Gönderen Konu: torque pro ile lpg ayar analizi ve katalitik konvertör arızası (P0420)  (Okunma sayısı 22946 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 54000
  • Model Yılı: '19
  • 306 kere teşekkür etti
  • 336 kere teşekkür edildi
arıza lambası yanmadan hemen önceki afr grafiği  :olu:
2019 Mondeo 1.5 Ecoboost (Prins VSİ-3 DI)

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Avensis 11' e.extra
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 100000
  • Model Yılı: '11
  • 2592 kere teşekkür etti
  • 1513 kere teşekkür edildi
arıza lambası yanmadan hemen önceki afr grafiği  :olu:

neden yandi ki? yolda giderken mi yandı?
***Ayetleri görmezlikten gelirseniz, çocukları bile ihtiyarlatan bir günde kendinizi nasıl koruyacaksınız? (73:17)
***25k(benzin) 75k (lpg) =105k+km....MaşaAllah

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • <<<Toyotasını Bırakan Genç>>>
    • Facebook
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 48048
  • Model Yılı: '06
  • 940 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
Katalitik degil 420 kodu. Katalikten onceki sensorun hata kodu.
Bendede surekli yaniyor.

Geç kaldı desinler, geçmiş olsun demesinler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 306 kere teşekkür etti
durumu güncelleyelim. bu süre içersinde afr (katalitik öncesi) ve oksijen (katalitik sonrası) sensörlerini sökerek temizledim. würth katalitik temizleyici kullandım. ama fayda etmedi arıza işarını yine aldım. araştırmalar sonucunda p0420 arıza kodunun verilmesinde sürecin şu şekilde işlediğini öğrendim. afr sensörü egzoz gazını 0-1 v. grafik üzerinde sürekli dalgalanma yaparak algılıyor. egzoz gazı katalitikten geçtikten sonra ise oksijen sensörü genelde düz bir hat şeklinde, değişikliğin olduğu durumlarda ise ani piklerle değilde ufak kavisler çizecek şekilde grafiği oluşturuyor. cat bozuk ya da kırıksa bu sefer oksijen sensörü, afr sensörü gibi grafik çizip dalgalanma yapıyor. ecu da 2 sensör de aynı değeri vermiş demekki cat işlev görmüyor deyip arıza lambasını yakıyor.

Mesaj Birleştirildi: Ocak 19, 2016, 17:33:56
bende durum karışık o2 sensör benzinde doğru grafik (yatay) çizerken, lpg'de dalgalanma yapıyor. ama her iki kullanımda da lamba yanabiliyor :blink:
sensör arızalı desem benzinde niye normal gösteriyor. cat tıkalı desem sıcaklık 850'leri görüyor ama arıza almayan arkadaşların değerlerinden yüksek değil. cat kırık desem egzozda tıkırtı-zırıltı yok ayrıca egzoz sıcaklığı bu durumda o kadar yükselmez. egzoz testine gittim rolantide co yüksek 0.55 çıktı (max 0.30) kafayı fena bozdum bu hususla :olu:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 306 kere teşekkür etti
güncel....
ne demiştik  !!! afr sensörü egzoz gazını 0-1 v. grafik üzerinde sürekli dalgalanma yaparak algılıyor. egzoz gazı katalitikten geçtikten sonra ise oksijen sensörü genelde düz bir hat şeklinde, değişikliğin olduğu durumlarda ise ani piklerle değilde ufak kavisler çizecek şekilde grafiği oluşturuyor. cat bozuk ya da kırıksa bu sefer oksijen sensörü, afr sensörü gibi grafik çizip dalgalanma yapıyor. ecu da 2 sensörün değerleri aynı  demekki cat işlev görmüyor deyip arıza lambasını yakıyor.
yani mevcut durumda ikinci sensör ani voltaj değişikliğiyle arıza lambası yaktırıyordu. ben de baktım durumu düzeltemiyorum voltajı düzenleyim dedim.
videodaki çözümü uyguladım.
https://www.youtube.com/watch?v=qHD7T7EhuzI
voltaj hattına direnç ve kondansatör bağladım. sonrasında ise durum videodaki gibi yavaş voltaj değişikliği şeklinde olmadı. bende 1.27 v. sabit voltaj oluştu. (işin aslı voltaj 2 v. civarıydı ama ecu bu sensör için max. değeri 1.27 olarak belirlemiş) bu kez o2 sensöre ait yüksek voltaj arızası belirmeye başladı. video altındaki yorumlardan birinde yine bir toyota kullanıcısında aynı durumun oluştuğunu okudum. bu kez kondansatörden sonra voltaj hattına tekrar 5.6 kohm direnç bağladım ve voltajı 0,4-0,7 arasına sıkıştırdım. artık kafam rahat arıza lambası yanmıyor. gelelim egzoz emisyon kısmına. en son 0.55 co ölçmüştüm. (max değer 0.30 olmalı) tüv'de değilde özelde bir egzoz muayenesi yaptırıcam artık. o mübarekler zaten tüm araçları katalizörsüz girip muayene ediyorlar (co max. 3.50 :argh:)
bilmem katalizör, bilmem afr veya oksijen sensörü bu arızaya neden oluyordu. kesin teşhis koyamadım, koyabileni de görmedim, okumadım. yakıt tüketiminde veya aracın çekişinde de sıkıntım yok. log tutuyorum değerler de normal.
en kötü 0.25 fazladan co salarım atmosfere, onu da katalizörsüz araç kullanıyorum saysınlar  ;). @Gökhan Başarangil (32558) pek takılmıyor foruma bu sıralar ama selam olsun :saygi:
bu da son 02 volts bank 1 voltage 2 grafiğim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Avensis 11' e.extra
güncel....
ne demiştik  !!! afr sensörü egzoz gazını 0-1 v. grafik üzerinde sürekli dalgalanma yaparak algılıyor. egzoz gazı katalitikten geçtikten sonra ise oksijen sensörü genelde düz bir hat şeklinde, değişikliğin olduğu durumlarda ise ani piklerle değilde ufak kavisler çizecek şekilde grafiği oluşturuyor. cat bozuk ya da kırıksa bu sefer oksijen sensörü, afr sensörü gibi grafik çizip dalgalanma yapıyor. ecu da 2 sensörün değerleri aynı  demekki cat işlev görmüyor deyip arıza lambasını yakıyor.
yani mevcut durumda ikinci sensör ani voltaj değişikliğiyle arıza lambası yaktırıyordu. ben de baktım durumu düzeltemiyorum voltajı düzenleyim dedim.
videodaki çözümü uyguladım.
https://www.youtube.com/watch?v=qHD7T7EhuzI
voltaj hattına direnç ve kondansatör bağladım. sonrasında ise durum videodaki gibi yavaş voltaj değişikliği şeklinde olmadı. bende 1.27 v. sabit voltaj oluştu. (işin aslı voltaj 2 v. civarıydı ama ecu bu sensör için max. değeri 1.27 olarak belirlemiş) bu kez o2 sensöre ait yüksek voltaj arızası belirmeye başladı. video altındaki yorumlardan birinde yine bir toyota kullanıcısında aynı durumun oluştuğunu okudum. bu kez kondansatörden sonra voltaj hattına tekrar 5.6 kohm direnç bağladım ve voltajı 0,4-0,7 arasına sıkıştırdım. artık kafam rahat arıza lambası yanmıyor. gelelim egzoz emisyon kısmına. en son 0.55 co ölçmüştüm. (max değer 0.30 olmalı) tüv'de değilde özelde bir egzoz muayenesi yaptırıcam artık. o mübarekler zaten tüm araçları katalizörsüz girip muayene ediyorlar (co max. 3.50 :argh:)
bilmem katalizör, bilmem afr veya oksijen sensörü bu arızaya neden oluyordu. kesin teşhis koyamadım, koyabileni de görmedim, okumadım. yakıt tüketiminde veya aracın çekişinde de sıkıntım yok. log tutuyorum değerler de normal.
en kötü 0.25 fazladan co salarım atmosfere, onu da katalizörsüz araç kullanıyorum saysınlar  ;). @Gökhan Başarangil (32558) pek takılmıyor foruma bu sıralar ama selam olsun :saygi:
bu da son 02 volts bank 1 voltage 2 grafiğim.
Abi maşallah sensörü bile şaşırttın ya senden korkulur ha:)  şaka maka bu bilgiler hakkaten çok değerli. Yarın bir gün başımıza gelme ihtimali var. Sensorun iki kablosuna da mı direnç bağladın peki
***Ayetleri görmezlikten gelirseniz, çocukları bile ihtiyarlatan bir günde kendinizi nasıl koruyacaksınız? (73:17)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 306 kere teşekkür etti
Abi maşallah sensörü bile şaşırttın ya senden korkulur ha:)  şaka maka bu bilgiler hakkaten çok değerli. Yarın bir gün başımıza gelme ihtimali var. Sensorun iki kablosuna da mı direnç bağladın peki
direnç sinyal voltajının gittiği + uca (mavi kablo) bağlanıyor. kondansatörün + ucu yine mavi kabloya - ucu beyaz kabloya bağlanıyor. sensörün iki de siyah kablosu var bunlar da sensörün ısıtma voltaj hattı. fazla detaylı yazmadım, umarım kimse bunlarla uğraşmak durumunda kalmaz ama yeri geldiğinde elimden geldiğince yardımcı olurum :tamam:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Avensis 11' e.extra
direnç sinyal voltajının gittiği + uca (mavi kablo) bağlanıyor. kondansatörün + ucu yine mavi kabloya - ucu beyaz kabloya bağlanıyor. sensörün iki de siyah kablosu var bunlar da sensörün ısıtma voltaj hattı. fazla detaylı yazmadım, umarım kimse bunlarla uğraşmak durumunda kalmaz ama yeri geldiğinde elimden geldiğince yardımcı olurum :tamam:
Inşallah. O sensorun yeri de kötüymüş arabayı lifte almadan egzoz oraya ulaşmak ölüm. Bide o dirençleri kondansatorleri elektrikciler satar galiba

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Model Yılı: '10
  • 28 kere teşekkür etti
  • 77 kere teşekkür edildi
Bende kandırdım ama benim yontem daha basit.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Avensis 11' e.extra
Şu emulator denilen şey mi acaba

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 28 kere teşekkür etti
Şu emulator denilen şey mi acaba
Boyle bisey.tamamiyle mekanik tornada yaptirdim

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Eski Toprak Toyotacı
  • <<<Toyotasını Bırakan Genç>>>
    • Facebook
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 48048
  • Model Yılı: '06
  • 940 kere teşekkür etti
  • 930 kere teşekkür edildi
Boyle bisey.tamamiyle mekanik tornada yaptirdim

İşe yarıyormu ? Benim passatta çift sensör var. Katalizör boş olduğu için her 100kmde motor arıza ışığı yakıyor. Bende elm ile söndürüyorum.
Geç kaldı desinler, geçmiş olsun demesinler...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
AFR sensörü bildiğim kadarı ile akım yolluyor ECU ya, peki benim anlayamadığım bu yanlış verilere göre aracın yakıt değerleri nasıl ayarlanıyor :huh: STFT ve LTFT sabit halde mi şu anda?
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 28 kere teşekkür etti
AFR sensörü bildiğim kadarı ile akım yolluyor ECU ya, peki benim anlayamadığım bu yanlış verilere göre aracın yakıt değerleri nasıl ayarlanıyor :huh: STFT ve LTFT sabit halde mi şu anda?
Afr ye degil lambda ya taktim hocam.o2b1s2 yani.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • 306 kere teşekkür etti
abi toyota'da oksijen sensörü diye tabir edilen ikinci sensöre (katalitik sonrası) işlem uyguladık. bu sensörün görevi sadece katalitiği denetlemek. afr yani lambda sensörü (katalitik öncesi) normal işlemini görüyor.

Mesaj Birleştirildi: Mart 03, 2016, 22:49:53
hocam malzemeler 50 kr. tuttu  :D ayrıca aracın altına girebilecek imkanın varsa sensörü söküp kendin halledebiliyorsun.
senin yöntem tornacı, sanayi falan uzun iş  :rofl: :rofl:

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kilometre: 210000
  • Model Yılı: '04
  • 10 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
merhaba arkadaşlar

uzunca bir süredir yazılan konuları takip ediyorum. bende de obd cihazı olduğundan aracımın değerlerini görmek istedim. aldığım kayıtları ekleyip yorumlarını almak isterim ama resim ekleyemedim  :( watsapp veya mail yoluyla bilgileri gönderebilirim. yardımcı olurmusunuz?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
Resimleri https://hizliresim.com/ bunun gibi sitelere yükleyerek buradan paylaşabilirsiniz.
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 10 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
İki farklı dosya var herhalde. İkiside sizin arabanıza mı ait? 1.resme bakarsak sizin LPG gaz ayarını çok kısmışlar, araç yakıt arttırmaya çalışıyor. :tamam:
THE END

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 10 kere teşekkür etti
  • 3 kere teşekkür edildi
evet iki ayrı kayıt var. benim aracıma ait. gün içinde farklı zamanlarda kaydettim. aracımda aldesa marka lpg kiti mevcut. ayar için kablo temin etsem yazılımı bulabilirmiyiz? aldesa markayı çok övmüyorlar. motoru öldürüyorsun diyorlar. Lpg sistemini komple değiştirmeyi düşünür oldum. verilere göre lpg ayarı yaterli olurmu. yoksa iyi bir kit taktırsam mı? çok kararsız kaldım.   :wacko: