Gönderen Konu: ABS firenin buzda devreye girdiğinde çıkardığı ses  (Okunma sayısı 9041 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
Ynt: ABS firenin buzda devreye girdiğinde çıkardığı ses
« Yanıtla #40 : Ocak 07, 2016, 23:05:38 »
ABS nin icat nedeni zaten virajda frenen basabilmek.
Siz bunu bilmiyor iseniz size başka cevabım yok.
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #40 : Ocak 07, 2016, 23:05:38 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .: Toyota Eco-Driver :.
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 11111
  • Model Yılı: '18
  • 66 kere teşekkür etti
  • 563 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #41 : Ocak 07, 2016, 23:16:36 »
ben kendimi izah edemiyorum sanırım. yola tutunamayan bir tekerleğe ya da tekerleklere abs ne yapabilir ? bu kadar yüzeysel cevap yazacaksanız boşuna ileti kirliliği yapmayalım, insanlar faydalı şeyler okusunlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Scientia Dux Vitae Certissimus
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 38000
  • Model Yılı: '21
  • 2116 kere teşekkür etti
  • 3162 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #42 : Ocak 07, 2016, 23:21:05 »
ben kendimi izah edemiyorum sanırım. yola tutunamayan bir tekerleğe ya da tekerleklere abs ne yapabilir ? bu kadar yüzeysel cevap yazacaksanız boşuna ileti kirliliği yapmayalım, insanlar faydalı şeyler okusunlar.

Abs nin işe yaramadığını yüzeyde tekerler tutunmuyordur zaten.
Dacia Duster 1.3 TCE EDC Comfort 2021 model (2023-...) 38bin km- ...
Dacia Sandero Stepway 0.9 TCE Easy-R 2017 model (2021-2023) 32bin km-56bin km
Toyota Corolla 1.6 Multidrive S 2019 model (2019-2021) 0 km-23bin km.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: '11
  • 74 kere teşekkür etti
  • 772 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #43 : Ocak 07, 2016, 23:39:11 »
hakan bey 3.sayfadaki mesajinizda her türlü hava koşullarında fren pedalına nekadar az basıyorsanız,o kadar iyidir yaziniza istinaden  yazildi.Bende burada bu şekilde yazdiktan sonra diğer mesajlarinizda güç uygulanmasi gerektiğini yazmışsınız.
Bunun haricinde Fren pedalina devamli güç uygulandiginda fren hidroligi halk dilindeki tabir ile şişiyor herhalde.
Bende şuana kadar birkaç sefer meydana geldi.Ani fren pedalına güç uyguladigimda pedaldan ayağımı çekmediğim zaman sanki balatalar tutmayi birakti .Ama basıp hemen kisa sürede pompalandigi zaman bunu yapmiyor.
Gerçekten öyle birşey varmi ben mi o şekilde hissettim.
Araca suç bulsam desem 2004 sol de ve 2006 verso dada ayni şekilde oldu
2011 d4d Corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
« Yanıtla #44 : Ocak 07, 2016, 23:45:41 »
hakan bey 3.sayfadaki mesajinizda her türlü hava koşullarında fren pedalına nekadar az basıyorsanız,o kadar iyidir yaziniza istinaden  yazildi.Bende burada bu şekilde yazdiktan sonra diğer mesajlarinizda güç uygulanmasi gerektiğini yazmışsınız.
Bunun haricinde Fren pedalina devamli güç uygulandiginda fren hidroligi halk dilindeki tabir ile şişiyor herhalde.
Bende şuana kadar birkaç sefer meydana geldi.Ani fren pedalına güç uyguladigimda pedaldan ayağımı çekmediğim zaman sanki balatalar tutmayi birakti .Ama basıp hemen kisa sürede pompalandigi zaman bunu yapmiyor.
Gerçekten öyle birşey varmi ben mi o şekilde hissettim.
Araca suç bulsam desem 2004 sol de ve 2006 verso dada ayni şekilde oldu

Hidrolik en son ne zaman değişti abi? Ekleme değil, tamamen değişim.
Mazda 3 1.6 Touring 2010 model (2015-2019) 96bin km-171bin km Toyota Yaris 1.3 Terra 2007 model (2013-2015) 55bin-91bin km.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .: Toyota Eco-Driver :.
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 11111
  • Model Yılı: '18
  • 66 kere teşekkür etti
  • 563 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #45 : Ocak 08, 2016, 00:00:57 »
benim burada yazı yazmamın amacı kimseye bilgi üstünlüğü sağlamaya çalışmak veya kendi doğrularımı kabul ettirmek değil.

üzerinde durmaya çalıştığım hususlar var. ilki, bu forumda bu yazıyı okuyan insanların yine bu başlıkta yazılan yazıların herhangi birinden ötürü sıkıntıya girmemesi. ikincisi, abs sisteminin çalışma mantığı ve sağladığı faydalar konusuna hiç girmiyorum; abs'ye güvenip üzerinde durduğumuz yol koşullarında ani fren ile durmaya kalkışan bir sürücünün olası bir fiziksel durum ile beraber araç kontrolünü araca verdiği ani eylemsizlik yörüngesi dışındaki tepkiyle kaybetmesi durumunda yaşayacakları.

böyle bir durumda neler yapılabilir, sonuçları ne olur ? ya da bu duruma düşmemek için neler yapılabilir ? nelerden feragat edilip asgari kayıp sağlanabilir ?

tuncay bey, düz yolda otoritelerin bu şekilde önerdiğini, tabi ahmet bey'in de aynısını söylediğini okuduk, faydalı olabileceğini belirttim. okurken arada bazı kelimeler kaçabilir, yanlış anlaşılabilir. sorun değil. "niye böyle dedin" veya "kendinle çelişmişsin cevap vermem" diyene bile gerekli görürsem izah ederim. gücenmem. yeter ki insanlar birbirini anlamak istesin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 74 kere teşekkür etti
« Yanıtla #46 : Ocak 08, 2016, 00:14:05 »
Elbette yanlış lar olabilir hatalar olabilir.Buranin en güzel yani birbirimizin eksiklerini gidermekti.Hatali bilgi varsa düzeltilirdi.Önemli olan üyelerin birbirlerini kirmadan üzmeden yapmalari.
Ama  bu forum gün geçtikçe daha bir asi birbirinin açığını kollayan hakaret eden fevri davranışlar içerisinde olan üyeler daha çok göze çarpıyor.Yanlis anlasilmasin burada suanki yazışmalar üzerine yazmadim.
Mutlu kardeş iki aractada periyodik fren hidroliği değişim periyodlarina uyuyordum.40 bin katlari.
Verso 80 binde değişti suanda 100 binde zaten.Fren pedalina sürekli basinca belirli sure sonra şişiyor hissediyor um.Tutmuyor gibi.Bu birkac defa oldu.Hatta birisinde duramayacaktim gibi hissedip direksiyon manevrasi yapip ilerisinde durabildim
2011 d4d Corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
« Yanıtla #47 : Ocak 08, 2016, 00:20:19 »
Elbette yanlış lar olabilir hatalar olabilir.Buranin en güzel yani birbirimizin eksiklerini gidermekti.Hatali bilgi varsa düzeltilirdi.Önemli olan üyelerin birbirlerini kirmadan üzmeden yapmalari.
Ama  bu forum gün geçtikçe daha bir asi birbirinin açığını kollayan hakaret eden fevri davranışlar içerisinde olan üyeler daha çok göze çarpıyor.Yanlis anlasilmasin burada suanki yazışmalar üzerine yazmadim.
Mutlu kardeş iki aractada periyodik fren hidroliği değişim periyodlarina uyuyordum.40 bin katlari.
Verso 80 binde değişti suanda 100 binde zaten.Fren pedalina sürekli basinca belirli sure sonra şişiyor hissediyor um.Tutmuyor gibi.Bu birkac defa oldu.Hatta birisinde duramayacaktim gibi hissedip direksiyon manevrasi yapip ilerisinde durabildim

Aman abi dikkat et Allah korusun. Acaba aracın istediği dot standardında mı konuldu hidrolik? Hava alınıyor gibi yapılarak mı pis hidrolik temizlendi?
Aklıma gelenler ya dot yanlış koyulmuştur, ya da sistemde hava kalmıştır. Bunlar değilse fren merkezlerine bir baktır abi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 74 kere teşekkür etti
« Yanıtla #48 : Ocak 08, 2016, 03:40:05 »
dot 4 kullanildi.Hatta  toyotanin kendi yagi olmasi lazik o degilse eneos dur.Bakımda usten yag dolduruldu  her tekerden yağ çıkıncaya kadar bu işlem yapıldı.Mutlu anlatmak istediğim mesela 110 km hiz ile gidiyordum 50 metre ilerimdeki arac birden benim seritten dönüp u cekmek istediginde pedal uzun süreli bastim.Ilk başlarda takir tukur vurdu sonra birakti gibi ayagimi cekip tekrar bastim tekrar takur tukur.uzun süreli basmalarda fren hidroliği sisiyormu onu merak ettim.
tabi zar zor durabildik.Araçta cok yüklüydü.2 tona yakindi verso.
2011 d4d Corolla

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #49 : Ocak 08, 2016, 08:40:08 »
Tuncay bey, profilinizde km bilgisinide yazarmısınız,

Kaliper pimlerini kontrol ettirin,
Disklerin kalınlıkları limitler içinde mi?
Arka balatalarınızın sağlığı yerinde mi?

ABS devreye girsede girmesede fren tutmaya devam eder, araç her zamankinden daha ağırsa fren mesafesinin uzaması doğaldır, daha fazla pedala basma ihtiyacı olur.

Sert hamurlu lastikli araçların fren mesafeleri Kış aylarında daha uzundur.

Yüksek süratlerde fren pedalı şişmiş gibidir, bu durum normaldir, daha fazla hidrolik basıncı üretilir.

Yük olduğunda EBD arkalara daha fazla basınç gönderir, fren gücünde eksilme olmaz yada kısmen olur.

Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • merhaba toyota ailesi
  • Kilometre: 15000
  • Model Yılı: '15
  • 11 kere teşekkür etti
  • 27 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #50 : Ocak 08, 2016, 08:44:33 »
Benim çocuklar biraz büyüsün,bende geceleri takılacağım .Ne güzel muhabbetler oluyormuş .)

Eğer frene sert bir şekilde basarsanız hidrolik dağıtılacaktır.İkinci basmanızda ilk basmanıza göre herzaman az tepki alırsınız.Buna balata şişmesi mi dersiniz başka bir şey mi dersiniz bilmiyorum.Ama peşpeşe frenlemelerden sonra araba frene tepki için isteksiz davranır.2015 model arabamda da böyle.Ama dün zevkine uzun ve geniş bir yolda (trafiğe kapalı) arabayı denemeye çıktım.Nekadar acemilik yaptıysamda arabayı savurup spin attıramadım.Her acemi manevrama karşı araba kendisini düzeltip durdurdu.Bu çok hoşuma gitti.(Kendi çapımda iyi sürücüyümdür)
Buzda teknolojinin işe yaramadığını iddia etmemek gerekiyor.Adamlar yapmış.Ama mesaj başlığında arkadaşın dediği aşırı abs sesi yoktu.Kullandığım diğer araçlarla aynı ses.
Hyundainin belki de yalıtımı daha iyi olduğu için az ses duyuyordur.Sonuçta her aracın abs mantığı aynı.
Bana sorarsanız aradaki ses farkının tek sebebi kullanılan lastiklerin kalitesidir.Kalitesiz lastik yaz-kış sertleşip frenleme de kayacağı için ABS daha uzun süreli devreye girer.Kaliteli lastikte ise kayma çok daha az olacağı için frenlemede ABS'ye ihtiyaç çok daha az olur ve siz de az ses duyarsınız.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Araç: ---
  • Kilometre: 63000
  • Model Yılı: '20
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #51 : Ocak 08, 2016, 09:12:39 »
İkinci basmanızda ilk basmanıza göre herzaman az tepki alırsınız.Buna balata şişmesi mi dersiniz başka bir şey mi dersiniz bilmiyorum.Ama peşpeşe frenlemelerden sonra araba frene tepki için isteksiz davranır.

Aslında sistemde herşey olması gerektiği gibi ise, 2. basmada hislerimiz daha az fren gücü oluşturulduğunu söyler, gerçekte olan ise 1. pedala bastıktan sonra bırakmamız nedeniyle uzayan fren mesafesidir ki işte bu yetersiz basmalar nedeniyle meydana gelen kazaları önlemek için BAS icat edilmiştir ve yeni nesil otomobillerin neredeyse hepsinde mevcut. Hemen önümüzdeki yıllarda Aktif Radarlı Fren sistemleri konacak, yetersiz pedala basmalar yada geç basmaların önüne geçilecek. Yani sorun otomobillerin fren sistemlerinde değil, insanda.

Şimdilik yapılması gereken önemli kural şudur, aniden frene basmamız gerekiyorsa basın, galiba geçti, durdu gibi kendimizi kandıran cevaplar vermeyelim, durum risk düzeyi olumluya dönene kadar yavaşlayıp kontrol altına alalım, varacağımız noktaya bir kaç saniye geç varalım, bir vites küçültüp 10krş'luk fazla yakıt harcayalım.
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 92500
  • 145 kere teşekkür etti
  • 102 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #52 : Ocak 08, 2016, 10:03:21 »
Konuyu takip ediyorum ancak tam olarak neyin tartışıldığını anlamadım. Kış koşullarında Ankara Birlik mahhallesinde gece saat 2 derece -12 iken yol buz ve yokuş aşağı giderken, frene bastım. ve ABS devreye girdi. Yolda tutunamayan lastikler ABS ile o yokuşta durabildim. Tespitim şudur ki :

1. Lastikler tutunamasa bile abs ile dha iyi yol tutuş sağlıyor.
2.ABS ile araba sağa yada sola kaymadı. Dengesini yitirmedi.
3. ABS'li bir arabada freni pompalamak bana çok saçma geldi. ABS zaten saniyede 20 defa freni tutup bırakıyor.
4.frene basmaktan korkmayın. ABS varsa genelde durursunuz.

6 ay önce zincirleme kazanın ortasında kaldım. 80 ile giderken Frene bastım ABS devreye girdi. 18 mt. de durdum. Ben durdum. Arkamdaki BMW, Passat, Honda duramadı. Tamponu değiştirmek zorunda kaldım. BMW gibi bir arabanın duramamasının sebebinin fren pompalanması olduğunu düşünüyorum. Çünkü insanlar ABS devreye girince otomatik olarak korkup freni bırakıyorlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A-
  • Kilometre: 127000
  • Model Yılı: '05
  • 31 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #53 : Ocak 08, 2016, 11:40:50 »
O zaman benim buradan çıkarttığım sonuç ABS devreye girince çoğu sürücünün korkarak freni bırakması. Burada bizlere düşen sosyal medyalar platformunda insanları biliçlendirmek. Çoğu insan abs'nin ne işe yaradığını tam bilmiyor.

Bende bir link atarak konuya bir katkım olsum istiyorum. Çok güzel anlatılmış.

http://www.yeniumitehliyet.com/faydalibilgi40.php

Abs saniyede 18 defa freni pombalar. ABS ile frenleme sırasında yönlendirme yeteneğiniz olsa bile, taşıtınız kaygan yolda kuru yoldaki kadar keskin dönemeyebilir. Bu sistem işe yarar ama belli fizik kurallarını unutmamak lazım.  :tamam:
Hayat bize hiç yeşil ışık yakmadı. Biz de kırmızıda hiç durmadık.
Benim yollarım patikadır, çamurdur, rampadır, pusludur.
Çıkarım senle her yola TOYOTA.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Avensis 11' e.extra
  • Kilometre: 100000
  • 2592 kere teşekkür etti
  • 1513 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #54 : Ocak 08, 2016, 11:44:49 »
Konuyu takip ediyorum ancak tam olarak neyin tartışıldığını anlamadım. Kış koşullarında Ankara Birlik mahhallesinde gece saat 2 derece -12 iken yol buz ve yokuş aşağı giderken, frene bastım. ve ABS devreye girdi. Yolda tutunamayan lastikler ABS ile o yokuşta durabildim. Tespitim şudur ki :

1. Lastikler tutunamasa bile abs ile dha iyi yol tutuş sağlıyor.
2.ABS ile araba sağa yada sola kaymadı. Dengesini yitirmedi.
3. ABS'li bir arabada freni pompalamak bana çok saçma geldi. ABS zaten saniyede 2 defa freni tutup bırakıyor.
4.frene basmaktan korkmayın. ABS varsa genelde durursunuz.

6 ay önce zincirleme kazanın ortasında kaldım. 80 ile giderken Frene bastım ABS devreye girdi. 18 mt. de durdum. Ben durdum. Arkamdaki BMW, Passat, Honda duramadı. Tamponu değiştirmek zorunda kaldım. BMW gibi bir arabanın duramamasının sebebinin fren pompalanması olduğunu düşünüyorum. Çünkü insanlar ABS devreye girince otomatik olarak korkup freni bırakıyorlar.
Yeni sistemde abs saniyede freni 20 den fazla pompalama yeteneği olduğunu duymuştum. Saniyede 2 değil. Verdiğim sayı yanlış olabilir
***Ayetleri görmezlikten gelirseniz, çocukları bile ihtiyarlatan bir günde kendinizi nasıl koruyacaksınız? (73:17)
***25k(benzin) 75k (lpg) =105k+km....MaşaAllah

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 92500
  • 145 kere teşekkür etti
  • 102 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #55 : Ocak 08, 2016, 12:20:14 »
Yeni sistemde abs saniyede freni 20 den fazla pompalama yeteneği olduğunu duymuştum. Saniyede 2 değil. Verdiğim sayı yanlış olabilir
sıfırı klavyede basamamışım :d

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Avensis 11' e.extra
  • Kilometre: 100000
  • 2592 kere teşekkür etti
  • 1513 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #56 : Ocak 08, 2016, 12:45:08 »
sıfırı klavyede basamamışım :d
Bende diyorum ben bile zorlasam 5 kere pompalarım[emoji4] [emoji4] [emoji4] [emoji4]
***Ayetleri görmezlikten gelirseniz, çocukları bile ihtiyarlatan bir günde kendinizi nasıl koruyacaksınız? (73:17)
***25k(benzin) 75k (lpg) =105k+km....MaşaAllah