Gönderen Konu: 1. Vitese geçişte sorun ?  (Okunma sayısı 7872 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • Araç: Başka Marka
  • Kan Grubu: 0+
  • Kilometre: 45
  • Model Yılı: '13
  • 56 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
1. Vitese geçişte sorun ?
« : Aralık 09, 2014, 11:29:18 »
Merhabalar,

Son 1 haftadır falan aracı durur haldeyken çalıştırıp 1. vitese atmaya çalıştığımda vitese geçirmeye çalışırken sanki bir engele takılıyor ve geçmiyor. Tekrar boşa alıp denesemde değişmiyor. Tekrar debriyaj yapıyorum ancak yine farketmiyor. Geçen gün 3. vitese atıp öyle 1. vitese geçirmeyi denedim problemsiz geçti.

Bu sorun sürekli olmuyor bazen günde bir bazen hiç yok gibi bişey.

2. Viteste sanki oluyor gibi ancak tam emin olamadım orada bir sorun olup olmadığından hiç beni zormaladı. Sanki sorun var hissi veriyor o kadar.

Aracı ilk aldığım zamanlarda (1.5 ay önce ilk 1000km de) böyle bir sorun olmadı son 150-200 kmdir yaşıyorum bu sorunu.

Görüşlerinizi bekliyorum teşekkürler.

Edit 1 :
Sonuç:

Arkadaşlar epey geç oldu ancak arabayı geçen gün sanayiye götürdüm.

Öncelikle yağcıya gidip sanzuman yağına baktırdım. Usta yağın iyi durumda olduğunu söyledi. Bende problemi anlattım. Kendisi test sürüşüne çıktı. Mekanik bir problem olmadığını söyledi. Vites Kolunun altına bir sprey sıktı. Zamanla açılacağını söyledi. Soğukların bu tür bir problem yaratmış olabileceğini söyledi.

Tam olarak tatmin olmadığım için arkadaşımın tavsiye ettiği bir sanzuman ustasına gittim. Kendisine problemi açıkladım. Onunlada test sürüşüne çıktık. Baskı balatanın azaldığını ancak şanzıman veya difrensiyelle ilgili bir problem yok dedi.

Sonuç olarak olayı yorulmada benimde hatalarım olduğunu fark ettim ilk aracım malesef gereksiz evham  yapmışa benziyor durum.

Su an 1. vitese atarken bazen yinede geçmede takılma oluyor ama çok az bir güç vererek geçebiliyor. Yağcıda yapılan işlemlerden sonra belli bir iyileşme oldu ancak tam ideal haline geldi  diyemiyorum.

Yardımcı olmaya çalışan herkese teşekkür ederim.

Edit 2:

Şu an vites geçişlerinde problem neredeyse görülmez hale geldi. usta sıktığı spreyin zamanla etkli olacağını söylmişti zaten, neredeyse tamamen normale döndü diyebilirim.

Toyota Club Türkiye

1. Vitese geçişte sorun ?
« : Aralık 09, 2014, 11:29:18 »

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Fanatik Toyotacı
  • Kan Grubu: ---
  • Kilometre: 52000
  • Model Yılı: '16
  • 281 kere teşekkür etti
  • 530 kere teşekkür edildi
Ynt: 1. Vitese geçişte sorun ?
« Yanıtla #1 : Aralık 09, 2014, 11:39:01 »
şanzıman yağınızı kontrol ettirmenizde fayda var. Aracı lifte kaldırıp herhangi bir kaçak olup olmadığını araştırmanızı öneririm, değiştirmeniz daha iyi olur. Hali hazırda vitese geçmiyorsa zorlamayınız. Teknikte zorlama yoktur. Debriyaja iki-üç kez tam bastıktan sonra vites geçişi yapınız.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• ゴールドメンバ
  • Araç: Corolla
  • Kan Grubu: A+
  • Kilometre: 26000
  • Model Yılı: '22
  • 1214 kere teşekkür etti
  • 2229 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #2 : Aralık 09, 2014, 11:47:31 »
şanzıman yağı en son ne zaman değişti? öncelikle yağınızı kontrol ettirmenizde ve gerekiyorsa değiştirmenizde yarar var.
Emniyet kemeri sizi sevdiklerinize bağlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 56 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #3 : Aralık 09, 2014, 11:55:13 »
şanzıman yağının ne zaman değiştigini bilmiyorum malesef bir kontrol ettireyim.

Birde bu kış aylarına girmemizden kaynaklı olabilir mi?

Yağ fazla kalın bir yağ ise bu tip bir sorun olabilir mi?

şanzıman yağının değişimi bana ne kadar a mal olur?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Site Yöneticisi
  • Deus ex machina
  • Model Yılı: -
  • 2904 kere teşekkür etti
  • 3269 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #4 : Aralık 09, 2014, 12:35:43 »
 Şanzıman yağı kaliteleri farklı olabiliyor, fiyatı ona göre değişir. Araç yol yaptıktan sonra da geçmede problem oluyor mu? Soğuk havalarda, ilk km lerde geçişler nispeten daha kemikli olabilir yağa bağlı olarak ancak geçmeme sorunu var ise ya yağ özelliğini yitirmiş, ya da debriyaj iyi ayırmıyordur. Sıra ile bakmak lazım, debriyaj hidrolik seviyesini ve durumunu da kontrol edin bence.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Model Yılı: '20
  • 252 kere teşekkür etti
  • 711 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #5 : Aralık 09, 2014, 12:49:15 »
arabayı hafif eğimde bırakın vitese takmadan serbest hareket etsin.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 56 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #6 : Aralık 09, 2014, 12:59:12 »
arabayı hafif eğimde bırakın vitese takmadan serbest hareket etsin.

sürekli olarak mı bunu yapayım yoksa deneme amaçlımı?

Birde zaten araba çalışırken 3 e atıp sonra 1 attığımda normal geçiyor.

Mesaj Birleştirildi: Aralık 09, 2014, 13:00:24
Şanzıman yağı kaliteleri farklı olabiliyor, fiyatı ona göre değişir. Araç yol yaptıktan sonra da geçmede problem oluyor mu? Soğuk havalarda, ilk km lerde geçişler nispeten daha kemikli olabilir yağa bağlı olarak ancak geçmeme sorunu var ise ya yağ özelliğini yitirmiş, ya da debriyaj iyi ayırmıyordur. Sıra ile bakmak lazım, debriyaj hidrolik seviyesini ve durumunu da kontrol edin bence.

Kısa mesafede yaşadım bu sorunu uzun yolda yaşamadım hiç. Şehir içinde bir kere kırmızı ışıkta beklerkende başıma geldi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #7 : Aralık 09, 2014, 13:47:27 »
sürekli olarak mı bunu yapayım yoksa deneme amaçlımı?

Birde zaten araba çalışırken 3 e atıp sonra 1 attığımda normal geçiyor.

Mesaj Birleştirildi: Aralık 09, 2014, 13:00:24

Kısa mesafede yaşadım bu sorunu uzun yolda yaşamadım hiç. Şehir içinde bir kere kırmızı ışıkta beklerkende başıma geldi.

vitesin geçmesi için aracın rahat hareket etmesi lazım. yani teker ile şanzıman içindeki parçalar hareket ediyor. geçmediğinde arabayı azcık hareket ettirin mutlaka rahat geçer.

sorun varsa sorunlara baktırın.. sorunu araba yitip vitese takın deyip çözelim demiyorum. kışın oluyor böyle şeyler.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 56 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #8 : Aralık 11, 2014, 21:29:07 »
cevaplar iiçin teşekkürler,

problem artmaya başladı. Evden çıkıp durduğum ilk ışıklarada araç 1-2-3-4-5ten hiç birine geçmedi bende zormaladım en son geri vitese attıktan sonra diğer viiteslere geçmeye başladı sonrarada tekrar etmedi.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #9 : Aralık 11, 2014, 22:26:53 »
debriyaj sorunu var sanırım. ilk önce pedal ayarına baktırın olmazsa usta olan anlar.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 56 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #10 : Aralık 12, 2014, 09:18:01 »
teşekkürler bu gün ögleden sonra gidip baktırıcam sanayide.

inşallah büyük bir sorun çıkıp beni üzmez. sonucu buraya yazarım akşamüstü.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kilometre: 288000
  • Model Yılı: '06
  • 19 kere teşekkür etti
  • 929 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #11 : Aralık 12, 2014, 10:08:24 »
Mustafa bey daha öncede bir arkadaşa bu sorunla ilgili bir yöntem uygulamıştım size de anlatayım Bizim araçlarda debriyaj merkezi hidrolik sistemdir alt merkez üst merkez diye 2 merkez vardır bunlardan birinde sorun varsa debriyaj iş yapmaz siz içerden bassanızda o baskıyı ayırmaz .Yada kaçak olabilir hidlik eksik olabilir.Gelelim çözüme eger böyle bir durum var ise .Araca bindiğinizde debriyaj pedalına aracı vitese takmadan 10-15 gere bas çek yapın seri bir şekilde daha sonra son bastığınızda vitesi takmaya çalışın eğer sorun yoksa vitesler rahat geçiyor ise debriyaj merkezlerinizden biri yüksek ihtimal üst merkez kaçırıyor demektir buda size bu sorunu yaratır

Gelelim ikinci duruma bu araçlar 75/90 mobil tam sentetik şanzıman yagı kullanılır 1 litrelik kutularda 35-40 tl civarı fiyatı biizm şanzumanlara 2 kutu yetiyor .Eger bunun dışında 80-90 gibi yarı sentetik dişli yagı konuldu ise Toyota gibi sıkı şanzıman yapısına sahip bir araç için ciddi sıkıntı demektir .Araç soğukken vitesler katır kutur geçer ancak 100-150 km yol yaptıktan sonra vitesler yumuşar .Vede çok uzun ol yaparsanız yag diş aralara tam girmediğinden aracınız vitesten çıkmaz .

Bu durumların hiçbir yok ise baskı balatanız bitmiş olabilir veya şanzıman senkromençlerinizde sorun olabilir.

Bunları nerden biliyorsunuz diye sorarsanız 1997 model efsane Corolla aracım vardı sağ olsun hepsini yaşayarak öğretmişti bana
BAYRAKLARI BAYRAK YAPAN ÜSTÜNDEKİ KANDIR ; TOPRAK, EĞER UĞRUNA ÖLEN VARSA VATANDIR

1996 GLİ  - COROLLA " EFSANE "

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 56 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #12 : Aralık 12, 2014, 18:01:31 »
Bu gün öğleden sonra kırıkkale deki sanayiye gittim. Şanzımanda ki senkromençlerden olduğunu dişlilerde problem olabileceğini ve şanzımanı indirip bakmak gerektiğini söyledi. Yağdan falan olabilir mi veya debriyajdan mıdır diye sordum. İlla da şanzıman dedi. Ankarada ki şanzumancılardan birine götürmemi tavsiye etti kendisi indirse bile parça olmadığı için burada yapamayacağını söyledi.

Neyse gözüken o ki bir ankara gitmem gerekicek.

Hazır saniyedeyken rot balans yaptırdım geçen gün yoldan çıkmıştım. Sol tekerde bir miktar düzeltme yaptı. 80 tl cezamı kesti ve gönderdi  :)

neyse bakalım ankaraya gideceğiz artık.

Ankarada tavsiye edebileceğiniz yer varsa lütfen yazın.

teşekkürler

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • 252 kere teşekkür etti
« Yanıtla #13 : Aralık 12, 2014, 18:07:55 »
bir ustaya mı götürdünüz ?  bir kişinin sözüne ankaraya gidip rezil olmanızı tavsiye etmem.  senkromeç olsa bir vitesin geçmesinde sıkıntı olurdu. bütün senkromeçler mi aynı anda bozuldu ?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 56 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #14 : Aralık 12, 2014, 19:54:59 »
bir ustaya mı götürdünüz ?  bir kişinin sözüne ankaraya gidip rezil olmanızı tavsiye etmem.  senkromeç olsa bir vitesin geçmesinde sıkıntı olurdu. bütün senkromeçler mi aynı anda bozuldu ?

Sanayide ki bir ustaya gösterdim. Senkromeçlerin tam olarak nasıl bir sistem olduğunu bilmediğim için itiraz etmedim açıkcası ustaya. Ancak dedğiniz gibi ise ankaraya götürmeden başka bir ustaya daha göstermek çok mantıklı geldi.

Ben havalar soğuduktan sonra olmaya ve hava sıcaklıkları düştükte artmaya başladığı için halen yağdan olduğunu düşünüyorum ancak usta direk şanzıman da şanzıman diyince döndüm geldim geriye.

çok teşekkürler başka bir yere tekrar göstereyim.

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • toyotamm buz mavisi
  • Kilometre: 96000
  • Model Yılı: '02
  • 21 kere teşekkür etti
  • 20 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #15 : Aralık 12, 2014, 19:59:50 »
ya bu sekromec dıyorlar daha şanzıman yagına bakmadan . benım bazen zorlanıyor ama gırınce tekrar vıtesı bosa alıp 1. vıtese aldıgımda yag gıbı nasıl gectıgını anlamıyorum bıle pamuk gıbı oluyor . benım araba oldu 83bın km sanzıman yagı degısmelı mı?

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 57000
  • Model Yılı: '04
  • 205 kere teşekkür etti
  • 374 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #16 : Aralık 12, 2014, 20:04:02 »
Olay sekromece benziyor   isterseniz yağı değiştirip aklınız kalmasın eğer devam ediyorsa sekromectir.
1)ToyotaCorolla 1996gliAC 181000- 225000km (2013- 2016  )satıldı
2)ToyotaCorolla 2004SOL 57.500km(2015-   )
İnsan, kınadığı yaşamadıkça ölmezmiş. (Hadis-işerif)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Aktif Toyotacı
  • **
  • 56 kere teşekkür etti
  • 7 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #17 : Aralık 12, 2014, 20:19:17 »
ya bu sekromec dıyorlar daha şanzıman yagına bakmadan . benım bazen zorlanıyor ama gırınce tekrar vıtesı bosa alıp 1. vıtese aldıgımda yag gıbı nasıl gectıgını anlamıyorum bıle pamuk gıbı oluyor . benım araba oldu 83bın km sanzıman yagı degısmelı mı?

benimki de aynı durum, bir kere vitese geçirdikten sonra herşey normale dönüyor.

ben haftaya tekrardan gideceğim sanayiye hayırlısı inş.

Mesaj Birleştirildi: Aralık 12, 2014, 20:20:59
Olay sekromece benziyor   isterseniz yağı değiştirip aklınız kalmasın eğer devam ediyorsa sekromectir.

Doğru diyorsunuz aslında öyle de yapılabilir. Sonuçta çok pahalı bişey değil yağ değişimi ayrıca ne zaman değiştiğinide bilmiyorum. Bu hafta sonu birşey yaptıramayacağım için haftaya tekrar götürücem sanayiye hakkımızda hayırlısı artık nediyelim. :)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Efsane Toyotacı
  • Kan Grubu: B+
  • Kilometre: 57000
  • Model Yılı: '04
  • 205 kere teşekkür etti
  • 374 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #18 : Aralık 12, 2014, 20:25:28 »
Şamzuman indirme olayı çok tuzlu. Ustalar zahmetli diye ucuza yapmıyorlar. Siz bi şamzuman yağıyla başlayın. İşin ehli bir ustaya indirmekte fayda var. İşçiliği konuşun sonrada şoka girmeyin derim.
1)ToyotaCorolla 1996gliAC 181000- 225000km (2013- 2016  )satıldı
2)ToyotaCorolla 2004SOL 57.500km(2015-   )
İnsan, kınadığı yaşamadıkça ölmezmiş. (Hadis-işerif)

Çevrimdışı (Gizli Üye)

• Hiperaktif Toyotacı
  • Kan Grubu: AB+
  • Model Yılı: -
  • 36 kere teşekkür etti
  • 69 kere teşekkür edildi
« Yanıtla #19 : Aralık 12, 2014, 22:26:02 »
Benzer sorunu bende yaşamaya başladım yaklaşık 2 sene önce. Canı istediği zaman 1. vitese geçmiyor benimki. Ancak kuvvetli itersem ya da boşa alıp tekrar atarsam o zaman geçiyor. Nadir de olsa hala devam ediyor. İlk zamanlar servise söyledim. Şanzımanı komple indirip baktılar tüm dişlilere tek tek. Fakat bir sorun yok dediler. Ben para vermemiştim bu iş için bana borçları vardı çünkü başka bir olaydan dolayı :) Bir de bende 3. viteste 2000 devir civarlarında giderken hafif titreme yapıyor araç. Devir yükseldikçe titreme azalıyor ve 3000 i geçince tamamen kayboluyor.
'93 W124 M111