl kayıplar kavramada yaşanmaktadır.
Düzeltme, Mazda 3 aracımda 4 ileri vitesin 4ünü de kontrol edebiliyorum. Yokuş aşağı motor kompresyonu da yaptırıyorum, yokuş çıkarken vaktım bağıracak kendim uygun vitese getiriyorum. Vitesin dilinden anlarsanız hele gaza sert basıp 1 veya 2 vites düşürmesini sağlayıp gerekirse de anlık ayağı çekerek vitesi yükseltmesini de sağlayabilirsiniz.Gayet keyifli ve eğlenceli oluyor otomatik vites olunca. Virajlara sokarken ve virajlardan çıkarken kafanız sadece yolda ve direksiyonda.
Bildiğim kadarı ile kayış kasnak mekanizmalarında Dişli sistemler gibi hareketi kayıpsız iletmek mümkün değil.Neticede düz yüzey üzerinde istenmeyen bir kayma söz konusu.Tabi durumu bilmiyorum ama bu kayıp göz ardı edecek seviyede olabilir buna bir şey diyemem.
Yakıt yanıp motorun güç üretmesi %30 verimle gerçekleşir, motorun ürettiği gücün bir kısmı elektrik üretme volan döndürme vs gibi enerjilere gidiyor. Burdan sonra şanzımanda da kayıplar mevcut, gerek bildiğimiz klasik manuel şanzıman olsun gerekse de otomatik şanzıman. Çift kavramalılar ve cvt > tek kavrama > tork konvertörlü otomatik şanzıman olarak sıralayabiliriz verimi. Otomatik şanzımanda da hidrolik kayıp söz konusudur.Daha sonra şanzımanın içindeki diğer dişliler, diferansiyel dişlileri teker hep mekanik kayıplar vardır bunlarda. Yani toplamdaki verim %10 civarıdır belki de yoktur bile. Enerji dönüşümünün ya da manipulasyonunun olduğu herşeyde kayıp olacaktır.
Fotoğraftaki %50 oranında yüzeyi küçültülmüş balatanın amacı, kontrollü kaçırma sağlayıp motor devrini sürekli üst seviyelerde tutulmasına yardımcı olmak sanırım, ekonomi odaklı değil hızlanma odaklı modifikasyon.
Elektrik motorlarında da büyük kayıplar vardır.