Gönderen Konu: Corolla Yol Bilgisayarı ve Matematik ! Biri bana anlatsın  (Okunma sayısı 10722 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 100
  • Model Yılı: '10
  • 367 kere teşekkür etti
  • 316 kere teşekkür edildi
Ynt: Corolla Yol Bilgisayarı ve Matematik ! Biri bana anlatsın
« Yanıtla #20 : Eylül 01, 2015, 20:57:51 »
Bence de tüketimi sizin kullanım alışkanlığınıza göre, önceki ortalamaları dikkate alarak hesaplamış olabilir. En doğrusu böyle bir hesap için depoyu fulledikten sonra hem km yi hem de tüketim değerlerini sıfırlamak, test sonunda da yeniden fulleyip aldığı yakıt litresini, yapılan km yi oranlamak ve aracın kendi hesabıyla karşılaştırmak aradaki sapmayı bulmakta faydalı olacaktır.

Araci fulleyip tum datalari sifirlarsaniz bilgisayar fabrika ayarlarindaki menzile doner. Biraz yol gittikten sonra sizin kullanimiza gore menzil hesaplamasini yapar.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Eylül 01, 2015, 20:57:51 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 92500
  • Model Yılı: '15
  • 145 kere teşekkür etti
  • 102 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Eylül 01, 2015, 23:42:09 »
1. Yakıt deponuzu tamamen doldurarak yaptığınız kilometre sonrasında yapacağınız hesaplamalar, deponuzu tamamen doldurduğunuz andan itibaren kullanım şartları, yol şartları, iklim şartları, motorun fizibilitesi vs ile yapabildiğiniz kilometreyi size verir.

2. Uzun yola çıkınca menziliniz artar zira dur kalk yada gaz çek bırak hareketleriniz azalır, siz "Yok öyle birşey" diyorsanız bütün otomobil üreticileri, mühendisler hatta fizik mühendisleri yanılıyor, siz haklısınız.

3. Yol bilgisayarı hesaplamaları ortalama yakıt tüketimi ile doğrudan alakalı, siz yol bilgisayarınızı sıfırladığınızda sıfırlanan trip kilometreleri ve o ana kadar olan ortalama tüketiminiz olur ancak ECU siz yol bilgisayarını sıfırladıktan sonra eldeki ortalama yakıt tüketimi ile daha önceki ortalama yakıt tüketimini, ortaya çıkan gidilebilir mesafe ve daha önceki gidilebilir mesafelerin ortalama hesaplaması şeklinde bir tablo çıkarır karşınıza.Bunun mantığı şudur, siz şu an böyle kullanıyorsunuz ama daha önce böyle kullanmışsınız, sizin kullanımınız, daha önceki veriler ve şu anki veriler ışığında tahminime göre ortalama şu kadar yol yapabilirim diyor size.

4. Kullanıcı el kitapçığınızı okursanız yol bilgisayarının size kesin ve kati sonuçlar verebileceğini söylemiyor, hiçbir üreticide bunu vaat edemez zira önce kullanıcının üreticiye  hep aynı kullanım şartları, yol şartları, iklim şartları, motorun fizibilitesi vs. konusunda taahhüt vermesi gerekir ki bu da imkansız.

5. İlk maddede belirttiğiniz "çapıp bölüp bir sonuç elde edeceksem yol bilgisayarını da arabayıda atmak lazım" düşüncesindeyseniz ve tek sorununuz bu ise bence de arabayı atmanız gerekir, zira sizin manteliteniz de bir araç üretimi en azından günümüz teknolojisinde söz konusu değil.
Ufuk bey, videoyu seyrettiyseniz görmüşsünüzdür, uzun yolda araç bilgisayarının menzili artmıyor...  artıyor mu ?

Mesaj Birleştirildi: Eylül 01, 2015, 23:46:33
18 senedir bilgisayar programı yazıyorum. Ve toyota hesaplama hatası yapmış. 2 km yol gidiyorsunuz menzil 1 km düşüyor.  Bunu ispatlamış biri olarak  çözümünü soruyorum. Nasıl çözebiliriz ?

Mesaj Birleştirildi: Eylül 01, 2015, 23:47:54

Araci fulleyip tum datalari sifirlarsaniz bilgisayar fabrika ayarlarindaki menzile doner. Biraz yol gittikten sonra sizin kullanimiza gore menzil hesaplamasini yapar.
Zaten sorun da buyaa...

Mesaj Birleştirildi: Eylül 02, 2015, 07:59:15
@Recep Nedim Dönmez (31007)  ortalama tüketim göstergesini sıfırlıyor musunuz? menzil, son ortalama üzerinden hesaplar ve yanıltıcı olabilir. Göstergedeki rakama fazla güvenmeyin bütün araçlarda mantığı aynı aslında.  Depoyu fulleyip ortalama tüketimi ve tripi sıfırlayın kendiniz hesaplayın.
Aytaç bey ;

Bütün verileri sıfırlıyorum. Resimler ve Video sıfırlandıktan sonra yapılmıştır. Her zaman depoyu fulleyerek kullanıyorum. Hiç 50 liralık mazot almadım. Bu güne kadar da arabamla şehir içinde 800 km'den az yol yapmadım. En kötü kış koşulları ortalamam 6,5lt/100 km. Bu paylaşımların Amacı :

1. Aracın menzili %50 az göstermesini çözmeye çalışıyorum.
2.Toyota corolla kullanıcılarına bilgi vermek,
3. Daha önce tartışılmış konularda hep "koşullara göre değişir" mantığını çürütmek.

Teşekkür ederim.

Mesaj Birleştirildi: Eylül 02, 2015, 08:00:37

Konunun başında yazdım sapma %50. ilk mesajı incelersek menzil tablosunda görülüyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
  • Kilometre: 6500
  • Model Yılı: '20
  • 1130 kere teşekkür etti
  • 2373 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #22 : Eylül 02, 2015, 09:25:27 »
Ufuk bey, videoyu seyrettiyseniz görmüşsünüzdür, uzun yolda araç bilgisayarının menzili artmıyor...  artıyor mu ?

18 senedir bilgisayar programı yazıyorum. Ve toyota hesaplama hatası yapmış. 2 km yol gidiyorsunuz menzil 1 km düşüyor.  Bunu ispatlamış biri olarak  çözümünü soruyorum. Nasıl çözebiliriz ?

Cevaplarımdan anlayabileceğiniz üzere videoyu da seyrettim, konuyu da baştan sona okudum. Yazdıklarımdan sizin anlamadığınız kısım aracınızı sürekli aynı parametreler ile kullanmadığınız. Kullanım şekli, iklim, motor durumu vs. vs. bir çok etkenin oluşturduğu bir permutasyon var yol bilgisayarının hafızasındadır ve siz bunu araç EDU değişimi yapmadan sıfırlayamazsınız zira motor işletim sistemi ile birlikte çalışır.

Madem 18 senedir bilgisayar programı yazıyorsunuz size sizin dilinizden açıklamaya çalışayım. Biliyorsunuz XP sürümünden beridir windows'un prefetch olarak adalandırılan, en çok kullanılan programı cache'e alarak diğer dosyalara nispeten daha hızlı çalıştırması gibi bir özelliği mevcut.

Bu özellik sizin windows'u kullandığınız süre içerisinde  belli bir disk kapasitesini kendisine cache olarak kullanır ve kullandığınız süreçte ortalamada en sık kullandığınız programın ilgili dosyalarını barındırarak siz kapatıp tekrar açtıkça programın diğer programlara nispeten daha hızlı açılmasını sağlar.

Ancak bunu sağlarken daha önce bu programı hangi sürede, kaç defa çalıştırdığınızı göz önünde bulundurur. Yani bir programı bir yıl boyunca çalıştırmayıp bir yıl sonra bir gün içerisinde yüzlerce defa açıp kapatırsanız ve sonrasında belli bir süre daha o programı çalıştırmayarak farklı programları kullanmaya devam ederseniz yine bir yıl boyunca hiç çalışmamış gibi açılacaktır, yani prefetch özelliğini kaybetmiş olacaktır, yerine sık sık kullandığınız programlar prefetch özelliği kazanmış olacaktır.

Peki şimdi 18 senelik bir bilgisayar programcısı olarak size soruyorum, windows üzerinde hiç açmadığım bir programı sürekli çalıştırdığım bir program ile açılma hızı konusunda aynı seviyeye getirebilir misiniz? Getiremezseniz biri %50 daha yavaş açılıyor, aradaki fark %50 diye Microsoft'a "bu windows'u çöpe atın" mı diyeceksiniz?

Kısacası yol bilgisayarı "şahsi mantığa" göre çalışmaz, aracınızın ölçebildiği ortalamalar ve tahminler üzerine çalışır.

Ayrıca %50 fark var diye çöpe atılması gerektiğiniz sistemin bazı toleransları mevcuttur, yine kullanıcı el kitabını okuduğunuzda yakıtınızın çeyrek depo altına düşmesinin riskli olabileceğini belirtir, bunu o kitapçığa yazdıran mühendis, yol bilgisayarını tasarlarken sizin yolda kalabilme olasılığınızı düşünerek tolerans parametresi girer. Bu toleransın üzerine sürekli değişken kullanım şartlarının sağladığı ortalamalarda eklenince farkın %50'yi bulması çok basit bir hale gelir.

Sizin bu serzenişiniz aklıma farklı bir konuyu daha getiriyor, İstanbul trafiğinde yapılan 10.000 kilometre ile sıfır duraklama yapılan otobanda yapılan 10.000km sizce aracı aynı seviyede mi tutar, yani araç için bu iki 10.000km'de aynı mıdır?

İstanbul trafiğinde afaki 400 saatte yapılabilecek 10.000km boş bir otobanda 100 saatte yapılabilir, motorun çalışma sürecinin değişkenliği motor ömründen tutun yakıt, vs. olarak araca yansımaz mı? Aynı afaki hesaplamaya göre İstanbul trafiğinde yapılan 2500km boş otobanda yapılan 10.000km kadar, hatta daha fazla aracınızı yormaz mı? İşte yol bilgisayarı dediğimiz alet bunların hepsinin hesaplamasını yapar ve hafızada tutar ve bu ortalamalara göre size bilgi verir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 100
  • Model Yılı: '10
  • 367 kere teşekkür etti
  • 316 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #23 : Eylül 02, 2015, 09:30:44 »

Mesaj Birleştirildi: Eylül 01, 2015, 23:46:33

Mesaj Birleştirildi: Eylül 01, 2015, 23:47:54
Zaten sorun da buyaa...

Mesaj Birleştirildi: Eylül 02, 2015, 07:59:15
Aytaç bey ;

Bütün verileri sıfırlıyorum. Resimler ve Video sıfırlandıktan sonra yapılmıştır. Her zaman depoyu fulleyerek kullanıyorum. Hiç 50 liralık mazot almadım. Bu güne kadar da arabamla şehir içinde 800 km'den az yol yapmadım. En kötü kış koşulları ortalamam 6,5lt/100 km. Bu paylaşımların Amacı :

1. Aracın menzili %50 az göstermesini çözmeye çalışıyorum.
2.Toyota corolla kullanıcılarına bilgi vermek,
3. Daha önce tartışılmış konularda hep "koşullara göre değişir" mantığını çürütmek.

Teşekkür ederim.

Mesaj Birleştirildi: Eylül 02, 2015, 08:00:37
Konunun başında yazdım sapma %50. ilk mesajı incelersek menzil tablosunda görülüyor.
Recep bey benim aracta her depoyu fulleyip datalari sifirlaryinca menzil herzaman 460km gosteriyor.
Aklima baska birsey geliyor. Akuyu sokup Tum hafizayi silmek.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • CCCXXXXVIII-RollaFx Usdm
    • Rc Garage & Fotoğraf Albümü
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 999
  • Model Yılı: '95
  • 171 kere teşekkür etti
  • 352 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #24 : Eylül 02, 2015, 09:44:58 »
Şimdi sevgili dostlar ; toyota serverler, yukarıda okuduğunuz gibi konuda yorumlar yapıldı.
1.Eğer belli bir km sonra yakıt alıp, bunu ölçüp, çapıp bölüp bir sonuç elde edeceksem yol bilgisayarını da arabayıda atmak lazım.
2. Uzun yola çıkınca menzil artar diyorsanız videoyu seyredebilirsiniz "Yok öyle birşey"
3. ortalama yakıt tükemi ile alakası yok.

Sonuç :

Yol bilgisayarı arabanın gidebileceği kmyi ortalam aykıta göre (gösterdiğiin haricinde başka bir yerde veri tutuyor olmalı) hesaplıyor. Garanti olsun diye onu ikiye bölüyor. ve sonuçta videoda görüldüğü üzere 2km gidiyorsunuz 1 km azalıyor.... buna herhalde japon aklı deniyor.

https://youtu.be/qYvZoU_3TLc

Toyotayı satmalısınız. Sizi çok fazla kızdırmış sağlığınıza dikkat edin.

Ufuk beyin dediklerini sakince okursanız mantıklı olduğunu anlarsınız.

Benim aracım eski kasa corolla tüplü, yazın 20 kuruş yakıyorum, kışın 35 kuruş yakıyorum. Japonlar kışları sevmediği için mi fazla yaktırıyorlar ?.

Birde buradaki insanlar(üyeler) toyotada çalışanlar değil, toyota severler, bilgi paylaşımı yapmak isteyenler. İnsanları terslemeniz hiç hoş bir davranış değil. Büyük ihtimal benden yaş olarak büyüksünüz. Saygılar .
http://etna81.blogspot.com/ AE101TR Eibach Pro-Kit <--> FX Ön Tampon ,Usdm Arka Tampon ve Arka Stop Reflektör(Kırmızı Beyaz) <--> Parlak Siyah Panjur <--> Kristal Kara Far(Mercek Bi-Xenon) <--> Anatomik Spoiler <-->  Japan Pioneer Müzik Sistemi <--> 15” Darwin Racing GTX Jant <--> Eibach ProKit Yay <--> https://goo.gl/JM6Hqh

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 145 kere teşekkür etti
« Yanıtla #25 : Eylül 02, 2015, 10:16:03 »
Cevaplarımdan anlayabileceğiniz üzere videoyu da seyrettim, konuyu da baştan sona okudum. Yazdıklarımdan sizin anlamadığınız kısım aracınızı sürekli aynı parametreler ile kullanmadığınız. Kullanım şekli, iklim, motor durumu vs. vs. bir çok etkenin oluşturduğu bir permutasyon var yol bilgisayarının hafızasındadır ve siz bunu araç EDU değişimi yapmadan sıfırlayamazsınız zira motor işletim sistemi ile birlikte çalışır.

Madem 18 senedir bilgisayar programı yazıyorsunuz size sizin dilinizden açıklamaya çalışayım. Biliyorsunuz XP sürümünden beridir windows'un prefetch olarak adalandırılan, en çok kullanılan programı cache'e alarak diğer dosyalara nispeten daha hızlı çalıştırması gibi bir özelliği mevcut.

Bu özellik sizin windows'u kullandığınız süre içerisinde  belli bir disk kapasitesini kendisine cache olarak kullanır ve kullandığınız süreçte ortalamada en sık kullandığınız programın ilgili dosyalarını barındırarak siz kapatıp tekrar açtıkça programın diğer programlara nispeten daha hızlı açılmasını sağlar.

Ancak bunu sağlarken daha önce bu programı hangi sürede, kaç defa çalıştırdığınızı göz önünde bulundurur. Yani bir programı bir yıl boyunca çalıştırmayıp bir yıl sonra bir gün içerisinde yüzlerce defa açıp kapatırsanız ve sonrasında belli bir süre daha o programı çalıştırmayarak farklı programları kullanmaya devam ederseniz yine bir yıl boyunca hiç çalışmamış gibi açılacaktır, yani prefetch özelliğini kaybetmiş olacaktır, yerine sık sık kullandığınız programlar prefetch özelliği kazanmış olacaktır.

Peki şimdi 18 senelik bir bilgisayar programcısı olarak size soruyorum, windows üzerinde hiç açmadığım bir programı sürekli çalıştırdığım bir program ile açılma hızı konusunda aynı seviyeye getirebilir misiniz? Getiremezseniz biri %50 daha yavaş açılıyor, aradaki fark %50 diye Microsoft'a "bu windows'u çöpe atın" mı diyeceksiniz?

Kısacası yol bilgisayarı "şahsi mantığa" göre çalışmaz, aracınızın ölçebildiği ortalamalar ve tahminler üzerine çalışır.

Ayrıca %50 fark var diye çöpe atılması gerektiğiniz sistemin bazı toleransları mevcuttur, yine kullanıcı el kitabını okuduğunuzda yakıtınızın çeyrek depo altına düşmesinin riskli olabileceğini belirtir, bunu o kitapçığa yazdıran mühendis, yol bilgisayarını tasarlarken sizin yolda kalabilme olasılığınızı düşünerek tolerans parametresi girer. Bu toleransın üzerine sürekli değişken kullanım şartlarının sağladığı ortalamalarda eklenince farkın %50'yi bulması çok basit bir hale gelir.

Sizin bu serzenişiniz aklıma farklı bir konuyu daha getiriyor, İstanbul trafiğinde yapılan 10.000 kilometre ile sıfır duraklama yapılan otobanda yapılan 10.000km sizce aracı aynı seviyede mi tutar, yani araç için bu iki 10.000km'de aynı mıdır?

İstanbul trafiğinde afaki 400 saatte yapılabilecek 10.000km boş bir otobanda 100 saatte yapılabilir, motorun çalışma sürecinin değişkenliği motor ömründen tutun yakıt, vs. olarak araca yansımaz mı? Aynı afaki hesaplamaya göre İstanbul trafiğinde yapılan 2500km boş otobanda yapılan 10.000km kadar, hatta daha fazla aracınızı yormaz mı? İşte yol bilgisayarı dediğimiz alet bunların hepsinin hesaplamasını yapar ve hafızada tutar ve bu ortalamalara göre size bilgi verir.

Öncelikle hiçbir yoruma sinirlenmediğimi, Corollamın beni kızdırmadığını, arabamdan çok memnun olduğumu, arabamla ilgili hiçbir problem yaşamadığımı belirtmek isterim. İkinci husus ise eğer kızgın yada sinirli yazdığımı düşünenler için kusura bakmayın, kimseyi yargılamak yada eleştirmek için yazmıyorum. Eğer birilerini kızıdrdıysam da özür dilerim. 1 yılı aşkın süredir forumdayım ve çok şey öğrendim, çok bilgi paylaştım. Forumdaki hiçkimseyle de herhangi bir sorunum yoktur.

Ufuk bey ;

Windows 10'a geçin. Çok hızlı ve çok güzel. XP'ye Microsoft'un 2010 yılından beri destek vermediğini belirtmek isterim. Bunun yanında bahsettiğiniz özellik mevcut olmakla beraber istenildiğinde sıfırlanabilir ve ilk kullanımdaki ayarlara dönülebilir.

Prefetch ayarını registryde görebilirsiniz:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\SessionManager\MemoryManagement\PrefetchParamete rs]
"EnablePrefetcher"="3"

Bu özelliği iptal etmek için 3 yerine 0 girmek yeterli.

Bu şu demek istediğim zaman ayarları sıfırlayabilirim. ve bundan sonra da istediğim programlar daha hızlı açılır.

Yazdıklarınız sizin düşünceleriniz mi yoksa bilgiye dayalı mı bilmiyorum, çünkü bu konuda tam bir fikir birliği yok. Eğer dediğiniz gibi araç trafiğe çıktığı andan itibaren tüm verileri saklıyorsa haklısnız tahminen aracın ortalama yakıt tüketimi 9-10lt/100kmdir. Uzun ola çıkmadan önce verileri sıfırlamamızın sebebi de sürekli uzun yolda gitseniz bile eski verilerin sizi yanıltıcı sonuçlar doğurmasıdır.

Corollanın programındaki bu verilerin sıfırlanacağı bir tuş kombinasyonu yada yöntemi var mıdır ? Çünkü daha öncede belirttiğim gibi amaç tartışarak çözüm üretebilmek. Denso marka yakıt filtresinin fotografının size gönderilmesi, toyotaburada.com için ücretsiz olarak destek olarabilirim veritabanını aktarabiliriz diye sizi aramam gibi.Savunmaya geçtim.Konuya dönelim.

Çöpe atmak mantığının ne kadar yanlış olduğunu ticaret yapan biri olarak sizde benim kadar iyi bilirsiniz.  Eğer bir üründe sorun varsa swot analizi hesaplaması yaparsınız. Eğer katlanamayacağınız bir sorunsa o zaman çöpe atarsınız.

Benim derdim, ne kadar yol yapacağım dediğim zaman ortalama bir sonuç elde etmek. Zaten yol bilgisayarını düşündüğümüzde içinde bir şey yokki ! olanda doğru çalışmıyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #26 : Eylül 02, 2015, 11:12:23 »

Öncelikle hiçbir yoruma sinirlenmediğimi, Corollamın beni kızdırmadığını, arabamdan çok memnun olduğumu, arabamla ilgili hiçbir problem yaşamadığımı belirtmek isterim. İkinci husus ise eğer kızgın yada sinirli yazdığımı düşünenler için kusura bakmayın, kimseyi yargılamak yada eleştirmek için yazmıyorum. Eğer birilerini kızıdrdıysam da özür dilerim. 1 yılı aşkın süredir forumdayım ve çok şey öğrendim, çok bilgi paylaştım. Forumdaki hiçkimseyle de herhangi bir sorunum yoktur.

Hocam bizde sizinle tartışmıyoruz zaten, şahsım adına yapmak istediğim tek şey yol bilgisayarının çalışma prensibini size açıklamaya çalışmak.

Ufuk bey ;

Windows 10'a geçin. Çok hızlı ve çok güzel. XP'ye Microsoft'un 2010 yılından beri destek vermediğini belirtmek isterim. Bunun yanında bahsettiğiniz özellik mevcut olmakla beraber istenildiğinde sıfırlanabilir ve ilk kullanımdaki ayarlara dönülebilir.

Prefetch ayarını registryde görebilirsiniz:
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\SessionManager\MemoryManagement\PrefetchParamete rs]
"EnablePrefetcher"="3"

Bu özelliği iptal etmek için 3 yerine 0 girmek yeterli.

Bu şu demek istediğim zaman ayarları sıfırlayabilirim. ve bundan sonra da istediğim programlar daha hızlı açılır.

Hocam ister inanın ister inanmayın ama Türkiye'de ilk Windows 10 kullananlardan biriyim, Developer Preview sürümüde dahil olmak üzere tüm sürümlerini kullandım şu an tüm makinelerimiz de Windows 10 çalışıyor ;)

Sizin registery'de yaptığınız şey prefetch'i kapatmak, yani registery değerini 0 yaparsanız windows bir daha prefetch kullanmaz, yol bilgisayarındaki karşılığı da yol bilgisayarına bakmamanızdır :)

Prefetch paramtresini sıfırladıktan sonra "istediğiniz programlar daha hızlı açılmaz" !!! harddsikinizin yada ssd erişim sürenize bağlı olarak tüm programlar eşit sürede açılır, bunun yol bilgisayarındaki karşılığı da depoyu tam olarak doldurduktan sonra her ne şekilde, her iklimde, her ne olursa olsun aynı gidilebilir mesafeyi göster demektir.

Yazdıklarınız sizin düşünceleriniz mi yoksa bilgiye dayalı mı bilmiyorum, çünkü bu konuda tam bir fikir birliği yok. Eğer dediğiniz gibi araç trafiğe çıktığı andan itibaren tüm verileri saklıyorsa haklısnız tahminen aracın ortalama yakıt tüketimi 9-10lt/100kmdir. Uzun ola çıkmadan önce verileri sıfırlamamızın sebebi de sürekli uzun yolda gitseniz bile eski verilerin sizi yanıltıcı sonuçlar doğurmasıdır.

Corollanın programındaki bu verilerin sıfırlanacağı bir tuş kombinasyonu yada yöntemi var mıdır ? Çünkü daha öncede belirttiğim gibi amaç tartışarak çözüm üretebilmek. Denso marka yakıt filtresinin fotografının size gönderilmesi, toyotaburada.com için ücretsiz olarak destek olarabilirim veritabanını aktarabiliriz diye sizi aramam gibi.Savunmaya geçtim.Konuya dönelim.

Çöpe atmak mantığının ne kadar yanlış olduğunu ticaret yapan biri olarak sizde benim kadar iyi bilirsiniz.  Eğer bir üründe sorun varsa swot analizi hesaplaması yaparsınız. Eğer katlanamayacağınız bir sorunsa o zaman çöpe atarsınız.

Benim derdim, ne kadar yol yapacağım dediğim zaman ortalama bir sonuç elde etmek. Zaten yol bilgisayarını düşündüğümüzde içinde bir şey yokki ! olanda doğru çalışmıyor.

Yazdıklarım tecrübe ile sabit, farklı marka X sınıfı bir aracım var ve kendim de aynı şeyleri gözlemliyorum. Şirket aracımız Panelvan onda da aynı şekilde gözlemliyorum yani konu Toyota markasına özgü değil.

Yol bilgisayarı verileri EDU üzerinde ki EEProm üzerinde depolar, EDU sökülüp takılması ile silinebileceğini sanmıyorum ancak denemek lazım, EDU içerisinde bu verilerin kaybolmaması için kapasitör bulunması da ihtimal dahilinde.Ancak sürekli aynı düzen ve şartlar da kullanmayacaksanız ki yine imkansız gibi sıfırlamanız ne işe yarayacak ki?

Bence sizin aslında bir derdiniz yok :) sadece yol bilgisayarının %100 net veri verememesini kendinize sıkıntı etmişsiniz ama daha nce yazdığım gibi biz araca net veri verebiliyor muyuz ki araçtan net feedback alabilelim?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 171 kere teşekkür etti
« Yanıtla #27 : Eylül 02, 2015, 11:22:15 »
Bende programcı olarak recep bey'e şurada katılıyorum. Program yazarken herşey doğru olması gerekiyor ki kodlar derlenebilsin :). Bence programcı kafası hiç birşeyde hata kabul etmemesinden kaynaklanıyor olabilir.

Şahsen ben tam anlamıyla böyleyim hiç bir şey hatalı olmayacak ve derli düzenli olacak kodlardaki düzen gibi :) hastalık oldu galiba.
http://etna81.blogspot.com/ AE101TR Eibach Pro-Kit <--> FX Ön Tampon ,Usdm Arka Tampon ve Arka Stop Reflektör(Kırmızı Beyaz) <--> Parlak Siyah Panjur <--> Kristal Kara Far(Mercek Bi-Xenon) <--> Anatomik Spoiler <-->  Japan Pioneer Müzik Sistemi <--> 15” Darwin Racing GTX Jant <--> Eibach ProKit Yay <--> https://goo.gl/JM6Hqh

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #28 : Eylül 02, 2015, 11:26:06 »
Bende programcı olarak recep bey'e şurada katılıyorum. Program yazarken herşey doğru olması gerekiyor ki kodlar derlenebilsin :). Bence programcı kafası hiç birşeyde hata kabul etmemesinden kaynaklanıyor olabilir.

Şahsen ben tam anlamıyla böyleyim hiç bir şey hatalı olmayacak ve derli düzenli olacak kodlardaki düzen gibi :) hastalık oldu galiba.

Haklısın Mehmet dediğin gibi olabilir, yazdığın programı farklı makinelerde hatta ve hatta aynı konfigürasyona sahip farklı makinelerde Bench ettiğinde bile farklı sonuçlar elde edebiliyorsun.

Kaldı ki yol bilgisayarı yüz binlerce kombinasyona aynı ve doğru tepkiyi vermesi sence de mantık dışı değil mi?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .: Toyota Eco-Driver :.
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 11111
  • Model Yılı: '18
  • 66 kere teşekkür etti
  • 563 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #29 : Eylül 02, 2015, 11:49:12 »
aracın gelecekten haber vermesini istiyorsunuz fakat araç geleceği göremiyor. sorun burada. sizin sorununuz ancak şu şekilde çözülebilir:

- yol bilgisayarında aracı hangi mesafelerde hangi hızlarda kullanacağınızı ve aradaki hızlanmaları yakıt tüketimi fonksiyonunu bilip integral alarak belirledikten sonra yine bilgisayara giriş yapmanız,

- girdiğiniz verilere harfiyen uyup sürüşü bu çerçevede gerçekleştirmeniz,

doğrultusunda yol bilgisayarı size taahhüt ettiğiniz bilgiler ışığında mümkün menzili verecektir. ayrıca menzil artma durumu da bilgisayarın çalışma mantığı göz önüne alındığında kaçınılmaz bir gerçektir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 145 kere teşekkür etti
« Yanıtla #30 : Eylül 02, 2015, 15:22:22 »
Tüm sonuçlar ve yorumlar Yol Bilgisayarına inanmamakla ilgili. Yol şartlarına göre aracın duruma göre elbette birçok faktör gibi ortalama yakıt ve menzil değişebilmekte. Ekli resim toyota broşüründen alınmıştır. Burada araçların ortalama yakıtlarından bahsediyor. Ancak sizin bahsettiğiniz hiçbir uyarı yok. Yol durumu, hava şartları, kullanılan yakıt, vs...

Bir bilgisayar programcısı olarak sürekli iyileştirme ve sürekli hızlı ve güvenilir sonuçlar üretmek üzerine çalışıyorum. Aracın ortalama tüketimini test ettiler ise %10-20 tölerans ile işi bitirebilirlerdi. %50 tölerans hiçbir istatistiki sorunun cevabı olamaz.

Ben diyorum ki ECU'ya ulaşıp bu hesaplamayı değiştirebilir miyiz ? Nasıl ulaşabiliriz. Verileri sıfırlamak işe yaramıyorsa, nasıl çözüm üretebiliriz. Şimdiden söyleyeyim ben zaten ilk mesajımda aracımla şehir içi ve dışı, yazın ve kışın ortalama bir depo ile ne kadar yol yapacağımı biliyorum.

Programcı arkadaşlar bilirler, program yazılırken kullanıcının bilgisiz, tecrübesiz , IQ 90 olan bir kullanıcının da kullanabilmesi için tasarlarız. Argeyi ona göre yaparız. Yazdığım her programda %2-3'lük bir sapma makul karşılanır.

Tartışmaya katılan her forum üyesine teşekkür eder, forumda daha sonra konuyu okuyacak olanlara da üzgünüz çözüm üretemedik demekten başka bir yol kalmıyor galiba...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 171 kere teşekkür etti
« Yanıtla #31 : Eylül 02, 2015, 16:06:15 »
Haklısın Mehmet dediğin gibi olabilir, yazdığın programı farklı makinelerde hatta ve hatta aynı konfigürasyona sahip farklı makinelerde Bench ettiğinde bile farklı sonuçlar elde edebiliyorsun.

Kaldı ki yol bilgisayarı yüz binlerce kombinasyona aynı ve doğru tepkiyi vermesi sence de mantık dışı değil mi?

Kesinlikle katılıyorum abi, yol bilgisayarı zaten ortalama bir rakam verir, tamamiyle doğru sonuç vermesi mantık dışıdır.

Recep bey hesaplamalarınızı kendiniz yaptırsanız bile yol bilgisayarı düzgün sonuç vermeyecektir diye düşünüyorum. Araştıralım ama toyota ecuya giriş izni vermemiştir.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #32 : Eylül 02, 2015, 16:52:21 »
Tüm sonuçlar ve yorumlar Yol Bilgisayarına inanmamakla ilgili. Yol şartlarına göre aracın duruma göre elbette birçok faktör gibi ortalama yakıt ve menzil değişebilmekte. Ekli resim toyota broşüründen alınmıştır. Burada araçların ortalama yakıtlarından bahsediyor. Ancak sizin bahsettiğiniz hiçbir uyarı yok. Yol durumu, hava şartları, kullanılan yakıt, vs...

Evet aynen öyle körü körüne inanın, yol bilgisayarına güvenin diyen olmadı ki zaten ? Yol bilgisayarını sadece yardımcı olabilmesi için düşünmüşler.

Üretici ortalama yakıt tüketimi testini karşıt dirençsiz ortamda, sabit hız ve devirde gerçekleştirir bu bir norm yani veri elde etme kuralıdır, bunun ile ilgili kitapçıkta sizi uyarır diye bir şey yazmadım, aşağıdaki alıntı mı dikkatli incelerseniz, yine aynı şeyi tekrar ettiğimi görebilirsiniz :)

4. Kullanıcı el kitapçığınızı okursanız yol bilgisayarının size kesin ve kati sonuçlar verebileceğini söylemiyor, hiçbir üreticide bunu vaat edemez zira önce kullanıcının üreticiye  hep aynı kullanım şartları, yol şartları, iklim şartları, motorun fizibilitesi vs. konusunda taahhüt vermesi gerekir ki bu da imkansız.

Bir bilgisayar programcısı olarak sürekli iyileştirme ve sürekli hızlı ve güvenilir sonuçlar üretmek üzerine çalışıyorum. Aracın ortalama tüketimini test ettiler ise %10-20 tölerans ile işi bitirebilirlerdi. %50 tölerans hiçbir istatistiki sorunun cevabı olamaz.

Sizin yapmaya çalıştığınızın aynısının Toyota'da ki adı "Kaizen"dir. Kaizen her yönden değerlendirilir bir yönden iyileştirirken diğer bir yandan bir faydayı alıp götürüyorsa artı ve eksileri değerlendirilerek Kaizen olup olmadığına karar verilir.

Mühendislikte tolerans minimum %30'dur, sizin düşündüğünüz toleransları mühendislik için kullansalardı çok daha önemli sorunlarınız ortaya çıkabilirdi emin olun. Hayati risk taşıyan konularda mühendislik toleransları %200 bile olabilir.

Ayrıca bir bilgisayar programcısı ile bir çiftçinin aynı arabayı kullandığını düşünün, çiftçi Rusya Kamçatka bölgesinde sizin Ankara Büyükşehirinde kullandığınız aracı kullanıyor ise siz size verilen toleranslar ile aynı toleransları verir miydiniz?

Ben diyorum ki ECU'ya ulaşıp bu hesaplamayı değiştirebilir miyiz ? Nasıl ulaşabiliriz. Verileri sıfırlamak işe yaramıyorsa, nasıl çözüm üretebiliriz. Şimdiden söyleyeyim ben zaten ilk mesajımda aracımla şehir içi ve dışı, yazın ve kışın ortalama bir depo ile ne kadar yol yapacağımı biliyorum.

Maalesef Toyota ECU yada EDU'ları Locked EEProm sahibidir, bazı kısımlarına erişilebilirken bazı kısımlarına erişemez ve veri değiştiremezsiniz.

Hangi verilerin değiştirilip değiştirilemeyeceği konusunda bilgi sahibi değilim ancak benim gibi TTEP mezunu sayın Mehmet GAZİHAN bu tip işlerle meşgul, kendisine ulaşıp bilgi almayı deneyebilirsiniz.

Programcı arkadaşlar bilirler, program yazılırken kullanıcının bilgisiz, tecrübesiz , IQ 90 olan bir kullanıcının da kullanabilmesi için tasarlarız. Argeyi ona göre yaparız. Yazdığım her programda %2-3'lük bir sapma makul karşılanır.

İşte aynen bir önceki paragrafta yazdığım gibi sizin gibi hesap kitap yapabilen kişilerden ziyade hesabı kitabı yapamayacak kullanıcılarda düşünülerek tasarlanır yol bilgisayarı, siz zaten hesap kitap yapabildiğiniz için yol bilgisayarına hiç bakmasanız bile yakıt bitmesi yüzünden yolda kalma ihtimaliniz sıfıra yakındır, ya sadece o yol bilgisayarına güvenerek yakıt alan, hesap kitap yapamayan insanlar, en yakın istasyonun 100km olduğu bir yerde istasyonu kaçırırsa? diye düşünmüş olmalılar :)

Tartışmaya katılan her forum üyesine teşekkür eder, forumda daha sonra konuyu okuyacak olanlara da üzgünüz çözüm üretemedik demekten başka bir yol kalmıyor galiba...

Kendi adıma rica ederim, burası hepimizin fikirlerinin saygı ve sevgi çerçevesinde paylaşıldığı, yardımlaşmanın sonu olmayan bir forum.

Her zaman her şeye anında çözüm üretemeyebiliriz belki ancak emin olun burayı görenler duyanlar, çözüm arayaşınıa girenler ve belki bir gün kişiselleştirilebilir yol bilgisayarını, ürettikleri araçta sunanlar olacaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • .: Toyota Eco-Driver :.
  • Kilometre: 11111
  • Model Yılı: '18
  • 66 kere teşekkür etti
  • 563 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #33 : Eylül 02, 2015, 18:15:14 »
aracın teknik bilgilerinde yer alan yakıt tüketim verileri dünyadaki güncel standartlara göre hesaplanır. örneğin şehir dışı ortalama tüketim verisi ölçülürken belirli bir süre 120 km/sa hızla, belirli bir süre 90 km/sa hızla yol alınır. bunun gibi bir sürü değişken vardır ve birçoğu standartlarda belirtilmiştir (soğuk motor çalıştırma vb. durumlar dahil).

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Avensis.. babam gibi araba:))
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 68453
  • Model Yılı: '11
  • 4 kere teşekkür etti
  • 26 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #34 : Eylül 02, 2015, 21:47:55 »
Arkadaşlar yol bilgisayarı deyip fazla büyütmeyin! O sadece size tahmini yakıtınızı ve kalan menzilinizi verir. Bunu da milimetrik hesaplamaz. Zaten hem benzin gösterge çubuğu hem de ikaz ışığı yakıt almanız konusunda sizi yeterince uyarmaktadır.

Unutulmamalıdır ki patlamalı motorlar doğrusal olarak yakıt tüketmezler. Yol koşullarına ve yük durumuna göre zorlanmaya bağlı olarak yakıt tüketimi artacaktır. Yol bilgisayarı ise değişik zaman aralıklarındaki ortalamaların ortalamasını alıp size tahmini bir değer verecektir. Kullanıcı olarak teknoloji çağında belki son litreye kadar kalan yakıtı ve o kalan 1 lt yakıtla da yaklaşık 10 km daha gidebileceğimizi söylese fena da olmaz hani. :D
9. 2011 Skoda Yeti 1.2 TSI DSG (capondan almana ;) )
8. Terfi: Avensis 2001 Sol/AT D4.. Bilenler bilir:) (yeni sahibinde)
7. Arabam 6 yıl kullandığım Corolla 1997 GLi
...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #35 : Eylül 02, 2015, 22:08:01 »
Menzil olayının bilgi amaçlı olduğu ve fazla güvenilmemesi gerektiği araçların kullanım kılavuzunda da belirtiliyor.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 145 kere teşekkür etti
« Yanıtla #36 : Eylül 03, 2015, 10:10:16 »
ben bir tek %200 töleransa takıldım.  :D hiç yapmamak gibi birşey olsa gerek ?  :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
    • Sadece Toyota
« Yanıtla #37 : Eylül 03, 2015, 10:19:11 »
ben bir tek %200 töleransa takıldım.  :D hiç yapmamak gibi birşey olsa gerek ?  :)

Mühendislikte tolerans minimum %30'dur, sizin düşündüğünüz toleransları mühendislik için kullansalardı çok daha önemli sorunlarınız ortaya çıkabilirdi emin olun. Hayati risk taşıyan konularda mühendislik toleransları %200 bile olabilir.

Tolerans dendiğinde, sadece sizin yaşadığınız olayı düşünerek negatif düşünürseniz takılmanız normal.

Kendini kanıtlamış bir üreticiye ait asansöre bindiğinizde ortalama kiloya göre hesaplanmış "xx kişiliktir" diye bir yazı görürsünüz, ya 120 kiloluk "xx kişi" binerse diye sorarsanız kendinize ne demek istediğimi anlarsınız.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 145 kere teşekkür etti
« Yanıtla #38 : Eylül 05, 2015, 10:58:29 »
Tolerans dendiğinde, sadece sizin yaşadığınız olayı düşünerek negatif düşünürseniz takılmanız normal.

Kendini kanıtlamış bir üreticiye ait asansöre bindiğinizde ortalama kiloya göre hesaplanmış "xx kişiliktir" diye bir yazı görürsünüz, ya 120 kiloluk "xx kişi" binerse diye sorarsanız kendinize ne demek istediğimi anlarsınız.

TS 10922 EN 81-1  ve  TS  EN  81-2 deki hesaplamaları incelemenizi öneririm. Kişi hesabı 75kg üzerinden yapılır. Bu yüzden asansörlerde sadece kişi sayısı değil max ağırlık da yer alır. Asansör yazılımı yapmış biri olarak hesaplamalarda max. %15 tölerans hesaplaması yapılır.

Bahsettiğiniz olay için ise ağırlık sensörü konulur ve max.ağırlığı aştığı zaman asansör çalışmaz. Yoksa düşer :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Yaris
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 117000
  • 371 kere teşekkür etti
  • 132 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #39 : Eylül 05, 2015, 12:32:51 »

http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2009/04/20090421-4.htm

Pek alakası olmamakla beraber sizin bu iletinizdeki "AT715/2007" yönetmeliği.... Belki göz atmak isteyenler de olabilir diye kopyaladım... (Merak edenler için AT715/2007 ibaresi iletideki resmin alt kısmında yazılıdır. )