0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
arıza lambası yanmadan hemen önceki afr grafiği
güncel....ne demiştik afr sensörü egzoz gazını 0-1 v. grafik üzerinde sürekli dalgalanma yaparak algılıyor. egzoz gazı katalitikten geçtikten sonra ise oksijen sensörü genelde düz bir hat şeklinde, değişikliğin olduğu durumlarda ise ani piklerle değilde ufak kavisler çizecek şekilde grafiği oluşturuyor. cat bozuk ya da kırıksa bu sefer oksijen sensörü, afr sensörü gibi grafik çizip dalgalanma yapıyor. ecu da 2 sensörün değerleri aynı demekki cat işlev görmüyor deyip arıza lambasını yakıyor. yani mevcut durumda ikinci sensör ani voltaj değişikliğiyle arıza lambası yaktırıyordu. ben de baktım durumu düzeltemiyorum voltajı düzenleyim dedim.videodaki çözümü uyguladım. https://www.youtube.com/watch?v=qHD7T7EhuzIvoltaj hattına direnç ve kondansatör bağladım. sonrasında ise durum videodaki gibi yavaş voltaj değişikliği şeklinde olmadı. bende 1.27 v. sabit voltaj oluştu. (işin aslı voltaj 2 v. civarıydı ama ecu bu sensör için max. değeri 1.27 olarak belirlemiş) bu kez o2 sensöre ait yüksek voltaj arızası belirmeye başladı. video altındaki yorumlardan birinde yine bir toyota kullanıcısında aynı durumun oluştuğunu okudum. bu kez kondansatörden sonra voltaj hattına tekrar 5.6 kohm direnç bağladım ve voltajı 0,4-0,7 arasına sıkıştırdım. artık kafam rahat arıza lambası yanmıyor. gelelim egzoz emisyon kısmına. en son 0.55 co ölçmüştüm. (max değer 0.30 olmalı) tüv'de değilde özelde bir egzoz muayenesi yaptırıcam artık. o mübarekler zaten tüm araçları katalizörsüz girip muayene ediyorlar (co max. 3.50 ) bilmem katalizör, bilmem afr veya oksijen sensörü bu arızaya neden oluyordu. kesin teşhis koyamadım, koyabileni de görmedim, okumadım. yakıt tüketiminde veya aracın çekişinde de sıkıntım yok. log tutuyorum değerler de normal. en kötü 0.25 fazladan co salarım atmosfere, onu da katalizörsüz araç kullanıyorum saysınlar . @Gökhan Başarangil (32558) pek takılmıyor foruma bu sıralar ama selam olsun bu da son 02 volts bank 1 voltage 2 grafiğim.
Abi maşallah sensörü bile şaşırttın ya senden korkulur ha:) şaka maka bu bilgiler hakkaten çok değerli. Yarın bir gün başımıza gelme ihtimali var. Sensorun iki kablosuna da mı direnç bağladın peki
direnç sinyal voltajının gittiği + uca (mavi kablo) bağlanıyor. kondansatörün + ucu yine mavi kabloya - ucu beyaz kabloya bağlanıyor. sensörün iki de siyah kablosu var bunlar da sensörün ısıtma voltaj hattı. fazla detaylı yazmadım, umarım kimse bunlarla uğraşmak durumunda kalmaz ama yeri geldiğinde elimden geldiğince yardımcı olurum
Bende kandırdım ama benim yontem daha basit.
Şu emulator denilen şey mi acaba
Boyle bisey.tamamiyle mekanik tornada yaptirdim
AFR sensörü bildiğim kadarı ile akım yolluyor ECU ya, peki benim anlayamadığım bu yanlış verilere göre aracın yakıt değerleri nasıl ayarlanıyor STFT ve LTFT sabit halde mi şu anda?