0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Eski, basit ve sorunsuz bir teknoloji. DAF'ın ne zaman kullanmaya başladığını araştırın isterseniz.
CVT şanzımanlı 2014 model Auris'imi 26 Nisandan beri kullanıyorum. Şimdilik herhangi bir sorun yaşamadım. Ani hızlanma veya yokuş çıkarken güç istedim mi sport moduna alıyorum. Performansından oldukça memnunum... Ne de olsa plânlarım arasında rallilere katılmak yok.Geçenlerde kırmızı ışıkta (şehirlerarası yol) en önde bekliyordum. Vitesi boşa almıştım. Dalmışım biraz, yeşil yanmış; tabi arkadaki araçlar "dat, dat, daaaaat" senfonisine başladılar. Sport moduna taktım ve gaza yüklendim. Birkaç saniye sonra arkamdakiler hayli geride kalmışlardı...Auris'in performansı hakkında bazı yazılanları okuyunca "Benim Auris'te farklı bir motor mu var acaba?" diye düşünmeden edemiyorum...
Sport modunda vites değişimi oluyor mu? Yoksa kesintisiz bir şekilde mi hızlanıyor araç?
Ben hiç vites değişimi hissetmiyorum; zaten CVT şanzımanın bir özelliği bu (gazı köklerseniz tabi ki devir yükselmesiyle birlikte motor sesi yükselir o başka). CVT şanzıman aslında -bence- "otomatik vites" değil, "vitessiz" şanzıman. Bakmayın manuel olarak 7 ileri vitesle kullanabilmenize. Bu durum bence vitessiz arabada kullanıcı kendini vites değiştirdim "sansın" diye yapılmış bir şey... Başlangıç ve son arasında sonsuz vites var; çünkü dişli yerine kasnak var ortada. Bu durumda şu sayıda vites var demek mümkün değil zaten...Ayrıca Auris'in aynı 1.6 motoruna sahip manuel vitesli modeli 100 km'de 5,9 yakarken, CVT şanzımanlısı 5,7 yakıyor (benzinli ve ortalama değer). Ben bu değerlere birçok kez ulaştım. Hatta iki kez 5,3, bir kez de 5,2 değerine ulaştım (arabada yalnızdım, yük yoktu)
Ne kadar doğru bilmiyorum ama şu anki CVT şanzımanlar yüksek torku kaldıramıyorlarmış; yüksek tork, arızalara neden oluyormuş. Herhalde bu yüzden CVT şanzımanlı araçların torku düşüktür. Yüksek torka dayanan CVT şanzımalar yüksek maliyetli olduğu için şimdilik üretilmiyormuş...Düşük torka razıysak CVT şanzımanı tercih edebiliriz; hattâ sürüş kolaylığı ve yakıt için tercih etmeliyiz. Ama yüksek tork lâzımsa başka seçeneklere yönelebiliriz...Ama bir de şu var: Bugün İstanbul'dan Tekirdağ Malkara'ya geldik. Arabada 3 yetişkin, 1 çocuk, bir bebek var; epeyce de bagaj mevcut. Yokuşlarda 120 ile çıktım, arabada bir sıkıntı olmadı. Yokuşta diğer araçların hepsini solladım... Bu durumda daha yüksek torka ve/veya daha çok beygir gücüne ne hacet?