Gönderen Konu: ABS firenin buzda devreye girdiğinde çıkardığı ses  (Okunma sayısı 9039 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 13 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
Selamın Aleyküm arkadaşlar öncelikle aracım 2005 model toyota corolla sol. Bende bi sürücü kursunda direksiyon usta öğreticiliği yapıyorum. benim sizlerle paylaşmak isteğim konu geçenlerde karda(buzlu yolda) giderken firene biraz sert yüklendiğimde yani absyi devreye soktuğumda öle bi ses geliyoki sanki arabanın biyerleri kopuyo gibi  :D ve bu beni gerçekten çok rahatsız etti yani aracımın firenine basmaya korkar oldum buzda, içim acıyo resmen  :D sormak istediğim aynı model kullanan arkadaşlar sizin araçlarınızdadamı aynı merak ettim. 

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Avensis 11' e.extra
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 100000
  • Model Yılı: '11
  • 2592 kere teşekkür etti
  • 1513 kere teşekkür edildi
Ynt: ABS firenin buzda devreye girdiğinde çıkardığı ses
« Yanıtla #1 : Ocak 06, 2016, 16:34:48 »
Basın bastırın basmaya teşvik edin. Ben sırf abs sistemi çalışsın diye bazen inadına buzda saniyelerce basıyorum . saniyelerce abs pompası yırtınıyor bir şey olmaz. Abs sistemi aktif olsun diye. Korkmayın hiç bir şey olmaz. Şimdiye kadar abs beyni bozuldu diyen duymadım. Korkmayın sorun yok.
***Ayetleri görmezlikten gelirseniz, çocukları bile ihtiyarlatan bir günde kendinizi nasıl koruyacaksınız? (73:17)
***25k(benzin) 75k (lpg) =105k+km....MaşaAllah

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ocak 06, 2016, 16:53:00 »
Sadece buzda degil, normal sürüşte asfalt üzerindede aracınızın tepkilerini görmek için ABS yi devreye sokun.
Daha sonrasında bu meleke kazanılmadıgında korkup freni bırakarak kaza yapan tanıdıgım kişiler var.
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Avensis 11' e.extra
« Yanıtla #3 : Ocak 06, 2016, 17:12:02 »
Sadece buzda degil, normal sürüşte asfalt üzerindede aracınızın tepkilerini görmek için ABS yi devreye sokun.
Daha sonrasında bu meleke kazanılmadıgında korkup freni bırakarak kaza yapan tanıdıgım kişiler var.
İlk abs li araç kullanırken micirda frene basmistim 2004 model chevy. Neyse abs öyle bir tepki verdi ki sağ ayak pert oldu sandim[emoji51] lan ne oluyor falan ayağımı frende çektim tabi[emoji3] Allah'tan toplamıştım aracı da kurtuldum.
***Ayetleri görmezlikten gelirseniz, çocukları bile ihtiyarlatan bir günde kendinizi nasıl koruyacaksınız? (73:17)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .: Toyota Eco-Driver :.
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 11111
  • Model Yılı: '18
  • 66 kere teşekkür etti
  • 563 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ocak 06, 2016, 17:28:30 »
kimse de dememiş buz üstünde niye frene yükleniyorsunuz diye. karda buzda mümkünse fren pedalına hiç basmayın. hele ani şekilde sert frenajlar, basmamanızdan daha kötü sonuçlar doğurabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ocak 06, 2016, 17:37:49 »
kimse de dememiş buz üstünde niye frene yükleniyorsunuz diye. karda buzda mümkünse fren pedalına hiç basmayın. hele ani şekilde sert frenajlar, basmamanızdan daha kötü sonuçlar doğurabilir.

ABS li arabada kar ve buz üstünde frene basmaktan asla korkmayın.
Tek önemli nokta önce ABS devreye girmeli sonra direksiyon hareketi başlamalı.
Önce direksiyon, sonra ABS devreye girerse savrulma kaçınılmaz olur.

Bu yazım tamamen Demirbükey tarafında verilen ileri sürücülük egitiminde aldıgım not'umdur.

Pratik eğitimdede denedik, aynen dogru, ABS devreye girdikten sonra direksiyon manevralarinda araba savrulmadı.

Tek taraf kaygan zemin sürüşünde yine ABS li arabada sorun yok. Ancak ABS siz araç tek taraf kaygan zeminde 40km/h hız ile giderken frene basıldıgında 4 tur spin atarak durdu.

Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ocak 06, 2016, 18:32:13 »
Tabii herşeyin olması gerektiği gibi çalışabilmesi için de Kış şartlarında araç kullanılıyorsa ABS'nin daha verimli iş çıkarabilmesi için Kış lastikleri takılı olması gerekiyor aksi halde ABS çok erken devreye girecek bu da yol ile temasın kompasına çeyrek var anlamına gelecektir.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • P R İ N S VSI2- Japan Keihin Corporation
  • Araç: Rav 4
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 220000
  • Model Yılı: '05
  • 572 kere teşekkür etti
  • 511 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ocak 06, 2016, 19:34:41 »
Kış lastikleri yoksa buz üzerinde Abs bile yetersiz kalabilir özellikle  takip mesafesini kontrol edemesseniz. :kötü:,Tekin beyin dediği gibi yola iyi tutunmak için kışın kış ,yazın yaz lastiği Abs ye yardımcı olacaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A-
  • Kilometre: 127000
  • Model Yılı: '05
  • 31 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ocak 06, 2016, 19:38:22 »
Karlı havalarda bazen abs'yi denerim ve hemen tepki verip devreye giriyor. Gene yukarda Ahmet abinin dediği gibi zaman zaman çok çok müsait yollarda hız yapıp frene sonuna kadar asılırım ki frenler ve abs ne alemde diye. (normal zeminde buzlu ve ıslak zeminde değil)
Hayat bize hiç yeşil ışık yakmadı. Biz de kırmızıda hiç durmadık.
Benim yollarım patikadır, çamurdur, rampadır, pusludur.
Çıkarım senle her yola TOYOTA.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #9 : Ocak 06, 2016, 19:54:59 »
ABS sistemini devreye sokarak paslanmasını önlemek gibi bir şey düşünmeyin zira pompası zaten hidrolik ile kaplı,
ABS sistemini devreye sokarak çalışıp çalışmadığını test yapmayada gerek yok zira Yaz-Kış her ilk startta sistem elektronik ve mekanik kendi testini yapıyor,

Bizim işimize yarayacak ve faydalı olabilecek tek hareket, yağışlı, karlı yada buzlu boş yolda ABS'yi devreye alarak kendimizi eğitmek yada eğitimli reflekslerimize hatırlatma yapmak olabilir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Avensis 11' e.extra
« Yanıtla #10 : Ocak 06, 2016, 20:53:34 »
ABS sistemini devreye sokarak paslanmasını önlemek gibi bir şey düşünmeyin zira pompası zaten hidrolik ile kaplı,
ABS sistemini devreye sokarak çalışıp çalışmadığını test yapmayada gerek yok zira Yaz-Kış her ilk startta sistem elektronik ve mekanik kendi testini yapıyor,

Bizim işimize yarayacak ve faydalı olabilecek tek hareket, yağışlı, karlı yada buzlu boş yolda ABS'yi devreye alarak kendimizi eğitmek yada eğitimli reflekslerimize hatırlatma yapmak olabilir.
Zaten abs kuflenir gibi bir mantık gütmuyoruz tekin bey. Test elektronik olarak evet ediliyor lakin sistemin ne kadar sağlıklı çalıştığı ile ilgili  bir bilgi vermiyor bu testler. Bence abs olsun trc olsun ki zaten ana teması abs beyni ve abs fren mekanizması olan bu sistemlerin belli periyotlarla çalışma şeklinin denenmesi çalıştırılması fayda sağlar kanaatindeyim. Normal kullanımda hele kar kış olmayan bir yerde de yaşıyorsanız abs kolay kolay devreye girmez. Bu şekilde uygun ortamlarda seyrek aralıklarla bu sistemin çalistirilmasi fayda sağlar kanatindeyim

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 150000
  • 183 kere teşekkür etti
  • 37 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ocak 06, 2016, 21:21:21 »
Selamın aleyküm
müslümanlar demişsinizki abs yi devreye sokun benim bildigimde abs hep devrede gerekince frenleri kullanıp gidişatı düzenliyor kafam karıştı şimdi doğrusu nedir bu işin
selametle

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #12 : Ocak 06, 2016, 21:22:03 »
Test elektronik olarak evet ediliyor lakin sistemin ne kadar sağlıklı çalıştığı ile ilgili  bir bilgi vermiyor bu testler.

Genel hatlarıyla söylediklerinize katılıyorum.

Araç tarafından Sistemin Sağlıklı çalıştığına dair verilen bilgi bir çok konuda sorulmuş ve cevaplanmıştı, bu belirti ilk kalkış anında gelen tık yada şıık benzeri sestir ve ABS sisteminin kendini mekanik olarak testidir. Her araçta belirgin şekilde duyulacak diye bir şeyde yoktur.

Zaten ABS çalışmazsa ne TRC nede ESP çalışmaz, ana parça ABS'dir ve en ufak soru işaretinde ekran ışıl ışıl olur.

Üreticiler tarafından belirli periyodlarla ABS sistemini devreye alarak kontrolünü sağlayın diye herhangi bir öneri yoktur olmazda.

Sonuçta burada yazdıklarımıza bir çok kişi yanıt vermesede, yada üye olmadan takip edenleride düşünürsek tam doğru bilgi aktarımı yaparak, elektro mekaniklerin nasıl çalıştığı ile kişisel tercihlerimizi birbirine karıştırmamak gerektiğini düşünüyorum.

Sonuç olarak, kullanmış olduğumuz bu mevcut otomobillerde irili ufaklı 7 ile 12 bilgisayar beyni bulunmakta ve kullanılan işlemciler aya inen apolloda kullanılan işlemcilerden kat kat hızlı ve güvenilirdir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Ne mutlu TÜRKÜM diyene!
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 180000
  • Model Yılı: '10
  • 68 kere teşekkür etti
  • 58 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Ocak 06, 2016, 21:37:22 »
Toyota arabamda da ABS biraz gürültülü çalışıyor. Arkadaşın Hundai İ30 'u var. ABS sesi neredeyse yok. Geçenlerde düşük hızda fren de araç kayar gibi oldu. "ABS devreye girmedi mi?" dedim.  Halbuki  ABS devreye girmiş ve ben araç içerisinde (yolcuydum) duymadım.
Ama benim araçta (Corolla 2007 - E140 kasa) ABS'yi yan binadan bile duymak mümkün! (tabii bu espri ama ses gerçekten fazla) Kısaca korkacak bir şey yok. ABS'ye devam.

Düzlertme: İmla hatası.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Model Yılı: -
  • 13 kere teşekkür etti
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Ocak 06, 2016, 22:40:26 »
Arkadaşlar mesleğim direksiyon usta öğreticiliği olduğu için yazın yaz kışın kış lastiği kullanmaya özen gösteririm. şuanda aracımın altında 4 tane michelin kış lastiği vardır. Yine mesleğimden anlıcağınız üzere aktif araç kullanan birisiyim karda buzda akrobasi hareketleri yapmayı çok severim (trafiği tehlikeye düşürmemek şartıyka , uygun alanlarda) herkezin yorumları için ayrı ayrı teşekkür ederim Absnin mantığını nasıl kullanlması gerektiğini çok iyi biliyorum sadece ben çıkardığı sesten rahatsız oldum acaba diyerek sizlerin araçlarında damı aynı şekil diye merak ettim. yorumlarınız gayet açıklıyacı emeğinze sağlık  :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #15 : Ocak 06, 2016, 22:53:50 »
Ali bey, güzel bir konu açtınız, güzel sohbetler ettik, bizde teşekkür ederiz.

Profil bilgilerinizi benimkini örnek alarak tamamlayabilirseniz, yorumlarınızda sizi çok daha iyi değerlendirebileceğiz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 250
  • Model Yılı: '15
  • 68 kere teşekkür etti
  • 287 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Ocak 06, 2016, 23:15:01 »
Corolla'da ani frenlerde sesten motor dağılacak zannedersiniz.Alman arabalarında da ses yüksektir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #17 : Ocak 06, 2016, 23:51:10 »
ABS devreye girdiğinde çok fazla şakırtı oluşuyorsa, özellikle ön kaliper pimleri kontrol edilmelidir.

Pimler Yeni iken bahsedilen gürültülü ABS sesi çıkmamaktadır.

Ayrıca fren hidroliğininde her 40.000km'de değiştirilmesi, fren basıç dozajının iyi ayarlanması anlamına gelecektir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Ocak 07, 2016, 00:27:03 »
Her koşulda düz giderken trafiği tehlikeye atmadan ani fren yaparım. Abs ne sıklıkta devreye giriyor, ne kadar öne yığılıyorum. Bunlara bakar ve ona göre sürüşümü düzenlerim. Eğer abs hemen devreye giriyor ve ben öne gitmiyorsam hızımı yavaşlatır, virajlara mümkün olduğunca yavaş ve hafif direksiyon döndürerek girer, öndekiyle mesafemi artırırım.
Baktım öne yığılıyorum abs devreye girdiremiyorum, rahatça sürerim.

Toyota larda abs sesi fazla geliyor nedense. Mazdamda çok hafif tıkırtı olarak duyuluyor ve bazen esp nin çalıştığını anlamıyorum bile.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Ne mutlu TÜRKÜM diyene!
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 180000
  • Model Yılı: '10
  • 68 kere teşekkür etti
  • 58 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Ocak 07, 2016, 00:40:28 »
ABS devreye girdiğinde çok fazla şakırtı oluşuyorsa, özellikle ön kaliper pimleri kontrol edilmelidir.

Pimler Yeni iken bahsedilen gürültülü ABS sesi çıkmamaktadır.

Ayrıca fren hidroliğininde her 40.000km'de değiştirilmesi, fren basıç dozajının iyi ayarlanması anlamına gelecektir.

Dedikleriniz sesi artıran unsurlar olabilir, doğrudur. Çok bilgim olan bir konu değil .
Ama benim Corolla'nın ABS sesi ,arabayı ilk aldığımda da yüksekti  . Hala aynı şiddetle devam ediyor. Arkadaşın Hundai İ30'unki kadar az sesli ABS sistemi hiç bir zaman olmadı , arabada.

Not: Arabayı 12.000 km de , 1-1,5 yaşında aldım. 3+3=6 yıl ek garanti yaptırdım. Bir kaç kez Servise de sordum, denediler, "ses normal" denildi.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk