Gönderen Konu: Ayak ucu aydınlatma ve komple koltuk yıkama... (FOTOĞRAFLAR EKLENDİ)  (Okunma sayısı 9734 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Seni unutmayacağız Burak TOLGA
    • www.IMAN ILE TOYOTA'NIN KIMDE OLDUGU BELLI OLMAZ.com.tr
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 109000
  • Model Yılı: '12
  • 536 kere teşekkür etti
  • 508 kere teşekkür edildi
Herkese merhabalar, iyi geceler.
Temmuz ayında aldığım Peugeot Partner aracımın iç temizliğini yapamamıştım bir türlü.Cuma günü hava çok sıcak olunca, bir de geçen ay yakışıklı(Maşaallah) oğlum olunca fırsat bu fırsat deyip hemen yıkama işine giriştim.Aslında amaç sadece aracın içini temizlemekti.Koltukları ve koltuk aralarını da sökünce hazır elim değmişken uzun zamandır aklımda olan ayak ucu aydınlatma işine de el attım.
Sizlerle hem koltukları nasıl yıkadığımı hem de işin püf noktalarını anlamaya çalışacağım.Ayrıca ayak ucu aydınlatma ile ilgili olarak malzeme ve uygulama hakkında kendi çapımda bilgilendirme yapmaya çalışacağım.

Aslında mevsimden dolayı koltuk yıkama gibi bir şey yoktu aklımda.Madem koltukları yıkayamıyorum o zaman kılıfları (eski sahibi takmış) yıkayıp tekrar takarım diye düşündüm.Kılıflar koltuktan sıyrılırken önce yoğun bir toz ile kaşı karşıya geldim.Kılıfları söktüğümde dehşete düştüm desem yalan olmaz.Koltuklar inanılmaz derecede hem tozlu hemde ağır bir kir tabakasına sahipti.Söktüğüm bütün kılıfları yıkamak yerine hemen çöpe attım.Ön koltukları yıldız alyan anahtar yardımıyla yerinden söküp çıkardım.Temizlik şirketim olduğu için yüksek emiş gücüne sahip süpürge ve koltuk yıkama makinem var.Süpürge ile önce bütün koltukların tozunu süpürdüm.Daha sonra açıkta kalan zemin halısını ve vites el freni konsolunu söküp oraları da süpürdüm.Koltuk yıkama deterjanı (profesyonel kullanım için uygun),Fairy bulaşık deterjanı (içinde ki yüksek fosfat oranı her derde deva),parfümlü çamaşır yumuşatıcısı,mutfak tipi yağ sökücü (bende ki profesyonel kullanım için.size Bim'de satılan Güldal marka yağ sökücüyü öneririm) ve Cif marka sprey çamaşır suyu, yumuşak uçlu el fırçası ve naylon banyo lif'i kullandığım malzemeler.Bunları nasıl kullanacağınızı fotoğraflı anlatımda aşama aşama anlatacağım.
Ayak ucu aydınlatma için yıldız alyan takımı, yeteri kadar kablo (ben 5+1 ses sisteminden kalan ses kablosu kullandım), minik boy plastiğe uygun vida, çift taraflı bant, elektrik bandı...

Telefon data kablosunu bulamadığım için konuya şimdilik virgül koyuyorum.Gündüz hem fotoğrafları eklerim hem de açıklamalarını yaparım.Şimdilik hepinize iyi geceler.

İlk fotoğraflar koltukların kirli hallerini gösteriyor.Ön yolcu koltuğu bütün koltuklar içinde en kirli olanıydı.Yağ kalıntıları mevcuttu.

Uygulamayı nasıl yaptım?
Makinenin deterjan haznesine koltuk yıkama deterjanı, güzel kokması ve yağ sökücünün sertleştirici özelliğini tolere etmesi için çamaşır yumuşatıcı ve yağ sökücü ekledim.Ağır yağ kalıntıları ve lekeler olduğu için yarım şişe kadar ekleme yaptım.Daha sonra elimizin dayanacağı ısıda sıcak su doldurdum.Deterjanı iyice karıştırdıktan sonra, yerinden söküp dışarı koyduğum ön koltukları güzelce ıslattım (bol bol sıktım suyu).Deterjan kumaşa iyice sininceye kadar ben de bu arada emiş gücü yüksek süpürge ile araç tabanının her tarafını iyice süpürdüm.
Deterjanın iyice lekelere işlediğini kanaat getirince lif ile (fotoğrafta görünen
sarı lif) iyice köpürterek lifledim.Ağır leke olan yerleri de kumaşa zarar vermeyecek yumuşak kıllı fırça ile fırçaladım

Burada dikkat etmeniz gereken bir husus var arkadaşlar.Koltuk kumaşını liflerken köpürmesi esnasında sprey çamaşır suyunu lekelerin yoğunlukta olduğu bölgelere sıkıp tekrar lifledim.Böyle  yaparsanız beyazlama olmaz.Fazla sıkmamaya özen gösteriniz lütfen!

Bir dakika kadar bekledikten sonra hemen suyu vakumladım.Suyu vakumlarken kirin çok geldiğini gördüğünüz yerlerde nozul ile su verip çekin.Bu işlemi su temiz gelene kadar devam ediniz.Uygulamayı diğer koltuklara da aynen uygulayınız.
Gelelim koltukların temizlenmiş hallerine.Yıllanmış kirler olduğu için yer yer minik lekeler kaldı.Çok dikkatli bakmazsanız göremezsiniz bile :islik:

en çok kirli olan ön yolcu koltuğunun yakından fotoğrafı

Orta konsolu söktüğümde taban kaplamasının ne kadar kalın olduğunu görünce doğrusu çok şaşırdım.Fotoğrafta kırmızı ok ile gösterdim.Sarı ok ile gösterdiğim kısım ise hava yastığının beyni.Üstünde bulunan tozu pisliği temizleyince ne olduğu ortaya çıktı.

Bunlarda yıkama sonrası kovada toplanan su.ilk fotoğraf kirli su ikinci fotoğraf ise kovanın dibinde biriken çamurumsu pislik.Ne temizlediğime kararı siz verin arkadaşlar

Konsol ve koltukların montajını tekrar yapıp aracı eski haline getirdim.Yalnız koltukların konsol tarafında ki vidaları sıkmak çok zorladı beni.Fotoğraflarda da gördüğünüz gibi vida koltuğun kasasına yanaşık duruyor alyan anahtarın başına tornavida sapını geçirdim zar zor sıkabildim >:( >:( >:( >:(

Temizlik ile ilgili olarak yazacaklarım ve fotoğraflar bu kadar.Şimdi müşterime uğramam gerekiyor.Eve dönüşte size ayak ucu aydınlatma ile ilgili olarak ne yaptım onu anlatmaya çalışacağım.Ayrıca bitmeyen temizliklerim mevcut.Onlarala ilgili olarakta bir şeyler paylaşacağım.Şimdilik bana müsade ;)
Yalan doğrudan, karanlık aydınlıktan kaçar
Güneş yalnızdır ama, etrafına ışık saçar
Üzülme, doğruların kaderidir bu yalnızlık
KARGALAR SÜRÜYLE,KARTALLAR YALNIZ UÇAR

Toyota Club Türkiye

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 65000
  • Model Yılı: '14
  • 305 kere teşekkür etti
  • 312 kere teşekkür edildi
Ynt: Ayak ucu aydınlatma ve komple koltuk yıkama...
« Yanıtla #1 : Ocak 26, 2015, 01:30:35 »
Takip
VW Golf 1.6 TDI & DSG

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: 0-
  • Kilometre: 51000
  • Model Yılı: '13
  • 259 kere teşekkür etti
  • 825 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Ocak 26, 2015, 04:42:09 »
Koltuk yıkama deterjanı (profesyonel kullanım için uygun),Fairy bulaşık deterjanı (içinde ki yüksek fosfat oranı her derde deva),parfümlü çamaşır yumuşatıcısı,mutfak tipi yağ sökücü (bende ki profesyonel kullanım için.size Bim'de satılan Güldal marka yağ sökücüyü öneririm) ve Cif marka sprey çamaşır suyu
Abi bu yazdiklarini birbirine mi karistirdin? Eger öyleyse gerçekten kire lekeye ve  Mikroplara savaş acmissin  :D
fotoları merakla bekliyoruz abi ışıl ışıl olmuştur arabanin döşemesi
Gulumsemesini Bilmeyen Tukkan Acmasin
Kars Atasozu

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 100 kere teşekkür etti
  • 425 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Ocak 26, 2015, 05:45:53 »
Koltuklarin halini merak ettim
E12 COROLLA SİMOTA AİR INTAKE

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Tıpkı Eski Filmler Gibisin Zamanına Göre İyiydin
  • Kilometre: 309280
  • Model Yılı: '93
  • 500 kere teşekkür etti
  • 705 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Ocak 26, 2015, 06:31:37 »
Kolay gelsin takipteyim Özcan abi  :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 536 kere teşekkür etti
« Yanıtla #5 : Ocak 26, 2015, 08:16:14 »
Herkese selamlar...
Yeni bir güne daha uyandık.Mutlu ve sağlıklı bir hafta diliyorum herkese.
Fotoğrafları incelediğimde koltukların temizlenmiş halini çekmediğimi fark ettim.Onları da çekip ekleyeceğim...

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: AB-
  • Kilometre: 120000
  • Model Yılı: '09
  • 111 kere teşekkür etti
  • 54 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Ocak 26, 2015, 09:46:52 »
Merakla bekliyorum ozcan abi. Yaz basi bende senin gibi yapmayi dusunuyorum nasipse. Iyi bir referans olacak. [emoji1]

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 333
  • Model Yılı: '15
  • 636 kere teşekkür etti
  • 964 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #7 : Ocak 26, 2015, 10:00:09 »
@Özcan Musaoğlu (4716)  abi sesin soluğun çıkmayın ca bir an o kadar kimyasalı karıştırdıktan sonra Allah Göstermesin zehirlendiğini sandım :)
"Herkesin polisi kendi vicdanıdır, fakat polis vicdanı olmayanların karşısındadır."

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 288000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 929 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Ocak 26, 2015, 10:05:00 »
Bu kadar deterjandan sonra hakikaten bende merakta kaldım
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Hayat TOYOTA'lıya güzel
  • Kilometre: 120
  • Model Yılı: '00
  • 78 kere teşekkür etti
  • 51 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #9 : Ocak 26, 2015, 11:16:09 »
takip edilmekte...
1-1996 XEİ Corolla (150.000-190.000)
2-2005 1.6 Terra HB Corolla (100.000-135.000)
3-2000 1.6 Terra Corolla (120.000-Halen Kullanımda)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Corollove-
  • Kilometre: 72126
  • Model Yılı: '07
  • 292 kere teşekkür etti
  • 71 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Ocak 26, 2015, 12:26:28 »
Koltuklar bu karisimdan sonra beyaz olarak cikmiştir :D
Toyota Corolla 2007 MMT

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
  • Kilometre: 12000
  • 1041 kere teşekkür etti
  • 900 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Ocak 26, 2015, 12:35:38 »
Abi ellerine sağlık . Fotoları bekliyorum .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • "Bilgi Paylaşıldıkça Artar"
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 60000
  • Model Yılı: '14
  • 134 kere teşekkür etti
  • 434 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Ocak 26, 2015, 12:57:56 »

Eski topraktır o,  acı patlıcanı kırağı çalmaz.  :)
1998 Toyota Corolla 1.3 XL StationWagon 12V 2007-2020
2014 Nissan Qashqai 1.2 DıG-T   2020 -

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • SUBARU Forester SG
  • Kan Grubu: AB+
  • Kilometre: 114000
  • Model Yılı: '07
  • 195 kere teşekkür etti
  • 286 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #13 : Ocak 26, 2015, 14:00:53 »
ayak bölgesi aydınlatma için takip. bende kendi aracıma düşünüyorum şu aralar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 536 kere teşekkür etti
Merakla bekliyorum ozcan abi. Yaz basi bende senin gibi yapmayi dusunuyorum nasipse. Iyi bir referans olacak. [emoji1] 
beni izlemeye devam et Emrah ;)

@Özcan Musaoğlu (4716)  abi sesin soluğun çıkmayın ca bir an o kadar kimyasalı karıştırdıktan sonra Allah Göstermesin zehirlendiğini sandım :) 
Zehirlenmedim çok şükür.İş esnasında psikopat kimyasallar kullanmak zorunda kalabiliyoruz.Önce iş güvenliği felsefesi ile gereken önlemleri alarak çalışıyoruz

Merağını giderecek fotoğrafları ekledi Yücel.İyi seyirler ;)

Koltuklar bu karisimdan sonra beyaz olarak cikmiştir :D
İşte o biraz zor Eren :) Renkler hala aynı canlı ;)

Abi ellerine sağlık . Fotoları bekliyorum .
Teşekkür ederim Mahmut.Fotolar geldi sıcak sıcak :)

Eski topraktır o,  acı patlıcanı kırağı çalmaz.  :)
Tecrübe var burada.Allah'ın izniyle bir şey olmaz Osman kardeşim ;)

ayak bölgesi aydınlatma için takip. bende kendi aracıma düşünüyorum şu aralar.
Senin merakını biraz sonra gideririm.Beğeneceğini umuyorum....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma

Teşekkür ederim Mahmut.Fotolar geldi sıcak sıcak :)

Abi tekrardan ellerine sağlık . Çok güzel olmuş .Bende detaycı olduğumdan az çok ne kadar yorulduğunu tahmin edebiliyorum . Ayak ucu aydınlatması fotolarını da sabırsızlıkla bekliyorum .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 536 kere teşekkür etti
Eve geldim.Yemek hazırlanıncaya kadar hemen bir şeyler yazmaya çalışayım :)

A4 ve Passat varken hoşuma giden özelliklerden biri ayak ucu aydınlatmaları, kapıların alt kısmında ki halojen ışıklar ve kapının dışarı bakan iç kısımlarında ki kırmızı aydınlatmalardı.Bundan yola çıkarak bir şeyler yapmayı çok istiyordum.Yaris'e yapmak istedim ama bir türlü kısmet olmadı.Hazır bu işe girişmişken aydınlatmaya da el atayım istedim.
Bu iş için 10 adet beyaz modül led aldım Karaköy'den.Küçükleri 1 TL'den, iki adet büyük led'i 2 TL'den aldım.8 adet kırmızı modül led'e 6,5 TL ödedim.Kırmızı led'ler beyaz kadar net yanmıyorlar.Böyle olması kapılara yapacağım uygulama için mükemmel olacak.
Uygulama için;
- yeteri kadar kablo
- pense ve keski
- elektrik bandı
- plastik için ince küçük vida
- metre (belki lazım olur)
ve maket bıçağı.

Uygulama için kapı müşürlerinden elektrik almayı düşünmüştüm.Ön kapılarda müşür bulamadım,arka kapı müşürlerinden elektrik alırsam aracın içine kabloları aktarmam zor olacaktı.Bundan dolayı tek seçeneğim olan ön tavan aydınlatmasından elektrik alacaktım.Önce hazır konsol açılmışken ayak kısımlarının montajını yapmaya karar verdim.Sağ ve sol tarafın bağlantılarını ayrı yerlere yaptım.Sağ taraftaki montaj için kalorifer motorunun dış kapağını kullandım.Alt tarafı  kullandım ilk önce fotoğraflardan göreceksiniz.Bu kısımda ki bağlantıda ışık ayak kısmının sadece bir kısmını aydınlattı.İstediğim bu değildi.

Yaptığım denemeler sonrasında (Allahtan hava kararmıştı.denemeler çok isabetli oldu) kalorifer motorunun dış kapağına yapıştırdım.Kablonun diğer ucunu peteklerin arka tarafından sol tarafa geçirdim

Sol tarafta ki bağlantıyı sol ayak havalandırma ızgarasının içine yaptım.Kanaldan gelecek sıcak hava modül led'in çift taraflı bantını söker düşürür diye iki adet vida ile sabitledim.Sonrada ızgarayı kapattım.

Örnek olarak size sağ tarafın aydınlatılmış halini ekliyorum

Bilmeyenler için yazıyorum.Kabloları bağlarken kabloyu ikiye ayırın.Bağlantısını yapacağınız diğer kabloyu da ikiye ayırın.Fotoğrafta da gördüğünüz gibi önce beyaz ve kırmızı 1 numaraları sonrada 2 numaraları birbirine sarın.Daha sonra hepsini beraber sarın.Daha sağlam olur.Sonra da bantlayıp sağlamlığını pekiştirin.

Arka taraf yolcu bölümü karanlıkta kaldığı için idareten sağ kapının üst tarafına da bir tane modül led taktım.Daha sonra o lambayı üstüne yapıştırdığım kapağı kesip içten, orijinalmiş gibi yapacağım.Aynısını bir de sol tarafa yapacağım.

Gel gelelim sonuca!!! Sonuç sadece bağlantıdan ibaret.Peki neden? Çünkü ön tavan lambasının olduğu yer tavana komple bağlı yani yapıştırılmış durumda.Sol direğe giden küçük bir kanal var.Oradan ne yaptıysam kabloyu geçiremedim.Gece geç saatlere kaldığım için yorgunluktan devam edemedim.Muhtemelen bir tel yardımı ile kabloyu geçirmeye çalışacağım.Kalan iş sadece bu.

İlerleyen günlerde yapacaklarımı da hemen sıralayayım.
- Motor komple yıkanacak (bir çok noktada yağ kalıntıları var onların temizlenmesi gerekiyor) ciddi anlamda temizliğe ihtiyacı var.
- Tavan temizlenecek
- Tüm kapı döşemeleri sökülüp içi temizlenecek.Eksik klipsler tamamlanıp izolasyon yapılacak.
- Taban halısı yıkanacak.Yıkama sonrası sol ayak basma bölgesi,arka koltuk ayak kısmına pvc taban kaplamasından yapacağım.

Şimdilik bu kadar.Görüşlerinizi bekliyorum arkadaşlar....

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • YB276
  • Kilometre: 40000
  • Model Yılı: '13
  • 154 kere teşekkür etti
  • 190 kere teşekkür edildi
Kolay gelsin ozcan abi.[emoji4]
2011 Toyota Auris 1.4 D-4D Comfort Extra Special Edition
Beni en çok çeken şey mazotun köpürmesi,dizelin çalışırken yaptığı sesi Anlayamazsınız. :D

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• TcT Onaylı Firma
Abi 10 numara 5 yıldız olmuş kazasız belasız güzel günlerde kullanın . Bende connecte düşünüyorum en kısa zamanda . Anlatımın için teşekkürler .

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 2928 kere teşekkür etti
  • 2553 kere teşekkür edildi
Elinize emeğinize sağlık  :tamam:

Peki bundan sonrası için ne düşünüyorsunuz koltuklara?
THE END