Bu videoyu daha önce izledim uluslararası çalışan tırların tonaj hafif yurtici çalışan tırlar basar tonaj tırla beraber 42 tondur dorsenin hafifliğine göre yük artar bu sistem ülkemizde zor çalışır bi arkadaşta 1835 Mercedes alçak kupa fuar arabası almıştı virajlarda otomatikmen gaz kesiyordu bi kaç servise sordular bilen yok en son İstanbul servisi o avrupa versiyonu kesinlikle müdahale etmeyin demişti bu konuda Oğuz daha iyi yorum yapar
Bu fren sistemi Volvo ve Mercedes marka cekiciler ve Mercedes'in otobüslerinde mevcut.Ama opsiyon olarak sunulmakta bu özellik.Ozellikle Meredesin Almanya'da gerçekleştirilen testlerini dikkatlice izlerseniz fren anında aracın altında hafif miktarda bir is tarzı duman çıkıyor.
İşte yumuşak hamurlu Kışlık lastikler ABS ile kombine edilince durma mesafeleride böyle kısa oluyor.
Tabii sürat yavaş ve boş TIR.
Bu videoyu daha önce izlemiştim Tekin abininde dediği gibi yumuşak lastikler yüksüz tır ile birleşince bu şekilde fren mesafesi oluyor.
Fakat bir yerde okumuştum şuanda çoğu sıfır aracın 100km ile seyir ederken tam fren yapıldığında durma mesafesi ortalama 36-40 metre arası değişmekte ve bu mesafe neredeyse marka ayrımı gözetmemekte.Okuduğum makalede araçların bu mesafeden daha önce durdurabilecek bir sistemi yapabileceklerini fakat bu sistemin oluşturacağı kuvvete insan organlarının dayanamayacağını belirtmişler.
Birde şu var,
Frenleme, Tırın kafasının aşağı doğru basmasından önce başlıyor,
Elektronik mesafe ölçer, öndeki engele yaklaşım hızına göre olan mesafeye göre kademeli fren basıncını artırıyor,
Aksi halde tek basışta hiç bir araç böyle duramaz.
adamlar sisteme okadar güveniyor ki tırın önüne cls koymuşlar
adamlar sisteme okadar güveniyor ki tırın önüne cls koymuşlar 
Önceki perte ayrılan CLS'leri göstermiyorlar tabii..

Çalışmalar ve testler balon araçlarla yapılmıştır.
Adamların, sistemlerine ne kadar güvendiklerinin asıl göstergesi bu diyebiliriz..!
Not: Sistem, şehir içinde 30km/h sürati aşmadığınız sürece yayalar içinde aktif oluyor.
Volvo V60 vs human crash test dummies in Morphsuits
Ben de otomotiv teknolojilerini anlatan yabanci bi forumda soyle bir yazi okumustum.binek arabalarda bu kadar hizli durmayi saglamanin iki sakincasi var : 1 buna insan vucudu bu kadar basinci kaldiramaz 2 arkadan gelen arac bu sisteme sahip degilse kaza kacinilmaz..aslinda teoride mumkun pratikte degil:-)
Ülkemizde kamyonlar için azami hız 88 tehlikeli madde taşıyan ve ağır nakliye yapan tırlar toleransla beraber 55km diğer tırlar 78 km toleransla 83 km'dir acil fren durumunda 8 bar basınç uygulanır frenlere güzel sistemde tırın nerde ne yapacağı belli olmuyor direksiyon hakimiyeti kaybetme riski yüksek
Ülkemizde kamyonlar için azami hız 88 tehlikeli madde taşıyan ve ağır nakliye yapan tırlar toleransla beraber 55km diğer tırlar 78 km toleransla 83 km'dir acil fren durumunda 8 bar basınc uygulanır fren sistemine güzel sistemde tırın nerde ne yapacağı belli olmuyor hakimiyeti kaybetme riski yüksek
Hakimiyeti kaybetme sebebi, dorsedeki sabitlenmemiş yük ve dorse ESP sistemi eksiklikleridir.
Comparison Test BPW Stability System iDC vs. ATC
12 bar fren basinci var benim bildigim.Volvo candir 2004 Fh 420 kullaniyoruz axorun selam verdigi yerden Otobus gibi geciyor.[emoji4]
Hakimiyeti kaybetme sebebi, dorsedeki sabitlenmemiş yük ve dorse ESP sistemi eksiklikleridir.
Comparison Test BPW Stability System iDC vs. ATC
Son 2 yıl içinde akıllı dorse deniyor halk arasında güvenlik desteği arttırılmış daha hafif olarak üretiliyor ülkemizde
Mesaj Birleştirildi: 18 Oca, 2015 01:51
12 bar fren basinci var benim bildigim.Volvo candir 2004 Fh 420 kullaniyoruz axorun selam verdigi yerden Otobus gibi geciyor.[emoji4]
Doğru 12 bar yazar 12x2 24 bar basınç olur iki tane hava tüpü vardır acil frende 8 bar uygulanır Man kullanırken şuna dikkat ettim farklı tonajlarda ve ağır ve seri viteslerde fren pedalının tepkisi farklı idi Mercedes çok esner ve çabuk kayar Volvo'nun her ürünü standartların üzerinde farklı bi sanat 440 kırkayak ve 430 tırını kullandım tank gibiydi şuda var Man aynı yükle ve aynı motor gücüne sahip araçlara özellikle inişlerde fark atıyor
"Man aynı yükle ve aynı motor gücüne sahip araçlara özellikle inişlerde fark atıyor "
Bundan dolayı mı otobüste yıldız, kamyonda Man diyorlar?
Bu arada konuyu " ağır vasıtacılar burada toplansak" başlığı altında devam ettirebiliriz.
Mali abi duy sesimi
Iniş deyince, retarderle bir alakası mı var acaba