0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Ben de 0W-20'ye geçerler diye düşünüyorum, bekleyip görücez. 15.000km mevcut motor teknolojisi için oldukça uzun, tamamen ticari reklam. Tabii VW servisleri daha pahalıki buradan kısarak müşteriyi küstürmemek istiyorlar, motoru riske atarak. Almanyadaki periyod nedir bilemiyorum...
... Atmosferik yada Turbolu, bu yağla, -5 derecede motoru olduğu yerde 1dk ısıtmaya hiç gerek yok.
Atladığımız bir husus var o da otomobillerimizdeki kullanılmış yağ, bu hiç kullanılmamış yağlar gibi olmayacaktır. 0 km yapmamış bir 5-30 yağ ile 7-8 bin km boyunca kullanılmış, içerisinde mikron boyutlarında da olsa metal tozu, rutubet, kurum vb. maddeleri barındıran yağ -5 derecede ve altında daha katı hale geleceğini düşünüyorum. Videodaki gibi hiç kullanılmamış yağ kadar akışkanlık göstermeyecektir, şahsi tecrübelerim ve kanaatim bu yönde.
İşte yağ değişim periyodlarının belirlenmesindeki sebeplerden biride budur. 10.000km o yağın hala verimli olduğu ama gün geçtikçe istenen şartları karşılayamayacağı sınır olarak kabul ediliyor. Videoda -22 derecedeki 5W hizmet etme sınırları içinde olduğundan ilk çalıştırmadan sonra zaten hızla kendi formuna dönecektir. Ne zaman kendi şekline döneceği değil o düşük ısılarda o viskozite görev görebiliyormudur. O nedenle daha düşük ısılarda yaşayanlar için de 0W üretilmiştir.
Ah şu ısı ve sıcaklık karışıklığı yok mu ah
Aktif panjur sistemi soğuk ve karlı memleketlerde arıza yapmadan kullanılabiliyor mu? Çünkü aktif panjur sisteminin kar ile kaplanma veya buz tutma problemi olabilir.
Dua edin dünyaya benden önce gelmişsiniz, yoksa o ödül şimdi bendeydi.
@Tekin Bozbey (21136) Dua edin dünyaya benden önce gelmişsiniz, yoksa o ödül şimdi bendeydi.
Çoğalmaya başladığında Yaris R Hybrid'te uygulanmış olan Turbo motor sahipleri ne yapacak? -20C'de motor çalışmıyor ki? belki işe gitmek için direkt dik bir yokuş ve yüksek devirle başlayacak..!? Fransada satılmakta olan Peugeot Diesel Hybrid sürücüleri içinde aynı şey geçerli değilmi? onun motorunda da Turbo var -30'larda çalışmıyor ve devreye girdiğinde direkt yüksek devir çeviriyor ve Turbo devrede oluyor...
Ben çok geç kalmışım ödül için. Zira ecnebi oğlu 1920 yılında aktif panjurun ilk temellerini atmış ve patentlemiş. http://www.google.com/patents/us1331100Sonra 1960 Saab'larda içeriden sürücünün manuel olarak kontrol edebildiği panjur sistemi kullanılmış.
...Eğer pratikte de durum teorikte olduğu gibi işleseydi, benim orjinal servis bakımlı 57000km deki dizel motora sahip eski aracımda turbo kanatçıklarından ıslık sesi diye tabir edilen sesi duymazdım. Turbolardan gelen ıslık sesinin sebebi, sizinde açıkladığınız gibi kanatçıklardan gelir, milinden değil. Havayı sıkıştıran kanatçıklar yüksek sıcaklıklardan dolayı eriyebilir, yamulabilir. Aynı ıslık sesi, elektrikli turbolardanda gelmektedir.Bu nedenle şayet TSI motor aracımda 0w20 numara yağ kullanılsaydı -7 ve -20 olan hava koşullarında hiç düşünmeden ilk çalıştırmada turbo aracımla 5sn sonra 2000-3000 devire çıkardım. Ancak 0w20 yağ da bu sefer motor iç ısısı yükseldiğinde turboyu yeteri kadar yağlamayacaktı, bu da ayrı bir mesele.-20 civarlarında sürekli bulunuyorsanız 0W-40 veya 0W-50 kullanabilirsiniz ama 5W-30 -25C'ye kadar motoru korumaya yetmektedir.Size bir soru ile bu durumu daha net açıklayabilirim: Aracımda start stop var ve henüz motor ve yağ soğuk iken kesinlikle araç durduğunda stop etmiyor. Acaba VAG gurubu bu aracımda durum neden böyledir? İnanın, eğer amaç motoru ısıtıp ömrünü uzatmak olsaydı, böyle bir programlama yapmazlardı. Baksanıza yağ periyodları bile 15.000km. Motor yağları koruma sağladığı sürece gerekte yok. Normal bir motor duraklamalarda bildiğiniz gibi çalışmaya devam ediyor, en fazla yakıt sarfiyatıda dur-kalklarda gerçekleşiyor. Zararın oluştuğu en büyük yer ise Çevre. Klasik motorların en kısa sürede normal çalışma sıcaklığına erişmesi gerekiyor ki zararlı gazların oranı düşük olsun. Hybrid -7C'de kullanıldığında eğer yeterli şarj yoksa, ilk kalkış elektrikten hemen sonra benzinli doğal olarak devreye giriyor ve hemen dursam dahi yaklaşık 1dk çalışıyor.. (işte gördünüz mü! ) bu programlamadaki amaçda aynı, (yakıt püskürtme sistemlerinde karbüratörlerdeki gibi ısıtma/soğutma suyu kullanılmamaktadır) Katalizörü verimli çalışma sıcaklığına getirmek dolayısiyle zararlı gazların oranını düşürmek, oysa bunu yaparken aynı zamanda pilleride şarj ederek %50 - %80 doluluğa ulaştırıyor ve bunu yaparken yaklaşık 2.000d/d çeviriyor (devir göstergesi yok ama sesten anlaşılıyor) eğer dahada hızlanmak istersem devir artıyor. Eğer pil tam doluysa -7 yada -30 farketmez ilk başta örnek vermiştim 59'a kadar elektrikle sakince hızlanıp sonraki süratleri benzinli ile devam ediyorum, zaten başka seçenek yok. Konumuzda burada devreye giriyor, Atmosferik yada Turbo bir motorda ilk çalıştırmadan sonra hareket etmek motora yada Turbo miline zarar vermiyor ama cebimize ve çevreye zarar veriyor. Motora zarar vermiyorsa ilk 1dk 2.000d/d +- şeklinde yol alınabilir ihtiyaçsa hızlanılabilir. Not: Yağ soğuk hatta donmuş diye Turbo araçla hareket etmiyorsak, rölantide dahi Turbonun basınç üretmeden döndüğü unutulmamalıdır, o zaman bu Turbo milinin yağsız döndüğü anlamına mı gelmektedir? Kesinlikle Hayır, özellikle Turbo mili ve yatağı arası yağ doludur, 5W -30C'de katılaşmış olsa bile milin ilk hareketinde erir, eğer erimiyorsa sıcaklık oluşmamış demektir, sıcaklık oluşmadıysa milin aşınması diye bir şey olamaz. Bir de bu durumu metal yorgunluğu olan bir araç üzerinde ele alalım. Bir dönem 1997 model ve 267 bin km de sattığım aracım vardı. Yine çok soğuk havalarda ilk çalıştırmada motor bir 15dk kadar geçinceye kadar epeyce gürültü çalışırdı ve motordan biraz yüksek devir istediğimde motor kendini olağandışı kasardı ve bunu her halinden anlardınız. Kullandığım yağ castrol 5w30idi. Isınınca hiç bir sorun kalmazdı.Tabii o aracı inceleyebilme şansımız olsaydı.. öncelikle LPG takılmamış olduğunu varsayarak, 267.000km'de olması gürültü çıkarması gereken menzil olduğunu söyleyemem. Ama egzost manifolt contasını, egzost manifolt tek boğaz metal keçesini kontrol etmek gerekirdi, soğukta motor daha fazla zengin karışım hazırlar ve patlamalar daha güçlüdür. Düzenli enjektör temizleyici kullanılmadığını düşünüyorum, subaplar yarı kirli, enjektörler tam atomizer püskürtemiyor, sensörlerin temizliği sağlığı, ateşleme sistemi (distribitör) ömrünün çoğunu tamamlamış gibi bir çok parametre soğukta gürültülü çalışmasına sebep olabilir. (Markasını belirtmediğiniz için) Hatta bazı markalarda soğuk motor titreşimlerini azaltmak için küçük amortisörler kullanılmıştır, bu amortisör patlamışsa o da ses çıkarabilir. Bunların haricinde tek nokta enjektörlü araçlar dahil hiç birinde soğuk motor gürültü üretiyor diyemem zira soğuk motorlar zaten daha yüksek rölantiye sahip olurlar. Verdiğimiz bilgileri her araç üzerinde genellememizin de doğru olmayacağı kanısındayım. 2014 model son teknoloji 0w20 yağ kullanılan 1.5 atmosferik hybrit motorlu bir araç ile 1997 model ya da @Anıl Köksal Bayburt (3104) arkadaşımızın da yakinen bildiğini düşündüğüm durumdaki metal yorgunluğu olan araç ve motorunun kış kullanımının aynı olmadığı kanaatindeyim. Burada bireylerin spesifik olarak karar vermeleri ve araçlarını da iyi tanıyarak hareket etmeleri gerekmekte.Metal yorgunluğu daha çok gövde için kullanılıyor. Motorda çok yüksek km'de oluşan aşınmalar ilk olarak sekmanlarda oluşur ve bu durum soğuklarda ilk çalıştırmadan sonra hareket etmeye engel değildir. Sekman aşınması/yağ yakması ve soğuk hareket bağımsız konular. Sizinde belirttiğiniz gibi nasıl motor yağları sonuçta Nebati yağ değilse motor parçalarıda sac değil. Zira bir formula motoru bildiğim kadarıyla belli yarış süreleri sonucunda yenilenmektedir. Kural değişmediyse, her 2 yarıştan sonra bir motor değiştiriliyor. Bu motorlar soğuk hareket ettikleri için değil aşırı sıcaktan aşınma sonucunda bitiyor. Ben 20W-50 falan kullanırlar diye tahmin ettim ama şöyle çabuk bir araştırmayla 10W-60 kullandıkları bilgisine eriştim.
Size bir soru ile bu durumu daha net açıklayabilirim: Aracımda start stop var ve henüz motor ve yağ soğuk iken kesinlikle araç durduğunda stop etmiyor. Acaba VAG gurubu bu aracımda durum neden böyledir?