0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.
Frenin dozlaması her arabada farklı oluyor doğal olarak. Hatta aynı model iki araç arasında bile farklılıklar olur. Normalde aktif olarak araç kullanan birisi bile araç değiştirdiğinde yeni araca alışması 30 dk kadar sürer. Mesela bende geçenlerde komşunun megane aracını kullanmak zorunda kaldım, kendi aracımda frene bastığım mesafede onda frene basmaya başlarsam mesafe yetmiyordu. Gaza tepkisi çok yavaştı, debriyaj çok yukarıda kavrıyordu ve birden yapıyordu kavramayı. Ama dediğim gibi araca alışman lazım, ben hiç binmediğim arabayla sınava girmiştim ve kaderin cilvesine bakınki debriyaja bastım vitese taktım debriyaj takılı kaldı. Başka arabayla girdim sonra
Sanada geçmiş olsun abi Ama ben bu arabayı 54 dk kullandım yok yine banamısın demedi ayağım
Evet İlke pejoların frenleri çok hissiz hafif dokunuşta seni cama yapıştırıyor . Bilgin olsun renault ve vw de öyle . Kaldırma konusuna gelirsek hafif bir gaz ve gazı sabit tutarak ayağını debriyajdan yavaş yavaş çek . Hafif gaz dediğim dizel araba için 2000 devir yeterli benzinli içinse çoktandır benzinli kullanmıyorum ama 2500 yeterlidir . Hatta şöyle yap hiç devire bakma motorun sesine göre hareket et motorun sesini rahat duymaya başladığın anda debriyajdan ayağını yavaş yavaş çekersen araba stop etmeden ve pati yapmadan kalkacaktır .
Aktif olarak araç kullanan birisi için o süreyi vermiştim İlke. Tabi kişiden kişiye değiştiği gerçeğinide göz önüne almak gerek. Birde ehliyet kursundaki arabalar kullanılma tarzları gereği daha farklıdır. Mesela bizim araçlarımız gibi düşük rölantili araçlara alışkın olanlar genel olarak diğer araçlarda daha rahat sürebiliyorlar, stop etme eğilimi bizim araçlarımızın daha yüksektir. Tabi o araçlardada devir bizim araçlarımızdan yüksek olacağı için patinaja düşme eğilimi daha fazla oluyor biz sürünce
Abi gaz pedalı az çok ayarlayabiliyorum ama debyraj anamı ağlatıyor Debyrajdan hızlı çekiyorum ayağım yani yavaş çekemiyorum hiç. Araba dizel.
Yazılı sınavı geçtik şimdi sıra direksiyonda. Bugün benimde direksiyon kursum vardı.Araba 2013 Hyundai İ20 1.2 Troy 16 binde henüz.Koltuğu ayarladım maalesef bu donanım da koltuk yükseklik ayarı ve elektrikli aynalar yoktu.Sonra aracı çalıştırıp sola sinyal verip kalktım.Ama bazı dur kalklarda 1-2 defa stop ettirdim dizele alıştığım için herhalde onu da önümüzdeki haftalarda telafi edeceğim inşallah.Bu arada benı de Auristen sonra hiç sarmadı desem yeridir.Vites aşırı yumuşak hiç kemikli değil ve direksiyon aşırı hissiz.Kendi aracımı aradım valla.
benzinli arabaların kavrama noktası bana da tuhaf geliyor çok gaza boğuyorum arabayı
Benzinli arabada öğrenmek gibisi yoktur, hele benim gibi 1990 model doğanda öğrendiyseniz. O arabayla tam sağ yapıp sonra tam sol yapmam gereken dar bir yerden çıkacaksam durmadan yapamazdım, süre yetmezdi direksiyonu toplamaya.
Yavaş çekersen olur . Dizel arabalar zaten düşük devirde ürettikleri yüksek tork sayesinde kolay kolay sönmez yeter ki debriyaj pedalını yavaş yavaş çek .
Abi, işte yavaş çekemiyorum bir çekebilsem
Biraz protein al çekersin . Bir arabanın debriyajı ne kadar sert olabilir ki ?
Abi frenden farkı olmadığını söyleyebilirim
Sen debriyaj yerine frene basıyor olabilirmisin .
Yok abi En soldaki pedala basıyorum
Ne bilim sizin araba otomatik bu zamana kadar hep otomatik kullanmışsın bir sorayim dedim . Şaka bir yana biraz çalış yaparsın çok zor bir şey değil ama burada anlatarak olmaz.
Napcaz biz Benim viteste çok garip geldi ilk defa manuel kullandığımdan mı nedir. Çok güzel ve sakin yumuşak vitese geçebiliyorum
Yandık yandık. Şaka bi yana arkadaşın benzinli symbol'de de bi alıştırma yaparak bu sorunu çözeceğim inşallah.Bir kaç hafta Auristen uzak duracağım
Özel ders verilir