Gönderen Konu: Corolla Yol Bilgisayarı ve Matematik ! Biri bana anlatsın  (Okunma sayısı 10724 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 92500
  • Model Yılı: '15
  • 145 kere teşekkür etti
  • 102 kere teşekkür edildi
Arabam 2009 Corolla d4d mmt şanzıman. Uzun zamandır merak ediyordum. Depoyu fullediğimde araç bilgisayarı bana 396 km yol yaparsın diyordu, ben şehir içinde 900 km , şehir dışında 1100km yaptım.

Yapılan km    Yapılacak km    Toplam km
202                             312   514
301                             269   570
316                             262   578
350                             243   593
361                             235   596

Matematiği olan biri anlatsın bana :D Resimler de de görüldüğü üzere yarım depodan fazla mazo var depoda :D

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .: Toyota Eco-Driver :.
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 11111
  • Model Yılı: '18
  • 66 kere teşekkür etti
  • 563 kere teşekkür edildi
Ynt: Corolla Yol Bilgisayarı ve Matematik ! Biri bana anlatsın
« Yanıtla #1 : Ağustos 28, 2015, 16:43:18 »
yol bilgisayarı o andaki tüketim durumunuzu koruduğunuzda yapabileceğiniz asgari menzili gösterir diye biliyorum. bu yüzden şehir içinden şehir dışına çıkıp sabit hızla kullandığınız zaman menzilinizi takip ederseniz mesafe aldıkça arttığını görebilirsiniz. çok dert etmeyin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 145 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Ağustos 29, 2015, 12:13:42 »
yol bilgisayarı o andaki tüketim durumunuzu koruduğunuzda yapabileceğiniz asgari menzili gösterir diye biliyorum. bu yüzden şehir içinden şehir dışına çıkıp sabit hızla kullandığınız zaman menzilinizi takip ederseniz mesafe aldıkça arttığını görebilirsiniz. çok dert etmeyin.

Evet dediğiniz gibi ortalama yakıt tüketimi 4.1 iken bu sonuç çıkıyor. Bir arabanın içindeki yakıt ile gideceği mesafeyi ölçememesi dert edilecek bir şey bence. Bu hesaplamayı düzeltecek bir yazılım var mı ? Ya da ne yapmak lazım...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • P R İ N S VSI2- Japan Keihin Corporation
  • Araç: Rav 4
  • Kilometre: 220000
  • Model Yılı: '05
  • 572 kere teşekkür etti
  • 511 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ağustos 29, 2015, 13:54:53 »
Araç bilgileri bazen yanıltabilir kullanma stili yol durumu yol bilgisayarı değerlerini sürekli değiştirir,aracınızın yakıtını hesaplamak istiyorsanız depoyu doldurup km. yi sıfırlayıp belli bir km sonra aynı istasyon aynı pompadan kaç lt. aldığına bakar hesaplarsın bu süre zarfında araç yol bilgisayarı ile kontrol yapıp doğruma yapabilirsin

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 145 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Ağustos 29, 2015, 16:20:03 »
Araç bilgileri bazen yanıltabilir kullanma stili yol durumu yol bilgisayarı değerlerini sürekli değiştirir,aracınızın yakıtını hesaplamak istiyorsanız depoyu doldurup km. yi sıfırlayıp belli bir km sonra aynı istasyon aynı pompadan kaç lt. aldığına bakar hesaplarsın bu süre zarfında araç yol bilgisayarı ile kontrol yapıp doğruma yapabilirsin
Ben yol bilgisayarının hatalı sonuç ürettiğini söylüyorum. Siz ne diyorsunuz. Hiçbir mantıkla açıklanamaz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • <<<Toyotasını Bırakan Genç>>>
    • Facebook
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 48048
  • Model Yılı: '06
  • 940 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Ağustos 29, 2015, 20:49:46 »
Recep bey sakin olalim
Geç kaldı desinler, geçmiş olsun demesinler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 180
  • Model Yılı: '14
  • 175 kere teşekkür etti
  • 129 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ağustos 29, 2015, 21:05:42 »
Toyota' nın yolbilgisayarı da böyle mi bilmiyorum; ancak benim Ibiza' da -hatta tüm VAG grupta- yolbilgisayarı günlük (iki saat marş basılmazsa sıfırlanan) tüketim ortalamasını baz alır ve menzili gösterir. Yola çıkıp 100km menzil görüp açık trafikte ilerlerken 120km' ye çıktığına çokça şahit oldum. Acaba Toyota' da sıfırlanmayan uzun dönem tüketimini mi baz alıyor diye düşündüm. Eğer öyleyse, Ibiza' da açık trafikte ve sabit hızda gitmişsem günlük tüketim ortalaması 4,7-5lt/100km yazarken; uzun dönemi hesaplayan bölümde dur-kalkı bol trafiğe girilmişse 8lt/100km gösterebiliyor. O nedenle de menzili düşük gösteriyor olabilir.
İYİ şoför, herhangi bir durumda, iki şoförden birinin durması, ya da yavaşlaması gerekiyorsa, 'Hak, kural' falan demeden, ilk davranan, arabasının kaderini başkasına bırakmayandır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ağustos 29, 2015, 21:23:24 »
@Recep Nedim Dönmez (31007)  ortalama tüketim göstergesini sıfırlıyor musunuz? menzil, son ortalama üzerinden hesaplar ve yanıltıcı olabilir. Göstergedeki rakama fazla güvenmeyin bütün araçlarda mantığı aynı aslında.  Depoyu fulleyip ortalama tüketimi ve tripi sıfırlayın kendiniz hesaplayın.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 136000
  • Model Yılı: '10
  • 15 kere teşekkür etti
  • 32 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ağustos 29, 2015, 22:11:08 »
4,1 ortalamayı hiç yakalayamadım uzun yolda manuel modda 6 viteste 110 ile giderken anlık 3,5 lerde olurken 100 km de sonunda ortalamada 6,1 falan yakıyor hiç bir zaman 4,1 yakalayamadım :/

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
« Yanıtla #9 : Ağustos 29, 2015, 22:15:28 »
4,1 ortalamayı hiç yakalayamadım uzun yolda manuel modda 6 viteste 110 ile giderken anlık 3,5 lerde olurken 100 km de sonunda ortalamada 6,1 falan yakıyor hiç bir zaman 4,1 yakalayamadım :/

Biraz da yola bağlı, rampası çoksa ve araçta da fazla kişi varsa yakalamak zor 4,1' i.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 150000
  • Model Yılı: '11
  • 183 kere teşekkür etti
  • 37 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Ağustos 29, 2015, 22:31:58 »
selamın aleyküm
yol bilgisayar sonuçta adındanda anlaşılacağı üzere bilgisayar geçmişe bakarak sizin yapacağınız km yi hesaplıyor ancakkk eğer sonrasında tempolu sürüş,çok yokuş yol vs var ise yanılabiliyor aynı şey tersinede olabilir çok tempolukullanıp sonrasında sakin kullanışa geçtiyseniz sonuçlar doğal olarak değişir.
Genede bişi söliyim bana kızacaksınız ama bunu yapan mühendis bilmiyorda bizmi biliyoruz.
bence tamamen değişken kullanım koşullarından kaynaklanıyor diye düşünüyorum.Aynı yolu gidip gelseniz bile giderken yokuş gelirken iniş o bile çok fark ettirir
selametle

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 136000
  • 15 kere teşekkür etti
  • 32 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ağustos 30, 2015, 00:23:39 »
Biraz da yola bağlı, rampası çoksa ve araçta da fazla kişi varsa yakalamak zor 4,1' i.

haklısınız ama ne bileyim komsumdada aynı araba var aynı uzun yolu gittik onun corolla 5,5 ölcerken benim corolla 6,5 ölçüyor :) hızımız arkasından takip ediyorum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
« Yanıtla #12 : Ağustos 30, 2015, 00:30:34 »
haklısınız ama ne bileyim komsumdada aynı araba var aynı uzun yolu gittik onun corolla 5,5 ölcerken benim corolla 6,5 ölçüyor :) hızımız arkasından takip ediyorum

Daha bir çok faktör olabilir, lastik basınçlarının çok düşük olması gibi. Ortalama tüketimi de sıfırlamak lazım yoksa şehir içi kısa mesafe de artan tüketim uzun yola çıkınca ortalamayı daha az düşürür.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 145 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Eylül 01, 2015, 18:39:16 »
Şimdi sevgili dostlar ; toyota serverler, yukarıda okuduğunuz gibi konuda yorumlar yapıldı.
1.Eğer belli bir km sonra yakıt alıp, bunu ölçüp, çapıp bölüp bir sonuç elde edeceksem yol bilgisayarını da arabayıda atmak lazım.
2. Uzun yola çıkınca menzil artar diyorsanız videoyu seyredebilirsiniz "Yok öyle birşey"
3. ortalama yakıt tükemi ile alakası yok.

Sonuç :

Yol bilgisayarı arabanın gidebileceği kmyi ortalam aykıta göre (gösterdiğiin haricinde başka bir yerde veri tutuyor olmalı) hesaplıyor. Garanti olsun diye onu ikiye bölüyor. ve sonuçta videoda görüldüğü üzere 2km gidiyorsunuz 1 km azalıyor.... buna herhalde japon aklı deniyor.

https://youtu.be/qYvZoU_3TLc

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2373 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Eylül 01, 2015, 19:00:10 »
Şimdi sevgili dostlar ; toyota serverler, yukarıda okuduğunuz gibi konuda yorumlar yapıldı.
1.Eğer belli bir km sonra yakıt alıp, bunu ölçüp, çapıp bölüp bir sonuç elde edeceksem yol bilgisayarını da arabayıda atmak lazım.
2. Uzun yola çıkınca menzil artar diyorsanız videoyu seyredebilirsiniz "Yok öyle birşey"
3. ortalama yakıt tükemi ile alakası yok.

Sonuç :

Yol bilgisayarı arabanın gidebileceği kmyi ortalam aykıta göre (gösterdiğiin haricinde başka bir yerde veri tutuyor olmalı) hesaplıyor. Garanti olsun diye onu ikiye bölüyor. ve sonuçta videoda görüldüğü üzere 2km gidiyorsunuz 1 km azalıyor.... buna herhalde japon aklı deniyor.

https://youtu.be/qYvZoU_3TLc

1. Yakıt deponuzu tamamen doldurarak yaptığınız kilometre sonrasında yapacağınız hesaplamalar, deponuzu tamamen doldurduğunuz andan itibaren kullanım şartları, yol şartları, iklim şartları, motorun fizibilitesi vs ile yapabildiğiniz kilometreyi size verir.

2. Uzun yola çıkınca menziliniz artar zira dur kalk yada gaz çek bırak hareketleriniz azalır, siz "Yok öyle birşey" diyorsanız bütün otomobil üreticileri, mühendisler hatta fizik mühendisleri yanılıyor, siz haklısınız.

3. Yol bilgisayarı hesaplamaları ortalama yakıt tüketimi ile doğrudan alakalı, siz yol bilgisayarınızı sıfırladığınızda sıfırlanan trip kilometreleri ve o ana kadar olan ortalama tüketiminiz olur ancak ECU siz yol bilgisayarını sıfırladıktan sonra eldeki ortalama yakıt tüketimi ile daha önceki ortalama yakıt tüketimini, ortaya çıkan gidilebilir mesafe ve daha önceki gidilebilir mesafelerin ortalama hesaplaması şeklinde bir tablo çıkarır karşınıza.Bunun mantığı şudur, siz şu an böyle kullanıyorsunuz ama daha önce böyle kullanmışsınız, sizin kullanımınız, daha önceki veriler ve şu anki veriler ışığında tahminime göre ortalama şu kadar yol yapabilirim diyor size.

4. Kullanıcı el kitapçığınızı okursanız yol bilgisayarının size kesin ve kati sonuçlar verebileceğini söylemiyor, hiçbir üreticide bunu vaat edemez zira önce kullanıcının üreticiye  hep aynı kullanım şartları, yol şartları, iklim şartları, motorun fizibilitesi vs. konusunda taahhüt vermesi gerekir ki bu da imkansız.

5. İlk maddede belirttiğiniz "çapıp bölüp bir sonuç elde edeceksem yol bilgisayarını da arabayıda atmak lazım" düşüncesindeyseniz ve tek sorununuz bu ise bence de arabayı atmanız gerekir, zira sizin manteliteniz de bir araç üretimi en azından günümüz teknolojisinde söz konusu değil.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Corollove-
  • Kilometre: 72126
  • Model Yılı: '07
  • 292 kere teşekkür etti
  • 71 kere teşekkür edildi
Corolla Yol Bilgisayarı ve Matematik ! Biri bana anlatsın
« Yanıtla #15 : Eylül 01, 2015, 19:31:03 »
Şöyle birşey var Uzun yoka giderken depoyu doldurduk bende genelde 500 km yazar.tam olarak  Burdaki evimde Antalyadaki evim 600 küsür km.1 depoyla gidiyorum bu yolu.şimdi menzil 500 iken 600 gidiyorsam(belki daha fazla) bunda birşey var.Arabayı aldığımızdan beri çözemedim
Toyota Corolla 2007 MMT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 100
  • 367 kere teşekkür etti
  • 316 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Eylül 01, 2015, 19:49:14 »

Toyota tedbir icin menzili biraz az gosterir yolda kalmayin diye ama sizin arac biraz fazla tedbirci sanirim. :) 
Ayni durum benim de basima gelmisti. Asagida yazacaklarimi uygulayin.

Depoyu doldurun ( pompa tik edince durdurun fazla yakit koymayin.)

Arabayi calistirmadan kontagi acip tum datalari sifirlayin.

ikinci depodan sonra normale donecektir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Corollove-
  • Kilometre: 72126
  • Model Yılı: '07
  • 292 kere teşekkür etti
  • 71 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Eylül 01, 2015, 19:51:39 »

Toyota tedbir icin menzili biraz az gosterir yolda kalmayin diye ama sizin arac biraz fazla tedbirci sanirim. :) 
Ayni durum benim de basima gelmisti. Asagida yazacaklarimi uygulayin.

Depoyu doldurun ( pompa tik edince durdurun fazla yakit koymayin.)

Arabayi calistirmadan kontagi acip tum datalari sifirlayin.

ikinci depodan sonra normale donecektir.
genelde öyle alırım gerçek değerleri alamadım.
Toyota Corolla 2007 MMT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 100
  • 367 kere teşekkür etti
  • 316 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Eylül 01, 2015, 20:03:42 »
genelde öyle alırım gerçek değerleri alamadım.
Aracin fabrika ayarlarindaki yakit ile sizin aldiginiz yakit arasinda yogunluk farki vardir. Benim aracta daha once menzil 460km gosterirken arac 500-510km yapiyordum. Simdi menzil yine 460km gosteriyor ama 390-400km yol yapabiliyorum. Nedeni suan kullandigim yakit daha ince.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Avensis.. babam gibi araba:))
  • Kilometre: 68453
  • Model Yılı: '11
  • 4 kere teşekkür etti
  • 26 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Eylül 01, 2015, 20:51:53 »
Bence de tüketimi sizin kullanım alışkanlığınıza göre, önceki ortalamaları dikkate alarak hesaplamış olabilir. En doğrusu böyle bir hesap için depoyu fulledikten sonra hem km yi hem de tüketim değerlerini sıfırlamak, test sonunda da yeniden fulleyip aldığı yakıt litresini, yapılan km yi oranlamak ve aracın kendi hesabıyla karşılaştırmak aradaki sapmayı bulmakta faydalı olacaktır.
9. 2011 Skoda Yeti 1.2 TSI DSG (capondan almana ;) )
8. Terfi: Avensis 2001 Sol/AT D4.. Bilenler bilir:) (yeni sahibinde)
7. Arabam 6 yıl kullandığım Corolla 1997 GLi
...