Gönderen Konu: ABS firenin buzda devreye girdiğinde çıkardığı ses  (Okunma sayısı 9040 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
Ynt: ABS firenin buzda devreye girdiğinde çıkardığı ses
« Yanıtla #20 : Ocak 07, 2016, 08:41:25 »
Dedikleriniz sesi artıran unsurlar olabilir, doğrudur. Çok bilgim olan bir konu değil .
Ama benim Corolla'nın ABS sesi ,arabayı ilk aldığımda da yüksekti  . Hala aynı şiddetle devam ediyor. Arkadaşın Hundai İ30'unki kadar az sesli ABS sistemi hiç bir zaman olmadı , arabada.

Not: Arabayı 12.000 km de , 1-1,5 yaşında aldım. 3+3=6 yıl ek garanti yaptırdım. Bir kaç kez Servise de sordum, denediler, "ses normal" denildi.

Tabii şimdi biz buradan sadece kelimeler üzerinden yorumlar yapıyoruz, gürültülü denen sesin bir örneği elimizde yok.

ABS motorunun çıkardığı ses ile tekerlerdeki kaliperlerin çıkardığı sesler + yumuşak hamur lastikli ile sert hamurlu lastikler arasındaki ses emişleri, o anki yol yüzeyi vs herkeste farklı bir algılamaya sebep olmakta.

Sonuçta sanırım bu ABS beyinleri genelde aynı üretici tarafından yapılıyor ama her markanın ve modelin izolasyonlarıda farklı veya ABS beyninin konumlandırmasıda farklı.

Avrupa otomobilleri ses yalıtımı konusunda daha çok konfor odaklı ve aksesuarı bol olabiliyor ama günün sonunda müşteri memnuniyeti konusunda Toyota hala dünya lideri.

Önceden Opel ve Mercedes kullanmıştım, Japonlarla aralarındaki farkları iyi biliyorum. Son 21 yıldır Japon üretimi araçlar kullanıyorum.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Ocak 07, 2016, 08:41:25 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Avensis 11' e.extra
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 100000
  • Model Yılı: '11
  • 2592 kere teşekkür etti
  • 1513 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Ocak 07, 2016, 10:41:12 »
Tabii şimdi biz buradan sadece kelimeler üzerinden yorumlar yapıyoruz, gürültülü denen sesin bir örneği elimizde yok.

ABS motorunun çıkardığı ses ile tekerlerdeki kaliperlerin çıkardığı sesler + yumuşak hamur lastikli ile sert hamurlu lastikler arasındaki ses emişleri, o anki yol yüzeyi vs herkeste farklı bir algılamaya sebep olmakta.

Sonuçta sanırım bu ABS beyinleri genelde aynı üretici tarafından yapılıyor ama her markanın ve modelin izolasyonlarıda farklı veya ABS beyninin konumlandırmasıda farklı.

Avrupa otomobilleri ses yalıtımı konusunda daha çok konfor odaklı ve aksesuarı bol olabiliyor ama günün sonunda müşteri memnuniyeti konusunda Toyota hala dünya lideri.

Önceden Opel ve Mercedes kullanmıştım, Japonlarla aralarındaki farkları iyi biliyorum. Son 21 yıldır Japon üretimi araçlar kullanıyorum.
Tekin bey abs sadece ön akslara mi fren uyguluyor? Arka akslara da öndeki gibi fren uyguluyor mu?
***Ayetleri görmezlikten gelirseniz, çocukları bile ihtiyarlatan bir günde kendinizi nasıl koruyacaksınız? (73:17)
***25k(benzin) 75k (lpg) =105k+km....MaşaAllah

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 10500
  • Model Yılı: '19
  • 132 kere teşekkür etti
  • 354 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #22 : Ocak 07, 2016, 11:24:33 »
Aracınız ister absli ister abssiz olsun. Frene kışın sakın sert basmayın. Kar ve buz varsa.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB+
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #23 : Ocak 07, 2016, 13:31:13 »
Talat bey o dediginizi abs yapmiyor.Ebd elektronik fren dağılımı hangi tekere ne kadar güç uygulayacağını ayarlıyor.Kabaca Abs balata nin diske yapışmasını engelleyip bu sayede direksiyonmi ile manevra yapma imkaninizi artiyor.Yanlis degilsem Abs nin.patenti bosch da herhalde.Genellikle de abs beyni bosch .
Vsc de ise araç kaymaya başladığında her tekere farkli güç uygulayarak araci dengeye sokmaya calisiyor.Birkac defa verso da bilerek zorladigimda hemen arka az bıraksın vsc devreye girip tikirtilar basliyor.Bu sirada gaz pedalı devra dışı kaliyor.
Demisken hankook diye bir lastik almayin.2 sene oldu.30 bin km de lastikler en ufak bir zorlamada kayıyor iğrenç bir lastik
2011 d4d Corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #24 : Ocak 07, 2016, 16:24:43 »
ABS + EBD + TRC + ESP sistemleri, kuru, ıslak, karlı ve buzlu yollarda otomobili direksiyon yönünde tutmaya yarayan yardımcı aktif sistemlerdir.

İhtiyaç halinde 4 tekerede farklı frenaj uygulanır.

https://www.youtube.com/watch?v=Z8KjsjrIGqI

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 333
  • Model Yılı: '15
  • 636 kere teşekkür etti
  • 964 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #25 : Ocak 07, 2016, 20:13:44 »
Talat bey o dediginizi abs yapmiyor.Ebd elektronik fren dağılımı hangi tekere ne kadar güç uygulayacağını ayarlıyor.Kabaca Abs balata nin diske yapışmasını engelleyip bu sayede direksiyonmi ile manevra yapma imkaninizi artiyor.Yanlis degilsem Abs nin.patenti bosch da herhalde.Genellikle de abs beyni bosch .
Vsc de ise araç kaymaya başladığında her tekere farkli güç uygulayarak araci dengeye sokmaya calisiyor.Birkac defa verso da bilerek zorladigimda hemen arka az bıraksın vsc devreye girip tikirtilar basliyor.Bu sirada gaz pedalı devra dışı kaliyor.
Demisken hankook diye bir lastik almayin.2 sene oldu.30 bin km de lastikler en ufak bir zorlamada kayıyor iğrenç bir lastik
Abi neden öle dedin şimdi. Nerden para bulupta lastik değiştireceğim ben. [emoji16]   Abi benim aracın lastikleride Hankook Ventus2 şuana kadar memnunum. Islak zeminde yol tutuşu fren mesafesi vs çok beğeniyorum. 
"Herkesin polisi kendi vicdanıdır, fakat polis vicdanı olmayanların karşısındadır."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB+
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #26 : Ocak 07, 2016, 20:21:49 »
Mehmet zaten hankook ventus prime2  jetta astra ekipman lastiği olarak kullaniliyor.2 sene once aldim 30 bin km oldu.Lastik ilk günlerde sessiz gayet iyi islak ve yakit konusunda  etiket değeri B/C idi herhalde.69 db gürültü etiket değeri idi.
Ama kardeş lastik gün geçtikçe   yil sesi artti.Aracın yola tutunmasi zayifladi.O yüzden öyle dedim kardeş.Sen 2-3yil rahat kullanirsin.
2011 d4d Corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .: Toyota Eco-Driver :.
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 11111
  • Model Yılı: '18
  • 66 kere teşekkür etti
  • 563 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #27 : Ocak 07, 2016, 20:26:57 »
Aracınız ister absli ister abssiz olsun. Frene kışın sakın sert basmayın. Kar ve buz varsa.

katılıyorum benim de söylemek istediğim buydu. karda buzda denemeniz için aracın tam olarak düz gidiyor ve gidecek olması gerek, aksi takdirde yörüngenizden ayrılmanıza ne esp, ne abs engel olabilir. abs'nin önce devreye girmesi gerektiğinden bahsedilmiş. sürtünmenin düşük olduğu yüzeylerde en ufak eylemsizlik bozucu kuvvet, hayatınıza mâl olabilir. yer çekimsiz ortamda gitmek gibi bir şey. bu yüzden başlığı okuyup da kimsenin "aa nasıl olsa fark etmiyormuş" diyip çeşitli eylemlere girişmemesini temenni ederim.

her türlü hava koşulunda fren pedalına ne kadar az basıyorsanız, o kadar iyidir. aracın sınırlarını görmek istiyorsanız, trafiğe kapalı alanları tercih ediniz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 636 kere teşekkür etti
« Yanıtla #28 : Ocak 07, 2016, 20:27:44 »
Mehmet zaten hankook ventus prime2  jetta astra ekipman lastiği olarak kullaniliyor.2 sene once aldim 30 bin km oldu.Lastik ilk günlerde sessiz gayet iyi islak ve yakit konusunda  etiket değeri B/C idi herhalde.69 db gürültü etiket değeri idi.
Ama kardeş lastik gün geçtikçe   yil sesi artti.Aracın yola tutunmasi zayifladi.O yüzden öyle dedim kardeş.Sen 2-3yil rahat kullanirsin.
Eyvallah abi. Ben showromda ilk baktığımda astralarda pirelli vardı üzülmüştüm. Aracı aldım baktım benimkinde hankook var arkadaşa aldığımızda goodyear. Başlarda dert ediyordum ama şimdi alıştım.
"Herkesin polisi kendi vicdanıdır, fakat polis vicdanı olmayanların karşısındadır."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #29 : Ocak 07, 2016, 20:31:20 »

katılıyorum benim de söylemek istediğim buydu. karda buzda denemeniz için aracın tam olarak düz gidiyor ve gidecek olması gerek, aksi takdirde yörüngenizden ayrılmanıza ne esp, ne abs engel olabilir. abs'nin önce devreye girmesi gerektiğinden bahsedilmiş. sürtünmenin düşük olduğu yüzeylerde en ufak eylemsizlik bozucu kuvvet, hayatınıza mâl olabilir. yer çekimsiz ortamda gitmek gibi bir şey. bu yüzden başlığı okuyup da kimsenin "aa nasıl olsa fark etmiyormuş" diyip çeşitli eylemlere girişmemesini temenni ederim.

her türlü hava koşulunda fren pedalına ne kadar az basıyorsanız, o kadar iyidir. aracın sınırlarını görmek istiyorsanız, trafiğe kapalı alanları tercih ediniz.

Kaç kere denediniz?
Veya profesyonel eğitim aldınız mı?

Trafige kapalı alanda evet bu eğitimi aldım.

Bu yönde bi dökümanınız varsa buyrun ortaya koyar mısınız?
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #30 : Ocak 07, 2016, 20:43:38 »
Karlı ve Buzlu yollarda 1. şart Kış lastiği kullanıyor olmaktır.

Sürat, trafik kurallarına ve hava şartlarına uygun olarak ayarlandığında, ABS, TRC ve ESP sistemleri güvenlidir.

https://www.youtube.com/watch?v=cIxeIKYEU-Q

Eğer Kış lastiği yoksa, ne TRC nede başka bir sistem en basit koşullarda bile yardımcı olamaz.

Frenajda araç durmaz, virajda savrulur.

https://www.youtube.com/watch?v=Ry5YD1LTEcc

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 66 kere teşekkür etti
« Yanıtla #31 : Ocak 07, 2016, 21:14:26 »
Kaç kere denediniz?
Veya profesyonel eğitim aldınız mı?

Trafige kapalı alanda evet bu eğitimi aldım.

Bu yönde bi dökümanınız varsa buyrun ortaya koyar mısınız?

demir bükey veya bir başkası, fizik kanunlarının üstüne çıkamaz. demir bükey videolarını da çok izlemişliğim vardır, özellikle abs'siz araçlarda frenaj konusunda topluma değerli bilgiler aktarmışlardır.

eğitim alıp almamanız sizi ilgilendirir, başlıkta paylaşılan bilgileri denemeye kalkabilecek insanlar olduğunu unutmayın. onlar sizin meşhur eğitiminizi almamış olabilirler, elbette kendi bireysel sorumluluklarıdır ancak karayolu hız sınırları konusunda ne kadar hassas olunuyorsa, bu konuda da o kadar olunmalıdır.

yazdıklarınızın hatalı olduğunu belirttiğim bir yer göremedim. varsa söyleyin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
« Yanıtla #32 : Ocak 07, 2016, 21:22:38 »
Bir aracın Kış lastiği olsa bile, ABS'siz, TRC'siz ve ESP'siz yinede tehlike altındadır.

https://www.youtube.com/watch?v=wR1SSxpKitE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
« Yanıtla #33 : Ocak 07, 2016, 21:24:16 »
demir bükey veya bir başkası, fizik kanunlarının üstüne çıkamaz. demir bükey videolarını da çok izlemişliğim vardır, özellikle abs'siz araçlarda frenaj konusunda topluma değerli bilgiler aktarmışlardır.

eğitim alıp almamanız sizi ilgilendirir, başlıkta paylaşılan bilgileri denemeye kalkabilecek insanlar olduğunu unutmayın. onlar sizin meşhur eğitiminizi almamış olabilirler, elbette kendi bireysel sorumluluklarıdır ancak karayolu hız sınırları konusunda ne kadar hassas olunuyorsa, bu konuda da o kadar olunmalıdır.

yazdıklarınızın hatalı olduğunu belirttiğim bir yer göremedim. varsa söyleyin.

Bilmediğiniz bir şey hakkında iddaa da bulunmanız hatalı olmanız için fazlası ile yeterli.
Yanlış bilgi veriyorsunuz, sonrasında kar/buzda kurallara uygun aracını süren bir arkadaşımızın önüne araç çıktıgın da frene basmayarak birilerinin kaza yapmasına neden olabilirsiniz. Bunu unutmayın.

Eğitimde denilen şey şu,
ABS li araçta durmak istiyorsanız her koşulda fren pedalını kırmak için var gücünüz ile basın.

Aldıgım eğitim kendime olabilir.
Bilmiyorsanız dinleyerek sizde öğrenebilirsiniz. Burası size kalmış.
AP900 Cruise control

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #34 : Ocak 07, 2016, 22:17:23 »
Trafikte ani davranışlarda bulunmamak trafik düzeni için faydalıdır ama abs, esp, ebd sistemlerinin bulunduğu araçlarda gerekli durumlarda sonuna kadar fren yapılabilir. Ani frende abs devreye girip tekerlerin kitlenmesini önler bu da direksiyon manevra kabiliyetinin kaybedilmemesini sağlar, üstüne esp de direksiyon manevrasında kayma görürse düzelterek çizgide tutmaya çalışır.

Tabi bu sistemlerin de bir sınırı var, herşeyden önce güvenli bir hızda olmal şart.

Abs,esp ye inanmayanlar kar yağdığında boş bir alanda deneme yapabilirler.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 66 kere teşekkür etti
« Yanıtla #35 : Ocak 07, 2016, 22:22:07 »
Bilmediğiniz bir şey hakkında iddaa da bulunmanız hatalı olmanız için fazlası ile yeterli.
Yanlış bilgi veriyorsunuz, sonrasında kar/buzda kurallara uygun aracını süren bir arkadaşımızın önüne araç çıktıgın da frene basmayarak birilerinin kaza yapmasına neden olabilirsiniz. Bunu unutmayın.

Eğitimde denilen şey şu,
ABS li araçta durmak istiyorsanız her koşulda fren pedalını kırmak için var gücünüz ile basın.

Aldıgım eğitim kendime olabilir.
Bilmiyorsanız dinleyerek sizde öğrenebilirsiniz. Burası size kalmış.

eğitim dediğiniz durum, yaşanmışlıklardan yola çıkılarak süre gelmiştir. eğitim almamış olmak, o konuda tecrübe sahibi olup olmadığınızı belirtmez. fark ettiyseniz "frene sonuna kadar basılmamalıdır" diye bir cümle kurmadım çünkü tecrübe etmedim ve denemedim. doğruluğu hakkında yorum yapamam.

benim üzerinde durmaya çalıştığım konu eğitimde öğretilenlerin doğru olup olmadığı değil, bunları deneyebilecek insanların düşeceği olası durumlardır.

ayrıca fren pedalına mümkün olduğunca basmamak deyimi, önünüze araç çıktığında ona çarpıp durun anlamına gelmez. zaten freni asgari düzeyde kullanan sürücü, hangi hava koşulunda ne kadar mesafe bırakacağını bilir. gerisi demir bükey'in de bahsettiği gibi ne kadar 'defansif' sürücü olduğuna kalmış.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 636 kere teşekkür etti
« Yanıtla #36 : Ocak 07, 2016, 22:23:39 »
Zemin buzsa sistemlerin hepsi hikaye ama diğer şartlarda gerçekten işe yarıyorlar. Bende ileri sürüş teknikleri kursu aldım gerçekten faydalı bir kurs. Daha sonra dan faydasını gördüm.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 10500
  • Model Yılı: '19
  • 132 kere teşekkür etti
  • 354 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #37 : Ocak 07, 2016, 22:25:11 »
Ben Erzurumluyum karı buzu iyi bilirim. Küresel isinma oncesi kışları da iyi bilirim. Eğitimi değil uygulamasiyla bilirim. 2200 metredeki kayak tesislerine kimse kışın çikamazken müşteri taşirdim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
« Yanıtla #38 : Ocak 07, 2016, 22:27:10 »
kimse de dememiş buz üstünde niye frene yükleniyorsunuz diye. karda buzda mümkünse fren pedalına hiç basmayın. hele ani şekilde sert frenajlar, basmamanızdan daha kötü sonuçlar doğurabilir.

eğitim dediğiniz durum, yaşanmışlıklardan yola çıkılarak süre gelmiştir. eğitim almamış olmak, o konuda tecrübe sahibi olup olmadığınızı belirtmez. fark ettiyseniz "frene sonuna kadar basılmamalıdır" diye bir cümle kurmadım çünkü tecrübe etmedim ve denemedim. doğruluğu hakkında yorum yapamam.

benim üzerinde durmaya çalıştığım konu eğitimde öğretilenlerin doğru olup olmadığı değil, bunları deneyebilecek insanların düşeceği olası durumlardır.

ayrıca fren pedalına mümkün olduğunca basmamak deyimi, önünüze araç çıktığında ona çarpıp durun anlamına gelmez. zaten freni asgari düzeyde kullanan sürücü, hangi hava koşulunda ne kadar mesafe bırakacağını bilir. gerisi demir bükey'in de bahsettiği gibi ne kadar 'defansif' sürücü olduğuna kalmış.

İlk deginiz ile son dediginiz çelisiyor.
Buda sizin ile gereksiz muhabetin icinde oldugumuzun ispatıdır.
AP900 Cruise control

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 66 kere teşekkür etti
« Yanıtla #39 : Ocak 07, 2016, 23:01:23 »
İlk deginiz ile son dediginiz çelisiyor.
Buda sizin ile gereksiz muhabetin icinde oldugumuzun ispatıdır.

'mümkünse' diye bir kelime var. bilemedim size ne hitap ediyor. burada durup tek tek yaşanabilecek bütün olası senaryolar için açıklama yapmam mı gerekiyor ? hayır. bu yüzden olası istisnalar için açık kapı bırakıyorum, tüm durumları genellemiyorum. mümkün oldukça da her iletimde belirtmeye çalışıyorum.

söylediklerimin arkasındayım. frene sonuna kadar basmak düz gidişte faydalı olabilir, peki direksiyonu çevirmeniz gerekirse ya da dönüş hâlinde iseniz, tekerleklerin yola kesin tutunacağından emin olamadan ne tür bir yol izleriz ? o zaman da bu önermeyi uygulamalı mıyız ? buyrun anlatın da öğrenelim. benim gördüğüm teknik videolarda uluslararası otoriteler, hep düz gidiyorsanız frene mümkün oldukça sert baskı uygulanması gerektiğini izah ediyor.

benim genel anlamda inandığım durum budur. karda, buzda oldu da yola çıkmak zorundaysanız zihninizi olabilecek en karamsar konuma getirip olağan sürüşte fren pedalına fazla yaklaşmamanız gerekir. kendim de bugüne kadar farklı araçlarla farklı zeminlerde ve lastiklerde birçok deneyim yaşadım. hani belki tecrübeleri de sorgularsınız, önceden belirteyim.

başlığı okuyan insanlara faydalı olabildiysek ne mutlu bize. herkese dikkatli sürüşler dilerim. özellikle kar lastiği takmak, asfalt olmayan soğuk yüzeylerde çok önemli.