T27-Avensis için bir kaç gündür Cam Açma-Kapama modülü ile ilgileniyordum.
@Ahmet Güve (8047),
@Talat Serkes (28471) hemde eski üyemiz Ümit Bey ile görüşme fırsatı oldu bu süreçte.
Şimdi şöyle bir durum var arkadaşlar sizlerle paylaşmak istiyorum.Aslında bu durum 2015 COROLLA'sı olanlar içinde geçerli o yüzden onlarda okursa iyi olur.
T27 Avensislerde 4 camda 2009'dan bu yana Autodoor özelliği yani tek tıkla camı aç-kapa özelliği var.
Bu özellik 2015 Corolla modellerine galiba yeni eklenmiş.
Ancak Avensiste otomatik cam açma-kapama özellği yok.Corolla'da da yok bu özellik ancak dışarıdan alınan bir modül ile bu eksiklik gideriliyor.
Olay şu ki artık 2015 Corolla ile T27 Avensis cam açma-kapama olayı bakımından aynı oldu.yani 2015 corolla'ya modül takılsada çalışmayacak.
Çünkü Canbus Özelliği eklenmiş oldu.
Peki bu durumda bizim (daha doğrusu bana göre benim) eksikliğini hissettiğimiz özellikle yaz aylarında otomatik cam açma-kapama özelliği için modül montajı arayışına girdik.
Yurtdışında OBD soketinden bağlantı yapılarak cam açma-kapamayı gerçekleştiren bir soket bulduk.
Fiyatı 20 dolar civarı.
Sonra bu soketle ilgili biraz araştırma yaptım.Türkiyede Chevrolet Cruize forumunda bu soketin aynısından alıp kullanan kullanıcılar var.
araçlarına özelliği eklemiş oldular.Ancak forumda sonraki aylarda bir kaç kişi araçlarda anlamsız ECU KOD HATALARI çıkmaya başladığını belirtmiş.
sonrasında forum moderatörleri servisler ile görüşerek sebebin bu dışarıdan takılan modül olduğunu bulmuşlar ve kullanımını önermiyorlar şu anda.
devam ediyorum...
Bende acaba bu olayı dışarıdan sol kapı içine takılacak bir modül ile çözelim diye uğraştım bir kaç gün.
Ankara'da Otosens isminde bir firma var.ismini duymuş olabilirsiniz.Firmanın amatör bir sitesi var.sadece biz biz buradayız demek için.
Sahibi olan Ali beyin cebi var zaten sayfada.aradım konuştum.
Kendisinin aktardığı bilgi şu-->Bizim ecuya müdahelemiz yok.sadece sol şöför cam düğmesine giden kabloyu bulup ordan hat alıp bizim modülün bağlantısını
yapıyorsunuz bu kadar.Camlardaki sıkışma engelleyici özellik devam ediyor.
5 sn içinde arabanın kumandasındaki kilit düğmesine 2 kez basarsanız camlar ikişerli yada dörtlü kapanır,5 sn içinde iki kez kapatma düğmesine basarsanız
ikişerli yada dörtlü açılır dedi.
Ürün canbus uyumlu olduğunu belirtiyor.(aslında bizim canbus ile işimiz yok diyor)daha önceden 2009 avensise montaj yaotım diyor

ancak benim düşündüğüm şey ben aracı kapatıp gittikten sonra kendi kendine kapatma özelliği yok.
Tabi birde aracın servis tarafından elektriksel olaylara karşı garanti dışı kalması ayrı bir konu oraya girmiyorum bile.
galiba bu özellik sonradan takılan hiç bir modülde yok.yada aktive edilemiyor.ya da daha karmaşık bir elektrik devresi olması gerekiyor.
Dün Toyota Çavdarlı'yı arayıp sahibi olan arkadaşım ile görüştüm.yahu siz niye takmıyorsunuz şu modüllerden allah aşkına dedim.
konuşmayı aktarıyorum!
yanına ürün müdürünü çağırdı?varmı yokmu dedi avensise göre modül!
cevap yok efendim-->niye yok peki?-->üretilmiyor da ondan!-->toyota genel merkeze hemen mail atın,cenmax ile görüşüp bir modül ürettirsinler,çünkü avensis içinde en az bu ay 5-6 müşteri sordu bana hepsine yok cevabı verdim.Bekir abimizde sorduğuna göre önemli bir eksiklik demekki

bundan sonra 2015 corolla sahipleride gelip sorucak zaten bu modülü.en azından 2015 corolla için yaptırsınlar zaten avensis ilede birebir uyumlu olacak sonuçta.
-->peki efendim bugün yada en geç pazartesi genel merkeze mail atıyorum-->Bekir abicim modül ile ilgili haber gelir gelmez haber veriyorum sana.Öpüyorum,hoşçakal

bende size haber vericem umarım haber gelince.sağlıcakla kalın

Dip Not:Cenmax İstanbul merkezi kendimde aradım.yetkili kişi corolla için Cam Açma Kapama modülünün olduğu ancak 2015 lerde bu modülün çalışmadığını teyit etti gerçekten.Eğer talep gelirse beyefendi üretim yaptırabiliriz dedi dünkü telefon görüşmemde.Bence çok kısa bir süre sonra bu modül işi çözülecek.Tabiki servis biraz fiyatı tuzlu çeker gibime geliyor ama modülü internetten alıp kendisi montaj yapacak yetenekli baya bi üye var sonuçta