0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Herkese iyi akşamlar.Hararet göstergesi soğuk havalar başladıkça fazla geç yükseliyor(opel astraya göre çok çok geç) ve normal seviyeye gelince eğer kalorifer açılırsa çok hızlı düşüyor.Sizinki de böyle mi?Bu duruma rolanti valfinin etkisi olur mu?Gözlemlerim hava sıcaklığı -3/ 5 arası yapıldı.
Termostat arızalı olabilir geç yükselebilir ama aşağı düşmesi normal değil kontrol ettiriniz. Kalorifer nasıl yeterince ısıtıyormu?
E12 kullanıyorum hava sıcaklığı eksi olduğu günler de hararet yavaş yükseliyor ama düştüğüne şahit olmadım zaten böyle bir durum varsa termostat sistemin veya devir daim sisteminde sıkıntım olabilir. Geç yükselmesinin sebeplerinden biri kışın kaloriferi sıcak konumuna alınca kalorifer sıcak su vanası açılıyor ve de kalorifer radyatörünü de dolaşıyor motordaki su ve siz havalandırma açığınızda ısınan petekteki sıcaklığı aracın içine sirküle etmiş oluyor .Bu esnada da radyatörde devir daim halinde ki su bir miktar soğuyor hararet in geç yükselmesinin sebeplere bunlara bağlı
ibre tam sıcaklığı göstermiyor , yanıltıcı olabilir. benim arabada sadece motor rolantide çalışırken fanı tam açarsam düşme oluyor.
termostat açık kaldığı zaman dediğiniz gibi olur, bence bir termostatı kontrol ettirin
Bu aralar havalar buralarda sabahları 1 dereceye kadar düşüyor. Ben 5W-30 CASTROL EDGE kullanıyorum, ona rağmen yaz mevsimine nazaran hararet %50 daha geç yükseliyor. Fakat kalorifêri açınca hararetin düşmemesi lazım abi.
Doğru tespit. Termostad değişim zamanı gelmiş görünüyor.
Açık vaziyette bozulup takılmış termostad belirtileri;1- Motor geç ısınır, çünkü motor çalışır çalışmaz su radyatöre gider ve çabucak serinler. Evet geç ısınma mevcut abi2- Ancak Motor ısındıktan sonra kalorifer verimli ısıtmaya başlar. Doğru,tam benim aracın yaptığı3- Kalorifer açıldığı an, motor çalışması gereken ısıda kalamaz (hararet ibresi düşer). Yazınıkıntı yok ama kışın düşme olabiliyor.4- -10.C'de düşük süratlerde kalorifer ısıtma yapamaz. -10 olmadı ama -3 de verimli tm ısıtma olmayabiliyor5- Yakıt tüketimi fazlalaşır. Tam ölçmedim ama çok az vardı ben onu kışın olur diye pek önemsememiştimDüşük sürat yüksek devir ile yokuş tırmanılırsa fan elbette açar.Geçen gün serviste rolantide çalışırken fan açmıştı Önemli Not: Termostadı sağlam bir aracın kalorifer düğmesi Max çevrildiğinde, ilk 1.dk sonunda ılık üfleyebilmelidir. ılık üfleyebiliyor ama o zamanda geç yükseliyor.