Gönderen Konu: son çare katalitik konvertör  (Okunma sayısı 9465 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 138000
  • Model Yılı: '10
  • 6 kere teşekkür etti
  • 12 kere teşekkür edildi
son çare katalitik konvertör
« : Mayıs 11, 2015, 16:49:38 »
merhaba arkadaşlar (lütfen fikir verin)
beni çoğunuz biliyor artık ama kısaca yinede bahsedeceğim olaydan.
Aracım 2011 avensis 1.6 ve t27 kasa.Sorun şu aracımla yaklaşık her 80 kmde bir motor arıza ışığı yakıyor.Bununla birlikte check vsc system ve park freni arızlarıda yanıyor.Bunun için neler yaptım.
1-) gaz ayarlarını en az 30 kez yaptırdım farklı yerlere.olmadı tesisatı baştan sona kontrol ettirdim bazı bağlantıları değiştirdiler filan. sonuç sıfır çözüm olmadı.
2-) filtreler yağlar bujiler (ki iridyum bujidir ve 100.000 kmde değişir ben 50.000 kmde değiştirdim) değişti.Oksijen sensörleri temizlendi.Diğer hava filtresi üzerindeki sensörler temizlendi.boğaz kelebeği temizlendi.Sonuç sıfır çözüm olmadı.
3-) gitmediğim motorcu kalmadı oksijen sensörleri arızalımı diye hepsi bu parça arıza yapmaz gazdan oluyor dediler.temizlettim olmadı.Birde en sinir olduğum cevabı almaktan sıkıldım.gazlı araçlarda bu oluyor normal.
4-)Katalitik konvertör motorcuların dediğine göre sorun yok dökülme yok diyorlar.

Aracımda çalışmada aslında bir sıkıntı yok sadece bazen her zaman değil rolantide çok hafif bir dalgalanma anlık oluyor okadar.Birde sanki çiğ benzin kokusu gibi koku geliyor durduğu yerde çalışırken.ateşlemeye bakıldı bujiler değişti.sorun görünmedi.

Cihaza bağladığımızda oksijen sondası verimi düşük diye hata çıkıyor.Kodu Herkesin başına bela olan p0420 idi sanırım tam hatırlamıyorum.Artık tek kalan katalitik konvertör ve oksijen sensörleri.Ama iş onlara gelince olay değişiyor ve 2 yol karşıma çıkıyor.

1-) katalitik konvertörü söktürüp susturucu attırsam arıza ışığı yanarmı sönermi bilmiyorum.Yanmasını kesinlikle istemiyorum.Birde muyene ve egzos muyenesinden geçermi geçmezmi tam bilmiyorum
2-) katalitiğin orjinali 3000 TL yani benim gibi bir memuru fazlası ile aşan bir ücret.Onun yerine üniversal taktırsam olurmu.Arıza ışığı sönermi ve muayeneden geçemi.Hangisini taktırmalıyım.Orjinalini almam imkansız.

Ustalara veya usta diye geçinen insanlara sorunca araçta sorun yok lpgde olurmuş bu olay normalmiş.????Ama motor karışım hatası yanınca vsc filan iptal oluyor ve araç sıradan murat 131e dönüyor.Siz olsanız ne yapardınız.Lütfen yardım edin ve akıl verin inanın kafam karıştı iyice.Çok sevdiğim ve beğenerek aldığım aracımdan soğumaya başladım.

Toyota Club Türkiye

son çare katalitik konvertör
« : Mayıs 11, 2015, 16:49:38 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
Ynt: son çare katalitik konvertör
« Yanıtla #1 : Mayıs 11, 2015, 16:54:29 »
Geçmiş olsun, oksijen sensörünü değiştirmeniz gerek belki de, temizletme çare olmuyor olabilir. Bu sensör test edilerek çalışıp çalışmadığı belirlenebilir. Katalitik konvertör evet pahalı bir parça ancak konvertöründe temizlendiğini duymuştum ama ne derece etkili olur bilemiyorum. Konuyu forumdan @Ufuk Sönmez (16363) arkadaşımıza da danışmanızda yarar var.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 6 kere teşekkür etti
« Yanıtla #2 : Mayıs 11, 2015, 18:14:17 »
Yine benim bu güzel şehrimde kime gittiysem oksijen sensörünun olçülemediğini söylediler.sensörleri ölçebilecek kimse bulamadım.ne yapacağım bilmiyorum

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Mayıs 11, 2015, 18:15:09 »
LPG sisteminin markası ne?
Birde LPG ayarı yapılır iken sadece LPG sistemine mi bakıyorlar, yoksa aynı anda motorun sensör degerleride kontrol ediliyor mu?
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 6 kere teşekkür etti
« Yanıtla #4 : Mayıs 11, 2015, 18:20:19 »
Lpg nin markası brc.lpg ayarını çokta bilmiyorum nasıl yaptıklarını.ama usta aracı alıp tura çıkıyor bilgisayara bağli iken öyle ayarlıyor.
Birde araç benzinde de 80 km gittikten sonra uyarı ışıklarını yakıyor.bunda bile gazlı araçlar benzindede yapar diyorlar.anlamıyorum bu ustaları.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
« Yanıtla #5 : Mayıs 11, 2015, 18:32:49 »
Gökhan bey,
Öncelikle imla kurallarına biraz özen gösterir iseniz iyi olur. Anlamak için birkaç defa okumak zorunda kaldım.

Anladıklarımdan ise;
LPG ayarı çok kötü ise benzin ECUsu bunu hafızasına kaydediyor.
Benzindede bu süreç bir müddet daha devam ediyor olabilir. Ama olabilir diyorum.

Sensör bilgilerini görmeden hiç bir yorum yapamam.

Aklıma birşey daha geliyor ama sensörlerin canlı degerlerini görmeden ona geçmek hatalı.
AP900 Cruise control

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 6 kere teşekkür etti
« Yanıtla #6 : Mayıs 11, 2015, 19:48:59 »
Öncelikle yazım kuralları konusunda özür dilerim farketmedim anlaşılmaz olduğunu.
Diğer konu ise,
Mesela en son bujileri değiştirdim.Hafızadaki hataları sildim.Aracı 80-90 km kadar benzinde kullandım ve ışıklar yandı.yani hiç LPG ye almadım.
diğer konu dediğiniz nedir abicim.Herşeyi deneyeceğim artık ne yapayım.
Birde ahmet bey bu oksijen sensörleri ölçülerek arızalı olup olmadığı anlaşılabilirmi.Bu konuda bana biyol gösterirmisin.Eskişehirde ölçerim diyen biriolmadı.Herkes olmaz öyle diyor.yapmayı bilen yok.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
« Yanıtla #7 : Mayıs 11, 2015, 20:39:17 »
O² sensörünü ölçmeye gerek yok. (Ölçülebiliyor)
Bilgisayar ile baglanıp verdigi sinyal takip edilmeli.
AP900 Cruise control

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 6 kere teşekkür etti
« Yanıtla #8 : Mayıs 11, 2015, 21:01:38 »
Ahmet bey dediğim gibi burada bunu yapmayı bilen yok.
Lütfen yardımcı olurmusun bana.Nasıl kontrol edilebilir.Söktürüpsana yollama şansım varmı bir kontrol etsen.Araç onlar sökük iken çalışırmı.Yada burada birine tarif edebilirmisin nasıl ölçüleceğini.Ne bileyim yada senin fikrin varmı bu konuda.İnan elim kolum bağlı ne yapacağımı bilmiyorum.

Mesaj Birleştirildi: Mayıs 11, 2015, 21:04:08
birde kafamı karıştıran neden bu arıza ışıkları hemen yanmıyorda 80-90 km sonra yanıyor hem benzinde hem lpgde.Oksijen sondası verimi düşük uyarısı veriyor dediğim gibi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
« Yanıtla #9 : Mayıs 11, 2015, 23:00:55 »
Dediginiz gibi olmaz o iş.

Kim nasıl ölçer yorum yapamıyorum maalesef.
AP900 Cruise control

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Kilometre: 47000
  • Model Yılı: '19
  • 306 kere teşekkür etti
  • 336 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Mayıs 12, 2015, 00:11:19 »
gökhan bey anladığım kadarıyla araçta arıza ışığı yanması haricinde hissedilir bir sıkıntı yok. çözüm değil ama alın bi elm327 arıza ışığı yandıkça cepten söndürün :D.  motor karışım hatasında vsc'nin iptal olduğuna emin misiniz? sadece vsc ikzı veriyor olmasın? sonuçta el freninde de hata veriyor ama normal olarak çalışıyor değil mi?
2019 Mondeo 1.5 Ecoboost (Prins VSİ-3 DI)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
« Yanıtla #11 : Mayıs 12, 2015, 00:14:05 »
P0420 arızası VSC ve TRC yi kapatır.
Motorda belirgin sorun olmasada koruma modunda çalışmaya başlar.
AP900 Cruise control

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 6 kere teşekkür etti
« Yanıtla #12 : Mayıs 12, 2015, 08:59:24 »
yani desene Ahmet abi yapacak bişey yok.Bu şehirde de anlayan yok.Ankaraya mı gitsem acaba.Ama kime gidecem bilmiyorum.Sonuçta çıkıp gitmekle sorun çözülmüyor.Bildiğim bir adres olsa veya çözebilecek birini bulsam direk gideyim ama.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Araç: Corolla
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Mayıs 12, 2015, 10:50:14 »
yani desene Ahmet abi yapacak bişey yok.Bu şehirde de anlayan yok.Ankaraya mı gitsem acaba.Ama kime gidecem bilmiyorum.Sonuçta çıkıp gitmekle sorun çözülmüyor.Bildiğim bir adres olsa veya çözebilecek birini bulsam direk gideyim ama.
@Gökhan Başarangil (32558) Ankara'da foruma kote olan Dörtnal özel servis var, oraya da gösterebilirsiniz.

http://www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=58012.0
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Auris
  • Kilometre: 56200
  • Model Yılı: '12
  • 2 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Mayıs 12, 2015, 13:02:06 »
Merhaba,

Aracım '12 Auris katalizör orta ve son susturucu iptal :) araç bu şekil de muayeneden kesinlikle geçmiyor muayene zamanı bir egzozcu ile anlaşıp muayene sokmak için gerekli donanımı taktırıp tekrar söktürebilirsiniz orası size kalmış bir durum. Şunu bilmeniz de tavsiye ederim katalizör ve susturucuların iptal olması durumunda yakıtta artış olduğunu, aracın siyah duman attığını göreceksiniz bunu da göz önün de bulundurun. Ve bir de orjinal 0 parça alacaksanız diye bir durum yok internetten veya sanayiden çıkmasını uyguna bulursunuz illa 3000 TL gibi bir rakam vermek biraz saçma olur. (Örn: Aracım içim katalizör ve son susturucu sıfır fiyatı 2000-3000tl arası değişiyor, internetten çıkmasını 600tl ye temin edebiliyorum)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 6 kere teşekkür etti
« Yanıtla #15 : Mayıs 12, 2015, 13:39:27 »
çıkma almak yerine universal uygun bişey taktırsam o da 600 TL civarı bi fiyatı var.En azından yeni olur.Çıkmanın garantisi muamma.belki 500 km sonra bozulabilir.Universal daha iyi olmazmı.En azından yeni

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 6 kere teşekkür etti
avensis katalitik konvertör
« Yanıtla #16 : Mayıs 13, 2015, 11:43:22 »
Arkadaşlar size bir sorum olacak.Özellikle bu konuda işini bilen Ahmet bey...vb kişiler.Malum aracımın katalitik değişecek kafaya koydum artık.Ama karar veremiyorum.Orjinali 3000 TL gibi bir rakam ki zaten onu takamam.Hele bu ralarda maddi sıkıntım var hiç takamam.
Sanayiide ustalarla konuştuğumda EURO 4 üniversal katalitik konvertörler sorun çıkarmaz aracına uyar diyorlar.Fiyat 750-1000 TL
Çıkma sorduğumda 1000-1500 TL aralığında fiyatı var.Ama garantisi ne kadar emin değilim.
Sizden ricam avensis üniversal katalitiği kabul edermi.Ustaların dediği gibi sıkıntısız kullanırmıyım.Bilen tecrübesi olan varsa yardım ederse sevinirim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 6 kere teşekkür etti
« Yanıtla #17 : Mayıs 26, 2015, 08:56:19 »
Sonuç:
Defalarca katalitiği kontrol edin dememe rağmen hiçkimse kontrol etmeden bana sağlam demiş.Nasıl mı anladım.Basit kimseye güvenmedim ve katalitiği gözümün önünde söktürüp baktım.Gerçekten katalitiğin ortaso tamamen dökülmüş ve sadece kenarlarda kalmış.Doğal olarak araçta kat verimi düşük uyarısı veriyormuş.Birde dökülen kat parçaları 2. kat. a gelmiş içinde taşlaşmış gaza bastıkça tıngır tıngır zırıltı yapıyormuş.
Ne yaptım:
Öncelikle 2. kat. ı söktürüp içini temizlettim.parçaları çıkarttırdım zırıltı kalmadı.Asıl sensör öncesinde bulunana kat. ı ise niçini komple boşalttırdımve içine matayın euro 4 çelik içli kat.ı ile doldurttum.çelik seçmek için 2 neden önemli oldu.
1-) ünıversal olanlar orjinal olmadığı için tam oturtmakta zorlanacaklardı ustalar.dolayısıyla kasıntı yapma ve zaten kırılgan olan seramik iç bu kasıntıdan dolayı kırılma ihtimali oluşacaktı.ondan sonra uğraş dur. usta sen vurmuş kırmışsın diyecek.ben kasıntı yapmış kasıntıdan dolayı kırılmış diyecem.Al sana bi dünya problem.
2-) seramik olanlar gaz ile çalışma esnasında sıcaklık farklarından dolayı çatlama ihtimali ve dökülme ihtimali daha fazla olduğu söylendi ve banada mantıklı geldi.Darbe dayanımıda düşük sermiğin hata ile bir yere vursak kırılacak.ama çelikte böyle bir sorun yok.

Hem orjinalliği ve görüntüsü bozulmadı hemde darbe dayanımı ve ısı dayanımı arttı gibi geldi bana.bakalım göreceğiz.

Gelelim sonuca.Daha yeni taktırdım ve 200-300 km filan yaptım şu ana kadar sorun yok.Çözüldüğünü düşünüyorum çünkü bu ana kadar yanıyordu normalde ışık.İnşallah hallolmuştur.

Birde arkadaşlar araç size ne diyorsa doğru söylüyordur.İnanın aracınıza.Ustalara inanmayın.Araç bana defalarca kat. verimi düşük dedi.Sanayiye ustalara götürdüm sağlam dediler.ustalara inandım uğraştım durdum.halbuki aracı dinlesem çoktan bir türlü çözmüş olacaktım sorunu.
zaman içinde bilgilendirmeye devam edeceğim arkadaşlar.yeterki birilerinin işine yarasın trecrübelerimiz.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
« Yanıtla #18 : Mayıs 26, 2015, 09:50:03 »
Bu dediginiz arızanın çözümü tam 3 A4 sayfası dolusu,
Bir çok test yapılması gerekliligi var ve bu testlere göre sonuç çıkıyor.

Hiçbir teknik veri olmadan sadece arıza kodu ile çözüm bazen yanıltabiliyor. (Örneklerini sayfalarca anlatabilirim)

Sorununuzun çözülmesine sevindim, tekrar olmaması dileklerimiz ile.

Asıl soruya gelelim,
Sizce bu sorun neden olmuş olabilir?
Bence LPG ayarı çok zengin idi, çıkan zararlı gazları yakmaya çalışan CAT fazla mesaiden ısınarak eridi.

Peki tekrar bu sorunun olmaması için ne yaptınız?
AP900 Cruise control

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 6 kere teşekkür etti
« Yanıtla #19 : Mayıs 26, 2015, 13:02:37 »
sorunun tekrar olmaması için bişey yapmadım.çünkü zengin veya fakir karışım olsa araç 1. oksijen sensörü uyarması gerekir diye düşünüyorum.herhangibir karışım hatası vermiyor araç.