0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Ben 5-10 saniye beklemeden harekete geçersem bazen stop bile ediyor araç.
Turbolu araç kullananlar yine de dikkat etsinler, yağ dediğiniz şey 0 derece ile 90 derece sıcaklıkta aynı olmuyor, ne kadar pahalı olanını alırsanız alın. Dolayısıyla turbo sisteminin yağlanması da aynı olmuyor. 0 derecede hemen 200bin rpm çevirmeye başlamayın yani, öyle düşünün.Ben 5-10 saniye beklemeden harekete geçersem bazen stop bile ediyor araç.
Şimdi aklıma takıldı? Motor çalıştığı andan itibaren zaten turbo dönmeye başlamıyor mu? Bilen abiler düzeltsinler ama eksoz gazı geçmeye başladığı andan itibaren turbo dönmeye başlar diye biliyorum ben?
Elbette dönüyor ama motora tork ürettirecek hava basıncı sağlayacak devirde olmadığından görev görmüyor.1.4 D4-D Motor devri 1800d/d ulaştığında Turbo yeterli basıncı üretmeye başlıyor ve motor devrinin artışına paralel olarak giderek çoğalıyor.
ben size türkçesini vereyim
Yücel bey, aşağıda 12 saat boyunca -22.C'de bekletilmiş farklı vizkozitelerin videosu var. Bizim araçlarımızda standart kullanılan 5W-30'un -22.C'deki akışkanlığını izleyin. Bence hala donmamış çünkü 5W-30'un donma başlangıç noktası -25C'dir.Türkiyemizde Sivas, Erzurum, Van gibi bölgeler haricinde -22C'lere yaklaşan yerler dahi yok. Bu bölgelerde de 0W kullanılabilir yani -30C'lerde katılaşmaya başlayan viskozitedir. Peki daha düşük sıcaklıklarda bulunan araçlar nasıl çalıştırılır? İlave elektrikli ön ısıtıcısı vs tarzında donanımlarla, eğer yoksa sadece marşa basılır ve motor ısındıkça yağ erir.Sonuç olarak 0.C civarlarında yaşayan motorların 5W viskoziteli yağlarının akışkanlığından şüphe etmek eksik bilgi olur.Soğuk motordan gelen sesle Sıcak motordan gelen sesin sebebi yağ değildir, yakıt karışımının farklılığıdır aksi halde motorlar birkaç soğuk çalıştırma sonunda kitlenir yada bir kaç hafta sonra aşınan sekman nedeniyle yağ yakmaya başlardı. https://www.youtube.com/watch?v=cL6uMHqSSJ4Yağ konusuna fazla üzülen arkadaşlar için gerçek hayattan güzel bir örnek..Motoru eskimiş bu eski çöpe gidecek aracın yağı boşaltıldı, karteri açıldı ve bu şekilde 7 dak. çalıştı, serinledi ve son defa bir daha çalıştı.Oysa bizim donmamış bol miktarda yağımız, mükemmel yağ pompalarımız ve ECU kontrollü yakıt besleme sistemlerimiz var.https://www.youtube.com/watch?v=3WLOccckJ5o
Turbo mil sorunları soğuklardan dolayı değil, uzun yıllar yüksekdevirlerde çalışmaktan aşınmadan dolayı olmaktadır. O nedenle yüksek süratle ilerlerken birden durmamız gerektiğinde motoru 1dk stop etmemeliyizki Turbo mili soğuyabilsin ve soğutma işlemini yağ yapar.Araçlarımızda bulunan yağlar katı değildir, Turbo mil çevresindeki yağda akışkandır, yağın ısısının önemi yoktur kullanıldığı yerde yağlama yapabilme becerisi varmıdır ona bakılır zaten yağların fazla ısınmaları istenmez.Yukarda yağsız bir motorun videosu var, oysa sizin turbo milinizin etrafında yağ var ve sürekli yenileniyor, yağsızlık diye bir şey söz konusu değildir.Daha yukarda yayınladığım yabancı videoda aynen şöyle deniyor "eski bilgileri ve alışkanlıkları kırmak kolay değildir"Çoğalmaya başladığında Yaris R Hybrid'te uygulanmış olan Turbo motor sahipleri ne yapacak? -20C'de motor çalışmıyor ki? belki işe gitmek için direkt dik bir yokuş ve yüksek devirle başlayacak..!? Fransada satılmakta olan Peugeot Diesel Hybrid sürücüleri içinde aynı şey geçerli değilmi? onun motorunda da Turbo var -30'larda çalışmıyor ve devreye girdiğinde direkt yüksek devir çeviriyor ve Turbo devrede oluyor.1- Bu konuyu açtığım için sizlere muhalefet yaptığımı düşünmeyin, gerçeklerden örnekler veriyorum.2- Bundan önceki araçlarımın hiç birinde de ilk çalıştırmadan sonra beklemezdim, eğer hareket isteksizliği oluyorsa problemi çözerdim ve hepsiylede çok uzun km'ler yaptım ve hiç bir sorun yaşamadığım gibi sattığım insanlarda sorun yaşamadı.
Videodaki yağ kullanılmamış bir yağa benziyor. Bir de bu yağın 10bin km sonrasını, içerisinde ister istemez kurumdan ve çeşitli partiküllerden ve nemden etkilenmiş halini ele alalım ve aynı ısıda beklettiğimizi varsayalım. Öyle düşünüyorum ki bu yağ aynı düşük ısılarda daha erken katılaşacaktır ve burada önemli olan bu yağın 5-30 yağ formunu ne zaman alacağıdır? Bundan öncede bir çok kez mil kesmiş diye tabir ettiğimiz 2 zamanlı detroid motorlar ile karşılaştım. Bunlardaki temel sorun kullanıcıların özellikle kış aylarında trakya gibi soğuk bölgelerde soğuk motorun zorlanması idi. Bu nedenle özellikle şöförleri sabahları rutin araç çalıştırmalarında kesinlikle özellikle ilk çalışmada motora ani gaz vermemeleri yönünde olurdu ve bu nedenden dolayı bir çok mil kesme vakası ile karşılaşılırdı.Açıkçası -7 derece ortam ısısında TSI motorlu aracımı ilk beş saniyede 2000devir ve üstüne çıkartmak bana göre doğru olmayacaktır.
İşte yağ değişim periyodlarının belirlenmesindeki sebeplerden biride budur. 10.000km o yağın hala verimli olduğu ama gün geçtikçe istenen şartları karşılayamayacağı sınır olarak kabul ediliyor. Videoda -22 derecedeki 5W hizmet etme sınırları içinde olduğundan ilk çalıştırmadan sonra zaten hızla kendi formuna dönecektir. Ne zaman döneceği değil o düşük ısılarda o viskozite görev görebiliyormudur. O nedenle daha düşük ısılarda yaşayanlar için de 0W üretilmiştir.Eğer sık yaşanmışsa, bahsettiğiniz Detroit tarzı motorlarda muhakkak yağlama sisteminde doğru dizayn edilmemiş bir konu olabilir. Hatta bu tip fabrikasyon parça hataları her türlü markada hala çıkabilmektedir. Düşük ısılı ortamlarda ani gaz demeyelimde diesel için 4.000 benzinliler için 5 - 6 bin d/d çevirmek iyi davranış değildir diyebiliriz. Avrupada genel olarak Türkiyeye göre daha düşük seyreden hava koşulları nedeniyle -30 düşmese bile konumuz sebebiyle Hybridlerde 0W-20 kullanılmakta. Tabii bu viskozite Türkiyede gereksiz ve yetersiz kalmaktadır.Oğlum Los Angeles'ta 2006 Prius kullanıyor, yağ olarak 5W-30 kullanılıyor ve Utah taşınıyor, bakalım 2500m rakımlı, kayıtlarda 1985'te -56C düşmüş bu bölgede Toyota Priusta ne viskozite kullanılacak.?
yukarıda tsi motor örneğini bu yüzden vermiştim. bahsettiğim 1.2 lt tsi bluemotion modeli (105 hp - euro 6). çalıştırır çalıştırmaz turbo belli bir basınçta devreye giriyor ve 5-10 saniye bu şekilde çalışıyor. yani bekleseniz de gaza basmasanız da araç bunu yapıyor.
Tabi ki, bu yüzdendir ki aslında vag gurubunun ülkemiz koşullarında 15000 bakım aralığını ben doğru bulmuyorum. Yağ formunu korusa bile filtreler için aynı durum geçerli değil. Oğlunuza da 0w-20 ye ister istemez geçiş yolu gözüküyor . Mesaj Birleştirildi: Aralık 28, 2015, 15:39:44Hayır. Benim aracımda greentech 1.2TSI. Turbo yaklaşık olarak 1350rpm de devreye girmekte. Çalışır çalışmaz aracın turboya geçişi diye bir durum söz konusu değil. Bunun istisnası ki siz de zannedersem bunu anlatmak istiyorsunuz, soğuk havalarda ilk çalıştırmadaki bir kaç saniye sadece 1250rpm ya da biraz daha üstünü görmekte ve ardından devir 1000rpm e hemen geri inmektedir. Artı olarak yağ henüz daha yoğun halde iken turbonun yağlanması ile bir dakika sonraki formu elbetteki aynı olmayacağından ve bir dk sonra daha akışkan olacağından; turbolu bir aracı 5 ya da 10 sn hemen sonra henüz yağ yoğun halde iken 2000rpm de kullanmaktansa bir dakika sonra yağ daha akışkan hale geldikten sonra 2000rpm de kullanmayı yeğlerim.
Ben de 0W-20'ye geçerler diye düşünüyorum, bekleyip görücez. 15.000km mevcut motor teknolojisi için oldukça uzun, tamamen ticari reklam. Tabii VW servisleri daha pahalıki buradan kısarak müşteriyi küstürmemek istiyorlar, motoru riske atarak. Almanyadaki periyod nedir bilemiyorum.Tabii bu arada 5W'nin -10'da motorun parçalarını yada turbo milini yağlayamayacağı kadar katılaştığını düşünmüyorsunuzdur.Şu bilgiyide hatırlamakta fayda var.Motor yağı ne zaman gerçekten motor parçalarını ve turbo milini yağlayamayacak katar katılaşırsa işte o zaman yeterli yağ basıncı oluşturamaz ve yağ lambası anında yanar. Bunu, eski otomobillerde Mineral yağlar kullanıldığında daha sık şekilde yaşardık, soğuk kış geceleri ilk çalıştırmalarda ilk 1dk sonrasında dahi lamba sönmezdi, o teknolojilerde motorların 100.000km'de rektefeye girmelerine sebeplerden biride bu yağlardı.
Tekin Bey biliyorum tabi ki sonuçta bunlar nebati yağ değil, ancak anlatmak istediğim asıl mevzuu: -5 ve daha soğuk havalarda ben aracı çalıştırdıktan 5sn sonra hareket etmeyi hele hele de turbo bir araçda 5sn sonra -7 derece soğukda 2000 ya da 2500 rpm çevirmeyi doğru bulmuyorum. Bunun yerine -7 derecede yaklaşık bir dakika sonra hareket ettirmeyi uygun buluyorum.