aracın arka tarafından tabiri caizse bıcak bilenirken veya metali taşlarken çıkan ses gibi çıkan bir ses geliyor.
Arkalar kampana ise, sesi doğru tarif etme olasılığınız çok büyük. Çünkü metal taşlanıyor şu anda. Duyduğunuz ses, balata aşındığı için ortaya çıkmış olan perçinlerin veya pabuç metalinin kampanaya sürtme sesidir. Derhal baktırmanız lazım, yoksa balata + kampana değiştirmeniz gerekebilir (tornalama da bir opsiyon, ama her zaman olumlu sonuç vermiyor).
aracımı alalı 53000km oldu. ancak frenlerde balataların bittiğine dair bariz bir belirti göremedim. bu konuda ne önerebilirsiniz, frenleri kontrol ettirmemde fayda var mı?
Frenlerin her 10.000 kilometrede bir kontrol edilmesi ve gerekiyorsa değişmesi gerekir. Kontrol işlemi için balataların sökülüp göz muayenesinden geçirilmesi şarttır. Siz aracınızın bakımını kime yaptırıyorsunuz? Kullanma kılavuzunda veya ayrı bir kitapçık halinde verilen periyodik bakım kontrol listesine uyuyorlar mı? Her maddeye uymaları gerekmeyebilir, ama belli başlı güvenlik kontrollerinin yapılması şarttır. Belki bir bakımda değiştirilmiştir ve siz unutmuşsunuzdur. 50.000 kilometre fren balataları için fazla geliyor bana.
Şimdi biz bunu konuştuk ya, nazar değer, üç gün sonra disklerden ses gelmeye başlar!
Geçen gün düzce toyota servise gittim 95 model xli sahibiyim aracım fren yaptığımda sallanma yapıyor ve fren pedalında bir titreşim oluyordu. yapılan tetkikte ön disklerin tornaya gitmesi gerekiyormuş kurtarmazsa değişir dediler. çıkardıklar fiyat;
2 adet ön fren diski: 300 tl
ön balatalar:115 tl
arka bakatalar:95 tl
işçilik:45 tl
eğer tornaya giderse :150 tl
arkadaşlar sizce çıkardıkları fiyat nasıl dışarda yaptırsam daha mı ucuza kapatabilirim yardımlarınızı bekliyorum....
DIşarıda kendiniz kaliteli parçalar ile bu işlemi daha uygun bir şekilde yaptırabilirsiniz bence. Ancak parçaları kesinlikle kaliteli seçmenizi öneririm.
Dışarda:
Fren Diski Ön - Hava Soğutmalı Zimmermann:64 TL. Bosch:66 TL.
Fren Balatası Ön:RH:2 adet 50 TL. TRW:2 adet 52 TL. Valeo:2 adet 62 TL.
Fren Pabuç Takımı:TRW:37 TL. Bosch:41 TL.
arkadaşlar bu söylediğiniz markalar kalitelimidir? çünkü ben balataları aslında daha 5 ay önce yan sanayi (markası federal power gibi bişeydi) bir ürünle değiştirdim ama frenlerim o kadar kötü ki şu an...servise gitmek istememin nedeni de bu aslında son olarak bu saydığınız ürünleri nerde bulabilirim internette satılan yer varmıdır? saygılar....
Trw, Bosch, Valeo kalitelidir genelde. Belli kalitenin altına inilmemesi önemli bence. Hangi şehirde olduğunuzu profilinzide belirtirseniz daha kolay yardımcı olunabilir sanırım.
2009 yılında aldığım Crafter 71.000 km'de ve en sonki 60 bin bakımında yapılan kontrollerde balatalarımın hala var olduğu bilgisi verildi.
2005 Passat'ın ilk balatalarını eski sahibi 17 binde değiştirmiş ve akabinde biz almıştık.120 bin bakımında da o balatalar değişti...
Hakan abiminde belirttiği gibi balata ömrü kullanıcı ile alakalı bir olgu....
Corolla nın arka balataları öne göre çabuk aşınıyor. Keşke kampana balata yapsalardı. Arka kampana balataları olan eski aracımda 100 bin km de dahi balatalar taş gibi duruyordu. Corolla ise 20 bin km de arka balataları yemiş. Ön balatalar arkaya göre 2 kat fazla gidecek gibi geliyor. Benim gibi dikkatli bir kullanıcı bile balataları ancak 20-30 bin km kullanabiliyorsa ya balatadan yada aracın arka fren sisteminden kaynaklanan bir sorun var.
Denso marka hava filitresi 30 tl ömrü 40.000 km yan sanayi 10 tl ömrü 10.000 km neden aynı parayı veripte dandik bi mal kullanır insalar bilemiyorum serviste çalışan arkadaşımıza yüklenmişler ama ergün beye toyotanın sahibi ergün bey değil arkadaşlar bence aracını seven herkesin orjinal parçaları kullanması gerekli japon ata sözü ucuz mal kullanacak kadar zengin değilim buna yakın bir şey işte
Bi arkadaş TRW ye kötü marka demiş insanlar bilip bilmeden,araştırmadan ne kadar konuşuyor öle

Arkadaşım piyasada ne kadar araba görüyorsan yarısını fabrika çıkışının balatasını trw üretiyor bilmende fayda var bence.
Ben orjinal alcak olsam trw alırdım ancak balatalarım bittiği zaman ebc performans disk ve yeşil balata alacağım benim yarise 68 euro ön balatalar sadece disklerde 155 euro idi galiba arabaya binerken iki şeye para verirken acımayın bir fren sistemi iki lastikler bunlar seni kazadan nasıl çıkacağına karar veren büyük etmenlerden birisi ama gönül ister ki Allah kaza bela vermesin yanlız türkiyede ölüm oranın trafik kazaları ile çok yüksek olduğu bi memlekette yaşadığınıda unutma.
Tamamen kullanım ile alakalı bir durumdur balata ömrü. Ayrıca kesinlikle kaliteli ürünler ile değiştirilmesi gerekir.
Hakan abi kesinlikle öyle babam mesela öldürsen fren yapmaz zor durumlar dışında ışıkları takip eder vitesle yavaşlayıp sadece durması için fren yapar oda 20den 0a düşmek için falan. 100 binde aldık arabayı çok şuanda 133 000'di 100 bindeki durumuyla arasında çoook fazla fark olucağını zannetmiyorum
Bosch marka balata öneriyorum.Benim aracım 2008 toyota ben bosch maraka balata taktırdım.Üzerindeki balatada bosch markaydı
arkadaslar aracımı 50 000 bakımı içn götürdüğmde (2 gün önce) balatanın bittiğini diskinde erime yaptığını sölediler bu iki parcayı da değiştrmem gerektiğini sölediler bunun için 580 lira istediler orjinalininde burdan baska biyerde bulamassındediler disk ve balata için 580 tl çok geldi bana ne yapmalıyım
Diskler çok pahalı ebc nin performans diski bile o fiyata ve orjinalinden kat kat daha iyi bi tutuşa sahib yeşil balata ile 80 euro civarı araca göre değişior bu paraya performans fren sis temi yapabilirsin araştır sor eğer bu kadar para vereceksen ebc tavsiye ederim ebc nin normal diski ön takım 80 euro oda yani orjinalinden biraz daha iyi 160 tl diski bana 300 tl çok pahalı geldi
tornaya 150 tl demiş.tornoda yeniden disk mi yaptırcak acaba bunlar.
yuh ya torna 150 tl edermi 40 50 tl iş bence
Ön fren disklerinin dairesel çizgiler şeklinde aşınması normalmıdır . Değilse bu şekilde aşınmasını nasıl engellerız .Gerçi yeni balata takdım (markası federal) ama 5 aydır kullanıyorum çizgiler hala aynı frenlemede pedal titremesi şikayatimde yok.. Teşekkürler.