Gönderen Konu: cut-off yokmu bizim araçlarda  (Okunma sayısı 8541 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
Ynt: cut-off yokmu bizim araçlarda
« Yanıtla #20 : Aralık 20, 2014, 23:46:13 »
valla bende vitesde yokuş aşağı inerken yakıt yakmasının gerekli olmadığını anlatamadım.

hatta bayır aşağı inerken ( 2002 corolla ile ) düşük vites kullandım. sonra arabadaki bütün elektrikli şeyleri açtım. haliyle motor freni arttı. yani ekstra güç ihtiyacı yakıt ile değil aracın kendi kinetik enerjisi ile sağlandı. alternatöre yük bindiği kesindi.
hatta yokuş aşağı inerken gaza basmayın ama klimayı açın. normal çalışır. yol bilgisayarı yine 0 gösterir.

bana bu olayın kanıtı lazım.

Toyota Club Türkiye

« Yanıtla #20 : Aralık 20, 2014, 23:46:13 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: ---
  • Kan Grubu: ---
  • Model Yılı: -
  • 75 kere teşekkür etti
  • 161 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #21 : Aralık 20, 2014, 23:51:43 »
Bu dediğinizi elektro valf kullanarak mixerli araçlar için cuotff sistemi prıjesi olarak ben öğrencilere yaptırmıştım. 6 sene önceyi sanırım. Alternatörden devir sinyali almıştı elektrikçi usta. O kabloyu bir devreye girmiştim. Devre devir düşünce elektro valfi gaz geçirecek şekilde açıyordu. Yada gaza basılıyorsa yine valf açık kalıyordu. Gaz pedalına swich bağlamıştım. Tabii pedala değil motor bölümünde hareketli mekanizmada idi swich.

Gösterge de yapmıştık. Sistem devrede iken yeşil yani gaz harcanmıyorken yeşil harcanıyorken kırmızı led yanıyordu.

2 öğrenci jüriye sundu. Üniversiteden İl milli eğitimden meslek liselerinden siyasetçilerden çeşitli kişiler vardı jüride. Sanayi çırakları 2 öğrenci güzelce anlattı. Prototipi bir panoya kurulu idi ve çalışıyordu.

Ancak jüri bir türlü anlayamadı.

Olmaz diye kestirip attılar.  :asikadam:

Sanayi çırağı adam benim öğrencim adamın özü. Murat dı ismi. Güldü çocuk dedi ki siz olmaz diye diretip duruyonuz da bu sistem 30 yıl önce icad edilmiş. Rus bilim adamı 1970 petrol krizinden sonra 1972 de bunu icad etmiş ve kullandığınız sıralı sistem ve enjeksiyonlu benzinli hatta dizel araçlarda mevcut. Sadece mixerli lpg sisteminde yok. Biz de mixere uyarladık.  Siz bunu olmaz diyorsanız ben de sizden jüri olmaz diyorum dedi indi sahneden. Öğrenciler baya alkışlamıştı.  :tamam:

Bizde hemen ekibi malzememizi toplayıp salonu terk etmiştik. Ottan b..tan lüzumsuz şeylere ödül vermişlerdi.

Konuyla alakası yok ama muhabbetle alakalı. Az önce denk geldiğim bir haber. Değil 6 sene sonra 60 sene sonra da böyle olur bu memleket.

http://onedio.com/haber/tubitak-ta-dereceye-giremeyen-ogrenci-dunya-birincisi-oldu-422923

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Aşk-ı Derun
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Model Yılı: '00
  • 11 kere teşekkür etti
  • 108 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #22 : Aralık 21, 2014, 10:21:39 »
hayvanat bahçesi müdürünü tübitak başkanı yaparsan olacağı budur  :lol:
Onlara: Yeryüzünde fesat çıkarmayın, denildiği zaman, "Biz ancak ıslah edicileriz" derler.
Şunu bilin ki, onlar bozguncuların ta kendileridir, lâkin anlamazlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Araç: Avensis
  • Kilometre: 335000
  • Model Yılı: '06
  • 64 kere teşekkür etti
  • 75 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #23 : Aralık 21, 2014, 12:09:10 »
Bu konuda çok şikayetler oldu. En sonunda proje yarışmalarını kaldırdılar.

Son projemiz fren destek idi.  Onu da öğrenciler yapmadı.

Vakum pompası koyacaklardı motor bölümüne. Kontak açık iken motor stop ederse vakum pompası çalışmaya başlayacak ve fren sistemi motordan vakum yardımı alıyormuş gibi çalışmaya devam edecekti.

Bayanların olur olmaz yerde stop ettirip frene gücü yetmemesi tehlikesinin önüne geçmek için.

Gerçi motor stop ettiğinde 1-2 basımlık fren vakumu oluyor ama panik halinde bayanlar ne yaptığını bilmeyince pedala kaç kere bastığını 2. - 3. basışta pedalın sertleşeceğini çok fazla şansı olmadığını akılda tutup tedbirli hareket edemiyorlar.

Çok gerekli değil belki ama piyasada olmayan faydalı olabilecek bir icat olacaktı. Çocukların şevkini kırdılar.

Daha böyle neler vaaar neler.

Yalakalık düzeyine göre amir müdür atamaları devam ettikçe ülkemizde her alanda benzer sorunlar bitmez. Yine bizimki çok önemli değil. Ekonomi, milli eğitim, savunma gibi bakanlıklarda böyle tiplerin yığıldığını ülkeyi onların yönettiğini düşününce ülkemiz ne kadar güçlüymüş ve zenginmiş ki bu şartlara rağmen iyi kötü yaşıyoruz diyorum.

Mesaj Birleştirildi: Aralık 21, 2014, 12:11:38
hayvanat bahçesi müdürünü tübitak başkanı yaparsan olacağı budur  :lol:

Varya cuk oturdu yani.

Dünyada bir örneği olamaz bir hadise.

Mesaj Birleştirildi: Aralık 21, 2014, 12:15:34
valla bende vitesde yokuş aşağı inerken yakıt yakmasının gerekli olmadığını anlatamadım.

hatta bayır aşağı inerken ( 2002 corolla ile ) düşük vites kullandım. sonra arabadaki bütün elektrikli şeyleri açtım. haliyle motor freni arttı. yani ekstra güç ihtiyacı yakıt ile değil aracın kendi kinetik enerjisi ile sağlandı. alternatöre yük bindiği kesindi.
hatta yokuş aşağı inerken gaza basmayın ama klimayı açın. normal çalışır. yol bilgisayarı yine 0 gösterir.

bana bu olayın kanıtı lazım.

Otobüscüler en iyi kanıt. Otobüsle rampa çıkarken klimayı kapatırlar. Rampa inerken klimayı açarlar. Hatta onlar için eğim sensörü ile klima kontrolü devresi yapsak satarız yani  :foto:

Şaka bi yana bütün otomotiv ile ilgili yakıt sistemi ders kitaplarında bu konu vardır.

Megep sitesinden otomotiv teknolojisi alanının içinde yakıt sistemleri ders kitapları vardır.

bulamazsanız link verrim

Mesaj Birleştirildi: Aralık 21, 2014, 12:22:06
Konuyla alakası yok ama muhabbetle alakalı. Az önce denk geldiğim bir haber. Değil 6 sene sonra 60 sene sonra da böyle olur bu memleket.

http://onedio.com/haber/tubitak-ta-dereceye-giremeyen-ogrenci-dunya-birincisi-oldu-422923

Alakası olmaz mı tam da bu dediğiniz şey işte.

Bir de yakınana bak tübitaka hayvanat bahçesi müdürünü atayan ben miyim. Böyle mi düzelteceksin

2006 2.0 Dizel D-4D Avensis Elegant

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
  • Kilometre: 135000
  • Model Yılı: '07
  • 2229 kere teşekkür etti
  • 3428 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #24 : Aralık 21, 2014, 14:53:08 »
Az önce video'yu çektim
Benim araba 1300d/d ye kadar cutoff devam ediyor.

Bu devirin altına düştüğü anda kompresyon ile yolculuk devam etse de 2/3 milisaniye enjeksiyon başlıyor;

http://youtu.be/yOXlCIlZXDE
Avensis 1.8 A/T 2007 LPG (Tomasetto)
AP900 Cruise control
www.toyotaclubtr.com/index.php?topic=50407.new#new

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Honda CRV 1.5 Turbo Executive-Life Style
  • Kilometre: 63000
  • 2023 kere teşekkür etti
  • 2545 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #25 : Aralık 21, 2014, 15:09:47 »
Az önce video'yu çektim
Benim araba 1300d/d ye kadar cutoff devam ediyor.

Bu devirin altına düştüğü anda kompresyon ile yolculuk devam etse de 2/3 milisaniye enjeksiyon başlıyor;

Diesel araçlarda da aynı şekildedir herhalde..!?
Lastikler: Michelin Latitude Cross M+S (dört mevsim)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
« Yanıtla #26 : Aralık 21, 2014, 18:24:51 »
Diesel araçlarda da aynı şekildedir herhalde..!?

3 yıl öncesind bazı modellerde enjeksiyon vardı.
Artık tümünde bu kesme var
AP900 Cruise control

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür etti
  • 13 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #27 : Aralık 21, 2014, 19:32:08 »
Video icin tesekkurler bende az once denedim 1500 devirin ustunde olsa bile gazdan ayagimizi cekince sifirlama hic olmadi en dusuk 0.8 lere kadar dusuyor baska deneyen varmi

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Araç: Başka Marka
  • Model Yılı: '14
  • 48 kere teşekkür etti
  • 146 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #28 : Aralık 21, 2014, 19:42:44 »
E15 Corolla 1.6 benzinli aracımda araç viteste ayağımı gazdan çektiğimde yol bilgisayarı ekranında tüketim sıfır gösteriyordu Yeti 1.6 dizel  DSG otomatik fakat ayağımı gazdan çektiğim zaman anlık tüketim bunda da sıfır oluyor yada yol bilgisayarı öyle gösteriyor.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
  • 709 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #29 : Aralık 21, 2014, 19:52:19 »
işin aslı gaza basılmadığı sürece motor çok çok az yakıt tüketiyor. benim aracımda katkut of falan yok , gazı bıraktığımda vitesde ise ve devir varsa araba yavaşlıyor. ama gazı kesmiş kadar elbette değil.

eğer hızlanıp yavaşlamanın en fazla yakıt tüketen davranış olduğunu bilirseniz cut off sisteminede pek gerek kalmıyor aslında.

Ahmet abi eline sağlık. manzara güzel :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kilometre: 335000
  • Model Yılı: '06
  • 64 kere teşekkür etti
  • 75 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #30 : Aralık 21, 2014, 20:36:49 »
İnanmazssınız benimki 950 devire düşene kadar yakıtı kesiyor. Relanti 900 devir. Hatta motor sıcaklığının 40 derecenin altında olduğu zamanlarda cutofa girmez diye biliyordum. Ancak hiç ısınmamış motorda bile benimki cutof yapıyor.

Motorun sesini çok iyi dinlerim her zaman. Gazı kesince bir anda yakıtı tamamen kesmiyor. Azaltarak kesiyor yakıtı. Yakıtı kestiğinde dizel sesi de kesiliyor motor homurtusu kalıyor. Yakıtı verdiğinde dizelin tırlaması geliyor.
2006 2.0 Dizel D-4D Avensis Elegant

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Kan Grubu: B+
  • 3 kere teşekkür etti
  • 4 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #31 : Aralık 22, 2014, 18:04:13 »
aracımda hava yakıt değerini gösteren  aem wideband var. Araç jikle sıcaklığını geçtikten sonra ayağınızı gazdan çektiğinizde hava oranı 16 birimin üstünde olduğu için göstergede rakam yazmaz. buda cut off modunda olduğunu ve yakıtın kesildiğini gösterir. lpg ve benzin için durum aynıdır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • 5 kere teşekkür etti
  • 13 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #32 : Aralık 23, 2014, 00:12:54 »
Güzel paylaşımlar var ama arkadaşlar E160 kasalarda cut off olduğunu kaç devirde başladığını teknik bilgi olarak veya herhangi bir obd cihazı ile gören varmı paylaşım yapan arkadaşların bir çoğu farklı kasa gibi geldi ben denediğimde hiç bir şekilde değerin sıfırladığını görmedim

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • aynı sözlerle farklı
    • web, network, donanım ve sistem
  • Kilometre: 187000
  • Model Yılı: '03
  • 35 kere teşekkür etti
  • 53 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #33 : Aralık 23, 2014, 19:39:46 »
cutoff devrede iken yakıt sıfır denmiş ama benim anlamadığım, dik bir yokuşta 2. vites 4bin devirde de sıfır yazıyor ekranda

siz yakmıyor diyorsunuz değilmi bu durumda,

ama benim anlamadığım nokta bu (4bin devir sesi) yanma/patlama sesi nerden cıkıyor patlayan/yanan ne? eksoz dan çıkan birşey olmuyormu duman/gaz vs
sanma ki dert sadece sende var sendeki derdi nimet sayanlar da var,
derdimi dinledim derdimden iğrendim, onun derdini gördüm, derdime imrendim..
ömür dediğin üç gündür, dün geldi geçti, yarın meçhuldür, o halde ömür dediğin bir gündür, o da bugun dür...
Today Tomorrow Toyota

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 277 kere teşekkür etti
  • 406 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #34 : Aralık 23, 2014, 19:43:55 »
cutoff devrede iken yakıt sıfır denmiş ama benim anlamadığım, dik bir yokuşta 2. vites 4bin devirde de sıfır yazıyor ekranda

ama benim anlamadığım nokta bu (4bin devir sesi) yanma/patlama sesi nerden cıkıyor patlayan/yanan ne? eksoz dan çıkan birşey olmuyormu duman/gaz vs
Patlama sesinin egzozda kalan çiğ benzinin yüksek devirlerde ortaya çıkan ısı ile kontrolsüz yanması ile alakası var diye biliyorum.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • aynı sözlerle farklı
  • 35 kere teşekkür etti
« Yanıtla #35 : Aralık 23, 2014, 19:50:15 »
sonu olmayan dik bir yokuş var diyelim, araç haftalarca/aylarca çalışacakmı bu sekilde 4bin devirde yani

anlamadığım bu

ömür dediğin üç gündür, dün geldi geçti, yarın meçhuldür, o halde ömür dediğin bir gündür, o da bugun dür...
Today Tomorrow Toyota

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
« Yanıtla #36 : Aralık 23, 2014, 19:54:35 »

cutoff sırasında motordaki tek fark yakıt enjeksiyonunun olmamasıdır.
Bunun haricindeki ateşleme, emme, sıkıştırma, ekzost çevrimleri sadece hava ile yapmaya devam eder.
AP900 Cruise control

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 277 kere teşekkür etti
  • 406 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #37 : Aralık 23, 2014, 20:00:09 »
sonu olmayan dik bir yokuş var diyelim, araç haftalarca/aylarca çalışacakmı bu sekilde 4bin devirde yani

anlamadığım bu

Benim bildiğim sadece yakıt kesiliyor. Motor tekerlere bağlı olduğundan -direkt olarak olmasa da- tekerler motoru döndürüyor. Bloğun içinde pistonlar sürekli aşağı yukarı hareket ettiğinden bir hava akımı oluşuyor. Zaten cut-off'ta hararetin düşme nedeni de bu diyebiliriz. Kısaca motor tekerleri değil, tekerler motorları döndürüyor.

Ne derece doğrudur bilmiyorum fakat benim bilgilerim bu yönde. Doğruyu bilenler daha rasyonel yorumlar yapacaktır.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Moderatör
  • Sheer Driving Pleasure
« Yanıtla #38 : Aralık 23, 2014, 20:02:14 »

anlamadığım bu

Teorik olarak evet.
Ancak motor ısısı düşeceğinden belli ısıya geldiğinde iptal edebilir.
AP900 Cruise control

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • aynı sözlerle farklı
  • 35 kere teşekkür etti
« Yanıtla #39 : Aralık 23, 2014, 20:33:35 »
çok teşekkürler bu tatmin edici cevaplar için arkadaşlar
o zaman cut-off ta 4bin devirde iken eksoz dan (yakıttan arta kalan) gaz çıkmıyor diyebilirmiyiz.

ve o ses yanma sesi değilse ne, normal devir sesinden neyi farklı:)
Today Tomorrow Toyota