0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Teşekkür ederim Allah razı olsun. Bu dediklerinizi yapmaya ne bilgim ne de cesaretim var. Keşke burda olsanız da beraber yapsak hayırlısı diyelim. Yanlız şunu söyleyeyim temizledikten sonra bu ara 1000 1200devirde duruyor sonra 900e düşüyor bilmiyorum söylediğiniz ile bağlantılı mı ama
Bende soğukken de sıcakkende 1200 devirlerde İki gündür se sabah ilk çalıştırmada 600 700 devir oluyor kendini toplamiyor ısınınca 1100 gibi rakamlara çıkıyor kafasina eserse 900e düşüyor sanırım arıza tersine döndü bu parça değisecek galiba
Merhaba resimde görülen parça nedir bir soketi var 2 tane kablosu var kabloları çıkarttım hava hortumu sanırım komple soktum deliklerden içeri karbirator temizleyici deliklerden birinde pil eksi ucu gibi bir metal diğerinde uzun ince bir metal var dış tarafında alan şeklinde bir ayar vida yeri çevirince içindeki parça içeri dışarı çıkıyor sıktım kuruttum taktımSanki araba düzeldi gibi map sensörü mü bu parça alakası olabilir mi Sormak istediğim o ayar binasının belirli bir yeri var mı ben oynadım çünkü yoksa sistem otomatik ayarlar mi sıkıntı yok mu
Bu parça VSV (Vacuum switching valve- vakum anahtarlama valfi) diye adlandırılır. EGR (exhaust gaz recirculation- egzoz gazı devirdaimi) sisteminin bir parçasıdır. EGR sistemi egzoz gazındaki nitrojen oksit (NOx) gazının azaltan ve yanma odasi sıcaklığını düşüren bir sistemdir. Türkiyedeki AE101'lerin EGR sistemini henüz çözemedim, net bir doküman bulunmuyor. Ama bildiğim kadarıyla VSV valfi egzoz manifoldundan havanın bir kısmını emme manifolduna geri gönderiyor. Ne zaman ve ne aralıkta bu geçişi yapacağını ECU ( beyin ) belirliyor. Bahsettiğin alyan ile ayarlanan yerden valfin debisi ayarlanıyor ( ne kadar hava geçeceği belirleniyor). Benim arabada ayar vidasina beyaz bir çizgi atmışlar. Herhalde o çizgiye göre ayarlanıyor. Adamlar bu ayarı neye göre yapıyor bilmiyorum ama temizlediğin iyi olmuş.
benim 96 xli corollamda başıma gelmişti.rolantim 15000 devirlere kadar çıkıyor bazen dalgalanıyor.ama hiç 900 devirde durmuyordu.bir kere bu işin ustasını bulmak lazım.her ben ustayım diyene inanamıyoruz.hatta ben yetkili servise bile gittim 1 ay sonrasına orjinal ısc(rolanti valfi)siparişle o zamanın parasıyla 700tl istemişlerdi.çıkmacıları hiç anlatmıyayım komple boğaz denemişimdir enaz 5 6tane .allahtan kendim söküp takabiliyordum.deniyordum olmuyordu olsa 400tl istiyordu çıkmacı eskiyide alırım diyordu . sonuç istanbulda güngörende toyotronik mitat usta vardı.ona gittim sağolsun yarım gün benim araçla uğraştı ama bilinçli ve ne sorduysam anlattı.bu valfin kolay kolay arıza yapmıycanı söyledi.diagnostik bağlantısı yaparak aracın tüm ayarlarını kontrol etti.boğazı komle söküp temizlediler .bu arada rolanti valfinide söktüler plastik iplik gibi contası var.içindeki valfi ittirip kontrol etti.valf eskiyerine geliyordu.sonra toplayıp montajı yaptık.ecu reseti yaptı.çalıştırdık ve normala döndü .çok sevinmiştim. had gel bi çay içelim dedik.aracı stop ettim.biraz sonra başka bir araca yol vermek için arabayı çalıştırdım haydaaa devir gene 1800lerde .ustaya diyecek hiç bir lafım yok çünkü başı çok kalabalıktı.yinede Allah razı olsun yapamadım para istemez dedi en az 6 saat uğraşmıştı.geldim eve netin başında uzun uzun araştırmalarım sonucunda (özellikle amerikan forumları çok işime yaradı)aldım bir wd 40 doğru aracın başına önce komple boğazı söktüm.sonra rolanti valfini .gaz kelebek posizyon valfini sakın açmayın.sadece vidasını gevşetipgaz kelebeği pozisyonuna göre sabitledim.wd 40 la komple boğazı kelebeği ve rolanti valfini temizledim.toplarken işin püf noktası rolantivalfinin contası aslında değşmesi gerekiyormuş yenisini bulamıyorsun.o cntayı taktım ve kauçuk gresle hafif kalınlaştırdım ve olabildiğince sıktım.bütün soketleri taktım yani boğazı araca taktım.kontağı açtım ve sigorta kutusundan efi yazan sigortayı çıkarttım.yaktım bir sigara bitene kadar bekledim.sonra sigortayı taktım kontağı kapattım.yine bekledim.aracı çalıştırmaya korkuyordum.sonra kontağı açtım .çalıştırmadan gaz pedelını 10 kez dibe kadar basıp bıraktım.kontağı kapattım .yine bekledim.ve aracı çalıştırdım ve bunları benzinde yapıyorum.araba 1400 devir civarı soğuk olduğu için çalışıyordu hiç gaz vermedim ken di halinde ısındıkça yavaş yavaş rolanti 900 devire kadar düştü.yine bekledim.hiç müdahale etmedim taki fan açıp kanana kadar.sonra stop ettim bekledim sonra çalıştırdım.devir 1000 de çalıştı sıcak olduğu için 900 e düştü ve yolda biraz gezdim denedim.ohhhh sanki istanbulu bana bağışladılar ....umarım sizlere biraz yardımcı olabilmişimdir.benim başıma bu geldi rolantinin çok değşik durumları olabiliyo mesela bir arkadaşımın aracında fren whestinghausuna giden emme borusu çatlaktı.