0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Iniş deyince, retarderle bir alakası mı var acaba
Retarder ile ilgili olduğunu düşünmüyorum.Man'ın bu tarz kullanım için geliştirilmiş olduğu bir şey olabilir diye düşünüyorum....
Bilmiyorum bir otobüs yolculuğunda kaptana sormuştum direksiyon yanında silecek koluna benzer bir alet var.Şaftın açılıp kapanmasıyla devreye giriyor demişti.Bir nevi mekanik frenleme sağlıyor oda.Daha ayrıntılı anlatmıştı tabi. Virajlı ege yollarında denk geldi.Otobüsün sesinden anlaşılıyor nasıl yavaşladığı sanki..Otobüs travego bu arada.
Retarder
"Man aynı yükle ve aynı motor gücüne sahip araçlara özellikle inişlerde fark atıyor "Bundan dolayı mı otobüste yıldız, kamyonda Man diyorlar?Bu arada konuyu " ağır vasıtacılar burada toplansak" başlığı altında devam ettirebiliriz.Mali abi duy sesimi
Bende otobüste Neoplan starliner tek geçerim aerodinamiği çok iyi kayıyor yolda.Yalnız otobüsün durumuna da bakıyor bu.Mesela yıpranmış bir travego çok sarsıntılı gidebiliyor..Bir de 404 ile seyahat ettim geçenlerde yağ gibi gidiyordu.Hala kullanıyorlar mı bunları demiştim binerken ama şaşırttı beni.
Normalde retarder olmadığı zamanda farklı Man motor (eksoz)freni çok güçlüdür düşük hızlarda kullanırsanız selam verir tek kademe yenileri sağda kolludur düğmeye dokunursanız devreye girer gaza veya düğmeye basınca devre dışı kalır kaygan yerlerde otomatikmen devre dışı Mercedes 2 kademe kolludur aşağı doğru devreye girer Volvo kaç kademe hatırlamıyorum diğerlerinide bilmiyorum
Volvo da Veb+ adi verilen 4 kademe motor freni var yaşar abi 1. Kademe Egzoz freni.
Otobüs yolculuğunda Setra'yı tek geçerim. Starliner tasarım ve teknoloji uğruna fonksiyonellik ve konforun çok aşağılara indirildiği bir otobüs izlenimi vermişti bana.
Mercedes Travego'da sıcak su ısısı (sanırım 60tı) 60 derece geçmeyecek şekilde ayarlanmış. 404 ün kaptanı söylemişti.Herhangi bir yanık durumunda sıkıntı olmasın diye. Setranın parçalarının travegoyla aynı olduğunuda söylemişti.
Otobüste kullanılan su ısıtıcı abi. İkram için kullandıkları içilir sıcak sudan bahsediyorum