0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
yağ daha 1 çizgi dolmadan bile stop ediyor. büyük olasılıkla klima sistemini açıyorsunuzdur ve klima açıkken optimum çalışma koşulları da olsa start-stop vag grubunda aracın motorunu durdurmaz. sistem etkinse a/c tuşundan kapadığınız an araç duruyorsa motor da durur.
İkisi farklı kavramlar tabi Mutlu ama detay bilmeyen karıştırıyor. Isı-sıcaklık farkını teknik ve fiziksel olarak açıklayan bir yazı yaz kardeşim faydası da olur.
Tekin Bey, bu sesin milden gelmeyeceğini kanatçıklardan geldiğini zaten belirtmiştim. 20-50 motor yağı kullanılan çift turbolu 10 silindirli bir motora -10 derecede yağı hiç akışkanlık kazanmadan çalışır çalışmaz motoru 2000devir üzerine çıkarıp gaza basıldığında ya da bu durumda aragazı verildiğinde ve bu tekrarlandığında mil kesen araçları ve kesik olarak tabir edilen ancak ortadan kırılmış turbo millerini görmenizi isterdim.Eminim kesinlikle görebilirdim, çünkü yağ yanlış. 20W -10C'de yoğunlaşmış oluyor.Önceki sayfalarda vermiş olduğunuz -22 derecedeki 5w30 yağın yoğunluğuna lütfen bir daha göz atın. Neredeyse buzdolabında beklemiş yoğun bal kıvamına gelmiş. Yağ bu halde iken her ne kadar yeterli yağ basıncı oluşsa bile -22 derece hava sıcaklığında beş saniye içerisinde 2000rpm'e çıkmak doğru bir davranış değildir.5W -25C'de yoğunlaşıyor yani henüz 3C'lik hakkı var. VAG gurubunun periyodlarını 15000km aralıklarına almaları tam manasıyla motor ömrünü riske atarak karlılık gözettikleri anlamı taşımamaktadır. Günümüzde Ford, Opel, VW, Skoda, Seat ve bilmediğim bir çok marka da bakım aralıklarını 15000km olarak belirlemişlerdir. Ülkemiz koşullarına göre ben tasvip etmesemde sonuçta bu yağ değişim periyodlarını ve motorları değerlendiren onlarca uzman yüksek mühendislerinin olduğu kanaatindeyim. Ayrıca start stop sistemi ile ilgili olarak ilk bir dk lık motor çalışma dilimindeki yaklaşımınıza bende katılıyorum ancak tıpkı start stop sisteminin yüksek devirde turbo sistemi çok ısınmış iken kapanmasına izin vermediği gibi ilk çalışmada da sistemi koruma mantığının da ek olarak güdüldüğü kanaatindeyim.Motor yağlarının max. ömrünü kullanıyorlar diyebiliriz ki bu benim için risk demektir, örneğin babam hiç bir zaman zamanında yağ değişmez, 15.000 falan bulabiliyor demekki VAG kullanıyor olsa belkide tamamen unutup 20 yada üstü yapacaktır, ki böyle değişim yapmış ve motorunu ilk bakımdan önce yakmış bir Corolla sahibi ile şahsen tanıştım ve benden gençti. Elbette bazı yerler soğutulmadan tam stop olmaz örneğin sıcaklarda motorum dursa bile elektrikli su pompam çalışmaya devam eder. Fan çalışmıyor.Soğuklarda segmanlar ilk olarak aşınır ve daha soğuk ortamlarda sıcaklığın eksilmesiyle doğru orantılı olarak da bu aşınma artar.Bu güzel bir nokta: Yağsız iseler aşınırlar, örneğin 1 ay yatmış bir aracın sekmanları kurumuş olabilir. Sadece Haftasonları kullananlar sıcak havalarda da 5 - 10sn beklerlerse iyi olur. Ama Hergün kullanılan motorda sorun olmaz. Son olarak da merak etmeyiniz -20 derece ve altı sıcaklıklarda ola ki aracınızın bataryaları da bitmiş ise donan camlarınızı açmak için kullandığınız fanı çalıştırmak üzere kontağı ister istemez çevireceksiniz ve bataryalarınız dolarken siz de bir yandan aracınızın camını temizlerken emin olun en az 1 dk zamanı bekleyerek geçireceksiniz. Saygılar.Yukarda bahsetmiştim, donan camlar konumuz dışında. O şekilde donan camlar keşke 1dk'da temizlenebilse..
Eminim kesinlikle görebilirdim, çünkü yağ yanlış. 20W -10C'de yoğunlaşmış oluyor.
.. Fakat önceden de dediğim gibi aracım çiğ benzin attığı için kışın rölanti 1000 devire duşene kadar bekliyorum maalesef o da 2-3 dk sürüyor.
Aracınız 10 yaşında bile olsa öncelikle fabrika ayarlarına getirip konuyu sonra değerlendirmeniz gerekiyor.
Kim nederse desin Allah büyük soyletmesin ama soguk motorla bir gıdım ileri gitmem ben özellikle kışın. İstediği kadar yeni teknoloji olsun yada isterse yarım depo benzin yesin ben ısınmasını bekliyorum kesinlikle.
ne yazmışsınız öyle sayfa sayfane oldu şimdi 10 saniye bekliyormuyuz yola çıkmadan ?